Torsdag

Tack för all igenkänning i förra inlägget. Idag skulle jag gå till jobbet vid 09 men jag kom inte iväg förrän 10.30… när jag gick längst gatan mot kontoret så passerade jag en liten solfläck som letade sig fram mellan hustaken. Jag ställde mig mot solen, satte på mig mina solglasögon och så grät jag i fem minuter innan jag gick den sista biten till kontoret. Ibland behöver en mamma gråta av sig lite för att orka.

På lördag ska Dante sova hos mina föräldrar för vi ska iväg på en middag så då kommer vi båda få sova en hel natt – jag längtar! Jag får ibland tips om att vi ska köra varannan natt och att den ena sover på soffan men tyvärr funkar inte det för oss i just den här perioden, ibland har vi gjort så tidigare men just nu behöver vi hjälpas åt om nätterna för annars blir den som har natten galen.

På tal om galen… har ni några erfarenheter av bebis med nattskräck? Vi har ju trott att Dante är ledsen på nätterna pga magen men senaste nätterna har han verkligen skrikigt hysteriskt 4-5 gånger per natt när han vaknar. Och då insåg vi att det kanske inte är magen, det kanske är mardrömmar eller något? Om ni har någon erfarenhet får ni gärna dela med er!

Nu ska jag hugga tag i min inkorg och svepa dagens tredje kopp kaffe. Kika in lite senare för en rolig tävling – speciellt för dig som är gravid eller precis fått en bebis!

Puss!

Helt sjukt att man ser fräsch ut efter typ 15 dåliga nätter i rad… brukar i alla fall ha en bra natt i veckan men nu är vi inne i en riktig skitperiod hehe…

  1. Hej! Jag tror det är för tidigt med nattskräck. Men du har Dante fått tänder? När min son har tänder som ska spricka igen om har han alltid vaknat med panikskrik. Ja kanske inte men skulle kunna va en förklaring!

    1. Nej så, nattskräck kan de absolut ha i denna ålder, men skillnaden med nattskräck och mardrömmar är att de fortfarande sover när de skriker av nattskräcken. De är otröstliga men ögonen är liksom stängda.

      Däremot håller jag med om att det kanske är tänder på g? Precis som Malin säger är ett vanligt att de vaknar och får panik av att det känns konstigt/gör ont i munnen. Ofta kan man se på tandköttet om det är något som händer plus att de dregglar sjukt mycket under perioden!

      Kram på er! Ni är kämpar!

      1. Jaaa hans tänder började spricka igenom förra veckan! Kan det vara därför alltså? För han vaknar verkligen med PANIKSKRIK! Åh gud måste läsa på om detta, TACK!

        1. Låter som tänder tycker jag med, ge smärtstillande till natten! Jag tänker ofta att hellre ger man värkmedicin ”i onödan” i bland än att de små har ont, det är så svårt att veta. Kämpa på!

        2. Glömde också nämna att öronvärk varit en vanlig orsak till nattligt skrik hos oss, speciellt i samband med förkylning men det kan också komma utan förvarning. Smärtstillande är också då räddningen!

        3. Vår kille (9 månader) har gjort samma i veckan och i dag såg vi att en tand spruckit igenom, så jag gissar också på det.
          Hade själv först inte en tanke på tänder eftersom han fick två nya för en vecka sedan!

  2. Åh känner igen mig så mycket i er struggle med Dantes sömn. Runt 6-7 månader började vår son också vakna och bara skrika rakt ut, spänna sig som en båge och bara var typ okontaktbar. Kommer ihåg att jag satt och googlade nattskräck också, men fick alridg någon klarhet i det där. Han gör fortfarande sådär ibland (16 månader nu), men inte alls lika ofta. Såhär i efterhand känns det inte som han var rädd, utan snarare arg. Han vaknade och var vrålförbannad typ och blev förbannad på alla som tog i honom. Har någonstans landat i att det kanske inte finns någon orsak till att han sover dåligt annat än att han är en person med mycket känslor och stark vilja (och de egenskaperna är ju de som jag älskar mest med honom!) Om det är något jag lärt mig med bebisar så är det att det typ inte går att hitta en förklaring till 80% av deras beteende och man kommer aldrig veta varför hen betedde sig si eller så. Denna vecka googlar du nättskräck, nästa vecka något annat 🙂

    1. +1 på den. Vår dotter började också bara tokskrika mitt i natten vid sju, åtta månader. Okontaktbar i många minuter. Då tror man att det är nattskräck. Sen helt plötsligt går det över och så funderar man inte på det mer förrän ett ”anfall” kommer igen några månader senare. Barn är konstiga allt som oftast!

      1. Haha ja herregud, hur fan pallar man… det är väl bara att hålla ut och njuta när det är bra perioder <3

        1. Håller helt med Victoria! Vår kille är 7,5 månad och gör likadant. Han kan också tycka att det är fullt rimligt att börja dagen kl 04 eller att snacka lite vid 02-tiden ❤️ Nu har han dock sovit superbra i två nätter men utvecklingssprång 6 väntar inom kort så då är det dags igen 😍

  3. Heja dig<3! Vi ska sova över hos mina föräldrar lör-sön och då brukar min mamma ta vår bebis på morgonen, jag har längtat i flera veckor efter den sovmorgonen haha.

    Instämmer btw med några här ovan – när det är tänder på g brukar nätterna även för oss vara mycket jobbigare.

  4. Jag har två barn varav båda har haft en ganska litet sömnbehov, jämfört med andra jämngamla har det inte gått att jämföra. Det har inneburit att vi aldrig kunnat följa några scheman såsom Rulla vagn eller andra metoder som ska få barn att sova bra generellt. Istället har vi minimerat dagsömnen så gott det går, undvika långa promenader och istället fokuserat på att låta dem vara riktigt trötta på nätterna. Natten har vi försökt pressa fram så länge som möjligt när de varit under ett, helt enkelt för att de bra nattliga timmarna ska sammanfalla med vuxennatten. Det innebär att vi aldrig har vuxentid på kvällen men det är det värt om man slipper bli galen av sömnbrist. Upplever att de skrikiga nätterna varit sådana då de sovit för mycket på dagen och helt enkelt blivit frustrerade på nätterna av att vakna konstant, självklart extremt jobbigt för oss föräldrar också så jag känner med er. Båda barnen har slutat sova på dagen innan två års ålder vilket är väldigt tidigt så det bekräftar våra teorier. Vid sjukdom eller annat stök har de såklart fått sova på dagen, man måste anpassa livet efter barnens dagsform men då har vi också gjort det med vetskapen att vi får sova mindre på natten. Jag jobbar deltid för att vi ska ha utrymme för att hantera vår vardag med mindre sömn, våra barn kan idag lätt vara uppe till kl 22 oavsett om de inte sovit på dagen. Så mitt bästa råd är att trixa lite tills du hittar hans egen rytm och det som funkar och läs inte en enda metod eller schema. Och det tar tid, för oss har det börjat släppa rejält efter ett års ålder. Och varit acceptabelt vid 18 månader.

    Kan absolut också vara en kombination av ovan med lite tänder, testa att ge en alvedon någon gång och se om det blir skillnad. Jag tror inte en bebis tar skada av någon alvedon för mycket, bara man inte sätter det i system.

  5. Styrkekramar! En vän till mig har ett barn som sov dåligt och det visade sig vara stora polyper och halsmandlar. Lyssna på hans andning när han sover. Tror de vände sig till en privat klinik med fokus på sömn. Hoppas ni lyckas gå till botten med vad det är som stör. ♥️♥️♥️

  6. Hej Michaela,

    Min lilla 6 månaders plutt vaknar/vaknade också varje timme. Han snarkar också så jag begärde ett besök hos öron, näs och hals läkaren. Det visade sig att han har en näspolyp som stör honom (påverkar hans andning) och väcker honom varje timme. Tyvärr kan man inte operera bort den först han är 1 år som minst. MEN vi fick tips om att köpa en luftfuktare och efter vi har använt den sover han mycket bättre! (Inte hela nätter, men i alla fall 2,3h i sträck). Och en luftfuktare är tydligen bra för typ alla bebisar enligt läkaren då vår luft är så torr 🙁

    Bara ett tips 🙂

  7. Åhhh känner igen mig i allt du skriver!!! Som att du skriver exakt det jag känner/tänker om föräldraskap, sömnbrist, krävande bebis etc etc Min dotter är 8 månader och jag stannar också upp och gråter ofta, ofta. Det är tufft men alla säger att det blir bättre. Tack för att du finns, jag älskar din blogg!!!

  8. Hej Michaela,
    En snabb fråga – för några veckor sedan la du ut en instastory på glasunderlägg du köpt. Tror dom va i olika rosa nyanser och med fransar.. Vart köpte du dom? Kommer bara ihåg att jag älskade dom så fort jag såg dom på instastoryn men har inte hittat någonstans.

    Stor kram, sara

  9. Hej!
    Vi har en son på 2 år som lidit av nattskräck sedan han bara var några månader gammal. Det kommer och går i perioder och sker främst i samband med större förändringar. Ex vid inskolningen till förskolan eller när vi flyttade. Han har varit sen med talet som börjar komma först nu och då är nattskräcken tillbaka. Det är hans sätt att bearbeta förändringar och de allra flesta av oss bearbetar ju förändringar på natten. Det som hjälpt oss, och som också står som tips på 1177, är att inte ta upp honom, krama, trösta eller försöka väcka för det gör saken värre. Tänk hur man säger kring personer som går i sömnen. Utan vi tänder lampor, sätter på ljud eller försiktigt lyfter honom fram till köksfönstret då ljuset utifrån väcker honom. Då brukar han sluta direkt och titta på oss med en väldigt frågande blick då han undrar varför vi väcker honom. Om det är nattskräck så är det ett fruktansvärt ljud, jag vet tro mig, men tänk på att han sover. Det har hjälpt mig iallafall. Skillnaden mellan nattskräck och mardröm brukar oftast vara att barnet är fortsatt ledset efter en mardröm medan ett barn med nattskräck inte alls har koll på vad som hänt. Hoppas mina tankar hjälper lite, lycka till! Kram

  10. Gud jag har blivit en som inte bara läser din blogg :).
    Tänkte alltid innan bebis att den som jobbar ”vanligt jobb” ska sova och den som är föräldraledig tar nätterna eftersom den personen är ledig HAHAHAHA!! Så jäkla lite man visste men som man hade förutfattade meningar om 🙂

    1. Hahaha så kunde jag också tänka. Herregud så dålig koll man hade. Det är så sjukt mycket grejer med bebis som jag inte hade någon aning om innan och inser nu att jag inte förstod någonting innan jag fick bebis själv haha…

  11. Dante är nog för liten för nattskräck men bebisar som är så små går ju igenom massor av faser som ger dålig sömn. Sen är han ju väldigt liten ännu och då sover ju många kasst. Ser att flera också nämnt tänder och det kan det absolut vara!

    Prova att ge Alvedon till natten för att se om det blir skillnad. Vår dotter har behövt det varje vända med tandsprickning och har då sovit gott. Små barn har mer smärta och värk än större barn. Vet att Alvedon är omtvistat med vår ssk på BVC har alltid sagt att man ska ge om man tror att bebis har ont.

  12. Visst sover Dante i eget rum nu? Kan det hjälpa att sova mellan er kanske? Om inte annat behöva gå fram och tillbaka från hans rum, måste iaf spara någon energi 🙏🏼

  13. Du skriver så fint och ärlig om både fantastiska och tuffare stunder med bebis! Vet tårarna, så blandade känslor, världens starkaste kärlek, nästan överväldigande och samtidigt utmattande, man är svag och stark, barn och vuxen på samma gång. Min lilla tjej väcker mig också ett par gånger under natten.. <3

  14. Vi hade samma med vår son. Han ”vaknade” och psnikskrek. Det gick inte att gå kontakt med honom och hsn kunde skrika i 1-2h åt gången under natten. Detta var när från att han var ca 6-9 månader. Sen gav det med sig. Det var fruktansvärt. Men sen från ingenstans försvann det. Kämpa ❤️❤️

  15. Vad tror du om att bara ha honom nära nära hela tiden en period? Han är fortfarande så oändligt liten och hela hans system är inställt på närhet för att inte bli övergiven (det ligger ju i våra gener för att arten ska överleva). Ha honom mellan er i sängen på natten, hud mot hud, lägg honom på bröstet och låt honom somna om om han accepterar det. Strunt i vagnen, bär honom i selen, bara tanka honom med närhet!

  16. Min bebis skrek också så där på nätterna när hon fick tänder. Jag såg att Dante hade fått tänder så det kan ju vara samma för er.

  17. Så har vi det också med vår ettåriga son, flera uppvak då han skriker, gråter och är otröstlig. Det enda vi kunnat göra är att bära honom tills han blivit lugn och sedan försöka natta igen. Att låta honom sova mellan oss fungerar inte som tröst. Då blir han pigg, exalterad och vill bara leka runt i sängen och börjar hoppa/klättra. Jag har lovat mig själv att aldrig klaga på honom om han sover ”för länge” som tonåring…ska njuta då istället!

  18. Man kan dela upp dygnet så att båda föräldrarna får 5-8 h sömn per natt under jobbiga perioder. Tex om den ena föräldern tar barnet från 20-02, alltså sover med det, tar hand om det om det vaknar osv. Sen tar andra föräldern vid 02-08. Timmarna kan man ju justera hur man vill men man får ju garanterat 5 h i sträck plus de timmar man kan sova när man har barnet. Min vän gjorde detta som har tvillingar men funkar ju med ett barn också.

  19. Vi hade samma med vår äldsta son. Mjölkproteinkänslig (som försvann när han var 2 år) och magproblem. Jag förstår dig verkligen och ser sorgligt nog tillbaka på den tiden med rätt mycket ångest (han är 6 år idag). Men det jag skulle komma till, när det blev panikskrik flera ggr om nätterna var det oftast tänderna. Då gav vi alltid alvedon vid läggning och nån gång till på natten. Hjälpte verkligen! Håller tummarna för att det blir bättre snart.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi