Våra bästa bebisköp (0-6 månader)

Det är svårt att sammanfatta ens bästa köp till bebis för vi har verkligen haft nytta av så mycket av våra saker!

Men här kommer en topp tio lista på saker vi verkligen har uppskattat under det första halvåret.

Doona babyskydd

Den här har jag pratat mycket om och det är faktiskt vårt bästa köp till bebis. Det är ett babyskydd (alltså bilbarnstol) och vagn i ett. Annars kopplar du på din bilbarnstol på vagnens underdel men här behöver du alltså inte ha en vagn eftersom bilbarnstolen ÄR en vagn. Det här är en helt briljant uppfinning och utomlands är den superpoppis, vi såg säkert ett 20-tal med den i Kapstaden. Jag är så glad att vi köpte denna trots det lite höga priset. Vi har inte ens använt vårt riktiga babyskydd så mitt tips är att skrota det helt och bara köra på denna.

OBS! Det är ju inte en rejäl vagn, så tänk att den är som en resevagn eller cityvagn, den funkar alltså inte för att gå några långpromenader eller så. Men ofta när man tar bilen någonstans är det ju för att sedan typ äta lunch eller fika eller att man ska hem till någon.

Babybjörn bärsele mini

Den här bärselen lanserades när jag var gravid och jag är så glad att vi slog till på den! Det är en perfekt bärsele för nyfödd bebis. Man kan dock ha den fram tills barnet är 1 år, vi hade den t.ex. massor i Sydafrika. Men om du ska bära barnet mycket i sele kan det vara bättre med en mer ergonomisk bärsele när barnet passerar 6 månader. Den här är väldigt liten, tar ingen plats i väskan och superenkel att stoppa i och ur bebisen även när den är pytteliten och nyfödd. Vi bar ju Dante som mest när han var så liten så jag är väldigt glad över att vi köpte denna! Sedan har vi en Babybjörn Move också som jag använder när vi ska gå längre sträckor och jag behöver en mer ”rejäl” bärsele.

Babybjörn Bliss babysitter

Dante gillade inte alls den här i början och vi tänkte ”varför snackar alla om den här så mycket, han gillar den ju inte ens?”. Tji fick vi när Dante passerade tre månader och plötsligt började ÄLSKA den. När vi var i Kapstaden åkte jag till och med till en barnbutik för att se om den fanns att köpa. Dante ÄLSKAR sin babysitter och hänger gärna i den flera gånger om dagen. Perfekt när man ska duscha, fixa frukost, plocka ur diskmaskinen etc.

Obs! Bli inte ledsen om detta inte funkar i början. För oss funkade bara att bära eller rulla Dante i början och den här typen av lösning fungerade först efter tre månader – men då blev den oslagbar!

Najell Sleepcarrier

Herregud så mycket vi använt den här under Dantes första månader i livet! Vi har haft den i vagnen och därmed kunnat bära in och ur Dante ur vagnen utan att behöva plocka upp honom. Perfekt när han somnat och man kommer hem, eller ska in någonstans där man inte kan ha vagn, eller om man ska bort till gäster så tar man vagnen dit och sedan plockar man bara ur Najellen och låter bebisen sova i den. Vi använde den alltså varje dag under första månaderna så det här var ett toppenköp.

Andningslarm

Vi kom hem från BB utan ett sånt här och satt under de första dagarna och vakade över bebisen. Andas den? är nog en av de topp tre vanligaste tankarna hos en nybliven förälder, hehe. Så fick vi höra om andningslarm och köpte en direkt vilket jag inte ångrar en sekund. Det är ett litet larm som man sätter på blöjan när bebisen ska sova, och så vibrerar den om bebisen glömmer bort att andas. Om den hoppar över ytterligare andetag går larmet som både blinkar och tjuter.

Det här var en sån trygghet när Dante började sova lite mer själv vid 1-2 månader och sen när han började sova i eget rum vid 4-5 månader. Det kändes så bra att verkligen kunna slappna av på kvällen om Dante låg i vårt sovrum och sov, för vi visste att den kommer pipa om det skulle vara något. Några gånger har den lossnat från honom för att han rör sig mycket i sömnen och då har larmet gått direkt – skönt att veta att den fungerar.

Det här är verkligen något som lugnar en nojig förälder och den gjorde att vi redan från att han var superliten kunde låta honom sova i ett rum med lite stängd dörr medan vi satt och åt middag i köket!

Babybrezza ersättningsmaskin

Jag helammade ju i början förutom ett mål ersättning typ varannan dag. Men vid tre månader började vi ge lite mer ersättning och vid fyra månader slutade jag att amma helt. Den här maskinen var vår räddning och är fortfarande en av våra mest kära ägodelar. Det är en maskin som fixar perfekt tempererad och doserad ersättning eller välling till bebisen! Tänk som en kaffemaskin som står på i köket, så fyller du i vilket märke på din ersättning du har och sedan räknar den ut mängden pulver vs. vatten automatiskt. Sen väljer du bara hur många ml ersättning du önskar och trycker på play. Att ha en sån här maskin på nätterna istället för att koka vatten till ersättning eller välling är helt jäkla magiskt.

Vi var först lite osäkra på om vi skulle slå till eftersom den är rätt dyr och vi inte visste hur mycket ersättning det skulle bli, men vid drygt tre månader köpte vi den och vi har använt den varje dag sen dess, sedan han började med ersättning flera gånger om dygnet. Att slippa hålla på med uppkokat vatten och blanda pulver har verkligen varit så skönt och jag är så kär i denna!

Muslinfiltar

Jag fick höra under graviditeten att ”man kan aldrig ha för många filtar”. Jag tyckte att jag hade sinnessjukt många filtar men köpte faktiskt ännu fler efter att han kom, haha. Muslinfiltar är jordens bästa uppfinning för små bebisar! Det är alltså filtar som bebisarna kan andas igenom så att de inre riskerar att kvävas. Dante ÄLSKAR sina muslinfiltar och sover med dem som gossefiltar. Funkar året om, är säkra för bebisen, så mjuka och bara helt perfekta. Ett måste för varje förälder!

Pyjamaser med dragkedja

Jag önskar att någon hade berättat för mig att det fanns pyjamaser med dragkedja till bebisar för jag visste inte det haha. Jag hade hört att man inte skulle köpa plagg som man drar över huvudet för en nyfödd, så jag hade inga sådana plagg i storlek 50, men alla pyjamaser hade ju hundra knappar och man byter ungefär lika många blöjor per dygn… herregud så jobbigt när man står mitt i natten med dessa jäkla knappar. Sen fick jag nys om dragkedjor och de pyjamaserna har varit riktiga favoriter här hemma! Så jag skulle absolut satsa på ett gäng sådana.

Bedside crib

Jag visste inte hur vi skulle vilja sova när Dante kom, vi hade ingen plan för det utan bestämde oss för att gå på känsla. I början sov han mellan oss i sitt babynest men det blev lite trångt och jobbigt tyckte vi och då blev ett bedside crib perfekt för oss. Den stod på min sida om sängen så sov han i det i sitt babynest och jag kunde enkelt röra vid honom, klappa, lägga en hand på magen, stoppa in nappen etc. men utan att vi förlorade utrymme i sängen. Sedan när jag ammade flyttade jag bara över honom bredvid mig och liggammade. Det här var en så bra lösning för att vi alla skulle få plats och så var det skönt att inte ha honom mellan oss och riskera att skada honom när han var så liten. Han sov i den tills han började sova i eget rum men om vi inte hade flyttat honom i eget rum hade han nog fortfarande sovit i den!

Lekmatta från Elodie

Jag tänkte först att det kanske är lite onödigt med en lekmatta när man har ett babygym men vi har använt den varje dag sen han kom! Jag har den undanstoppad vid hans skötbord och så tar jag fram den varje dag när den behövs. Vi har legat och gosat på den, lekt med leksaker, övat på att rulla runt, tränat nacke när han var spädis, satt på oss kläder osv. Den är så fin och perfekt att varva med när han blivit trött på babygymmet. Sen kan man ju ha den som lekmatta i massa år också!

*

Alla dessa köp är saker vi garanterat kommer spara till nästa bebis och verkligen har uppskattat. Kan vara bra att komma ihåg att även om bebisgrejer kostar en slant så kan man spara det mesta till framtida barn eller sälja så fort barnet inte använder det längre. Hoppas ni fick lite bra tips på vägen!

  1. Tummen upp på bärselar! Vi började också med en babybjörn men köpte som du sa en mer ergonomisk sele då vår sötnöten att bli buren hela tiden! Men att kunna bära barnet utan att hålla det med händerna är guld!

  2. Vi har aldrig kokat vatten varken till ersättning eller välling, kommunalt vatten i Sverige är säkert nog att ta från kranen. Det står även på 1177.se att det är ok med kranvatten så länge man tar kallt vatten, sen kan man ju värma upp det till lagom temp i micron.
    Som med allt så är det ofta generella riktlinjer dvs att man skriver samma sak på förpackningar globalt, speciellt på produkter som rör barn. Detta för att friskriva sig från allt ansvar, så många så kallade sanningar tål absolut att ifrågasättas 🙂
    Men alla företag är ju också experter på att spela på vårt dåliga samvete, speciellt när det kommer till våra barn.

    1. Tack för förklaring, blev lite konfunderad över det där med att stå och koka vatten till ersättningen mitt i natten, hade inte hört om det innan.

  3. Tips för blivande föräldrar: köp så lite som möjligt innan beibin är född, bara det nödvändigaste. Man hinner köpa allt annat sen när man vet hurdan beibi man har fått 🙂 alla barn är olika så vissa saker vi tycker är bra har våra vänner inte behövt alls osv. Vi har inte använt bärsele mera än fem gånger t. ex. Så det var onödigt köp för oss.. Jag tycker bästa köpen har varit sånt som man kan ha i flera år säng (som ”växer” med barnet), bra vagn, lekmatta. Allt som behövs bara en kort tid kan man avvakta med. Och så går det bra att köpa begagnat eller låna av vänner / släktingar.

    1. Håller verkligen med! Vi fick en bebis som bara ville vara nära hela tiden, vi bar i sjal och sele och hon sov på mig. Så vi hade noll nytta av vagn med åkpåse och andra tillbehör som vi köpt, bebissängen och babysitter. Hon tog inte heller flaska så pump och nappflaskor hade vi också klarat oss utan. Det beror alltså helt på vilken bebis man får! Men filtar, mjuka pyjamasar eller sovpåse är ju toppen, samt någon sorts sjal eller sele 🙂

  4. Apropå lekmatta från Elodie Details: jag gjorde ett superfynd på Ullared! Så det är ett tips då de annars är rätt dyra (i alla fall för min smak).

  5. Ersättningsmaskin är verkligen bästa uppfinningen! Jag bor i UK och här har alla en, har alltid tyckt det varit så knäppt att det inte funnits i Sverige. Om någon kan köpa åt dig i UK så hade jag rekommenderat det eftersom de är mycket billigare här. En y kostar runt tusenlappen men en begagnad på ebay runt 200 kronor. Mest populära är Tommee Tippie Perferct Prep Machiene, om nu någon blir sugen på att haffa en.

  6. Åh vilket bra inlägg 🙂 Två frågor:

    Angående säng och bäddning… bebisen sover alltså i sitt babynest i sängen, med en muslinfilt på sig? Så har jag fattat det, och så fattar jag det som att ni har gjort. Men varför säljs det kuddar och täcken och lakan till bebisar? Fattar inte. Bebisar ska väl inte ha varken kudde eller täcke då de kan kvävas? Men verkar ändå som att det säljs och vissa har det? Haha fattar verkligen noll, vad ska jag köpa och hur ska jag bädda? MVH FÖRVIRRAD GRAVID

    Fråga 2, ang. andningslarmet. Jag funderar på att skaffa ett men är rädd att det skulle göra mig MER nervös. Liksom, vad gör vi om det börjar tjuta? Hade behövt en tydlig plan då, alltså vad gör man? Hjärt-lungräddning på bebis? Ringer 112? Hade ni en uttalad plan, om du är med på hur jag menar… känns som man hade varit sjukt mkt på tå annars.

    1. Jag tyckte sovpåse var jättebra i början, inget babyn kunde dra tag över huvudet! Finns på h&m och lite överallt! Och kudde har mina barn aldrig använt =)

    2. Min dotter har sovit med täcke sedan hon föddes, blev för kall med filt bara, och det har aldrig varit något problem

  7. Vi har fått det mesta av släkt och vänner samt köpt en del begagnat. Som lekmatta har jag ett ihopvikt överkast till sängen. Vagn, babyskydd, babysitter fick vi begagnat, i andra märken än de som du lagt upp nu såklart men de funkar och är säkra😊 så det behöver inte bli jättedyrt att skaffa en liten😊

  8. Det här inlägget var verkligen precis vad jag behövde just nu, tack för tipsen! Mvh förvirrad förstagångspreggo

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi