Att flyga med en 6-månaders bebis

När vi bokade resan till Sydafrika var Dante drygt en månad och jag minns att jag var sååå skeptisk redan då när D ville boka. Är det verkligen den bästa platsen att resa till? En destination på andra sidan jorden som vi aldrig varit på innan och inte har koll på. Som dessutom kräver 20 timmars resande från dörr till dörr. Ska vi inte ta något närmre som vi känner oss trygga med? Marbella, Palma, Dubai? Men nej, Kapstaden blev det. Vi bokade resan och kort därefter bokade alla vänner på vilket gjorde mig ännu mer nervös – svårt att avboka en resa när man dragit med ett stort gäng kompisar haha.

Jag började planera inför resan för ca två månader sen och gick efter ett tips jag fick av en kompis: ju mer förberedd du är, desto mindre risk att något går fel. Jag går ju lite igång på det där också, så jag gjorde en packlista för flyget och en packlista för resväskorna. Sedan försökte jag planera så gott det gick för alla eventuella händelser som kan ske på flyget med Dante. Alla bebisar är ju olika så jag utgick från min egen.

Dante gillar inte att sitta still, han vill gärna att det ska hända saker, han blir lätt rastlös och kräver mycket uppmärksamhet. Vi skulle resa under dagtid och såhär såg resdagen ut:

04.00 Mot Arlanda
06.50 Flyg på 2 timmar från Arlanda till Vienna
10.00-21.30 Flyg från Vienna till Kapstaden på ca 11 timmar (!)
21.30 Genom tull, security och sedan en halvtimmes bilresa till huset.
00.00 Framme!

Jag hade en stor skötväska till honom på flyget med allt som kan tänkas behöver och sedan hade jag en kabinväska som låg i handbagaget ovanför sätet med saker som kan behövas ifall att vårt incheckade bagage skulle komma bort. När vi kom till Arlanda fyllde jag en termos med uppkokat vatten och så hade jag en behållare med ersättning för tre måltider färdig portionerad. När vi gick på första flyget satt han i mitt knä och så fick han sin första flaska vid starten (han hade ätit innan vi åkte hemifrån). I väntan på att vi skulle komma upp i luften fick han titta fem minuter på Babblarna (första gången han får titta på det, vi har inte känt att det har behövts innan utan har sparat det kortet till flyget, också tips om ni ska resa med bebis, ess i rockärmen är alltid uppskattat :-).

När vi var uppe i luften firade han den goda starten med att kräkas och bajsa över hela mig och han. Det var alltså bajs och spya ö v e r a l l t. Då tänkte jag bara nej nej nej det är 18 timmar kvar hur ska det här gå, haha!

Men vi bytte om på oss båda i det minimala flygplanet och sedan gick jag med honom i babybjörnen fram och tillbaka i planet tills han somnade. När vi gick på den långa flighten som var ca 11 timmar gjorde vi om proceduren med Babblarna och matning, utan spyan och bajs-historien, och sedan somnade han ganska så snabbt. Vi åkte business som var en riktig räddning vi lyxade till det med, det gjorde att när han vaknade kunde vi använda min stol som en lekmatta (eftersom de går att göra raklånga). Sedan lekte vi väldigt mycket i stolen varvat med att gå omkring i planet, både med och utan babybjörnen, hänga med våra kompisar som satt utspridda i planet och kramas med flygvärdinnorna. Han sov ca 4 av 11 timmar så det blev en hel del underhållning men vi var förberedda och alla höll sig på sitt bästa humör… annars är det ju lätt att sömnbrist, krävande bebis och lång flygresa kan utlösa mindre irritationsutbrott på varandra men det gick hur bra som helst. Vi turades om med Dante och våra vänner underhöll honom mellan varven.

Såhär i efterhand är jag så glad över hur bra det gick! Men jag är också övertygad om att det handlade om planeringen, både i form av allt vi hade med oss men också att vi var mentalt förberedda. Om man hoppas på att en bebis ska sova hela flighten och sen är vaken kan man ju bli galen, så vi gjorde tvärtom och planerade för att han skulle vara vaken mestadels av flighten. Det gjorde att vi orkade istället för att bli besvikna. Sedan var det givetvis ett stort plus med det extra utrymmet så jag vet inte hur det hade varit om vi inte hade flugit business…

Jag kommer inte direkt orka åka på flera långflygningar per år med bebis, utan man får välja sina resmål med omsorg, men jag är glad att vi vågade just denna gång. För nu är vi framme på en plats som är så sjukt härlig, Dante mår toppen och vi har det hur bra som helst! Det här har redan seglat upp och blivit en av mina bästa resor i livet och då har den knappt börjat.

Jag är SÅ tacksam över att vi reser med vänner också för de hjälpte till massor vid själva resandet: bar väskor, höll honom när man skulle hämta något, hjälpte till att hålla grejer osv. Så att resa med hjälpsamma vänner är ett hett tips jag rekommenderar alla att testa 🙂

Jag delar vår lista med det vi hade med oss på flyget också om någon vill ha som inspiration. Kom ihåg att alla gör som de vill med resande och att man ska utgå från sitt egna barn och ert egna liv!

Lista för långflyg med 6-månaders bebis:

 • Pass
 • Personbevis (behövs inte för alla länder men för Sydafrika, beställs hos Skatteverket)
 • En liten skötväska med blöjor, wipes, skötbordsunderlägg och plastpåsar till gamla blöjor
 • 4 st ombyten: 2 pyjamaser, 2 bodys, 2 par byxor, 2 par strumpor, 2 tjockare tröjor. Allt i skönaste materialet
 • Ett ombyte var till föräldrarna
 • Tunn mössa
 • Napphållare och nappar (många nappar!)
 • Nappflaskor (vi hade 4 st)
 • En liten behållare med diskmedel och en tandborste för att rengöra flaskorna på planet (jag tog flaskvatten för rengöring och diskade på toaletten)
 • Ersättning
 • Termos med varmt vatten (om man har ersättning på pulver)
 • iPad eller telefon med Babblarna/andra bebisprogram nedladdade i offlineläge
 • Leksaker, gärna de minsta och mjukaste
 • 1-2 böcker som bebis gillar, bra att bläddra i när man sitter fastspänd
 • Bitring
 • Handsprit
 • Resevagn
 • Bärsele
 • 2 tunna filtar
 • 1 mellantjock filt
 • 1 tjockare filt
 • Febertermometer
 • Nässpray
 • Näs-sug
 • Mjukgörande kräm ifall att bebis blir torr (hade små behållare för allt sånt)
 • Babyolja
 • Pysventil IFALL ATT bebis får panikont
 • Små handdukar
 • Pappersnäsdukar

Thats it!

Så glad att vi vågade åka på den här resan. Nu ska vi njuta. ♥

 1. Hej! Ska snart flyga (5,5h till Gran Canaria) själv med 2 kids, 7 mån & 5 år). Har tänkt just på det där med termos, vet att det är OK med barnmat men varit osäker på om man fick ta med termos genom säkerhetskontrollen, det var inga frågetecken kring det?

  1. En tom termos ska inte vara några problem att ta igenom (jag har tagit igenom både tomma termosmuggar och en tom metallflaska för vatten), men en med hett vatten i lär inte lyckas.

 2. Hej!
  Var du tvungen att hälla upp ersättningen i små behållare eller fick man ta med en hel kartong med ersättning på flyget?
  Och fick du ha en hel termos med vatten i eller fyllde du på den när du hade passerat säkerhetskontrollen?
  Tack för en bra blogg förresten!

 3. Haha åh men skönt att det gick såpass bra! En fråga, 4 st filtar – varför så många? Noll ifrågasättande här utan bara genuint nyfiken inför framtida resor med egen bebis 😀

  Försöker hitta inlägget där du bad om tips kring resor med bebis, vill minnas att det var en del tips i kommentarerna som jag skulle vilja läsa igen, men hittar inte inlägget… är det borttaget?

 4. Hej! Tack för lista!
  En snabb fråga, angående termos med uppkokat vatten. Hur löste ni det? Var det ok att ta med genom säkerhetskontroll? Tack!

  1. Jag antar att de tog med en tom termosflaska och fyllde sedan på den efter de gått igenom säkerhetskontrollen från något kafé eller liknande 🙂

 5. Jag känner igen mig så! Vi har också en intensiv bebis som aldrig satt/sitter still. Nu är hon 1,5 år och sitter aldrig still och är aldrig tyst – faktiskt helt underbart roligt, men ja. Intensivt. HURSOM så vågade vi oss iväg till Teneriffa när hon var 8 månader. Var så nervös så jag höll på att avlida, men håller med dig till 100% – förberedelse är ALLT. Hade med alla eventualiteter i handbagaget. Höll på att vända hem när hon kräktes pga åksjuka på väg ut till Arlanda 04.00 på morgonen, men att börja är nog det bästa för sen gick allt bra. HEJA er som vågade iväg på det här och skapar fantastiska minnen för er familj! Stor kram från en mamma till en intensiv magbebis och som har känt STOR igenkänningsfaktor med dig senaste 6 månaderna!

  1. Men gud vad glad jag blev av din kommentar, det känns så skönt på något sätt att ni känner igen er och att man inte är ensam, ibland känns det som att man är den enda som fått en krävande bebis haha. Tack för kärleken ♥️

 6. Hej, vart sparade ni ner babblarna så att ni kunde kolla på det i offlineläge? ☺️ Vi ska utomlands med vår 8 månaders i mars.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi