Frågor med Forni

Jag såg nu att Dantes sömn var sådär för tillfället men skulle du vilja berätta hur ni gjort med sömn och läggning? Min dotter kan bara sova på mig (panik, det är ju mot rekommendationerna och osäkert!), när och hur börjar man ”lägga” bebisar?

*

Hej! Kan du skriva lite om dantes sömn under olika månader, hur den ser ut nu och hur ni fick honom att börja sova i egen säng? <3

Jag slår ihop dessa frågor!

Ja, som ni vet har det varit katastrof med sömnen senaste tiden för oss och efter att han fått tillbaka magproblem gick vi till läkaren som misstänkte mjölkproteinallergi. Nu har vi gått över på mjölkfri ersättning och märker redan en skillnad så det verkar vara det som var problemet. Det betyder att även sömnen stabiliseras då orolig sömn är en del av symptomen på mjölkallergi.

Kort och gott så började vi ”lägga” honom när han var runt 3 månader. Vid 18-19 är det läggdags och sen är det morgon igen vid 06-07. Jag har samlat på mig tips från mina vänner som jag tycker lyckats bra med sömnen och rutiner för deras barn och så har jag tagit med de tips som passat oss och kört på dem. Eftersom Dante mått sådär har det ju varit struliga nätter men vi har ändå hållit på våra små rutiner. För oss är det viktigt att ha rutiner som går att ha med sig var vi än är eftersom vi hittar på massa saker. Jag vill inte vara fast i mina rutiner och hindra oss från att hitta på saker utan försöker istället ha rutiner som vi kan ta med oss som är kopplade till sömn för Dante. För oss innebär det napp, filtar som luktar hemma/oss och så musik. Vi spelar ”Babblaras vaggvisor”-playlisten på Spotify sen vi bestämde oss för att han skulle sova i eget rum och den är succé. Han blir så lugn och harmonisk av den och kommer ner i varv. Perfekt, för musik kan man ha med sig överallt!

Såhär ser hans sovrutiner ut nu vid 4,5 mån:

Ca 18.00 Äter en flaska ersättning, rapar, byter blöja, sätter på mysig pyjamas.
Ca 19.00 Läggs ner i sin egna säng med två tunna filtar, en över sig och en bredvid sig. Sedan napp och en lite tjockare filt som jag lägger över honom om han är orolig, den blir som en liten tyngd vilket han gillar att ha över kroppen. Slutligen sätter jag på hans musik och så sitter jag på en pall bredvid sängen. Klappar på honom, säger god natt och sitter bredvid ett tag. Ibland somnar han direkt och ibland tar det ca 30 min.
Ca 22-23 Äter, byter blöja, gör om sovproceduren
Ca 03.00 Äter
Ca 06-07 Morgon!

Där emellan kan det vara fler uppvak, napp som behöver stoppas in, musik som spelas, ibland tar jag upp och vaggar beroende på vad för typ av natt det är. Sen han började sova i eget rum har jag inte behövt lyfta upp honom från hans säng mer än en handfull gånger per natt (18-06). Men har kanske lagt en hand på honom, klappat lite, suttit bredvid.

Jag tänder aldrig upp på natten och börjar aldrig leka utan när det är natt är det mys och sen när morgonen kommer kan vi ha kul igen. Det är för att jag vill att han ska förstå skillnaden mellan natt och dag och inte bli uppjagad på natten. Alla mår bra av att sova på natten så man orkar ha kul på dagen! Det är ett av de bästa tipsen jag fått av mina mamma-vänner och det tycker jag funkar bra.

Vad gjorde du på söndagar som singel? Tycker att det kan bli lite ensamt ibland och spec om man varit ute kvällen innan och kanske får lite bakisångest. 

Jag hängde alltid med mina tjejer på söndagarna. Det var stående i kalendern att vi gick och åt bakislunch, tog en långpromenad och lagade middag tillsammans på söndagskvällen innan vi kollade typ Solsidan eller en film. Boka upp dig med kompisar är alltså mitt bästa tips! Ibland, om jag inte orkade hänga med kompisar, träffade jag min familj eller lagade mat hela dagen själv. Jag brukade göra mat för veckan och ha på någon romantisk komedi i bakgrunden.

Men! Ibland satt jag bara där med jävligt seg bakisångest och undrade när fan jag skulle sluta vara ensam. Ska inte lägga något filter över min singeltid. Det var bra söndagar och dåliga söndagar – precis som det är nu också! Puss!

Hej Michaela, Tack för en underbar blogg och bra jobbat med FORNI! Älskar att gå in och läsa! Jag väntar barn nr2 och vill unna mig en härlig massage. Var/till vem går man för att få den bästa gravidmassagen i Sthlm? Kram!

Hej fina du!

Jag kan varmt rekommendera John Carrier som är ett ställe som bara tar emot gravida och mammor. Jag gick till Josefine där under min graviditet och hon gjorde rena undervärk med min kropp. Jag hade aldrig orkat ta mig igenom hela graviditeten och förlossningen utan hennes hjälp! Tips tips!

Däremot är den mer behandlande så om du vill ha en avslappnande spa-massage istället för behandlande massage skulle jag lyxa till det med Sturebadet eller Grand Hotel, så att du kan stanna och spa:a i samma veva!

Puss!

Håller med, ditt ärliga sätt att skriva om både graviditeten & tiden med Dante är SÅ intressant att läsa om :)! Keep it up!

Till frågor med Forni:
1. Fick min första bebis, liten pojke, ett par dagar efter dig & det har varit så mysigt att följa din & Dantes resa!
Vi funderar mycket på det här med syskon till vår mini (om möjligt så klart)

Har ni tankar & önskningar om syskon? Något du vill dela med dig av? 

Kram till dig & gull-Dante!

Hej fina du!

Gud vad glad jag blir – tack!

Vi vill absolut ha syskon till Dante och hoppas att vi kan få det i framtiden. Men vi känner INGEN stress utan vill bara njuta av tiden med vårt första barn. Om jag hade varit äldre kanske jag hade tvingats tänka på nästa barn snabbare pga biologisk klocka men nu har jag turen att inte behöva det. Jag vill absolut inte tänka på syskon redan utan nu är det Dantis som gäller för hela slanten! Ser fram emot att vi tre ska ha några riktigt roliga år tillsammans, se världen och följa hans uppväxt innan han ska (förhoppningsvis!) få ett gulligt litet syskon.

Hej och tack för så fint innehåll här på bloggen och på FORNI. Ni har verkligen lagt in en högre växel det senaste veckorna, såååå kul! Till min fråga:

Hur hanterar du nervösa/oroliga känslor som uppstår i samband med Dante? Alltså jag kan bli orolig över småsaker med mitt barn (som tex att lämna bort henne) trots att jag vet att det inte är någon fara så blir jag ändå orolig, så hur hanterar du sådana känslor? Kram

Men gud vad roligt att höra! Tjejerna på kontoret jobbar arslet av sig för att FORNI ska vara Sveriges bästa onlinemagasin för kvinnor och jag tycker faktiskt att de har lyckats. Jag vet inget bättre magasin??? Blir ständigt imponerad över det fantastiska innehållet på denna sajt.

Så tack!

Hehe, I feel u sister. Är orolig för Dante jämt och ständigt. Tror bara man får leva med det som förälder. Jag försöker dock att inte låta oron ta över och istället lugna ner mig när den blir för stor. Ibland kan jag liksom uppslukas av oron och då försöker jag ta ett djupt andetag och se klart på situationen. Det hjälper faktiskt! Jag försöker lära mig att vara rationell med honom för att om det någon gång händer något (gud förbjude dör av bara tanken) vill jag kunna agera snabbt och inte drabbas av panik, så försöker träna i vardagen hur svårt det än är. Puss heja alla mammor <3

Vill du berätta om du har några roliga planer inför det nya året? Några spännande samarbeten? Något roligt som händer på FORNI? Tack 😀

JA!!! Kort och gott så har jag fem fokusben för det nya året:

  • En sjukt rolig och stor sak är att jag kommer lansera en av de största grejerna i min karriär som jag har jobbat med hela 2019. Jag kan inte avslöja mer än så men det är bland det roligaste jag har gjort.
  • Sedan skriver jag på en ny bok (!) men kan inte säga mer då ingenting är signat, vi har inte kommit så långt i processen än.
  • På Grounded Factory har vi nya produktlanseringar som är väldigt spännande, i samband med dem kommer vi även satsa ännu mer på event och kvinnliga nätverk.
  • På FORNI har vi MASSA spännande idéer, vi tittar på nya kontor och har som mål att kunna arrangera fler fysiska event framöver tillsammans med er och våra samarbetspartners. Det viktigaste för oss är dock alltid att erbjuda det bästa materialet på sajten, det är vårt huvudfokus och spindeln i FORNI-nätet.
  • I mina sociala medier kommer jag fortsätta fokusera på att vara ärlig, hålla öppna dialoger och bygga band med er. Mammarollen kommer fortsätta få ta plats tillsammans med det jag annars gillar att skriva om: yoga, meditation, karriär, inspiration etc.!
  1. Hej!!
    Tack för att du delar med dig! Så kloka tankar och fina värderingar. Tack för att du fortsätter trots vissa mammors kommentarer och påhopp!
    Jag har en dotter som föddes en månad efter Dante, och vi ska nu börja införa rutiner kring sömnen. Hur sover Dante dagtid?

  2. Hej Forni! Härlig atmosfär här på don blogg! Jag har en fråga till dig; jag och min pojkvän har varit tillsammans i 1 år nu, och vi är båda väldigt pratsamma men våra middags konversationer har dött av lite. Säkert helt normalt! Tips och idéer på hur man kan komma ur det eller hur vi kan göra om vi har date night? Vore väldigt intressant att höra din synvinkel 🙂
    /Elin

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi