Tio timmars sömn

God kväll fina ni,

Vad fint det är att mammor unnar varandra saker, blev helt rörd över allt unn jag kände att andra hade till mig under den här hotellnatten. Det värmde liksom lika mycket som själva sömnen, haha!

Med det sagt – GUD vilket bra beslut detta var. Jag var och fikade med mamma, min moster och min mormor igår och när vi var klara promenerade jag och mamma hem till oss. Pappa mötte upp oss och så hängde vi hemma ett tag. Dante var på sitt charmigaste humör och vid sex sa jag hej då och gick till Diplomat med D. Vi la oss på hotellsängen ett tag innan vi traskade bort till Brillo för att äta en pasta och dricka ett glas rödvin.

När vi ätit upp tittade D på mig och sa, ”Du är verkligen min bästa vän” och när han sa det fick jag tårar i ögonen. Det är så lätt att bara glömma bort varandra… vi är med varandra varje dag men i första hand är vi Dantes föräldrar här hemma. Det var fint att vara ute och känna att det är vi precis som det alltid har varit. När vi tog in notan kom vi dessutom på att vi inte pratat om Dante under middagen och det var också fint på något sätt, att vi har så mycket annat gemensamt även fast han är hela vårt universum. Var fylld av kärlek när vi gick tillbaka till hotellet. D stannade i baren ett tag men jag gick upp till rummet och somnade 22 – sov sedan till 08.20. HELT otroligt. Fick direkt en uppdatering av mamma om att natten gått hur bra som helst och att Dante skrattar och är jätteglad. ”Jag skyndar mig hem” skrev jag och fick som svar ”Nej ta din tid, kom när du vill”. Efter frukost och lite jobb promenerade jag hem och möttes av världens gladaste bebis (och föräldrar) här hemma.

Ja, som ni hör gick det här bättre än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Hade mobilen på högsta volym när jag somnade med rädsla för att de skulle ringa när som helst. Och när jag vaknade kände jag ”MITT BARN BEHÖVER MIG!!!” tills jag efter mammas sms insåg att mja, han behöver kärlek och det får han där hemma precis just nu. Mitt barn behöver en fungerande mamma med energi, och det var det jag samlade på mig den här kvällen, natten och morgonen. Jag var lyckligare än på länge idag när jag låg och doftade i hans nacke.

Den här känslan ska jag ta med mig framöver. Och så ska jag fortsätta ta hand om mig själv, för att i nästa tur kunna ta hand om Dante.

Om det var gosigt att komma hem igen? GISSA!!! Älskade lilla skitunge, ska ta hand om oss och din pappa för resten av livet.

 1. Tack för att du delar med dig!
  Tycker du gör heeeelt rätt, hur ska man vara en bra mamma om man inte får sova?
  Är själv gravid och tycker det är så befriande att läsa om dig som mamma. Tror att jag liksom många andra känner igen sig.
  Glöm inte bort att göra det fler gånger. Kramar

 2. Oj vad glad jag blir att du har fått sova och att Dante har haft en bra natt med sin mormor och morfar. Det är livsviktigt att sova och om det behövs en natt på hotel för att få det, är det just det man ska göra. Fast en gång i månaden om det behövs. Sen orkar man ta hand om sitt barn med bravur igen när det blir jobbiga nätter och man är utvilad. Hoppas Dante får hjälp med allergin (om det är det han har). Vilken tuff start han har haft med livet. Skickar styrka och varma tankar till er, det blir nog bättre snart. <3

  1. Tack fina du!

   Ja stackars liten, så otur han har haft med magont och allergier. Hoppas att det vänder snart! Han är världens gladaste annars och verkligen en glädjespridare när han mår bra vilket är underbart. Men har tyckt så synd om honom! Tack för omtanken, massa kärlek till dig

 3. Jag blir helt varm i hjärtat av att läsa det här inlägget. Hur bra föräldrar är inte ni som sover ut, tar tid med varandra, älskar varandra, äter en dögod middag i lugn och ro och njuter av en natt med massa sömn och att bara vara ni två. Samtidigt som Dante får vara med sin mormor och morfar och som du får det fina, trygga och viktiga bandet till honom. Jag ser så mycket upp till dig Michaela, och till er båda som föräldrar. Jag och min kille försöker bli gravida och jag får ut så så mycket av att läsa din blogg, dina tankar, hur du hanterar jobbiga situationer, läsa om din kärlek till ditt barn och till din kille. TACK för du delar med dig av både ups and downs. Det betyder så mycket. Verkligen tack. Du verkar vara en sån fin, genuin, godhjärtad och rolig person. Verkligen en sån fin förebild. Det är guld värt <3 Massa kramar.

  1. Nej men fick tårar i ögonen av den här kommentaren. Det var fan den mjukaste, varmaste finaste någonsin. Tack tack tack, så mycket som dessa ord betyder! Stort lycka till med allt, du kommer bli världens bästa förälder som är så kärleksfull och tar dig tid att skriva såhär fint till någon annan. Lyllos din framtida bebis! Puss!

 4. Men åh vad glad jag är att det gick så bra och att du kunde slappna av och njuta! Så himla sant att det finaste vi kan ge våra barn är föräldrar som mår bra. ❤️

 5. Jag gråter nu. Åh vad fint och härligt och fantastiskt att ta dig tid för att kunna vara den bästa mamman till sitt barn <3 unnar dig en HEL natt med sömn wow det är drömmen för en mamma med bebis eller som här en mamma med en två åring som knappt sover haha heja heja heja dig och er!!!!

 6. Det roliga är att jag har sett fram emot det här inlägget, har tänkt på dig och ba ”hoppas hon fick en bra natt!!” – haha, så märkligt egentligen. Skönt att ni fick ett underbart dygn!

 7. Hej fina Michaela! Jag blev så glad när jag läste ditt inlägg. Gud så underbart att du och D fick sova ordentligt. Jag har läst din blogg sedan start och det är så märkligt för ibland känner man sig som en bästis på avstånd haha (fast du inte vet någonting om mig). Nu menar jag förstås inte att jag eller någon annan läsare vet allt om dig men genom att läsa din blogg och fått följa med genom fester, kärlekar, hjärtesorg, din karriär och hur du ändrats och utvecklats får en att genuint bry sig om dig. Det är så fint att få läsa om ditt liv. Svårt att förklara men vi som läser både hejar på och stöttar även om vi inte alltid kommenterar eller syns. Men idag vill jag gärna göra det. Vad underbart att han får spendera ett dygn med sina morföräldrar, hur ljuvligt som helst! Att umgås och vara nära sina morföräldrar är något han kommer uppskatta hela livet. Tiden som du investerar i sömn blev ju också tid Dante och hans morföräldrar investerar i sin relation. Det är ju i sig bara något underbart. Hade Dante sovit 13 h varje natt och aldrig gjort ett ljud av missnöje hade en natt du och D sover borta och han umgås med sina morföräldrar ändå varit helt underbart. Vilken lyx för honom umgås med massor av gulliga härliga människor som älskar honom. Så som en läsar-bästis på avstånd: Stor kram till dig och din fina bebis och familj. Du är en underbar mamma till din son och dina kloka tankar och det faktum att du lyssnar inåt är något som kommer bygga Dantes karaktär hela livet. Dante har ett privilegium att ha dig som sin mamma. Hoppas det blir bättre med hans sömn och magproblem framöver. Kram kram!

 8. Jag förstår att det måste ha känts helt fantastiskt, och självklart får du på dina plattformar berätta om hur skönt det känns att få avlastning och egentid.
  Men.
  För att komma med ett annat perspektiv på det hela vill jag bara säga att jag nu sitter här med tårar som bränner och gråten i halsen efter att ha läst ditt inlägg.
  Jag är enastående mamma till min 11 månader gamla dotter. Vi har inagn kontakt med pappan (hans beslut att inte ha något med henne eller mig att göra). Jag har ingen kontakt med min pappa och min egen mamma lider av en psykisk sjukdom som gör att jag aldrig skulle låta henne vara själv med mitt barn.
  Min dotter hade också kolik de första 3 månaderna i livet och skrek oavbrutet. Jag har sen hon föddes varit med henne i precis varenda sekund av hennes liv. Varje natt, varje morgon, varje förmiddag, varje eftermiddag, varje kväll, och om om om igen. Jag har inte sovit mer än max 3 timmar i streck i snart ett år, och ibland känns det som att jag går under och kommer att dö av tröttheten.
  Är jag inte en lika bra mamma som dig? Du skriver att en bra mamma måste ta hand om sig själv först, för att sedan kunna ta hand om sitt barn. Jag har inte tagit hand om mig själv i en sekund sen hon föddes, all energi har gått till att ge henne allt hon behöver och förtjänar, och enligt din logik då är jag inte en lika bra mamma som alla ni som unnar er egentid och lämnar bort ert barn?
  Jag är medveten om att jag låter bitter, ber om ursäkt för det, jag är bara så jävla trött. Och att dessutom läsa inlägg och kommentarer som indikerar att egentid är ett MÅSTE för att kunna vara den bästa tänkbara mamman gör bara att jag känner mig så jävla dålig och otillräcklig för min dotter.
  Att äta en så fin middag som ni gjorde, och att bo på hotell är dessutom ekonomiskt OTÄNKBART för mig och för många andra här ute i verkligheten. Självklart är det inte ditt problem… Men vill bara framföra att det skulle upplevas sympatiskt om du någon gång i sammanhanget kunde ha reflekterat över att det är ett privilegie att kunna få avlastning, och en lyx att bo på fint hotell. Alla är inte så lyckligt lottade som dig. Att unna sig egentid och avlastning är inte alla förunnat, så snälla… Tänk på det innan du beskriver hur livsnödvändigt det är. Det skapar en otroligt stor ångest hos oss som inte kan unna oss det. Att bli mom-shamed för att jag inte tar hand om mig själv är det sista jag (och de andra i min situation) behöver just nu.
  Det var allt för mig. Hoppas du får en fin dag med din son!

  1. Ingenstans i mitt inlägg skriver jag att en bra mamma måste ta hand om sig själv först. Jag skriver om vad JAG känner att jag har behövt utifrån mina egna förutsättningar, för att orka vara en så bra mamma som möjligt. Jag utgår enbart från mig själv och mitt eget liv.

   Jag förstår att det måste vara supertufft att vara ensamstående utan hjälp och kan inte ens tänka mig hur jobbigt det måste vara. Heja dig som kämpar och jag hoppas att du, på ditt egna sätt utifrån ditt eget liv, snart hittar vägar för att ta hand om dig mellan varven. Oavsett om det handlar om att lyssna på en peppig podcast när du promenerar med vagnen, dansar till favorit musik medan du diskar eller kollar på en riktigt mysig julfilm medan din dotter sover. Och om du inte har tid eller möjlighet till något av det så är du ändå världens bästa mamma till din dotter. Och det vet du själv innerst inne om.

   Försök att inte ta saker personligt, att jag skriver om vad jag har gjort för att må bättre har inget att göra med någon annan än mig. Det här är min dagbok ❤️

   Stor kram

   1. Håller så med dig Michaela!
    Bara för en mamma tycker eller resonerar på ett sätt innebär det inte att alla gör det -eller att det är lag.

    Alla gör sitt bästa utifrån sina förutsättningar.
    Och tycker det är helt rätt att ni unnade er en kväll för er själva och för ert välmående. Tycker det är självklart att du inte tror att alla mammor har möjlighet till det. Du är ödmjuk och ärlig som alltid!

    Stor kram

  2. Stor kram till dig ”ledsen och otillräcklig”. Jag vet precis hur du känner dig och jag kan säga att du inte är ensam! Du är faan en jävligt strong power mamma som klarar av allt det själv! Heja dig! Jag förstår dig så väl med att inte får avlastning. Det var ju inte precis det man kollade efter innan barnet kom. Jag hoppas en dag jag med kan unna mig ensamtid med avlastning och unna mig något mer i vardagen än att knappt få det går runt. Jag tror vi är många som inte får denna möjligheter som Forni får även om kommentarerna här kan verka som om alla har samma möjlighet. Självklart ska hon få vara glad för den möjligheten och ska ha möjlighet att uttrycka det. Även om man själv känner att man inte är otillräcklig som inte kan få en paus och återhämta sig i vardagen få tid att ro om sig själv. För vet du vad? Du är ändå den bästa mamma du kan vara för ditt barn och som sagt heja dig som roddar i allt själv! Du är en sann förebild!!

  3. Kontakta socialtjänsten och ansök om att få avlastning! Se till att du får det om ditt barn behöver det. För det viktiga är vad barn behöver, inte att det är synd om föräldrar…

 9. Jag vill bara säga att jag uppskattar din blogg så mycket. Jag har en dotter som är född i juni och det jag varit skönt att läsa om någon annan som går igenom allt det nya och läskiga med föräldraskapet. När det är tufft hemma så underlättar det att se att andra också har kämpigt. Vi är inte ensamma. Även om det känns så när benen och armarna värker efter att vaggat lillan. Det är så härlig stämning där allt är okej. Du är okej att inte veta och att inte orka allt. Det är så vettiga tankar! Pepp och tack för dina ärliga inlägg!

 10. Men tänk bara vilken lyx för dina föräldrar att få rå om sitt barnbarn i lugn och ro alldeles själva! Jag hoppas och önskar av hela mitt hjärta att mina döttrar ger mig det fina förtroendet någon gång i framtiden om de får barn! Och skit samma om ma får våra vaken hela natten, man kommer ju ha tid att sova igen den förlorade sömnen natten efter!

 11. Underbart att ni kunde unna er detta!!! Så rätt 🙂 LÄNGTAR tills jag kan få sova i min säng igen..haha just nu ligger jag som en ostbåge i soffan med min snart 7 veckors bebis som vaknar upp och skriker varje gång vi försöker lägga ner honom i nestet efter amning (han somnar vid bröstet). Jag får visserligen sömn men kroppen gör ont 🙁 Om några andra mammor har tips tar jag tacksamt emot detta , hur får jag min bebis att inte vakna när vi föröker lägga ner honom i nestet ? Jag begär inte mycket men om man bara fick sova någon timme utsträckt i sängen…

  Tack för en fin blogg och att du delar med dig av det verkliga livet.
  Un grande bacio / Angelica

  1. Jag har sovit med min femmånaders på bröstet sen hon kom typ, så jag gick åt andra hållet. Men har hört att en varm vetekudde på magen på bebis ska kunna göra underverk när man vill att dom ska kunna sova själva! 🤗

  2. Jag höll min tjej i nestet och lät henne somna där i, lite bökigt med värt för hon kopplade aldrig att jag faktiskt la ner henne då nestet ju aldrig lämnade henne. Hehe, always play with their heads 😏😏

  3. Vår 8-veckors vill oxå sova på mig och heller inte ligga i näste däremot har det funkat (för det mesta) att lägga henne på en (rätt platt då såklart) kudde bredvid mig i sängen och tricket för oss har varit att flytta över henne väldigt långsamt. Håller henne i famnen och flyttar henne till mitt knä och sedan sådär 1 dm i taget och väntar några minuter vid varje ”flytt” så hon somnar ordentligt igen. Gärna att någon av oss även håller en hand på magen på henne hela tiden eller har en arm runt kudden. Lycka till!

  4. Värm en vetekudde och lägg i bebisens säng:) Så lyckades vi får vårt barn att allafall sova några timmar själv… han sov på oss i 6 månader, vaknade direkt när vi la ner honom.

 12. Underbart inlägg, så fint att läsa.

  Måste säga att jag älskar din blogg och hela klimatet här mer och mer hela tiden. Alltid gillat den och varit trogen läsare men oj vilken mysig och bra plats det är nu <3 När min bebis ploppat ut i vår kommer jag säkert gå igenom alla gamla inlägg för att hitta tips haha, perfekt att du ligger steget före mig hela tiden.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi