Mjölkallergi och matvägran

God kväll hjärtan,

Hur mår alla idag?

Jag har precis nattat Dante och det gick åt helvete :))) Vi var hos barnläkaren idag eftersom hans mage börjat bråka igen och de ville testa om det kan vara mjölkproteinallergi. Jag åt i stort sett mjölkproteinfritt när han föddes och då hade han ändå problem med magen så BVC trodde inte att det var det som var problemet men nu misstänker de att han har blivit allergisk mot mjölkprotein utifrån de problem han har haft senaste veckan. Vi fick med oss en mjölkfri ersättning och den hatar Dante såklart :))) Två matningar nu som har gått åt helvete och slutat med att han har varit hysterisk och jag har till slut gett hans vanliga ersättning. Nu innan han skulle sova ville han inte ens ha den utan bara skrek och somnade till slut av utmattning.

Någon som har någon erfarenhet av detta och kanske ett tips? Vad gör man om ens barn inte tar en viss ersättning när det är just den han behöver äta? Rätt krångligt detta… Jag skulle vilja testa en månad för att se om det blir någon skillnad. Om han inte är allergisk vill jag ge honom helt vanlig kost, jag vill verkligen inte utesluta någonting för honom om det inte är för att han inte tål det. Hade han varit lite äldre hade vi kunnat göra ett pricktest men han är så liten så det skulle troligtvis inte visa ett rätt resultat sa läkaren (något om blodkroppar och hit och dit).

Inte nog med att jag tränar honom till att sova i eget rum, dessutom har vi detta problem i knät, typiskt. På något sätt är det skönt att bara försöka kriga sig igenom allt men jag hoppas att ljuset i tunneln kommer snart. Hoppas att han kan vänja sig vid den nya smaken av hans mat så att vi kan se om det hjälper, vill bara att han ska vara frisk och må bra.

Jaja, shit vad trist det är att bara diskutera bebis såhär tycker till och med jag, men det tar upp 95% av min tankeverksamhet och jag söker alla tips och råd jag kan få längst med vår väg.

Igår var vi på Avicii Tribute Concert som var helt otrolig, jag grät flera gånger och var verkligen fylld av känslor när jag kom hem. Kanske därför jag har varit lite extra ur balans idag, tårarna bara rinner.

Nu blir det Idol-finalen och hamburgare, ta hand om er där ute, puss ♥

 1. Man kan testa att blanda hälften vanlig och hälften av den har ska börja dricka och sen successivt göra så att det enbart blir den han ska ha. Sen är det ju inte säkert att det funkar, min 6 månaders vägrar flaska fortfarande haha men hört att vissa gjort så. Lycka till!

 2. Du ska inte be om ursäkt för att du delar med dig av din verklighet. Det är din blogg och du skriver om din vardag och vad som är viktigt för dig! Dessa öppna inlägg om mamma livet är så viktiga, ofta känner man sig ensam i sina problem och ser bara sovande nöjda bebisar i barnvagnar på instagram och undrar vad man själv gör för fel(inget då varje bebis är unik🥰). Tack för att du är öppen och delar med dig av både highs and lows av mammalivet.

 3. Gjorde ni allergitest hos barnläkaren så att ni vet om han har allergi eller inte? Det gjordes på min son när han var bebis och hade misstänkt mjölkproteinallergi. Vi fick svar direkt på plats hos läkaren efter att dom gjort pricktester. Skönt att få svar så man inte behöver utesluta mjölkprotein i onödan.

  1. All mjölkproteiallergi kan tyvärr inte mätas med blodprov eller pricktest, utan endast via elimination. Min son är konstaterat allergisk mot mjölkprotein men visar varken på blodprov eller pricktest då det finns två olika typer av allergier. Värt att tänka på om symtomen fortsätter trots att blodprov/pricktest inte visar något.

 4. Styrkekram till dig! <3 Emma Melin @emmamelins hade liknande med sin son Frans vill jag minnas, och bloggade om det. Håller tummarna att ni hittar något som fungerar för er snart, håll ut! <3

 5. Det finns några olika mjölkfria att testa. Vår son åt Exempelvis pepticate bäst. Man kan även blanda den mjölkfria med den vanliga i början så att han känner igen smaken. Tillslut vänjer han sig 🙂

 6. Jag hade turen att min dotter tog Althera som var vår mjölkfria ersättning. Men redan innan fick jag flera tips:
  – blanda ersättningen med den du har idag för att göra en mjukare övergång av smak till den mjölkfria
  – testa annan mjölkfri ersättning (apoteket har flera olika, dock svindyra)
  – introducera när bebis inte är som allra hungrigast

 7. Min dotter är allergisk mot mjölkprotein! Hon hatade också ersättningen (förlåt men den luktar inte ens nice, förstår dom) men jag blandade i lite vaniljsocker (kanske världens sämsta mamma nu) men det gick bättre, sen fasade jag ut och tog mindre och mindre, tillslut accepterade hon den 🙂 obs! Började med en liten tesked, inte mycket alltså! Kram!

 8. Testa blanda 50/50 med ”vanliga” ersättningen och den mjölkfria. Eller 70/30. Sen ökar du mängden mjölkfria lite grann varje gång. Du fasar in och fasar ut samtidigt🤣 Gjorde så med min minsta när jag ville lära hon att dricka välling. Men blandade bröstmjölk och välling på det sättet. Funkade märkligt nog. Bebisar brukar vara svåra att lura.
  Till sist.. en STOR kram!

 9. Hej! Gjort samma sak m den mjölkfria ersättningen. Tror vår började på A o kom från Apoteket. Fick som tips att ha i lite vaniljsocker o det funkade för vår son. Minskade mämgden successivt o tillslut tog han ersättningen som den var. Tror den e känd för att va rätt äcklig i jämförelse me den vanliga, eller iaf mkt mindre söt. Lycka tilll!! Kram

 10. Kan du inte blanda den nya och gamla ersättningen och för varje gång öka andelen ny ersättning så att han vänjer sig? Jag har inga barn men däremot hundar och när de ska byta mat gör man så.

 11. Hej, ni har säkert fått rådet av BVC redan men om inte;
  första dagen blandar ni 3/4 ”gammal” ersättning och 1/4 mjölkproteinfri och dag 2 : 1/2 gammal” ersättning och 1/2 mjölkprotein osv till ni helt har bytt ut den. Jag hoppas att det går bra, vet hur tufft det är att ha barn med magproblem.

 12. Bland in ny vällingen i gamla och sen succesivt öka till mer nya och mindre gamla. Tillslut har du överlistat honom! =)

 13. Hej!
  Ett litet tips, blanda den vanliga ersättningen med den nya. Börja med typ 70% och 30% och sen stegvis minska den vanliga och öka den nya. På så sätt hinner barnet vänja sig vid smaken stegvis. Ersättningen kan se lite skumt ut när man blandar dom men det är inga konstigheter!
  Hoppas det löser sig, kämpa på

 14. Vi opplevde det samme og fikk tips om å ha ørlitt maltekstrakt (tror det var det det het, du kan jo gjerne google) i melka for å søte den litt. Jeg var helt knekt i den perioden. Tenkte bare på å få i den lille mat. Jeg prøvde også å blande litt med morsmelk hvis du har noe igjen. Ellers dro vi til en privatklinikk som hadde barneallergi som spesialfelt for vi opplevde at de hadde mer kunnskap enn ordinær lege om allergier. Jeg husker allergilegen sa at enkelte barn tåler ikke melkeprotein fra start og da må de teste, men for de minste gjør de det på sykehuset.

  Nettene var også som du har beskrevet, men det ble litt bedre når vi flyttet den lille på eget rom for vi «forstyrret» hverandre. De er visst veldig vare på mammaen sin og jeg kunne høre hvert minste pust og våknet hundre ganger og sjekket stadig at alt var ok. Men tror det eller ei så ble det sakte men sikkert bedre og nå er vi på vei med barnerunde nummer to!

 15. Testa blanda den nya ersättningen med den gamla och öka mängden av den nya successivt medan han vänjer sig, så gjorde vi när vi slutade med bröstmjölk och började med välling. Började 50-50 sen ökade vi mängden välling typ var tredje dag och efter 1,5-2 veckor drack han enbart välling 🙂 Hoppas det löser sig snart! Inte kul när de små har ont 🙁

 16. Vi hade samma problem men de slutade samma dag som jag bytte d-dropparna mot ACOS vattenbaserade. Jag trodde aldrig att det skulle funka, men sen dess har mitt barn inte skrikit alls.

 17. Min son hade som bebis special-ersättning (pga av att han utreddes för sjukdom hela första året i sitt liv). När vi bytte till en annan gjorde vi så att vi bytte lite i taget, dvs blandade lite lite av den nya ersättningssorten med den gamla och ökade successivt lite i taget tills han till slut övergått helt till den nya (tig alltså flera dagar). Bra sätt att vänja bebis lite i taget så de knappt märker det 🙂

 18. När ni nu kämpar så mycket, se till att ersättningen verkligen är helt fri från mjölkprotein om det är det han verkar ha problem med. En kompis berättade att deras bebis reagerade dåligt även på den ersättningen som ska vara mjölkfri pga att den inte alls är helt fri från det. Efter att de gått till en specialist som skrivit upp namnet på ersättningen (jag vet det tyvärr inte) och förklarat att den nästan aldrig skrivs ut pga jättedyr fick de den helt fria ersättningen och bebisens problem försvann. Menar inte att skrämma upp, men vill berätta att det kan vara så att ni måste bråkas lite om den ni fått nu inte gör skillnad.

  Vet inte om jag borde sprida detta, du får avgöra om du vill godkänna kommentaren eller om du vill hålla den för dig själv.

 19. Hmmm.. det går inte att börja med att blanda de båda sorterna ersättning så att han fortfarande känner lite smak av den han är van vid? Och att sedan successivt minska ner på den så att det tillslut bara är den nya?

  Har ingen aning om det kan funka, bara en tanke. Kram

  1. Hej 🙂 åh vår tjej var mjölkproteinallergisk under sitt första år, till en början fick hon Althera vilket hon vägrade. Sen pepticate som gick lite lite bättre smakmässigt. Tillslut fick vi utskrivet neocate då inget av ovanstående var tillräckligt fria från mjölkproteinet !! sen rekommenderar jag att göra som tidigare kommentarer redan gjort, BLANDA UT <3 börja 80% ersättning o 20% mjölkproteinfri, sen minska ersättningen o öka den mjölkproteinfria!

   Önskar er aaaaall lycka till <3 en magbebis ÄR kämpigt o jobbigt … men det blir bättre, jag lovar !!

 20. Vill bara skicka en stor tröstande kram till dig! Ljuset kommer, lovar. Ni gör det fantastiskt bra och Dante likaså som kämpar och har ont. Önskar jag kunde skriva lösningen, men har tyvärr inte den då jag saknar erfarenhet. Hans ögon, ja hela han:) är ju magiska! :))

 21. En liten fundering.. Har du bröstmjölk kvar att pumpa ut?
  Om så är fallet, skulle du kunna blanda den mjölkproteinfria ersättningen med din bröstmjölk för att fasa in den försiktigt istället för att byta helt och hållet?
  Jag är absolut ingen expert så ta min kommentar mer som en tanke än ett konkret tips🤗

 22. Måste kommentera här igen, eftersom att just dessa problem med bebisars magar ligger mig så varmt om hjärtat då vår son hade problem med sin mage hela första året. Från 6 månader tills han var ett år var det bara nattetid han skrek så vi trodde först inte att det var magen men när han närmade sig året sökte vi hjälp hos läkare igen. Läkaren trodde på allergi, men efter pricktest och blodprov visade det sig att han inte var allergisk. Vi fick på läkarens rekommendationer börja med forlax junior för att bajset skulle bli mjukare. Sedan vi började med det har han slutat skrika på nätterna.
  Hoppas allt vänder för er snart. Stå på er och acceptera inte ”bebisar skriker” (som jag tycker BVC är allt för snabba på att säga) förrän allt annat är uteslutet.
  Kram!

 23. Jag lider med dig så mycket!! Jag går precis igenom samma som dig. För andra gången, kill me! 😩 Har två barn, född 17 och nu maj 19. Båda magbarn. Trodde det var ett skämt när andra ungen också fick samma problem. Yngsta dottern vaknar VARJE FUCKING TIMME. Hinner själv somna 10-15 min innan hon vaknar igen. Blir GALEN.
  Äldsta dottern sover fortfarande inte hela nätter pga magen.
  Pys måste vara guds bästa gåva till magbarnsföräldrar 🙌🏼

  Men det jag skulle säga är att vi också just nu provar mjölkproteinfritt. Åt det när jag ammade och märkte ingen skillnad med magen men bvc ville att vi skulle prova mjölkfri ersättning också och jag känner att jag provar allt. Kanske har det blivit lite lite lugnare med magen men ingen drastisk skillnad som jag ändå innerst inne hade hoppats på, för man hoppas ju ändå varje natt att det ska bli bättre 🙃🙃🙃
  Efter ca en månad när vi inte tyckte det var så stor skillnad så gav vi vanliga ersättningen i ett par dagar och magen blev KATASTROF, hon bara skrek och skrek. (Som om det nu kunde bli värre..) så gick illakvickt tillbaka till mjölkfri ersättning.
  Jag tror inte hon är allergisk, men känslig! Att det blir påtok för mycket mängd när hon äter vanlig ersättning så många gånger/dag.
  Var det läkaren och han sa kör mjölkfri ersättning MEN vanlig mat, alltså med mjölkprotein. Och det fungerar super. Hittills har vi bara bytt ut ett mål till riktigt mat och sen provar hon allt vi äter. Eftersom hon inte verkar reagera på mängden (än så länge iaf) tror jag hon är känslig men ej allergisk. Mvh en person som är allergisk mot det mesta!

  Folk frågar också oss jämt varför vi inte delar oftare på nätterna. Dels börjar min man alltid 7 på morgonen och tycker inte det är snällt att han inte ska sova någonting de dagar han jobbar. Vissa helger tar han henne på nätterna och jag sover inne med äldsta dottern. MEN JAG KAN INTE SLAPPNA AV. Hela min kropp skriker att jag måste gå och ta min yngsta dotter när hon skriker på det sättet.
  Går liksom inte att vinna i denna situation. Men avlider snart pga sömnbrist..

  KÄMPA PÅ!!
  PS potta har underlättat för båda våra barn, benen kommer liksom i en bra position så det kan komma ut gaser och bajs, plus att man får på köpet att de blir blöjfria tidigt.

 24. Stå på er om att få Pepticate om ni inte fått det. Brukar funka bäst (även på vår son). Och börja blanda lite i taget som flera tipsar om.
  Styrka!

 25. Ocksp kört mjölkfritt och fick tips av min BVC-sköterska att Testa att blanda den mjölkfria ersättningen med hans vanliga först, och sen öka på med den mjölkfria. Ett annat alternativ är att söta den mjölkfria lite i början för att vänja honom vid smaken. Funkade för oss!

  1. Din son kanske är högkänslig. Min förstfödda är förmodligen det. Han sov på mig hela första året. I sele på dagen och på mig på natten. Det var det enda som funkade. Vi testade allt och fattade sedan att han behöver vara intill oss hela tiden, dessutom har han mjölkproteinallergi,

 26. Jag har uppfattningen av att det är vanligt med den så kallade 4 månaders sömnregressionen, och att många måste börja ”sömnträna” sina små den här perioden. Hoppas ni hittar något som fungerar för er och att det blir bättre snart!

 27. Har aldrig någonsin lämnat en kommentar tidigare men nu vill jag bara skicka all min styrka till dig. Har själv två små barn och vet hur tufft det kan vara. Lider med dig, vet hur extremt jäkla kämpigt det kan vara och nu kommer jag att säga något som jag vet egentligen inte hjälper för tillfället, men det blir bättre!!! Kämpa du, du är så jäkla stark. Stor kram!

 28. Det finns flera olika sorter att testa, gå till apotek och köpt receptfritt. De kostar dock runt 200-lappen, men helt klart värt att testa sig fram tills man hittar en sort bebisen gillar. Vi testade oss igenom Althera, Pepticate osv.

 29. Tack för din ärlighet. Är övertygad om att detta hjälper så många Kämpande föräldrar där ute. Hoppas allt vänder snart! Du är grym! Kram ♥️

 30. Hej. Min son hade mjölkproteinallergi som liten bebis (har gått över nu). Den ersättningen är inte söt alls. Fick tipset av vår läkare att blanda i lite vaniljsocker, och sen trappa ner. Funkade super!

 31. Jag har varit i precis samma situation som du med en bebis som från start sov extremt lite och grät massor. Jag tycker att det är så fint att du delar med dig och är så ärlig, det behövs bland alla perfekta instagrambilder och berättelser om hur fantastiskt det är att bli mamma. Det är fruktansvärt jobbigt när man ska hantera missnöjd bebis när man själv har sömnbrist och oroar ihjäl sig. När min dotter var ca 8 mån uteslöt vi mjölkprotein efter att ha pratat med läkare och upplevde att det blev lite bättre, men det tog ytterligare 5 månader innan hon började sova med om nätterna (med hjälp av en fantastisk barnmorska med massor av erfarenhet av barns sömn). Vill egentligen bara säga att du inte är ensam och att man får tycka att allt är förjävligt i perioder. Det blir bättre någon gång, men det är jobbigt att inte veta när! Min dotter är nu 1,5 år och världens roligaste, smartaste och energiska unge! Så något positivt finns det i att ha en envis unge som aldrig vill sova, haha. Tips ang ersättningen: prova att blanda den nya och gamla till han vant sig, eller prova andra sorter. Nutramigen var den ena min bebis accepterade. Har också hört att man kan ha i lite vaniljpulver om man blir riktigt desperat. Kram!

 32. Vi trodde att vår 5 månaders baby hade mjölkprotein allergi pga mycket skrik både dag och nattetid men det visade sig bara vara en lång och extra jobbig utvecklingsfas. Bära i sele nästan dygnet runt hjälpte oss. Samt att amma/flaskmata när barnet hade kommit till ro, dvs vaggats nästan till sömns . Det också var i den här eran vi insåg att vårt barn har en ett stark temperament och var en så kallad ”High need baby”, dvs ofta missnöjd och extra känslig. Det finns en jättebra FB grupp och bok som heter ” Plusbarn – high need babies på svenska” som hjälpt oss att hantera vår situation. Kram <3

 33. Min dotter var allergisk mot mjölkprotein hela sitt första år (nu verkar hon ha växt ifrån det) och vi fick först en burk med ersättningen Althera och den vägrade hon dricka. Trots att vi blandade den med annan ersättning och vaniljsocker. Den luktade och smakade ärligt talat vidrigt för oss också när vi provsmakade den. Så vi fick Pepticate Utskrivet istället och sen drack hon direkt. Vet ju inte vilken ersättning ni fått men be kanske Om att få prova en annan sort? Hoppas det blir bättre snart <3

 34. Så stor igenkänning alltså. Vi testade bara kort då min dotter inte ens hade velat ha flaska eller vanlig ersättning förut men tipset som jag fick var att hälla i vaniljsocker i ersättningen. Fick tipset från BVC. Någon tesked har jag för mig (men fråga BVC först). Fick även tips om att hälla på bröstmjölk på nappen (i ditt fall hälla på vanlig ersättning på nappen). Som många skriver är det nog smart att blanda också och tänka att man börjar själva ”reduceringen” när du övergår till den enbart mjölkfria.
  Hoppas hoppas att han tar ersättningen snart OCH att ni märker skillnad så att ni alla mår bättre. Kanske kan du hitta tips på hur han kan ta ersättningen i gruppen ”barn med mjölkproteinallergi” på Facebook. Styrkekramar💗

 35. Vår barnmorska rekommenderar faktiskt alla (som inte ammar heltid) att köpa ersättning baserad på getmjölk. Just för att små bebismagar har så svårt att bryta ned komjölksprotein 💙 Dessutom tål allergiker det.
  Hoppas det går bättre snart

 36. Detta hjälper inte mot magproblem men när min son var helt hysterisk och inte ville äta fast han var hungrig så gav jag honom vatten på en sked. Enligt BVC behöver inte småttingens vatten men ge lite vatten har alltid funkat för oss.

 37. Nu har jag inte läst alla kommentarer och du har säkert fått ett gäng olika tips! Vet inte hur många ersättningar ni testat, men vi fick testa ett par stycken innan vi hittade en som vår kille inte skrek av.
  Vi började med Semper Babysemp och körde både färdigblandad och pulver, sedan bytte vi till Nan Pro och sedan till Nan Sensitive och då blev allt så mycket bättre och den har vi kört med sedan han var 1-2 mån (7 mån nu).
  Han skrek inte flera timmar i sträck men var lite allmänt missnöjd och knorrade en del. Vi var ganska snabba på att byta (max 1 vecka, kanske lite längre med första när han var helt nyfödd), för orkade inte se att det var något som inte var riktigt bra.

  Nu vet ju bvc vad de snackar om men tydligaste tecknet På allergi brukar väl vara utslag?
  Skönt att få testa iaf! Kan ju ta ett par gånger innan de vänjer sig vid att smaka den nya däremot. Ett annat tips för framtiden är att börja ge lite vatten då och då – har tagit flera veckor att vänja vårt barn med det nu (till gröt och smakportioner för att inte bli hård i magen). Han ville inte alls dricka det 😅

  Lycka till och hoppas du inte blir less alla tips 💗

 38. Och som någon annan skrev – ni gör det superbra! Föräldrar alltså, vilka stjärnor ❣️🌟 Kämpa på, oftast blir allt lättare och lättare och de små bebismagarna blir bättre!

 39. Testa att blanda den nya ersättningen med lite vaniljsocker, det funkade för min systers bebis:) Styrkekramar!

 40. Hej. Min son har passerat tre månader och har också haft riktigt struligt med magen. Vi fick hem mjölkfri ersättning från BVC, och precis som Dante total ratade han den. Han tog några klunkar och gallskrek, fick då tipset att blanda i lite vaniljsocker i ersättningen. Funkade då utmärkt och till slut kunde jag fasa ut vaniljsockret och nu dricker han ersättningen som den är, utan några som helst problem. Magen är 10000 gånger bättre och magknipet är bortblåst. Så himla skönt 🙏🏻 Kram

 41. Vet inte om du ammar nåt fortfarande, men ett sätt att se om det är mjölkproteinet som spökar är att du enbart ammar under två-tre veckor (läst att det tar ett tag innan allt spår av mjölkprotein går ur bröstmjölken). Kanske ger annat (mjölkfri ersättning, annat om det går beroende på hur många månader Dante är).
  Men om du ammar vara otroligt strikt med vad du äter (finns mjölkprotein och spår i massa knasiga saker).
  Vet att du tidigare skrev att du i princip inte äter mjölk och dricker havremjölk, soja mm (jag har även läst nånstanns att sojaprotein kan vara svårsmält för bevisar men vet inte sanningshalten). När det gäller känslighet mot mjölkprotein så har jag förstått det som att det inte ens får finnas spår av det. Dvs minsta lilla mängd kan spöka.
  Jag förstår att du också läser dig till allt detta, och dessutom får tips, så det kanske är självklarheter men är av välvilja. Med mig och min lilleman blev det så stor skillnad bara från en dag till en annan. Så jag uteslöt under en period och fasade in allt eftersom, han är inte allergisk idag så jag tolkar det som att hans mage hade svårt att bryta ned proteinet- egen bedömning.

  Min lille ogillade också den mjölkfria ersättningen, men jag ammade så jag orkade inte kämpa. ham började äta lite mjölkfri gröt å så också. Kanske är lättare att bara ge ersättning så dom inte längtar efter bröstmjölksmak, hur hemskt det än låter, men den mjölkfria ersättningen vi testade smakade inte alls bra..

  Vet hur jobbigt och kämpigt det kan vara, ni gör det så bra, vilka fantastiskt fina föräldrar ni är åt Dante.

 42. Hej, har inget tips om mjölkproteinallergi, men har en kompis vars barn sov väldigt dåligt och fick då tips att väldigt snabbt öka upp grötportionen varje dag. Så från att äta en typ msk till en portion på en vecka. Vet inte hur gammal Dante är nu men de barnet var ca 5 månader. Löser så klart inte allt men kanske kan gör att han börjar äta vanlig mat lite snabbare så ni slipper fajten med ersättning. Stort lycka till!

 43. Hej! Jag känner med er, förstår att det är tufft. Vi har en liten 4 månaders här hemma. En kompis till mig fick göra pricktest på sin bebis i samma ålder för att utreda mjölkallergi, så det ska gå. Kanske värt att få en second opinion hos annan läkare? Ett annat tips som kanske låter lite konstigt är att vår bebis på dagarna ibland blir arg och otålig när hon ska äta, då äter hon helst liggandes i sitt babynest på rygg och tittar på sin mobil som hänger ovanför alternativt äter hon liggandes på skötbordet. Gärna i kombination med musik från speldosa som distraktion 🙂 Kanske värt att testa. Kram till er!

  1. Takk! Har trudd at de bare var vår lilla som liker å ligge på rygg å spise😊 så fint å høre at man ikke er alene med litt rare ting 🙂

 44. Tusen styrkekramar till er!!! <3 Har inga tips förutom de du redan har fått här ovan, att blanda den gamla ersättningen med den nya tills han vänjer sig vid smaken <3

 45. Testa att ge den kall! Våra barn har vägrat ljummen välling o ersättning tills vi upptäckte att dom ville ha den kall! Funkade utmärkt, hoppas för er med!

 46. Hej fina du, jag förstår precis hur du känner. Jag har varit där med mitt barn också. Har du fått Althera så är det många bebisar som tycker den smakar äckligt. Ha i vaniljsocker och fasa ut det. Annars prova en annan mjölkfri ersättning. Det finns många andra. Om du vill läsa och ha stöd finns det en jätte bra grupp på Facebook. Barn med mjölkproteinallergi. Så många bra tips därifrån.

  Tycker du gör rätt i att testa mjölkfritt så du vet. Massa lycka till. Det här går snart över men jag vet att ibland känns det så tungt. Men det går över, jag lovar ❤️

 47. Min dotter fick nutramigen då hon var känslig mot vanlig ersättning och det var trögt första 6 timmarna men man fick hålla ut det var ju för hennes bästa. Till slut åt hon och hon hade inte ont längre.

 48. Hej, vi hade samma problem. Vägrade äta och helt hysterisk första gången vi testade Althera. Men jag gjorde så som många har nämnt innan. Blandade med gamla ersättningen. Först en skopa ny o tre av den gamla, andra dagen 50/50 osv tills det bara var mpfri ersättning. Och då gick det äta hur bra som helst. Hoppas det funkar!

 49. Min dotter är mjölkallergiker och fick först ersättningen Pepticate. Hon blev dock inte bättre av den och då förklarade BVC att Pepticate är gjord på komjölk men ”behandlad” på något sätt så att kroppen inte ska kunna uppfatta mjölkproteinet. Om man är väldigt känslig gör man dock det ändå, vilket verkade vara fallet för vår dotter. Då fick vi ersättningen Neocate istället, vilken inte alls är baserad på komjölk. Den funkar superbra för oss. när vi skulle börja med specialersättning förvarnade vår sköterska oss om att många bebisar tycker den är äcklig och tipsade om att ha i lite vaniljsocker. Dock behövde vi aldrig det då vår dotter accepterade den utan problem, men det är ju så olika. Lycka till och hoppas ni hittar det som passar bäst för lillen! Kram

 50. Vi hade samma problem men det funkade när vi fasade in den kmp-fria ersättningen. Det gjorde såklart att vi fick typ 1 vecka till med problem men man märkte efter hand att de avtog och efter ett litet tag med kmp-fri ersättning mådde magen äntligen bra igen <3

  PS: var beredd på att det annars ganska luktfria baby-bajset kommer lukta APA och vara typ grön/svart.

 51. Hej! Vet i te vilken ersättning ni har fått men nutramigen ska vara den som smakar värst så fråga om ni kan få testa pepticate eller althera istället. Sen som de andra säger, blanda in det stegvis i den andra ersättningen (75/25,50/50,25/75) och lite vaniljsocker i början för att få det att smaka lite bättte

 52. Måste ge lite ljus i tunneln, höll på att började gråta när min kompis sa till mig att det blir bättre o att de sover hela nätterna när dom blir runt 2. Det var så enormt många nätter kvar tills dess då min lilla bara var ett par månader. MEN, började med ersättning och vande av med nattmål vid 6 månader (körde första målet vid 05/06) o hade vissa hela nätter med sömn vid 7 månader ålder. Så känner även fast vissa säger att det blir bättre ligger det ibland så orimligt långt fram i tiden för att man ska bli glad av det. Det kan vara bara runt hörnet i jämförelse med det!!

 53. Min son är mjölkallergiker, han grät första gången vi gav honom Althera. Vi fick då tipset att blanda i pytte lite vaniljsocker i ersättningen. Efter 2 dagar slutade vi med det och sen dess dricker han utan problem.

 54. Asså så sjukt för min bebis på 4,5 månad har jag precis fattat är mjölkprotein allergisk också! Hennes mage har dock aldrig blivit bra, inte förrän jag uteslöt mjölkprotein för 3 veckor sen (jag ammar). Sjukt skönt att hitta lösningen på hennes smärtor! Men vilket problem om han inte vill dricka ersättningen som är mjölkfri 😑

 55. Hej fina Michaela!
  Har en fråga till frågor med Forni som jag undrar över, eller undrar över ifall jag är ensam om hehe. Undrar hur din mages mående påverkas av sömnbristen? Jag fasar lite för framtida sömnlösa nätter med barn. Det känns som om 110% av mitt välmående och immunförsvar sitter i magen + sömnen. Är också HSP och väldigt känslig mot gluten och laktos, men får jag en dålig natts sömn beter sig magen som om jag hällt i mig ca 100 liter ren ickelaktosfri mjölk (trots att jag är superbra på att undvika mejeri och gluten). Har dragit slutsatsen att en eller flera dåliga nätters sömn ger mig extrem uppblåsthet, kramp och gaser. Hur blir det för dig? Påverkas magen något?

 56. Michaela!!! För några veckor sen skrev jag till dig och bad om råd kring barnlängtan. När du svarat hade jag en liiiten blödning som jag trodde var början på min mens men tackade dig ändå för svaret. Idag har jag plussat, eftersom mensen aldrig kom! Livrädd, pirrig, spänd, orolig och ÖVERLYCKLIG! Var bara tvungen att skriva av mig till dig eftersom du gav mig råd, nu hoppas jag bara att det går vägen… Tack för din fina blogg! <3

 57. Altera med lite vaniljsocker i och utblandat med gamla fungerade för vår lilla tjej. Nutramigen totalvägrade hon. Sen när hon var runt 3/4 månader upplevde jag henne som svårmatad . Hon blev distraherad och det slutade ofta i gråt. Fick stänga in oss i sovrummet med svag belysning och sjunga för henne samtidigt som jag matade. Det var någon vecka då hon knappt åt alls och vi fick en tid hos barnläkaren som konstaterade att hon hade ont i halsen =ont att svälja <3 Nu när hon blivit 6månader har det äntligen blivit lättare igen.

 58. Har inte läst kommentarer om fler tipsat och råder dig fråga din egen bvc sköterska också innan MEN här kommer mitt tips 🙂

  En gnutta florsocker i ersättningen som du sedan sakta vänjer av! Jag fick ok från min bvc sköterska då det bara vara få gånger vi gjorde så för att få henne äta. Men fråga gärna din 🙂

 59. Vi hade samma med att dottern inte gillade mjölkfri ersättning. Vi körde vaniljsocker i och fasade successivt ut det.. tips från Bvc. Tillslut vande hon sig vid smaken. Det finns två olika mjölkfria ersättningar, Althera och någon till jag inte minns namnet på, ena vet jag smakar värre än den andra..

  1. De tre vanligaste komjölksfria ersättningarna heter Pepticate, Althéra och Nutramigen – skrivna i ordning efter hur barnen brukar uppskatta smaken.

 60. Michaela, stressa inte ihjäl dig med att ”göra rätt” för sån skit finns inte. En spädis går igenom mkt i huvud och kropp och helt ärligt – funkar det inte att tex sova i eget rum på två nätter så lägg ner ett par dagar och börja om när en böttre period kommer för TRO MIG, det kommer. Håll ut. Bebisar är världens konstigaste filurer och när man tror man fattat kasta är dom om hela bilden och man får börja pussla ihop allt igen. Men det är meningen med hela skiten. Inget är för evigt så ta det inte för hårt.

  Kram från mamma till 2 som kom på ovanstående med sitt andra barn! 🙂

 61. Fasa alltid in ny ersättning: 20-80 i två dagar, 40-60 i två dagar osv till ni fasat ut den gamla ersättningen. Likadant om ni ska byta tillbaka. Vissa barn har problem med magen utan att man kan hitta någon medicinsk anledning. Testade allt när min dotter var liten, började när hon bara var några månader gammal. Upphörde när hon började skolan och kom tillbaka för två år sedan igen (idag 12 år gammal). Bara att kämpa på och var noga med kosten. Försök hitta en specialist reda nu, är bra att ha en läkare som har extra kunskap. Jag fick leta länge.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi