Ett litet kvällsinlägg innan nästa natt

Hej gosungar,

Tack för alla förstående ord och peppiga kommentarer på morgonens inlägg. Det värmer mig att läsa om era historier och att det faktiskt blir bättre – även om det inte känns som det prick just nu. Men jag läser era kommentarer och suger åt mig! Ja, det blir bättre. Detta är inte för alltid och en dag kommer jag inte minnas de sömnlösa nätterna.

Jag vill även tacka för alla tips och speciellt ni som tar med att alla gör som man vill. Läste en del “men hallå, varför delar ni inte på nätterna?”-kommentarer som kändes lite påhoppiga (OBS! Inte alla såklart och förstår om det inte var meningen med kommentarerna!) mot min kära karl så vill bara klargöra att SJÄLVKLART har vi pratat om att dela på nätterna och testat ibland. Men det går inte så bra för mig, för när jag hör Dante på natten går hela min mamma-instinkt igång. Jag har full respekt för de som klarar av att dela på nätterna och önskar att jag kunde slappna av och somna om, men jag vaknar av Dantes minsta ljud och hela min kropp skriker “ta hand om den här lilla människan” när jag hör honom om natten. Det gör att jag ändå inte får någon sömn och därför har vi i vår lilla familj kommit fram till att det är bättre att jag tar natten och D morgonen för då har jag lättare att koppla bort. Sedan är D givetvis uppe och hjälper till om det behövs eller om jag ber honom under nätterna, precis som att jag går upp och hjälper till om mornarna. Vi är ett team i detta och även om det kommer en del otrevliga kommentarer mot varandra när sömnbristen är som värst, så hjälps vi åt och stöttar. I slutändan är det Dantes välmående som är i fokus för oss båda och vi diskuterar dagligen hur vi ska göra för att han (och vi) ska må så bra som möjligt. Kanske kommer vi kunna dela på nätterna och ta varannan natt eller så längre fram, vi får se!

Nu har vi i alla fall kommit fram till att han ska börja sova i eget rum för jag upplever att han har svårt att komma till ro om vi samsover eller ens sover i samma rum, så nu ska vi ge det här en ärlig chans. Jag undrar om någon av er har tips på någon playlist på Spotify med lugnande vaggvisor? Dante gillar musik och blir väldigt lugn av mobilen ovanför sängen, men den är ju så jobbig att skruva upp varannan minut så jag skulle vilja hitta någon mysig playlist att spela när han ska somna eller komma till ro. Dela gärna med er om ni vet någon bra!

Vad fint det är, att vi är så många som kämpar och stöttar varandra i allt det tuffa. Att man låter varandra göra det som är bäst för just den familjen men ändå delar med sig av värdefulla tips. Någon rekommenderade en sömncoach för barn samt några olika böcker om barn och sömn, det var verkligen tips som passade oss så det ska jag kolla upp.

Nu ska jag gosa med min bebis och sen äta middag innan D kommer hem senare ikväll. Ha en fin kväll och ta hand om er. Lycka till i natt till alla er med skrikiga bebisar, så hoppas vi på att i natt blir bättre än förra.

Massa kärlek!

 1. Heja heja! Ni och alla andra som kämpar är så jäkla duktiga. Jag vet precis hur det känns och efter fem månader sa vi tack och adjö till amning och gick över till ersättning/välling, mat och kvällsgröt samt la vår son i eget rum. Vilken skillnad det blev! Han började kort efter sova hela nätter och ibland med ett uppvak för välling. Hoppas det hjälper och går bra med rumsbytet för er också. Styrkekram!

 2. Vanja Wikström som har Lekis TV/Babyloonz på Youtube har ett tiotimmars-klipp som heter Godnatt som är sövande musik. Min dotter blir lugn och myser av det! Kram

 3. Hej!
  Inne på 7e månaden medvaken bebis varje timme.
  Vi delar likt er där David tar morgnar och förmiddag under helger och jag kör nätter. Vardagar sover David tom I gästrummet. Känner att då kommer han orka med lillen bättre efter jobbet, men jag kan endast vänta I 10min innan jag går upp de nätter han vill hjälpa åt.
  Dec-Mars är vi I Australien och där har jag bokat sömncoach som en bekant rekomenderar och enligt henne löste det sig bara efter 4 dagar med coachen
  Återkopplar med resultat 🙂
  Lycka till

 4. Jag fick tips om en app som heter SG Baby som är instrumentella vaggvisor och den spelar vi för vår dotter varje kväll efter vi läst hennes favoritbok och den loopas tills vi går och lägger oss med henne. Vi har använt den i säkert 3 månader och det känns som att det har blivit en del i hennes natt-trygghet nu. Det gör också att Vi inte måste tassa runt på tå i vardagsrummet och köket, eller att hon vaknar av vår grannes tv (för hon är ganska lättväckt).

 5. ”Baby sleep” på Spotify är populär hos oss. Väldigt avkopplande piano-plink. Stort lycka till! Jag har resonerat precis likadant. Kan inte heller koppla bort när min dotter varit ledsen på nätterna och varför vara 2 trötta föräldrar i onödan? Du behöver ju allt stöd du kan få när du väl kan koppla bort/koppla av. Heja dig och er!!! <3

 6. Heja er <3 från en kämpande mamma till en annan, min dotter somnade bara med något brusande ljud i bakgrunden, typ som dammsugaren eller hårfönen, har du testat de? Hon tar inte napp, vet inte om Dante gör de? Men, vi köpte såna ”fötter” till hennes säng som gör att man kan vagga/skaka den lätt, bästa investering jag gjort! Hon somnar som en stock och vaknar hon till är det lättare att vagga om henne där! Finns universal från brio! Hoppas det vänder snart för er! Kram

  1. Ja, dom fötterna till sängen är helt fantastiska!! Förutom BabyBrezza (som en kaffemaskin för ersättning/välling) så är dom tassarna det absolut bästa vi köpt!

 7. Hej M!
  Vår lilla son är 2 dagar äldre än Dante. Hade en riktigt jobbig vecka med sömnlösa nätter för ca 2 veckor sedan. Förstår exakt hur det är och känns. Man ligger ensam där och glor på morgonen…

  Vi lägger honom i sovrummet på övervåningen och han sover sååå bra, med uppvak för mat. Och såklart napptapp..
  En spellista vi spelar för honom varje kväll när han går till sängs är vaggvisor för barn ( album av sov gott) en sovande Uggla på bilden.
  Lycka till

 8. Usch så tufft, jag hoppas att det blir bättre för dig snart. Vi har spelat en låt som egentligen inte är någon vaggvisa men som vi tycker mycket om och som våra två barn har ÄLSKAT och fortfarande älskar 3 och 1 1/2 år gamla. Den heter Soldi av Mannarino och finns på Spotify, vi har den på repeat. Haha det är vår mest spelade låt på Spotify de två senaste åren, misstänker att det blir samma i år 😀

 9. Hej!
  Jag har en mysig playlist vi kör på till bebisen och barnen. Spotify ”Lugnande ljud för barn, en nallen på ikonen för den listan. Prova den! ☺️☺️

 10. Barn som inte sover nattetid är HEMSKT på alla sätt och vis! Men även om det inte känns som det just nu så kommer det bli bättre! I början märkte jag inte ens att vår yngsta började sova bättre, men långsamt långsamt blev det bättre och idag sover hon superbra! Och kan äntligen somna själv på kvällen! Halleluja!

  Annars kan jag verkligen tipsa om att ladda ner lekis tv appen och lyssna på deras gonatt-klipp! Så magiska att man själv somnar! Eller lyssna på Babyloonz gonatt på youtube!

  Hoppas det snart blir bättre och att energin kommer tillbaka!

 11. Ni ska såklart göra det som är bäst för er, samtidigt som det låter som att du har det skittufft och att det kanske hade kunnat hjälpa om du bara fick sova nån natt. Men jag hade precis samma som du och kunde till slut inte somna om mellan uppvaken, slutade i värsta sömnstörningen som jag fortfarande medicinerar för trots att sonen nu är 1.5 år. Vi började dela vilket underlättade men jag också fick ångest av att höra gråten, fastän min man tröstade precis lika bra som jag. Så jag tog en natt då och då och sov hos mina föräldrar eller någon vän. Att få sova ostört utan att man kommer bli väckt är GULD och en sån natt gjorde att jag laddade på med energi för att sen klara många jobbiga nätter. Bara ett tips, sömnbrist tär otroligt. Kram

 12. Har själv en 1,5-åring och förstår hur du känner men det blir bättre! Vi försökte också med eget rum runt 5-6 månader men skulle aldrig göra om det. Barn behöver höra föräldrars andetag, plötslig spädbarnsdöd etc. Finns det andra saker att ändra på i livet? Nätterna hör tyvärr till och det går över. Man kan testa allt men ofta kommer och går dessa faser. Det kanske blir bättre några veckor för att sedan bli kaos igen. Jag hade sett över allt annat i livet. Bebisar är bebisar och vissa sover bättre än andra…

  1. Plötsligt spädbarnsdöd, hur hänger det ihop med eget rum eller ej? Är ju inget man kan förhindra för att man sover i samma rum om det mot all förmodan skulle ske.

 13. Ladda ner ”Lekis TV” appen och spela deras ”babyloonz godnatt”. Den går att ladda ner offline OCH finns i 10h loop! Fantastiska Vanja Vikström och hennes Niklas som skapat detta. Funkade för vår dotter, för även om hon inte somnade lättare eller sov bättre så förstod hon att det var natt då vi endast hade den när hon skulle sova på natten.

  Jag har hitills inte känt att jag fullt ut kan slappna av på natten när min man har vår dotter. Ligger bara hos mig, men jag känner mig mer van att tolka alla hennes signaler och tycker mig höra spökgråt när jag inte har henne. OCH det viktigaste av allt: jag sover hundra gånger bättre när jag sover med henne eller har ansvaret på natten. Sen tar min man henne på mornarna så att jag får sova mellan 06-09 vilket gör min dag. Så det funkar bäst för oss! Sen har jag sovit borta från hemmet en del och det har varit ljuvligt. Börjar släppa lite på det där nu och hon är 13 månader.

  Tips, lyssna på Vanja i Babykaos podden. Hon pratar där om ”den som lider minst” metoden och att alla familjer gör det som funkar bäst för dom. Så vanligt att folk omkring säger ”men varför delar ni inte nätterna?”, ”varför gör ni inte si/så” eller ”detta funkade toppen för oss”. Suck. Kan vi inte bara lite på att vi vet bäst själv?

  Jag får så ofta höra att min dotter kommer börja sova bra när ”hon äter bättre”/”blir mer stimulerad på dagarna”/”börjar förskolan”. Well… jag tror det när jag ser det 😉 Alla barn är OLIKA. Punkt.

 14. Det är tufft hela första året är tufft, tänk så mycket en liten människa ska utvecklas.
  Men med eget rum. Förespråkar att ha barn i eget rum de sover oftast bättre och så hör Man som förälder Inte alla ljud 🙂
  Men musik, gör det inte ni gör er en björntjänst. Sovrummet skall man sova i det ska vara mörkt och tyst inget skall störa sömnen. Sedan de timmar barnet är vaket då skall de hända saker och stimuleras. Men natten skall vara ”tråkig” så att barnet lär sig att man skall sova.
  Läs olika ”sömnskolor” och gör din egen rutin av det. Rutiner har varot a och o för oss. Alltid samma rutin med kvällsgröten, tvätt, ombyte och läggdags. Godnatt lilla skatt sov så gott som ett mantra. Barn lär sig oxh blir trygga i sina rutiner sängen blir trygghet.

  Kämpa på allt går men var stark. Vill du pröva nåt nytt ge det alltid 3 nätter. Det kan börja med kaos men redan efter 3 nätter skall du kunna känna om det fungerar.

 15. Kämpa på! Vet att det där är tufft! Ni vet nog vad som funkar bäst för er och jag håller med om att det kan vara svårt att koppla bort på natten. Inget konkret tips kanske men pepp och en påminnelse om att nackdelen/fördelen med barn är att det kan snabbt och prova därför olika saker även om det inte gick första gången. Med vår äldsta hade vi lite struliga läggningar tills en kväll då jag bara la henne i sängen, till min förvåning blev hon inte ledsen utan låg där och ”snackade” lite, sen nästa gång jag kollade till hade hon somnat! Det funkar inte för alla barn såklart men kan vara värt att testa. Vi har också lagt i eget rum ganska tidigt, så kan vara värt att prova:)

 16. Hej!
  Det finns en playlist på Spotify som heter Baby Meditation. Det är en härlig och rogivande playlist som vi brukar spela här hemma för vår dotter på fyra månader.
  Lycka till! Kram

 17. Vi bestämde efter en period av vakna nätter när bebis precis hade kommit att inget man säger till varandra under hemska vaknätter gäller 🙈 Vi kör på med det fortfarande, det är inte lätt att vara trevlig under sömntortyr…

 18. Min tjej är strax 9 månader, och vi har inte haft det så tufft som ni har det, men absolut tuffa perioder. Jag tog nätterna de första månaderna för att jag, precis som du och många andra, ändå vaknade av minsta pip hon gjorde, medans min man faktiskt lyckades sova vidare. Tänkte också att det var bättre med i alla fall en utsövd förälder!
  Nu när vi inte ammar längre går även han upp på natten, och vaknar faktiskt ibland även när inte jag gör det när ljud kommer från monitorn!😂 Konstig känsla!

  Tror det är en fin idé att lägga Dante i eget rum, vår dotter älskade det, och sov igenom en hel natt för första gången när vi gjorde det.
  Håller tummarna för er. Håll ut. Det är jävligt tufft att vara morsa!! Vi får hålla ihop!
  Kramar

 19. Jag fick tipset av BVC att bebisar gillar vattenljud så jag hittade en lista på Spotify som heter ”avslappning och avspänning för dig – avslappnande vatten ljud” . Den gick på repet här hemma på natten när vår son var 2-8 månader. Varje gång vi satte på den blev han lugn och kunde somnade om. Jag vet verkligen inte vad jag hade gjort utan den listan. Själv somnade jag också av den så winwin. Lycka till med natten och hoppas lillkillen sover bättre snart

  https://open.spotify.com/album/3gtRiXVjrcOMaihXnBQB8T?si=P2pyeT2vQTOsUseR8QqwoQ

 20. Har familj i USA och i England och där är s.k Sound Machines väldigt populära, som spelar White noise för att få barnen att sova. Har själv denna (fick i baby shower present): https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B07FFW4R9F/ref=sspa_mw_detail_0?ie=UTF8&psc=1
  Som min 3 månaders gillar, men han har hittills haft så lätt att somna att vi inte behövt använda den så mycket (Ta i trä!). Men jag kan verkligen rekommendera den, den spelar musik/hjärtljud m.m. i 20 min och startar igen om den hör att barnet vaknar till. kan kanske vara ett alternativ till att spela barnvisor eller liknande. Har även nattlampa och kan fästas med svansen så lätt att ha med i babyskyddet. dessutom är det som ett gosedjur så mysigt att gosa med. Lycka till!

 21. Hej!
  Hade precis samma med nätterna ( började vid 6 mån) , plus att Han vaknade 04.30 och ville ha frukost sen när han blev lite större…
  I efterhand förstod vi att när jag slutade amma började med ersättning vid 6mån så blev allt värre och det höll i sig till 1,5år. Då slutade vi med mjölk. Alltså all mjölk (skummjölkspulver finns i allt!) Så mitt tips till alla efter det är att testa att sluta med mjölk! Vi märkte skillnad direkt! Det blev inte helt bra. Men såååå mycket bättre! Så ger du ersättning g, testa mjölkfri!!

 22. Hej! Jag förstår dig och som alla säger så blir det bättre med tiden. Min 5 åriga som sov imte sina första 3 år. Jag tänkte att vi skulle bli tokiga, och när han var 2 år fick vi en lillasyster också. Vi provade sllt, byta rum..mata ordentligt innan läggdags, akupunktur…spellista. ja u name it. Till slut, efter flera besök hos vården fick vi veta att han hade svårt att få ut gaser (prutta under natten) och detta fick han ont av (därav gråt under natten) och det var också därför han aldrig fick ro när han sov. Han vände på sig ofta, låg och smågrät mkt. Vi fick aldrig någon medicin, men när han började gå kunde tarmarna sköta magen bättre. Så jag tänker att det kanske alltid kan vara bra med magmassage, bära i grodposition innan sovdags. Det betyder inte att bebisen är förstoppad eller har ont i magen dagtid, utan endast att tarmarna inte funkar riktigt nattetid. Jag hoppas att du får sova snart och kämpa på!

 23. Hej fina du!
  Här är en till med en bebis som inte sover på nätterna. Verkar Dante ha ont i magen på natten? För oss blev nätterna mindre skrikiga när vi började ge en förstoppningsmedicin (i samråd med läkare) så att vår son inte var lika hård i magen. (Han bajsade flera ggr om dagen, men bajset var hårt). Vi har även uteslutit allergier.
  Som alla säger, det blir bättre. STOR KRAM

 24. Hej!
  Vi har spelat Andreas Mattssons album The Lawlessness of the ruling classes för våra tre barn vid nattning och dagvila. Finns på Spotify. Jag lyssnar även på den när jag flyger, mot flygrädsla. Han har så fin och lugnande röst, som sammet.

 25. Jag har inte barn själv men jobbar som förskollärare och vi brukar spela lugn musik för att få våra små att komma till ro på vilan. Vi brukar bara söka på lugn musik för barn på Youtube så finns det massor där. Håller tummarna för att ni får sova snart!

 26. Ja! Nu när du skrev eget rum kommer jag ihåg att det också är nåt jag önskar jag testat såhär i efterhand, att ha lilleman i eget rum. Testade nog allt utom det. Han sov antingen med mig eller i bedside crib. Men eget rum kanske hade funkat, för han skrek inte, utan låg mest å grymtade. jag skrev i en tidigare kommentar, att jag i efterhand också tänkt att vi borde delat på nätterna mer, men som du skriver ovan så så kände jag nog också, att jag ändå inte kunde slappna av osv. Det känns så självklart ”utifrån” men är inte så enkelt.
  Men min lilleman är tre år nu, och jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur det var å hur vi gjorde, vilket är ganska skönt! Det är mest luddigt även om jag minns att det var oerhört jobbigt periodvis. Minns dock att han faktiskt sov hela nätterna från att han var ett år, tjoho! I perioder vaknar han en gång per natt nu , men det känns överkomligt. Kram

 27. Jag förstår känslan av att bara vilja vara nära sitt barn när han skriker. Vi hade samma problem med vårt första barn vilket ledde till insomnia för mig de första månaderna. Så även de få tillfällen barnet sov, sov inte jag. Då tittade min barnmorska mig och min man djupt i ögonen och sa att sömnen är det absolut viktigaste motmedlet mot all psykisk ohälsa. Hon föreslog att jag sov borta iallafall en natt i veckan för att få någon form av återhämtning. Barnet klarade det absolut och efter så många vakennätter för mig var min man mycket bättre rustad att hantera barnet den natten. Tack vare det hade jag ork att fortsätta och till slut vände det!

 28. Jag nattar med en playlist som heter Sleeping, finns även sleeping baby! Mkt lugnande musik, fungerar för oss, kanske inte varje dag men den lugnar.

 29. Einstein baby lullaby academy. Ligger inne som ”artist” så vi brukade alltid sätta på topplistan där när vår kille var liten. Gör det fortfarande ibland när han har svårt att slappna av såhär 2,5år senare!

 30. Man kan verkligen bli helt knäpp av lite sömn men som tur var är det inte för alltid. Vi körde stenhårt men White noice när dottern var yngre, tyckte det funka bra. Sen blev jag så trött på det himla bruset så gick över till klassisk musik vilket vinklar fortfarande. Byter lista på Spotify lite då och då men just nu ör favoriten Alexis French, så vacker och lugn pianomusik som min dotter somnar till varje natt. Håll ut, det kommer bli bättre <3

 31. För oss blev allas sömn mycket bättre när vår son började sova i eget rum! Man måste hitta det som passar bäst för ens egna lilla familj. Och denna spelade vi jämt, så fortfarande nu när han är 1 1/2 år kopplar han ihop musiken till sova. Plus att den är 10 h lång också hehe. Babyloonz godnatt! Testa!

 32. Förstår verkligen det där med instinkten! Den går inte att kämpa emot.

  Denna funkade bra för vår pojke en period:

  https://youtu.be/gorkSt6aH-4

  Vi hade den på rätt låg volym, så att han skulle behöva ligga still och koncentrera sig lite för att höra 🙂

  Lycka till! ❤️

 33. Har lyssnat på Babblarnas vaggvisa om och om igen i några veckor, den funkar! För den lilla, själv håller jag på att bli galen av att höra den på repeat, så nu har jag hittat en jättebra spellista för både bebis och mamma, den heter ”Baby Sleep” på Spotify med pianomusik https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1DX0DxcHtn4Hwo?si=DXbMov74SlWwRJ1sb4cyLQ

  Hoppas den funkar! Själv är jag också uppe hela nätterna så jag kan förstå hur du har det, och det här med att pappan ska avlasta på nätterna, helt ärligt så funkar det inte alltid! Det handlar inte om att man inte hjälps åt…

 34. Förstår hur jobbigt det är, det känns som de blir tyngre för varje minut man måste gå runt och vyssja dem med. Har du provat att lägga ned honom i vagnen och rulla den inomhus? Ibland funkar det att bara skippa sängen och de somnar i vagnen istället på natten. Min son krånglade en del vid 1 år och då blev det vagnsovning till och från som gjorde honom nöjd och vi sov.
  Det är jobbigt med mammaöronen att man hör minsta pip, det är så i början men avtar lite efter några månader och efter pappaledigheten så vaknar jag inte ens av att vår son kommer intrippandes på natten men det gör min kille istället. Hehe!
  Så prova igen om D kan ta halva natten, det kan kännas bättre när de är större och man blir lite mer tryggare/avslappnad med att någon annan har hand om barnet -samt att man är ju så trött att man lättare däckar.

 35. Jag bor i New York och vet inte om detta är en grej i Sverige – men vi har sedan min son var 3-4 månader använt en white noise machine varje nap och på natten. Den liknar ljuden som dom hörde i magen så det är väldigt lugnande och blockerar andra ljud runtom. Det har funkat fantastiskt bra för oss, kanske är värt att testa?

 36. Min andra son kunde heller inte komma till ro som nyfödd, det endast funkade var om han sov på mig hela natten.

  Jag fick inte mycket sömn men han sov gott på det här sättet i tre månader! 😅

 37. Omöjligt att sova när man hör dem! Trots öronproppar… trots att pappan vill göra lika mycket. Kunde varit jag som skrev allt detta… du är inte ensam.
  Trots att jag först vägrade så blev jag tillslut tvungen att få sömntabletter utskrivna… det räddade mig.
  Alla dessa timmar av vaggande… kraften är oändlig men det måste bli bättre.
  För bebisen som verkar lik Dante men nu lite äldre… så fick vi tillslut vid 6-7 månader lite ordning på nätterna med:
  – eget rum! Kolsvart/mörklagt. Ville så gärna samsova men bebis kom aldrig in i djupsömn då insåg vi.
  – babymonitor som spelar lugn musik.
  – white noise maskin! Beställde över nätet.
  – snutttefiltar alltid nära, napp.
  -Neocate HELT mjölkproteinfri ersättning
  -enago mjölkfri gröt på kvällen

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi