Hur mycket ska jag dela med mig av mammalivet i sociala medier?

God morgon snäckor,

Hur mår ni?

Jag var på en massage igår för att få in veckans dos av self care (viktigare än någonsin nu när jag är mamma) och han frågade om jag ville ha en djupgående massage. Absolut svarade jag och idag kan jag inte röra mig??? Jag är så öm i hela kroppen, vill nästan gråta när Dante sitter i min famn. Det är så sjukt hur jag som är så kommunikativ i det mesta i mitt liv inte vågar säga till en massör när jag tycker att det gör för ont haha. Är ni också så? Unnar er den där svindyra massagen och så säger de “säg till om trycket inte är bra” så vågar man ändå inte säga något… herregud, får panik på mig själv.

JAJA! Har tänkt på en grej!

När jag gick ut med att jag var gravid var det några som kommenterade i mina sociala medier och skrev att de verkligen hoppades att jag inte skulle bli “en sån som bara postar om min graviditet eller min bebis i sociala medier” utan fortsätter som jag har gjort innan. Jag tog nog åt mig lite av de kommentarerna och märkte att jag, när jag sen ville skriva om mina tankar kring graviditeten, i någon mån försvarade mig lite. Och framför allt att jag ibland höll tillbaka för att inte posta “för mycket” om min graviditet. Det här hängde med när Dante sen kom och jag har liksom hela tiden behövs tänka efter innan jag publicerar saker om det kan bli för mycket bebis och för lite annat.

Men så var jag hos min psykolog och pratade om mitt moderskap och när jag gick där ifrån kom jag hem med en ny typ av insikt. Jag har känt mig lite tillbakahållen av känslan att jag inte får publicera för mycket eller prata för mycket om mitt barn och min nya roll som mamma, vilket indirekt hämmar mig i min kreativitet eller min vilja att uppdatera mina kanaler. Och så insåg jag att jag har alltid haft en enda tydlig röd tråd i mina sociala medier:

Ärlighet, ofiltrerat och dagboks-inriktat.

Min usp har, enligt mig själv i alla fall, varit att jag skriver om det liv jag lever och det jag känner oavsett vad det är som pågår i mitt liv. Jag har haft perioder där jag har pratat massor om olycklig kärlek, karriär, prestationsångest, utbrändhet, lycklig kärlek, graviditet, spiritualitet osv. Allt har baserats på var jag befinner mig i livet och vad jag tycker är roligt att skriva om.

Men så inser jag att när jag har skiftat i fokus, har det alltid varit några som har blivit besvikna. Jag minns när jag blev tillsammans med D och slutade skriva olyckliga texter om kärlek, då var det många som klagade på att bloggen hade blivit opersonlig. Men det var den inte, jag var bara så fruktansvärt lycklig och kunde inte komma på en enda sorglig sak att skriva om. Och det är såklart tråkigt för den som fortfarande har ett behov att läsa om olycklig kärlek, men det blir nästan falskt om jag skulle fortsätta prata om det när jag inte är i det.

Det var också anledningen till att jag grundade FORNI där bloggen idag ligger, och som faktiskt har lika många besökare som bloggen. Det är för att jag vill ha en plats som täcker upp alla intressanta ämnen som kvinnor där ute kan tänka sig att läsa om. Och då kan den här bloggen fortsätta vara personlig och handla om mitt liv så som det ser ut just idag, eftersom resten av sajten täcker upp allt annat.

Med det sagt så vill jag säga att jag kommer nog skriva mer om motherhood och fokusera mer på det i alla mina kanaler, för det upptar den största delen av mitt liv just nu. Sedan kan det ämnet se ut på olika sätt för olika kvinnor, men det mesta som finns inuti mig växer ur det nya moderskapet jag befinner mig i. När jag tänker på min karriär, så tänker jag på hur jag ska balansera karriär och mamma-rollen. När jag tänker på min träning, så tänker jag på hur jag ska bygga upp min kropp efter att min graviditet har brutit ner den. När jag tänker på min vardag, tänker jag på hur jag ska få ihop den med en bebis. Och det blir fel att låtsas om som att det inte finns i mig, när det är det stora i mig. I alla fall just nu när jag är nybliven mamma.

Sen insåg jag en annan sak, och det är att jag alltid varit så himla intresserad av föräldraskap generellt. Jag tycker att det är ett spännande ämne och har följt mammor i sociala medier långt innan jag själv blev en mamma. Så det vore ju jäkligt trist att inte få djupdyka ner i ett ämne som jag faktiskt älskar att prata om.

Och så finns ju FORNI, som har allt det andra. Så att den här platsen på jorden ska täcka upp alla kvinnors behov. Utan att man behöver få dåligt samvete eller filtrera sig eller vara rädd för att någon ska tycka att man har “blivit en sån”. Dessutom är det sååå många som har efterfrågat mer mamma & bebis-liv här i bloggen. Och eftersom jag tycker att det är så roligt att prata om, ska jag tillåta mig själv att göra det lika ofiltrerat som alltid.

Nu känner jag mig mer peppad än någonsin på att fortsätta uppdatera mina kanaler, göra det på mitt sätt och vara trygg i det jag vill dela med mig av.

Puss!

 1. Kör på! Jag som själv är gravid i v.40 just nu slukar allt som har med graviditet/föräldraskap att göra men precis som dig tyckte jag om å läsa om det även innan jag blev gravid 🙂 Tänker dessutom att det är din blogg, du bestämmer vad den ska innehålla.

 2. Jag tycker du ska skriva om det du själv har ett behov att dela. Då blir de intressant vad du än skriver om! Jag har läst din blogg i så många år och läser varenda ord. Är långt ifrån mamma själv, och lever ett helt annat liv men fortsätter ju läsa DIN blogg pga hur du förmedlar känslor i det du skriver, vare sig de varit olycklig kärlek, fest med vänner eller kärleken till Dante <3

  Det enda jag skulle önska är lite mer djupare ämnen och texter på FORNI. <3

 3. Vad roligt! Har själv en 4 månaders liten kille här hemma så hoppas alltid på att du skrivit något nytt om livet med Dante, kul att det blir mer av det nu!

 4. Jaaa! Jag blir så glad att du skriver att du inte ska dra ner på antal inlägg som handlar om livet som mamma och din lilla familj. Jag har följt dig sedan start typ och har själv fått barn nyligen och tror att fler, precis som jag, vuxit upp med dig och jag tycker att det är så mysigt att få gå in på din blogg och följa dig som mamma nu.

 5. Hej! Jag tycker definitivt att du ska skriva om din mammaroll för det är ju väldigt mycket du just nu. Det jag kan ha svårt för är när mammor refererar ALLT till sin mammaroll eller graviditet. Förstår såklart att det lätt kan bli så men jag kan iaf ha svårt att relatera då. Men läser gärna hela inlägg om mammarollen och om dantes utveckling, precis som du hittills gjort 🙂 Hoppas du förstår hur jag menar! Stor kram

 6. Men älskar de du skriver! Gillar verkligen när du skriver om moderskapet då jag är relativt nybliven mamma jag med.
  Har önskat mer av de så tycker de är toppen. Du skriver så ärligt om de med, jag känner mig mindre ensam.

 7. Jaaaaaa! <3 inte hålla tillbaks känslor och tankar, för att göra alla till lags. Du ska göra dig själv till lags, då blir det bäst!!! Puss!

 8. En tanke bara, personen som skrev att den hoppades du inte skulle ”bli en sån som bara skriver om graviditet/barn” skrev ju antagligen det för att den verkligen gillar o uppskattar din blogg som den är/var o ej är speciellt intresserad av barn/gravidinlägg – tycker det är helt ok önskan o förhoppning då att den ej ska ändras för mkt eftersom man då tyvärr kanske tappar intresset, precis som det är helt ok för dig att skriva om prick vad du vill men samtidigt kanske förlora lite läsare men oxå få andra helt nya.

 9. Michaela – du är grym! Älskar att följa dina uppdateringar kring mammalivet och Dante är HELT ljuvlig! Snacka om att bebissuget har tilltagit ORDENTLIGT sedan Dante kom till världen!
  Tycker verkligen att du lyckas balansera variationen i dina sociala medier på ett bra sätt.

  Ett önskeinlägg:
  Vad ska man köpa till sin partner i julklapp!? Har idétorka när det gäller julklapp till min kille… vill verkligen inte köpa något för köpandets skull, utan behöver lite inspiration!

  Tack på förhand fina du, och fortsätt med det du gör – du levererar!

  1. Tack, så glad jag blir! Och mysigt att höra det från en icke-mami. Ett sånt inlägg kommer, lovar! Ska bara komma på lite bra saker först hehe. Puss!

 10. Michaela <3

  Precis som du skriver: "Min usp har, enligt mig själv i alla fall, varit att jag skriver om det liv jag lever och det jag känner oavsett vad det är som pågår i mitt liv."

  … EXAKT det är anledningen till att jag (och så många andra) följer dig. Jag vill inte enbart läsa om event/skönhet/karriär eller vad det nu kan vara – jag har följt dig i 10 år och jag vill läsa om DIG. Jag tycker att din blogg är så intressant, klok och personlig. Just för att du är transparent och man får följa ditt riktiga liv, inte bara en del av det som t ex karriär, eller resor, eller olika event du går på.

  Ska såklart tillägga att även jag tycker det är intressant med moderskap, alltid tyckt, och nu är jag dessutom gravid. Så för guds skull kör på! Det kommer alltid finnas några som tycker det är ointressant, men du kan inte böja dig efter allas behov. Du är du, och du skriver om ditt liv.

  1. Men gud vilken fin kommentar, TACK snälla. Som du säger så tycker inte jag heller att det är så roligt att bara läsa om (eller skriva om) dessa ämnen utan just det personliga är det som är intressant och det ska jag hålla fast vid. Puss!

 11. Jaaa fortsätt vara här i nuet och skriva om det som är aktuellt i ditt liv. Du gör en så otroligt viktig grej i att skriva ärligt om hur det är att vara mamma, för det är verkligen ingen dans på rosor. De som inte vill läsa om mammalivet får följa andra istället. Hejja dig!

 12. Har själv en helt nyfödd baby så kanske jag inte är neutral men kör på tycker jag!! Genom åren har jag läst vissa bloggar intensivt i perioder för att sedan läsa mer av ngn annan i andra perioder, det handlar också om var man själv står. Känslor, livet och vardagen är ju organiskt och kommer och går, sedan hittar man kanske tillbaka till sin gamla bloggare när livsspåren plötsligt går närmre varandra igen. Bejaka dig själv och Dante och det livet du lever nu! Vi kommer vara många som hänger på!
  Kram

 13. Du ska gå efter DIN magkänsla! Vi vill läsa om det du vill skriva om <3 Jag följer dig för att du sticker ut med din genuina ton och att du känns ”på riktigt”.

 14. Håller med, ditt ärliga sätt att skriva om både graviditeten & tiden med Dante är SÅ intressant att läsa om :)! Keep it up!

  Till frågor med Forni:
  1. Fick min första bebis, liten pojke, ett par dagar efter dig & det har varit så mysigt att följa din & Dantes resa!
  Vi funderar mycket på det här med syskon till vår mini (om möjligt så klart)

  Har ni tankar & önskningar om syskon? Något du vill dela med dig av? 🙂

  Kram till dig & gull-Dante!

 15. Jag gillar din blogg för att den är du. Fortsätt så.
  Tycker absolut inte du ska ”skämmas” över att ta upp det som är aktuellt i ditt liv just nu, och för lång tid framöver.
  Kram

 16. Är en av dom som gärna läser mer om mammalivet och bebis! 🙋‍♀️ jag har ett barn i samma ålder så kanske inte så konstigt 😅 men jag har faktiskt saknat det då jag tycker du har så sjukt vettiga tankar om bebis- och mammaliv vilket har hjälpt mig sjukt mycket!

 17. Jag har läst din blogg så länge så du känns som en gammal vän och som i alla vänners liv hänger man med och är intresserad av vad som händer i deras liv just nu och glädjs åt det.

 18. Klart att du ska skriva om det du vill. Jag kommer kanske titta in mer sällan om det blir mer mamma-/barninriktat, men ‘ersätts’ säkerligen av andra som är mer intresserade av just den biten. Det är ju så det är oavsett – man följer bloggar intensivt när de skriver om sådant man är intresserad av, och kanske försvinner ett tag om det är saker man inte är intresserad av. Vore konstigt annars. Är ju typ som att man skulle läsa Min häst hela livet för att man gjorde det när man var liten.:) Kram

  1. Hej- jag tycker inte det är kul att läsa om barn så din blogg kommer inte vara för mig längre. Men dock kommer den vara för alla andra mammor eftersom dom kommer tycka det är intressant. Antar att du har mest mamma-följare nu men lycka till med allt! Stor kram

 19. Heja heja! Glad för dina nya insikter, så viktigt att få göra saker på det sätt man själv mår bäst av att göra det på. <3

 20. Håller verkligen med! The more the merrier som i att jag gillar att läsa det mesta du publicerar och alltid ser fram emot att klicka på just din story på instagram. När du publicerar det du känner för är det härligt att läsa just för att det upplevs som extra personligt.
  Kram!

 21. Jaa va kul med mer bebis och mamma inlägg. Har längtat efter det!! Har själv en son på 7 månader men har också alltid älskar att läsa om barn, föräldrarskap m.m även när jag inte hade barn. 🙂
  Kram!

 22. Härligt att höra! Att vara förälder och speciellt mamma är det största i livet och det “jobb” som utvecklar oss mest. Det är det mest utmanande där det inte finns något rätt eller fel (inte heller en utstakad väg för hur det kommer att se ut). Såklart du ska dela med dig av det!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi