FUNDLER – tankar om pensionssparande

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED Fundler

När kommer det här gänget gå i pension?

Oavsett om man är intresserad av privatekonomi eller ej så kan väl ingen ha missat senaste tidens nyheter om pensionen? Det står nu klart att pensionsåldern kommer höjas och för er som tillhör min generation betyder det att vi kommer behöva jobba tills vi är minst 67 år och våra barn kommer behöva jobba ännu längre än så.

Vad tänker ni om det här? Är det bra att pensionsåldern höjs eftersom vi ändå lever längre eller är det för jobbigt för oss att jobba så länge?

Personligen tycker jag att det är jättesvårt att veta. Jag tror att jobb håller många av oss unga i sinnet, det får oss att känna oss behövda och att vi bidrar med något i samhället. Min morfar fick en möjlighet att gå i pension tidigt och såhär i efterhand kan man se att han inte mådde så bra av det, han hade nog mått bättre av att jobba och ha en tillhörighet. Jag tänker att det finns en del “En man som heter Ove”-människor där ute som gärna har ett jobb att gå till om dagarna. Men i en idealistisk värld hade pension kanske kunnat vara individuell, att man får genomgå något typ av test var 3:e år för att se om man behöver gå i pension eller jobba vidare. Jag tänker på alla med fysiska jobb, de klarar gissningsvis inte av att jobba lika länge som de med mindre fysiskt ansträngande jobb.

OBS! Det här är bara mina egna spekulationer, jag sitter inte på någon kunskap eller fakta kring vad som faktiskt är bäst för samhället. Jag bara funderar högt. Och är nyfiken på hur ni resonerar kring er egen pension. Personligen tycker jag att det är svårt att veta hur jag kommer känna när jag börjar närma mig pensionsåldern för det känns så o e r h ö r t långt borta. Men! Jag inser också att det är just därför det är så viktigt att inte bara strunta i den.

Jag pensionssparar privat sen tre år tillbaka och har som ni vet olika sparfonder hos Fundler. För er som inte känner till Fundler, så är det en tjänst som hjälper privatpersoner att placera ens sparande i olika fonder utan att man själv behöver kunna någonting om fondsparande. Appen kalkylerar beroende på vad du sparar till, hur länge du planerar att spara samt hur hög eller låg risk du vill ta i ditt sparande.

Mitt ena sparkonto hos Fundler är det där jag sparar till vårt semesterboende och där har mitt sparande ökat med över 11 000 kronor på två år (!). Jag kommer spara i ett par år till och hittills växer pengarna organiskt vilket gör mig motiverad till att spara ännu mer och snabbare.

Jag kan verkligen varmt rekommendera er som vill börja spara mer och inte bara vill låta pengarna ligga och “damma” på ett bankkonto, att testa Fundler. Börja med små summor och känn efter! Här (klick!) kan ni ladda ner appen.

*

Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi