Cellaviva: Så gick det att spara stamceller

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED Cellaviva

Några timmar innan Dante kom, i gungstolen ser ni Cellaviva-boxen som ligger redo!

Nu har det gått snart två månader sen min förlossning och jag har verkligen hunnit smälta och bearbeta den. Inte för att den var traumatisk på något sätt – tvärtom är den det coolaste jag har tagit mig igenom! Men jag levde som i en dimma direkt efter förlossningen, det är en sån adrenalinkick och det tog lite tid att låta hela upplevelsen sjunka in.

Först och främst: herregud så tacksam jag är över att få ha tagit mig igenom en lyckad förlossning. Det är den i särklass häftigaste upplevelsen jag varit med om i mitt liv!

Som ni vet så bestämde vi oss för att spara stamceller via Cellaviva till vår bebis. Här (klick!) har jag skrivit mer om vad det betyder att spara stamceller och varför vi valde att göra det. Nu tänkte jag berätta lite om hur det gick till!

När förlossningen satte igång och vi var inskrivna på BB så smsade D till Cellaviva med information om att vi var inne, hur öppen jag var med mera. De bad oss att skicka en uppdatering efter några timmar igen och så förberedde sig personalen från Cellaviva för att komma in till BB. Efter ungefär 6-7 timmar, alltså cirka 4-5 timmar innan Dante kom, var personal på plats och redo att hjälpa till. I god tid med andra ord vilket kändes så skönt!

Såhär i efterhand kan jag tala om att jag hade kunnat betala priset för att spara stamceller, bara för att få ha Cellavivas personal hos oss genom förlossningen. Till skillnad från övrig personal som kommer och går under förlossningens gång, var Cellavivas Majsan (älskar att vi kallat henne för hennes smeknamn, haha!) med oss genom hela förlossningen. Hon blev ett otroligt stöd för mig och hjälpte mig med allt under de sista timmarna. Hon bytte mina bindor, hjälpte mig till toaletten, peppade mig när jag gjorde mina övningar och höll min hand när jag hade ont. Jag trodde att Cellaviva bara kom och gjorde sitt jobb liksom – men efter det här är jag så himla positivt överraskad. Vilket stöd!

Många undrade om det inte var jobbigt att en person skulle komma sådär och hämta stamcellerna men det var det absolut inte. Majsan är utbildad undersköterska och kändes extremt trygg, säker och kunnig genom hela förlossningen. Det var inte jobbigt en enda gång utan bara ett stort plus att ha henne på plats!

När Dante var ute var det dags för Cellaviva att genomföra sitt uppdrag med stamcellerna. Direkt efter att förlossningspersonalen tillsammans med D hade klippt navelsträngen gick Cellaviva in och gjorde sitt jobb (alltså efter att navelsträngen var klippt). Alla inblandade gjorde ett fantastiskt jobb!

Jag är glad och nöjd över hur lugnt och strategiskt de jobbade under de få minuterna då det verkligen gällde!

Några timmar efter förlossningen

Nu finns Dantes stamceller sparade på Karolinska Universitetssjukhuset och kommer att ligga där i tryggt förvar så länge vi väljer att betala för det. Såhär i efterhand är jag enormt glad över att vi valde att spara stamceller, det känns som helt rätt beslut och jag ångrar det inte för en sekund! Om något händer Dante eller hans syskon har vi alltid vetskapen om att stamceller finns sparade, ifall att de på något sätt behövs.

Om ni har frågor kring Cellaviva eller att spara stamceller så kan ni bara kommentera i inlägget! Jag svarar på det jag kan och sen ber jag Cellaviva gå in och svara på resten.

  1. Fantastiskt!
    Du skrev först att de var en barnmorska o sen att hon är utbildad undersköterska i texten, misstänker att det är fel?:)
    Hur som, låter som hon gjort ett riktigt bra jobb. Kram

    1. Reagerade på samma som Sofie. En barnmorska är en specialistutbildad sjuksköterska och har dubbla legitimationer efter 4,5 år på universitet. En undersköterska har fått gymnasial utbildning.
      Sen kan undersköterskor göra just UNDER men vi sjuksköterskor som kämpar hårt för att man inte ska klumpa ihop våra olika yrken till ”sköterskor” vilket inte säger nåt alls om medicinsk kompetens och ansvar vill gärna poängtera skillnaden.

      Och jag själv (som jobbat på förlossningen under mina ssk-studier) måste säga att de usk jag träffat på förlossningen varit underbara och mitt stora stöd under mina två förlossningar. Barnmorskorna har ju det medicinska ansvaret och fler mammor att hjälpa och då är det guld att få ha kvar ”sin” undersköterska❤️

        1. Hej,
          Våra flebotomister har alla olika utbildningar; läkare, barnmorska, sjuksköterska eller undersköterska. Om du föder i Stockholm kan du prata med en barnmorska som ansvarar för Cellavivas jourtelefon när du ringer till oss men det kan vara en undersköterska som åker ut till BB för att hjälpa till med insamlingen, eller vise versa. Gemensamt för alla är dock att den som kommer ut har lång erfarenhet från förlossningar, samt är grundligt utbildad hos oss för att kunna genomföra stamcellsinsamlingen på absolut bästa sätt. Den som vill veta mer är hjärtligt välkommen att ringa till oss på 08-735 20 10.
          Mvh Sofie på Cellaviva

  2. Hejsan, vilka sjukdomar exakt var det ni ville förebygga och fick du uppfattningen att forskningen är ikapp så att om barnet blir sjukt ngt år efter förlossningen så går det att bota de sjukdomar med de stamceller man samlat från sitt barn?

    Hur kände ni er trygga med att just det höga priset man betalar garanterar att de behandlar stamcellerna korrekt, fryses intakta och tillräckligt kallt samt märks upp korrekt och OM det mot förmodan måste användas, att det verkligen fungerar då så att det inte bara är ett dyrt erbjudande som marknadsförs i sociala medier till de som har råd. Hur vet ni den riktiga användbarheten av det ni köpt?

    För mig är den initiala kostnaden hög, även den månatliga och företaget måste kunna hjälpa till om det som inte får hända händer. Dvs seriositet är viktigt när man enbart går via influencers och ska gå ut till allmänheten. Hur tänkte ni? Hur tänker Cellaviva?

    Alla föräldrar vill kunna rädda sina barn men det krävs att man kan lita på konceptet för den här höga summan pengar och det känns som att oro och samvete får ta stor plats när enbart 1 ftg gör detta i Sverige och när det inte är etablerat ännu. Som vanlig inkomsttagare har man inte råd att chansa . Förlåt om jag lät sträng men detta är så angeläget för mig och mina vänner och snart är det dags att föda, beslut måste tas.

    Tack för er ärlighet!
    Kram S

  3. Jag skulle rekommendera alla som har råd att göra detta. Stamceller kan rädda livet senare i livet. Vår 13-åring fick skelettcancer, Ewings sarkom, som 11-åring och han är nu färdigbehandlad. Men om han får tillbaks det så kan stamceller vara det enda som kan rädda. Det går inte att pumpa in hur mycket cellgifter som helst i en kropp och all cancer kan inte opereras eller strålas. Så jag säger bara bra jobbat som föräldrar!
    Har full förståelse för att alla inte har råd men alla vi som bor bra, åker omkring i fina bilar eller dyr väska på axeln har ju råd med detta.
    Tack för en fin blogg också! Är dålig på att kommentera men läser ofta.
    Kram P

  4. Lång historia kort, jag är aktuell som donator via Tobiasregistret (ett register som sammanför donatorer och patienter, för donation av blodstamceller)
    Jag kom då att prata med den ansvarige donationsläkaren på den mottagning som jag har kontakt med om just detta, och enl honom så ställer sig vården just nu mycket frågande till om en insamling likt Cellavivas är försvarbar överhuvudtaget. Detta då man i dagsläget inte har några metoder för att använda dessa stamceller till att bota barnet eller syskon till barnet. Kanske kommer det i framtiden att finnas en chans till att forska fungerande metoder, men att betala dyra pengar just nu tyckte han var ett fult sätt att spela på föräldrars samveten ”vill du inte ge ditt barn de allra bästa förutsättningarna” etc.
    Nu är det här såklart upp till var och en, men det är oerhört viktigt att poängtera, tycker jag, att det inte är någon garanti på något sätt att det man betalar för faktiskt kan ge utdelning.
    Sen får man ju hoppas att man slipper sådana situationer överhuvudtaget såklart!
    Du skriver alltid seriöst och noggrant, men tycker informationen hade kunnat vara tydligare.
    Hoppas att du och lilla familjen får en fin helg 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi