Dantes sparkonto (och en superrolig tävling!)

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED Fundler

Dante är här, det är så jäkla sjukt när man tänker på det. Att han kom till slut, efter nio månaders växande i min kropp. Han är här nu, hos oss, det var liksom just HAN vi väntade på. Såhär i efterhand känns det helt självklart men gud vad vi fantiserade om vem han skulle kunna tänkas vara när han fortfarande bodde inuti mig.

Jag och D är som ni säkert har märkt vid det här laget, väldigt planerande människor. Vi lämnar inte saker åt slumpen utan pratar, gör upp planer och sätter upp strukturer. Det är för att vi vill kunna leva ett så härligt liv som möjligt och vi båda tycker att planerande och att ligga steget före, ofta resulterar i att livet kan bli lite härligare.

Därför började vi prata redan i våras om hur vi skulle göra med sparande till vår bebis. Nu är Dante här och nu har vi bestämt hur sparandet ska se ut framöver. Han får sitt barnbidrag in på sitt egna sparkonto varje månad och sedan sätter vi in de pengar som kommer från familjerna (och oss) vid födelsedagar och sånt. Det känns rättvist och något vi kan hålla även för framtida barn.

Jag frågade er i våras när ni tycker att ett barn ska få tillgång till den här typen av fondsparande och fick in SÅ många intressanta åsikter kring ämnet. Nu har vi bestämt att pengarna ska gå oavkortat till en bostad och blir tillgängliga när han vill köpa sin första bostadsrätt. Det var många av er som delade mardrömshistorier där ni fått pengar som ni bränt på krogen, onödiga resor, shopping etc. och det är min mardröm att Dante skulle göra något sådant med pengar vi sparat i hela hans liv. Och när man funderar kring vad de flesta unga vuxna har problem med, verkar boende vara ett jätteproblem, så dit vill vi att pengarna ska gå.

Hur tänker ni andra som har barn?

Jag har ju en del av mitt sparande i fonder via Fundler och där har jag även lagt Dantes sparande. Det känns tryggt att spara i fonder på sikt, pengarna ska ju ligga där i många år så därför kändes fondsparande som det bästa alternativet. Aktier känns för riskabelt och att lägga dem på ett bankkonto är så otroligt onödigt eftersom de inte ger någon som helst avkastning.

Jag tycker att det är riktigt bekvämt att Fundler hjälper mig att välja risknivå utifrån mina behov så jag inte behövde läsa på en massa själv, så skönt. Dessutom betalar jag en väldigt låg avgift hos dom, vilket gör att mina pengar växer snabbare och inte går till någon annan.

Som ni vet har jag ju jobbat med Fundler länge, faktiskt i två år nu, och det vill vi fira tillsammans genom en tävling! Vi har 20 stycken av mina böcker som jag har signerat och som 20 av er ska få vinna. Hur härligt!

För att tävla: Ladda ner appen, lägg upp ett sparande och kommentera sedan under det här inlägget vad för typ av sparande du har valt och vad du vill uppnå för drömmar med det sparkontot. Glöm inte att skriva i din korrekta mejladress när du kommenterar (det är bara jag som ser den), det är för att vi ska kunna se att samma mejladress har ett konto hos Fundler samt att vi kommer kontakta vinnarna via mejl.

Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Hos Fundler investeras dina pengar i fonder som är utvalda med omsorg för att du ska få så hög avkastning som möjligt utan att ta onödiga risker. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

 1. Hej Michaela!
  Jag sparar redan mina pengar via fundler, och har gjort i över 1 år nu. Jag älskar det! Har dessutom blivit mycket mycket bättre på att spara sedan jag laddade ner fundler, vilket jag tror har att göra med att man kan se exakt hur mycket pengarna har växt, vilket gör mig ännu mer taggad på att spara mer, så att de kan växa mer.
  Mina 3 sparanden jag har hos fundler är buffert, resor och pension. Och drömmen är helt klart att kunna leva ett liv som inte innehåller någon oro över min ekonomi. Det känns så härligt!

 2. Åh ja, det där att spara i fonder och faktiskt använda dem till något vettigt är minst sagt värt att predika för. Jag använde mina fonder som mina farföräldrar upprättat åt oss till studier och utlandsboende, men slösade också ganska mycket av dem för att jag var för ung när jag fick tillgång till dem. Det ångrar jag idag.

 3. Jag måste bara få skriva det här, även om du säkert redan fått hundratals liknande kommentarer. Men såhär… Varje gång jag ser en bild på Dante gör mitt hjärta som en liten kullerbytta för han är SÅ JÄVLA GULLIG!!!! Alla bebisar är (tyvärr) inte söta men Dante är den sötaste mest perfekta lilla bebisen jag sett i hela mitt liv. Skulle kunna skriva en hel A4 om hur otroligt gulligt barn ni har skapat men det hade ju blivit obehagligt haha. Men det är som att hela din fantastiska ut- och insida har fastnat på den lilla människan och AAAAHHG han är så söt och trots att jag är många, många år därifrån vill jag också ha en bebis när jag ser honom!!! Haha var tvungen att dela med mig. Tack för en fantastisk blogg <3

  1. Haha alltså ÄLSKAR DIG! Blev sååå glad för din kommentar. Man kan ALDRIG höra för mkt om hur gullig ens bebis är. PUSS OCH TACK!!!!!

 4. Jag sparar redan hos Fundler, då jag placerat pengar för en insats till en bostad där. I framtiden vill jag nämligen flytta till hus, men istället för att låta pengarna vila utan avkastning på ett sparkonto ligger de hos fundler och växer på sig lite! Eftersom det inte ligger alltför långt i framtiden är risken låg 🙂 ha en bra dag!

 5. Hej Forni
  Här kommer en reflektion och nyansering, vet att livsstilsbloggar kan var otroligt känslig för oliktänk men det här är inte (!) kritik mot just dig men du bjuder in för tankar och tycke. Jag måste då få komma med inputen – varför ska statens familjebidrag bli växande sparpengar i kommersiella sparbolag?
  Barnbidraget är uppenbart inte en nödvändighet för er och gissningsvis inte flertalet i det här forumet heller.
  Varför ska staten bidra med skattebetalarnas pengar (ex) en summa som kan liknas med en familjeresa till utlandet per år? Tanken och syftet med bidraget är att det ska täcka utgifter som barnen har i vardagen.
  Barnbidraget tål att revideras och omprövas då det ser annorlunda ut idag. Tack och hej 🙂

 6. Måste säga att jag inte riktigt förstår hur du vill att ditt inlägg ska tolkas..? Självklart är barnbidrag ett politiskt beslut och något som kan omvärderas med tiden. På samma sätt kan man ju utvärdera föräldrapenning och sjukpenningen – var vill vi att våra gemensamma skattepengar går, vilket beteende vill vi att de ska uppmuntra? Ska vi ha samma skatt för alla eller ska höginkomsttagare betala mer? (Barnbidraget är ju egentligen bara en form skattereduktion)

  Att Michaela väljer att spara sina pengar och förvalta dem istället för att täcka löpande utgifter beror ju på hennes personliga situation. Vissa behöver ju självklart använda barnbidraget för löpande utgifter och kan inte spara… de föräldrarna tenderar ju kanske att ha en lägre inkomst överlag och får därför en ”fördel” i att betala lägre inkomstskatt relativt höginkomsttagare.

  Men ja – självklart är det en politisk diskussion detta 🙂

 7. Ja hur jag vill att den ska tolkas är nog ganska enkelt om du läser. Jag ställer mig kritisk till att bidraget slentrianmässigt betalas ut från staten till en stor grupp medborgare baserat på ett politiskt beslut då landet och ekonomin såg annorlunda ut. Den större delen av de som får bidraget är inte i behov det i det syftet som bidraget är ämnat till stötta, det är ett bidrag från staten som är till för att täcka löpande kostnader för barnet.

  Sen kan vi fortsätta med nästa fråga, varför ska staten uppmuntra till att skaffa fler barn än ett? vi är inte direkt i behov av fler medborgare. Inte alls.
  Så som politiken bedrivs nu uppmuntrar det och underlättar det att få fler barn för de som vill. Helt sjukt.

  1. Jo jag förstår – men vill du alltså att Michaela svarar på var hon står politiskt i fråga om skattesystemet? Och vidare, allt som står i inlägget blir ju relevant oavsett om det är just barnbidraget som sätts in eller 1250kr som kommer någon annanstans ifrån. Frågan är väl snarare – hur sparar vi som föräldrar till våra barn, om vi har möjlighet att göra det?

   Sjävklart kan man argumentera att det finns alternativa modeller för ex utbetalning av barnbidrag. Vad jag menar är att det är en ganska klassisk fördelningspolitisk fråga… om man tycker att höginkomsttagare ska betala mer skatt relativt låginkomsttagare än idag kan man ju självklart börja betala ut bidrag (=en form av skattelättnad) endast vid behov. Och ja, vi kan ifrågasätta om man bör uppmuntra till fler barn genom en oproportionerlig ökning av bidraget (även om jag har svårt att se att någon aktivt skaffar fler barn för barnbidraget – de kostar ju rätt mycket mer än så ;)). Liksom man kan ifrågasätta om föräldrapenningen bör delas ut som idag eller strikt 50/50, för att uppmuntra att båda föräldrar tar ut lika mycket (och vill man inte det kan man ju betala det själv). Eller hur pensioner ska beskattas… eller en rolig en – hur vi beskattar inkomst vs kapital! De flesta tycker ju att en lösning inom alla dessa områden är ”sjuk” medans andra tycker att det är korrekt – politik är politik av en anledning 🙂

 8. Hej Michaela!
  Jag är precis som du en väldigt planerande person, så trots att jag bara är 24 år så har jag valt att öppna ett pensionskonto. Det för att jag även som gammal ska ha en chans att leva det liv jag vill leva. Man vet ju aldrig vad som händer påvägen, men det känns på något sätt tryggt att veta att jag redan nu tar hand om mitt gamla jag.

 9. Hej Michaela! Jag sparar sen tidigare på fundler och håller med om att det är enkelt och bra. Just nu sparar jag och min kärande på ”resor” ska åka till Bora Bora på bröllopsresa samt ”till framtida boendet” sommarhus här i Sverige eller utomlands. Drömma stort får man tycker jag. Vill tillägga att det verkligen syns på dina bilder hur mysigt ni har det. Er familj. Det önskar jag i framtiden också. Gå från 2 till 3 <3

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi