En nybliven mammas kärlek till bryggkaffe

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED Lavazza

Jag har alltid älskat kaffe, redan från att jag var barn och farmor gjorde svag, svag latte och serverade i nappflaska (yepp, she’s italian :-). Jag började dricka kaffe tidigt men är inte en sån som överkonsumerar kaffe utan jag har mina koppar som jag njuter maximalt av. Det är espresson efter maten när jag är på semester, det är cappuccinon på eftermiddagen till min kardemummabulle, den stora koppen latte som farmor serverar om mornarna i Italien.

Men sen finns det en kopp som har seglat upp på favoritpositionen i mitt liv. Den kom som en gåva från klar himmel för åtta veckor sen, ja samtidigt som Dante stegade in i våra liv.

Jag pratar om kannan med nybryggt kaffe på morgonen.

Herregud, gott bryggkaffe har fått en helt ny innebörd i mitt liv sen jag blev mamma. På nätterna när Dante är bråkig kan jag sitta och drömma om när jag ska sätta på bryggaren på morgonen. Jag ser framför mig hur jag häller upp dagens första kopp, tar en skvätt havremjölk och sätter mig bredvid Dante i vardagsrummet och njuter av min kopp bryggkaffe medan han njuter av sitt babygym.

Ni kanske minns när jag var på kaffeskola hos Lavazza i våras? Klicka här om ni vill friska upp minnet! Då fick jag ju lära mig så enormt mycket om kaffe och fokuset låg på att lära sig att verkligen känna smaken av kaffe. Inte bara dricka på utan verkligen uppleva kaffe – på samma sätt som jag t.ex. upplever ett gott glas vin. Efter vår kaffeskola har jag tagit in smaken av kaffe på helt nytt sätt, som att jag drack det för första gången, och uppskattar numera kaffe ännu mer!

Lite saker som jag lärde mig kring just bryggkaffe och har tagit med mig efteråt är:
– Våga testa att brygga kaffe på nya sätt. Öka eller minska måtten t.ex.!
– Se kaffe på samma sätt som man kan se på vin. Testa att köpa hem kaffe från olika regioner för att känna skillnader i smak. Se om du kan hitta söta eller fruktiga smaker, gör helt enkelt inte på samma sätt som alltid utan utforska världen av kaffe och KÄNN EFTER.
– I ett kaffe som är ljusrostat hittar du fler smaker än hos ett kaffe som rostats mörkare. Om man dricker kaffe med mjölk bör man försöka hitta ett kaffe med fylliga toner så som mörk choklad eller hasselnöt som balanserar mjölken. Tips, våga smaka på kaffet innan du häller i mjölken för att verkligen känna vad kaffet smakar.

Mitt favoritkaffe när det kommer till just bryggkaffe är Lavazzas Qualita Rossa. Tidigare fanns den bara att köpa som mald espresso eller bönor men nu går den äntligen att köpa även som bryggkaffe. För mig konkurrerar den ut alla andra på marknaden med hästlängder. Jag har alltid älskat Lavazzas andra kaffesorter och är så glad över att kunna njuta av Lavazza även på bryggfronten.

Qualita Rossa innehåller en mix av Arabica och Robusta-bönor och funkar lika bra svart som med mjölk. Den rostas i Italien och har en arom av choklad och hasselnötstoner. Lavazza har faktiskt hela fyra olika kaffesorter för bryggkaffe på marknaden, här ser ni alla fyra (klick!).

Alla ni andra kaffedrickare där ute, vad dricker ni för kaffe och vilken kopp på dagen är er favorit? Jag kan inte vara ensam om att älska dagens första kopp som småbarnsförälder, haha! Herregud så ljuvlig den är, nu längtar jag redan till imorgon bitti ♥

  1. Åh då passar jag på att fråga, kanske en fråga till forni! Vad tycker du om din smeg kaffebryggare? Jag har hört/läst så mycket dåliga recensioner om den; att den måste rengöras var 90e kopp, att den har orimligt höga ljud för påsättning/klart och att man knappt får plats med rätt mängd vatten i den…. men den är ju så FIN och älskar den<3 vad tycker du??

    1. Ang rengörningen; jag har inte smeg men lärt mig att man ska köra rent alla maskiner ca var 100e bryggning – alltså när ett paket filter tar slut. Är ju inte svårt att göra rent, man kör ju bara genom den med medel och sen vatten några ggr..

  2. Hur gjorde du med ditt kaffedrickande under tiden du väntade Dante? Det finns ju vissa restriktioner gällande koffein. Avstod du helt, drack litegrann eller du körde på koffeinfritt? Jag är själv gravid och funderar mycket kring detta då jag älskar mitt morgonkaffe!

  3. Hade ingen bryggare innan jag fick barn.. när min yngsta va typ två veckor (4,5 år sen) köpte jag en moccamaster 😅 det finns typ alltid kaffe att dricka här hemma..

  4. Mycket viktigt för mig att mitt kaffe är ekologiskt då kaffeplantagerna är en av de grödor som besprutas mest i hela världen. Har lavazza något ekologiskt bryggkaffe på marknaden?

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi