Att spara stamceller för framtiden

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED Cellaviva

Jag har sällan stött på en man som är så insatt i saker kring graviditet som D har varit. Även om han inte är mannen som masserar mina fötter om kvällarna (tyvärr!), så har han tagit ett annat typ av ansvar som jag är enormt tacksam över. Han har gjort så mycket research under den här graviditeten, på allt från näring och vad jag behöver få i mig under min graviditet – till fördelar med att spara stamceller eller kapsla in moderkakan. Jag vet få killar som skulle lyssna på olika gravid-poddar om den här typen av ämnen, men D har slukat dem på löpande band och varje vecka har han kommit hem med ny information. Han kan mer om sen vs. tidig avnavling än de flesta – om jag ska vara ärlig tror jag att många inte ens har koll på avnavling. Jag är i alla fall så tacksam och peppad över hur han har satt sig in i allt sånt här, för det är sånt som själv kan ramla mellan stolarna för mig. Jag tänker att jag ska kolla upp saker men så är det lätt hänt att det glöms bort. På det sättet kompletterar vi varandra!

Anyhow, en sak som vi började diskutera tidigt i graviditeten med vår barnmorska var möjligheten att spara stamceller. D snappade upp detta via en amerikansk podd och började göra research, sedan pratade vi med vår barnmorska och med de få personer vi känner som har sparat stamceller i Sverige. Vi hittade bara ett företag som kan hjälpa till med att spara stamceller i Sverige, Cellaviva, och började läsa på hos dem samt lyssna och läsa på olika saker där de gästat.

Det här med stamceller är en helt ny värld, men också en väldigt spännande sådan, för den öppnar upp möjligheter och dörrar som inte har funnits tidigare. Att spara stamceller innebär möjlighet att kunna använda dem om man blir sjuk i framtiden och att göra saker i förebyggande syfte tror jag på till 100%.

Så, vad betyder det egentligen att man sparar stamceller?

Det undrade jag också först. Varför ska man spara stamceller, hur gör man det och vad gör dessa stamceller? Så många frågor, men kortfattat är det såhär: Stamceller i navelsträngen har visats sig kunnat ersätta sjuka eller dysfunktionella celler i kroppen. Så om du under din livstid får vissa typer av sjukdomar, kan man ersätta dåliga celler i kroppen med ens egna, sparade stamceller. Stamcellerna sparas från navelsträngen vid födseln (alltså helt ofarligt för bebisen) och kan idag hjälpa till vid över 80 olika sjukdomar – bland annat leukemi, immunbrist och cancer. Dessutom kan stamcellerna som du sparar från navelsträngen från ett barn inte bara användas till just den individen utan även till föräldrar, syskon och kusiner. Ett stamcells-sparande kan alltså användas för en hel familj.

Cellaviva har väldigt bra och framför allt tydlig information på sin hemsida om det här, t.ex. detta:

I Sverige idag kan man spara stamceller via Cellaviva och deras främsta mål är att öka kännedomen om att den här möjligheten finns. Många vet inte att man kan spara stamceller, eller vad stamceller ens är, och det vill Cellaviva ändra på. Eftersom både jag och D brinner för den här typen av information känns det väldigt roligt – och viktigt! – att berätta för er om Cellaviva och stamceller. Så att så många som möjligt känner till det här.

Hur går det till då, om man vill spara stamceller?

På Cellavivas hemsida kan man beställa tjänsten med tydlig information om hur processen går till. När du har beställt ditt paket kommer en box hem på posten, den boxen ska med till sjukhuset och kommer användas när det är dags för avnavling. Du kan välja att be en barnmorska eller sjuksköterska på plats att hjälpa er med det här, eller så bokar du personal från Cellaviva som kommer och sköter det på plats. Då ringer du eller din partner helt enkelt Cellaviva när ni är på väg in till sjukhuset, och sedan har ni en löpande kontakt tills det är dags för personalen att komma!

Att spara stamceller är inte billigt, det är revolutionerande och kostar därefter. Det är en kostnad som kräver att man diskuterar det hemma, men jag tror ändå att det är aktuellt för många där ute. Med rätt prioriteringar budgetmässigt kan det vara otroligt värt att spara stamceller om något mot förmodan skulle hända med er familj i framtiden. Jag vet många som tänker “inte jag” när det kommer till sjukdomar men jag och D resonerar tvärtom – det kan vara vi.

Jag och D bestämde oss för att vi vill ha en sen avnavling vid födseln och var lite oroliga för att det inte skulle gå ihop med sparandet av stamceller – att Cellaviva skulle kräva att vi klipper navelsträngen tidigt för att de ska få ut maximalt med näring från den. Men det visade sig att det går jättebra att kombinera sen avnavling och sparandet av stamceller och man kan vänta flera minuter innan man klipper. Det här är lite mer hardcore-info för er som redan är lite pålästa i ämnet kanske, hehe, men jag vill ändå lägga in det ifall att någon undrar.

Här kan du läsa mer om sparande av stamceller, läsa på och framför allt skapa dig en uppfattning om vad det är. Så att du känner till att det finns – för det är det viktigaste!

 1. Tycker det låter som ett bra val och om jag har turen att få barn någon dag så skulle jag vilja göra detsamma. Som en försäkring inför framtiden.

 2. Finns det inte särskilda skäl som gör att det måste gå fort så är sen avnavling standard i Sverige sen många år 🙂

  1. sen avnavling = 3 min istället för 1 min, men ofta tar det mycket längre tid för blodet att förflytta sig färdigt till barnet. optimal avnavling är att vänta tills det slutat pulsera och navelsträngen är slapp och vit. vi väntade 50 min.

 3. Nuförtiden tillämpas alltid sen avnavling så länge inte mamma eller bebis behöver akut vård direkt efter förlossningen 😊

 4. Hej Michaela!

  Jag har en fundering och kom på att du kanske kan hjälpa mig med att svara på den, eftersom du är lite äldre än jag.

  Jag känner mig ofta äldre och mognare i många sammanhang och undrar om du har några tips för att lära känna folk som är äldre? Jag är 20 år och bor själv i en etta, jag har bott själv sedan jag var 16. Jag tog studenten för ett år sedan och har jobbat som lärare 100% det senaste året. På fritiden umgås jag mycket med mina vänner, tränar på gym samt läser och skriver. Förut spelade jag en sport på hög nivå tillsammans med tjejer som var äldre än jag men en skada har nu satt stopp för det. Jag planerar att jobba i ett år till, sedan resa i 6 månader/ett år och sedan börja plugga juridik. När jag börjar plugga tror jag att jag kommer lära känna många nya personer, men hur hittar jag till personer som jag kan uppleva är lika gamla som mig själsligt?

  Tack på förhand, kram❤️

  1. Jag är ju inte Michaela (men ännu äldre än hon är).

   Jag tror att sammanhållningen är olika på olika universitet och olika linjer, men generellt så löser det där sig efter ett tag. Det kan ta ett tag, men man får testa sig fram tills man hittar rätt personer. När jag började på universitetet så umgicks jag i början med personer som jag efter ett tag kände att jag inte klickade med. Det tog kanske ett halvår av ‘testande’ innan jag hittat rätt personer (som jag idag, 16 år efter att vi slutade, fortfarande är väldigt nära). Jag upplever att det har varit likadant även senare i livet, när jag har flyttat pga jobb osv. Det kommer att lösa sig, och om du inte hittar kursare som du klickar med så finns det ju (lite beroende på studieort) massor av kåraktiviteter, diverse intressegrupper osv. där man kan träffa folk.

 5. Åh spännande! Kan otroligt lite om detta trots att jag själv är barnmorska. Det som slår mig är – hur rent praktiskt gör man vid avnavling? Om man ska vänta i flera minuter på att navla av, ska man efter det aspirera blod och spara? För man in en nål och drar ur blod ut alla tre kärl i navelsträngen? Vill veta allt!!

  Med vänlig hälsning, nyfiken barnmorska!

  1. Hej Johanna,

   Vad roligt att du är nyfiken på vår tjänst! Precis, barnmorskan avnavlar efter föräldrarnas önskemål och sedan tar vi tillvara på det blodet som finns kvar, både i navelsträngen och i moderkakan. Vi använder blodpåsar anpassade för just navelsträngsblod, med tillhörande kanyler tar vi blod från venen. Du är varmt välkommen att höra av dig till oss om du vill veta mer, på info@cellaviva.se.
   Mvh Sofie från Cellaviva

 6. Hej!
  De flesta sjukhus hjälper INTE till att samla in dessa prover så vill man ha det bör man boka personal från företaget. Är barnmorska och på min arbetsplats hjälper vi inte till då vi har andra uppgifter att prioritera såsom ha koll på bebis, minimera blödning mm.
  Lycka till!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi