GLAD MIDSOMMAR!

Glad midsommar alla favoriter där ute!

Hur mår ni idag? Är ni taggade på midsommarafton eller är ni kanske något annat – trötta, slutkörda, i behov av vila, ensamma? Precis som med alla högtider har jag en bitterljuv känsla även kring midsommar. Det finns en press över alla högtider och jag har aldrig varit speciellt förtjust i dem, även om jag har haft fantastiskt roliga midsommarhelger genom åren. MEN, jag har haft tråkiga också. Legat hemma själv en hel kväll, varit på någon fest som inte alls har varit härlig, varit fast på någons lantställe och inte kunnat sova när natten kommer. En midsommar åkte jag hem med taxi för 1200kr från en killkompis lantställe för att jag fick sån ångest över att gå och lägga mig där. En annan midsommar åkte jag hem från landet kl 19 på kvällen och kollade på en film ensam innan jag somnade vid 22. Ett år “firade” jag och D i stan bara med hans föräldrar och en lunch.

Såklart har jag varit på roliga fester, fantastiska äventyr och mysiga tillställningar också, men högtid är inte alltid = roligt. Jag kan faktiskt känna mig rätt ångestfylld inför dessa helger och kravet på att göra något idylliskt. Det är en sån sak jag verkligen längtar efter när det kommer till att bli förälder, att högtiderna plötsligt ändrar fokus till någon annan och något annat. Att ge mitt barn minnesvärda upplevelser och traditioner, att leva och uppleva genom honom. Plötsligt får högtider en ny mening i det, så känns det i alla fall för mig. Jag älskade högtider som barn och ser fram emot att ge mina barn samma positiva upplevelse.

Är det för att jag är en HSP-person som jag har denna lilla ångest kring högtider kanske? Det slog mig nu… har folk med HSP svårare för högtider än andra? Någon som känner igen sig?

Jaja, vi har en mysig dag framför oss i alla fall. Om ett par timmar hämtar Petra och Markus upp oss, så åker vi ut till Linn och Mattias lantställe för att fira midsommarafton där. Jag tror att vi är 20 vuxna och fyra barn! Det ska bli riktigt jäkla mysigt, Linn och Mattias är otroliga värdar och bjuder alltid på så generösa och fina tillställningar, älskar dem för det. Däremot åker vi hem ikväll, jag har börjat få ganska mycket molvärk om kvällarna – speciellt om jag håller igång under dagen – så det blir carbonara och film i soffan. Det känns faktiskt perfekt, jag ska unna mig själv en instagram-detox så att jag inte blir stressad över allas festliga firanden utan njuta av min dag och min kväll utan att bli påverkad. Det är för övrigt mitt bästa tips om man har lite ångest kring högtider eller helgkvällar, att helt enkelt köra instagram-detox och njuta av det man har. Lätt att jämföra sig annars!

Ha en härlig fredag nu, oavsett vad du hittar på. Så hörs vi imorgon igen.

En bild från förra årets festliga midsommar, jag tror vi gick och la oss 05.00 den natten…

 1. Hade sett så mycket fram emot midsommar i år, den första med min 8 månaders dotter. Men planerna blev inställda då hon haft hög feber i 3 dygn <3

 2. TACK för det här inlägget! Vaknade upp med ångest för att jag inte kommer att göra någonting idag. Alla mina närmsta vänner är splittrade och bortbjudna på olika fester med folk som jag inte känner. Hade kunna följa med på någon av dom festerna, men känner bara att jag absolut inte orkar gå på någon hemmafest med människor jag inte känner. Hade bara velat ha en mysig midsommar med nära och kära. Jag älskar vanligtvis att vara singel, men när man är 30 år och i princip alla ens vänner är i relationer och har skapat sig ett ”nytt” liv med nya umgängeskretsar, så blir det vid framförallt högtider väldigt ensamt och jobbigt.
  Känns som att jag inte har några vänner, även om det är mitt egna val att inte följa med på något. Sjukt:((
  Glad midsommar allihopa❤️

  1. Hallå du är inte ensam <3 Jag är inte singel men har ändå den här känslan vid precis alla högtider. Mina vänner har flyttat till studieorter (typ alla förutom två) och min sambos vänner är antingen singlar eller har skaffat familj = vi har INGA par att hänga med. Då blir det precis som du beskriver, antingen att gå på en halvdan fest "bara för att", eller att bara vara vi.

  2. Jag sitter i exakt samma situation som dig i år. Bara det att jag är 31 och inte 30 år gammal. Du är inte ensam om att känna såhär. Hoppas du får en jättebra dag! ❤️
   Glad midsommar till dig Michaela och alla andra som läser detta.

 3. Ja gud ja! Jag har jättemycket ångest inför speciellt midsommar och nyår. Vill liksom blunda och att det sen ska vara över. Har inte många vänner alls, vilket kan skava ibland. Jag känner mig aldrig ensam, men enligt samhällets normer så är jag nog det. Och då gör det ont att se alla ha så roligt, medan man själv är deprimerad typ..Så jag kommer definitivt också att låta bli att kolla på instagram 🙂

 4. GUD relaterar så mkt. Är också HSP och har haft sån ångest i flera dagar för att alla kommer bombadera sociala medier med diverse firanden från lantställen och idylliska firanden. Jag är såååå känslig för högtider och känner ofta att jag måste leva upp till en viss norm när det kommer till högtider. Så himla konstigt det där.

  Hoppas du får en fin midsommar! Kram <3

 5. Jag & sambon kör mini midsommar hemma detta året. För imorgon bitti ska vi in till förlossningen för igångsättning. Tänk att nästa år sitter vi båda med en liten på midsommar ❤️ Livet ändå!

 6. Åh vad befriande att läsa det här inlägget! Jag är likadan, har också fina och härliga minnen från olika högtider, men tycker ofta att en viss ångestkänsla är inblandad – framförallt tiden innan en högtid. Alla dessa frågor om vad man ska göra på midsommar, nyår osv. Oftast blir ju dagen väldigt härlig i slutändan, men tycker absolut att man bör jobba på att ta bort pressen och förväntningarna kopplat till dessa dagar. Ha en riktigt mysig dag ❤️

 7. Tack för detta inlägg!
  Visserligen har jag precis vaknat efter nattjobb på akuten där jag jag arbetar som sjuksköterska och ska gå upp imorgonbitti kl 05:30 för mer jobb. Intalat mig själv att det är därför jag inte har några planer i år. Sanningen är att jag, som har turen att ha väldigt många nära vänner inte är bjuden nånstans detta år. Jag är snart 30, singel. Klart de känns. Och min familj bor 30 mil ifrån mig.
  Jag skulle kunna ringa ca 3 av mina närmsta vänner och skulle såklart bli inbjuden på ett kick, men vem vill krascha en midsommarfest med bara par?
  Jag hoppas jag kan fira lite mer nästa år 🙂

  Glad midsommar! Kram på er alla därute.

 8. Åh vilket skönt inlägg för att bryta av alla bilder på lyckliga människor i perfekta kransar. Idag är alla mina vänner plus sambo på idylliskt midsommarfirande i dalarna. Själv är jag kvar i Örebro och ska jobba 50 timmar i helgen. Sitter på jobbet med tårar i ögonen bakom solglasögonen. Fjantigt jag vet, det kommer ju fler högtider.

 9. Tack för fint och viktigt inlägg Michaela! Har precis flyttat tillbaka till Sverige efter många år utomlands, har ingen direkt kontakt med gamla vänner så spenderar midsommar med familj och släkt vilket för mig är ångestladdat just idag. Skönt att läsa att en inte är själv i sina känslor – TACK!

 10. Har “alltid” haft lite ångest över midsommar och nyår, alla har så fantastiskt och frågar vad man ska göra. Jag är nog HSP, och känner mer o mer med åren att jag tycker stora fester är alltmer jobbiga.
  Jag tycker det är så skönt att vara hemma, och det är ju inte direkt “socialt accepterat” tyvärr…

 11. Håller med Mimmi! Detta inlägget uppskattades rejält från min sida med. Har också splittrade vänner så att dra ihop något funkar inte och sitta på en fest där man känner kanske 1 person känns mindre lockande, därför är det skönt att höra i havet av folk roliga stories att någon annan också känner som en. TACK!

 12. Tack, precis ett sånt inlägg jag behövde läsa idag. Fick mig att känna mig mindre ensam och misslyckad.

 13. Men kan bara säga TACK för detta inlägg. Så mycket igenkänning och en ångestklump som släppte – jag har ju en mysig midsommar, bara inte lika glamorös och festlig som ”alla andra”. Instagram loggade jag ur ifrån idag på förmiddagen, även det minskar ångesten i denna sortens högtider, precis som du skriver. Tack för att du är så mänsklig ❤️

 14. Glad midsommar Michaela! Jag är också en HSP person och känner igen mig mkt i din beskrivning av midsommarfiranden och känslor kring högtider, har liknande upplevelser som du. Har också tagit taxi hem från landställe mitt i midsommarnatten, kostade en halv förmögenhet men det var det värt 🙂 Ser också fram emot att ge mitt barn fina midsommarminnen framöver, nästa år blir första gången 🙂 Kram

 15. Tackar också för inlägget!
  Är helt utarbetad och har 2 veckor kvar på jobbet jag sagt upp mig från som varit ett omvälvande och destruktivt år tyvärr.

  Ångest över att inte orka vara på midsommarfest idag, utan bara vara hemma och sova, läsa, ta hand om mig själv. Känns lättare att veta att man inte är ensam om att känna så ♥️

 16. Gravid i v 39 firade jag knappt inte alls. Var på midsommardans som kommunen ordnat och är glad att min treåring nöjer sig med det än så länge. Vi har inget brett socialt umgänge och är rädd att våra barn kommer tycka det är tråkigt och konstigt i framtiden.

  1. Jag firade alla högtider nästan varje år med “bara” min familj och jag tyckte det var jättemysigt och inte alls konstigt 🙂

 17. Ska jag vara riktigt ärlig gillar jag inte dessa högtider alls längre. Dessa vill jag helst fira utomlands. Jag känner nu för tiden att det är inget jag missar. Det blir påsk, midsommar, jul och nyår varje år.

 18. Jag är uppvuxen på en familjegård där vi varje år har det mest idylliska midsommarfirandet och jag har verkligen fina minnen från det firandet, men också mycket ångest. Sedan jag var liten har jag alltid haft en hatkärlek till högtider. Jag gillar högtiden men har svårt att må bra bland så mycket människor. Jag minns en midsommar då jag mådde så dåligt att jag var tvungen att lämna firandet innan det hade börjat. Sedan skämdes jag för att inte klarade vara med. Som alltid när jag var tvungen att gå ifrån. Men jag förstod inte varför. Idag vet jag att jag är högkänslig och att alla intryck under den typen av sammankomster gör mig väldigt trött och att jag lätt blir överstimulerad. De två senaste åren har jag inte varit med på det midsommarfirandet, nästa år kanske jag är det. Jag bestämmer själv och jag känner ingen skamm längre för att inte orka vara med. <3

 19. Har liknande känslor över midsommar. Körde en pratig middag med några vänner i stan, och också insta-detox – så skönt!

 20. Alltså, du skriver så himla fint och bra!! Omöjligt att inte bli berörd. Sambon och jag körde eget firande eftersom ingen av oss kände för att umgås med någon. Vi gick till Skansen och tog en mysig promenad, åt middag i ett folktomt Stockholm och avslutade med drinkar på TAK innan vi åkte hem igen vid kl 22. Så himla skönt och inte det minsta ångest över att bara hänga vi två. Tack för att du finns och skriver så fint❤️

 21. Skulle inte säga att jag är HSP men har sedan jag blivit singel ogillat högtider. Dels det som flera av er andra skriver här att man som singel kraschar någon inbjudan, kanske bara känner en på festen, vill återhämta sig i form av vila osv men de sociala flödena överröses med massa bilder på glada miner, alkohol, blommor osv. Känslan av att ha vänner som är singlar och vi kan dra ihop något är guld värt, då vi alla vet hur det känns när de “paren” gör något så har vi så kul som bara vi kan ha tillsammans och trots att jag inte älskar högtiderna så fick jag en fin midsommarafton igår ändå.

 22. Så lustigt! Skrev nästan exakt samma sak på min blogg om högtider. Det kan nog absolut ha med HSP att göra. Skönt att inte vara ensam i alla fall 😘

 23. Jag har också alltid känt en bitterljuv känsla kring högtider. Jag tror att för mig var det en blandning av alltid för höga förväntningar=besviken samt skilsmässobarn=aldrig likadana traditioner. Men jag känner att nu har jag börjat hitta hem. Jag tror att det är för att jag och min kille äntligen har hittat vårt gäng som vi har börjat hänga med under högtider som jul,nyår, midsommar etc. Alla i det här gänget är väldigt avslappnade och vi stressar aldrig upp oss innan över saker vi MÅSTE göra samt att vi alltid kör knytis och delar på allt så ingen måste stå för allt. Det har gjort att min ångest har minskat rejält för högtider!

 24. Jag är också en HSP och känner stor press att ha ”en perfekt midsommar” och känner samma vid alla högtider som innebär att du ska ha det perfekta kompisgänget med ett idylliskt landställe. Jag tog en paus med min sambo precis innan midsommar & de kan ha varit den sämsta timingen någonsin. För jag har, trots att jag skulle undvika sociala medier spenderat hela midsommar helgen med att scrolla igenom instagram. Det är ju som att straffa sig själv, att ständigt jämföra sig med alla andra och må dåligt. Usch, jag längtar också till den dagen midsommar handlar om barn & familj. Nu ska jag åka utomlands med min mamma, tar med mig två av dina böcker. Du ger mig energi, stor kram

  1. Tack för fin kommentar, du ger mig energi tillbaka. Så jävla skönt att inte vara ensam som HSP-person, det är så speciellt att vara högkänslig och upplever ofta att det blir negativt, men här på bloggen är det bara pepp och kärlek mellan alla HSP-personer. Tacksam över det.

   Ha en fin måndag, puss!

 25. Gud tack för det här inlägget. Har gått runt med ångest sedan midsommar för att det inte blev som jag tänkte mig…

  Älskar midsommar egentligen, är min bästa högtid på året och brukar alltid fira med mina vänner i någon stuga i närheten av min hemstad. Men nu har jag ny kille som har två barn och ville fira med dem, precis som du skriver- fira genom dem så att säga. De har aldrig firat midsommar så såg fram emot att visa dem hur härligt det kan vara.

  Trodde jag… Hade lagt dyra pengar på midsommarkransar som ingen ville ha, la ner mycket tid på att laga mat som ingen tyckte om och vid själva midsommarfirandet med dans runt midsommarstången så höll de för öronen. De tyckte att det var det “tråkigaste midsommaren någonsin”. Trots att de aldrig ens firat tidigare….

  Jag blev ledsen och när vi kom hem ville jag bara stänga in mig och gråta, min kille blev arg på mig för att jag inte höll humöret uppe (vilket jag inte hade gjort under dagen heller men..)

  Och som sagt, allt detta när midsommar är min bästa högtid. Har inte kunnat kolla på sociala medier eller mina kompisars bilder under hela helgen pga så mycket ångest. Men tack snälla för det här inlägget och din ärlighet. Det är ju faktiskt inte hela världen med ett midsommarfirande som inte var perfekt. Kram

 26. Gud, du satte verkligen ord på känslorna kring högtider. Vaaaaarje gång måste jag påminna mig själv om att det är okej att känna så, det är ändå bara en dag som vilken annan som helst. Är också HSP!

  Tack för att du skriver om detta, ha världens härligaste mammaledighet och sommar nu. Kram!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi