Kaffeskola hos Lavazza

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED Lavazza

Hej och välkomna till världens roligaste inlägg:

Lavazza och Michaelas kaffeskola (för amatörer!)

Nu är det nämligen så att jag fick chansen att besöka Lavazzas huvudkontor här i Stockholm för att lära mig så mycket som möjligt om kaffe av deras Training Manager Fatima. Rolig sidenote: Fatima är gift med min kompis Anton och när de träffades pratade han om hennes besatthet kring kaffe. Så roligt att jag några år senare får en kaffeutbildning av just Fatima!

Fokuset under kaffeskolan var:
– Vad är skillnaden mellan olika kaffebönor och vilka är de vanligaste?
– Hur rostar man kaffebönor?
– Hur gör man riktigt god kaffe med skummad mjölk och vad är det som skiljer en perfekt cappuccino från en dålig?

Här ovan ser ni kaffebönor som de ser ut innan rostning (till vänster) samt efter rostning (till höger). Det är ju bönorna till höger vi är vana vid att se medan de orostade inte syns så ofta, jag hade i alla fall aldrig sett dem tidigare. De orostade har nästan ingen doft och ser ju ganska tråkiga ut medan de efter rostning doftar fantastiskt och ser sådär härligt bruna ut.

När man rostar kaffebönor låter de som popcorn (!) och anledningen till att de rostas är för att rostning frigör oljor, fetter och aromämnen. Dessutom blir bönorna större!

Såhär går processen till gradmässigt:

– Vid 100 °C får de en gyllene färg och dofterna från rostningen börjar frigöras.
– Över 150–180 °C blir de större, glansiga och bruna.
– Vid 200–230 °C når rostningen sin optimala nivå och kaffet får sin utmärkande doft.

De vanligaste bönorna som används i världen är Arabicabönor och Robustabönor. Arabicabönor är lite sötare i sin smak och ger en fruktigare smak, medan robusta är just mer robust och rejäl i sin smak. Det betyder dock inte att det smakar mer (!) utan bara kraftfullare.

Arabica är den vanligaste kaffesorten och växer högre över havet än Roubustan. I Arabicakaffet är sockernivån i bären ungefär det dubbla, vilket gör smaken fruktigare och mildare. Det som påverkar smakerna i kaffet är bland annat klimatet och jordartens egenskaper

Lavazza Qualità Rossa är ett kaffe som jag tar för givet att ni känner igen, inte sant? Det är ändå en legendarisk kaffeförpackning, kanske extra mycket för mig som varit så mycket i Italien där denna burk står i vartenda hem, på varenda bar och i varenda restaurang.

Qualita Rossa är rik och fyllig i sin smak av choklad och hasselnöt. Den har tidigare enbart funnits som espresso-kaffe men nu finns den även som bryggkaffe – SUCCÉ! Jag som är uppvuxen på det här kaffet är så glad över att den nu finns både som espresso och brygg, så att jag kan avnjuta en kopp oavsett om jag tar brygg eller espresso.

Qualita Rossa är det perfekta morgonkaffet eftersom den är så fyllig och smakrik, så om ni letar efter ett riktigt gott morgonkaffe är det här er vinnare – det kan jag lova er!

Jag och Fatima hade provsmakning på kaffe där vi:

1. Rostade våra egna kaffebönor, malde dem och provsmakade (vi valde arabicabönor)
2. Testade Qualità Rossa med sin fylliga smak för att sedan jämföra den med Tierra Bio Orgainc som är fruktigare och blommigare i smaken. Det kan vara lätt att tänka att kaffe bara kan vara starkt eller svagt, men nej, det är så mycket mer. Visste ni till exempel att kaffe har hela 800 smakaromer medan vin har ca 400?
3. Sedan jämförde vi att dricka 100% arabicabönor och 100% robusta för att verkligen känna smakskillnaden, i många kaffe är det annars en mix av dessa bönor. Det var så stor skillnad och helt olika smakupplevelser!

Sen var det dags för ett bitterljuvt kapitel i denna kaffeskola för mig: latteart och skummad mjölk!

Jag jobbade på café i perioder när jag var tonåring och på det ena cafét blev jag skum-expert men på det första stället var jag katastrofal, jag tror aldrig att de sett en sämre barista, haha!

Därmed väldigt taggad på att Fatima skulle lära mig hur man egentligen får till den perfekta mjölken.

Här ser ni två kannor med mjölk som är skummade på olika sätt. Till vänster ser ni så som det ska se ut när man skummar mjölk, något man får till av att inte överhetta mjölken (tydligen vanligt misstag!) samt vinkla kannan och skumma djupt ner. Den högra är överhettad och har bara skummats på toppen. När du häller upp dessa i kaffekoppar sen så får du en perfekt cappuccino, och en som är i stort sett odrickbar även fast man använt samma mjölk. Allt handlar om teknik och kunskap!

Sen var det dags för mig att testa, haha herregud. Man tror att sånt här är lätt, jag borde dessutom vara bra på det som hade en professionell espressomaskin hemma i flera år men det är knepigare än vad man tror!

För att inte tala om själva upphällningen sen!

Såhär blev min cappuccino – HAHA!!!

Sen var det dags för Fatima att visa och vips så blev det såhär fint.

Fatima lärde mig följande tips för en perfekt Cappucino:
1. Skumma mjölken så att den blir runt 60 grader varm
2. Se till att vinkla mjölkkannan när du skummar så att du får en rotation i mjölken. På så sätt blir den krämig!
3. Använd ett gott kaffe du gillar som bas, en perfekt bryggd espresso gör stor skillnad!

Hahaha jämför min med hennes. Jag gjorde de två där bak till höger, den ena blev katastrofal medan den andra blev mer okej, jag försökte dock göra ett hjärta och det var svårare än jag trodde.

Man får en helt annan respekt för en råvara när man jobbar med den såhär tillsammans med en expert. Kaffe är något de flesta av oss har med oss dagligen i våra liv, men vi kanske inte lägger så mycket tid och kärlek på vårt kaffe?

Räck upp en hand alla som dricker äckligt kontorskaffe flera gånger i veckan på ren vana!

(räcker upp en hand)

Det jag tar med mig från den här eftermiddagen hos Lavazza med Fatima är främst att välja mitt kaffe med omsorg, på samma sätt som jag gör med t.ex. vin eller andra saker jag njuter av att förtära. Att inte bara acceptera att slänga i mig en kopp utan att verkligen njuta av mitt kaffe – oavsett om det är hemma eller på stan. Ingen mer dålig latte på en cafékedja eller blaskigt kontorskaffe. Hellre välja mina koppar med omsorg och njuta av dem!

Hemma har jag också gjort om min kaffestation och har ett helt nytt tänk för hur och vilket kaffe jag ska dricka framöver – något som känns lite extra viktigt nu när jag ska bli mamma och troligtvis kommer förtära både en och tre koppar hemma om dagarna.

Om ni har någon kaffefråga kan ni ställa den i kommentarsfältet, så ber jag Fatima gå in och svara! Passa på när ni har en kaffeexpert på tråden.

 1. Superintressant! Vet att det går att googla allt men uppskattar att läsa om ämnen som du presenterar på ditt sätt, dels med din röst och dels närheten till proffsen du har med. Tack för ett välvalt samarbete & trevlig söndag!

 2. Hej! Kan inte du berätta hur det gick med dina magsmärtor och den eventuella urinvägsinfektionen? Jag hade nämligen precis samma symptom som dig (är i v. 28) och fick också göra ett test för urinvägsinfektion men det visade negativt. Min barnmorska sa då till mig att det kunde vara något som jag åt kvällen innan, eftersom tarmarna kan påverka livmodern och ibland ge kolikliknande smärtor. Om det händer igen blev jag uppmanad att ringa till förlossningen, det görs alltså inte fler undersökningar på mig just nu. Därför blev jag lite nyfiken på hur det gick gör dig 🙂

  1. Hej fina du,

   Jag ska tillbaka till läkaren idag så ska de titta på min livmodertapp för att se om något “är på gång”. Om så inte är fallet tror jag rekommendationen blir att ta det lugnare och om värkarna blir värre – in till förlossningen. Skriver ett inlägg i eftermiddag om hur allt har gått!

   Kram!

 3. Kan fatima eller du rekommendera någon helautomatisk espressomaskin med mjölkskummare som inte är för stor eller orimligt dyr (gärna under 5000) som gör bra kaffe?

  1. Hej Evelina!

   Det finns många helautomatiska espressomaskiner som är superbra. Det du kan tänka på när du är ute och spanar är om det finns olika kvarninställningar på maskinen, på så sätt kan du brygga olika sorters kaffe efter behag. En annan funktion som underlättar är om maskinen har automatisk rengöring och avkalkning 😊
   Lycka till!

   Hälsningar, Fatima på Lavazza

  2. Hej Evelina!

   Det finns många helautomatiska espressomaskiner som är superbra. Det du kan tänka på när du är ute och spanar är om det finns olika kvarninställningar på maskinen, på så sätt kan du brygga olika sorters kaffe efter behag. En annan funktion som underlättar är om maskinen har automatisk rengöring och avkalkning 😊

   Lycka till!
   Hälsningar, Fatima på Lavazza

 4. Jag undrar vilket ”budgetkaffe” Fatima rekommenderar, alltså om man köper nåt på Ica?:) Märke osv!

  1. Hej Lisa!

   När du köper kaffe på ICA, eller någon annan butik tycker jag att du ska unna dig något som du tycker är gott 😊 Mitt tips är att brygga så mycket kaffe som du har tänkt att dricka, på så sätt så slipper du slänga det som står och blir över och kaffet räcker längre!
   Självklart rekommenderar jag Lavazzas kaffe, det finns olika produkter för alla bryggmetoder och olika blandningar för alla smakupplevelser!

   Hälsningar, Fatima på Lavazza

 5. Vilket härligt inlägg! Du skriver så fint Michaela, det är en njutning att läsa dina texter.
  Min fråga till Fatima är om det spelar någon roll vilken kaffebryggare en använder? Jag tycker inte så mycket om min bryggare (därav används Nespressomaskinen främst) och är väldigt sugen på att införskaffa en Moccamaster. Är det väl investerade pengar att köpa en dyrare (bättre?) kaffebryggare eller är det sortens kaffe som är viktigast?
  Kram

  1. Hej Sara!

   Vad roligt med en ny kaffebryggare, det tycker jag absolut att du ska investera i.
   När du väljer din bryggare är det bra att tänka på att den håller temperaturen på vattnet och att vattenflödet är jämt 😊
   Sedan är det självklart viktigt att du brygger ett kaffe av bra kvalité med rätt malningsgrad för att få så bra resultat som möjligt!

   Hälsningar, Fatima på Lavazza

 6. Det här var ett av de mest gedigna och intressanta samarbeten jag sett i en blogg! All kudos till dig som orkar få ihop ett sådant inlägg när du dessutom är höggravid. Lycka till hos läkaren <3

  1. Men GUD vad glad jag blir – tack tack tack! Jag tror att ens egna intresse lyser igenom också, det var så roligt att göra den här typen av samarbete. Kaffe är en hel värld! Puss och tack <3

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi