Förlossningskurs och kläder

Igår var vi på andra delen av förlossningskursen!

Så med tanke på morgonens stress-inlägg måste jag säga att jag är glad att vi ”avverkade” den hyfsat tidigt i graviditeten.

Jag insåg verkligen hur mycket jag redan har koll på när vi gick på kursen, snacka om att jag har snappat upp det mesta från vänner och bekantas förlossningshistorier. Akuta kejsarsnitt, operera ut moderkakan, latensfas, utvidgningsfas you name it, haha! Känner mig verkligen redo och 0% orolig för förlossningen. Då är det andra delar som känns mer oroande och som jag funderar på. Hade ni velat läsa ett inlägg om vad som oroar mig så kanske vi kan utbyta oroligheter och lugna varandra? Känns ju mysigt <3

Gick ni profylax och amningskurs under er graviditet förresten? Vi har inte bokat det, gravidkursen jag var på innehöll en del andningstekniker som Amanda sa var ungefär samma sak som man får lära sig på en profylaxkurs och amning känns det som att jag kan få bättre råd här inne om det behövs… men jag vet inte, vad säger ni?

En bild från när vi provade ut vagnar

På tal om något helt annat, det ligger fortfarande en del plagg ute till försäljning på Sellpy som ni hittar här (klick!) om ni är sugna. Jag sorterade ju ut det mesta som jag inte kan ha varken nu eller direkt efter graviditeten och det var så skönt att göra sig av med allt som är för litet. Ingen ångest i min garderob inte <3!

I nästa vecka kommer ett samarbete om gravidkläder upp som jag är väldigt stolt och glad över. Ni kanske minns att jag skrev ett inlägg om kläder under graviditeten när jag precis gått ut med att jag var gravid? Efter det letade jag ett tag efter varumärken som jag tycker erbjuder bra, gravidanpassade kläder. Så hittade jag ett märke som jag älskade – mejlade dom, frågade om de ville göra ett samarbete med mig och de sa ja! Drömupplägget i mitt jobb är exakt det, när jag hittar ett varumärke jag verkligen tycker om, mejlar dom och frågar om de vill hitta på något och får till ett samarbete. Det blir alltid så genuint och känns rätt!!

Nu ska jag äta kladdkaka till mellis, jag hade kladdkaka i frysen som inte fick plats när det kom ett bud med glass, älskar mitt jobb hehe. Kan passa på att avslöja att det kommer ett glass-samarbete inom kort (laktosfritt såklart!). Ska provsmaka vaniljen tillsammans med kladdkakan nu.

Puss!

 1. Jag gick både amningskurs och profylax. Amningskurswn minns jag knappt vad de sa och kunde klarat mig utan, däremot profylaxen tyckte jag var bra. Jag harr också yogat mkt innan graviditeten och gick även på gravidyoga så inte främst andningen jag tyckte var bra med profylaxkursen, utan att det var ett jättebra tillfälle att förbereda sig tillsammans med sin partner som ett team, vilket jag inte tyckt att något annat varit. Men alla ska göra som de själva känner 🙂 lycka till!

 2. Tänkte ge ett tips som du troligtvis fått från andra mammor men det ör sant. Man måste inte ha allting färdigt innan barnet har kommit. Vår barnsäng som jag så omsorgsfullt fixade innan Winston (min son på 15mån) kom fungerade endast som en gigantisk stor tvättkorg då Winston bara sov vid bröstet de första 6 mån. Kläder satte vi aldrig på honom då man är hemma så mycket i början så då är filt utmärkt, badbalja – aldrig använt. Diskhon är bättre. Gulliga skor – oanvända gulliga skor. Så jag vill bara tipsa om att inte känna någon stress alls vad gäller saker. Blöjor, filtar och ett babynest är det som behövs. Allt annat kommer ju mer man lär känna sin bebis. Lycka till!!!

  1. Känner samma. Jag visste faktiskt inte att köpa saker var både viktigt och stressigt innan bloggare blev gravida. I min umgängeskrets är det viktigare med planering av mamma- och pappadagar för att kunna maxa tiden man är hemma, eller hur man väljer att göra. Men sånt är ju inge kul att göra samarbete kring 🙂

  2. Att fixa inför bebisens ankomst är mysigt och förberedande för anknytning, men samma här, skulle jag få ett till barn hade jag fokuserat på detta:
   Bärsjal (mjuk trikå), babyskydd (alltså bilbarnstol till bebisen), blöjor, mjuka kräkhanddukar, Purelan (kräm till ömma bröstvårtor) och en mild nattlampa. Kanske också ett babynest att ha bebisen i bredvid mig i sängen.
   Kram!

 3. Jag gick inte amningskurs och har inte heller saknat det sedan bebisen kom. Tycker vi fick tillräckligt med hjälp på BB, de var väldigt inställda på att amningen skulle komma igång om man själv ville det. Däremot gick vi profylaxkurs. Vid den tiden hade jag, precis som du, rätt bra koll på förlossningen och avslappnande andning, och jag var inte orolig, vilket gjorde den lite mindre användbar, men jag gillade målbildsövingarna som vi gjorde.

 4. Jag tror det räcker med att du går gravidyoga och förlossningskursen som du går nu för att öva andningstekniker. Jag och sambon gick en profylaxkurs på distans via Annas profylax. Jag fick inte jättemycket användning för den under själva förlossningen då jag hade en relativt snabb förlossning för att vara förstfödersta (10 tim efter första värken var sonen född). Jag var öppen 5 cm när jag kom in till förlossningen och tog lustgas och bad om EDA rätt omgående då ingenting (profylaxandning, värme & alvedon mm) hjälpte mot smärtan. Amningskurs har jag inte gått någon utan tänkte mer att amningen får lösa sig när sonen är född. Stöd/ hjälp med amningen kan personalen på BB hjälpa till med. Lycka till med allt!

 5. ”Amningshjälpens slutna grupp” på Facebook är mitt bästa amningstips! Där finns hjälpmammor och vanligt folk som svarar på alla möjliga frågor. Tips också på att komma in deras hemsida. Sagogrynet har också skrivit mycket bra om amning. Ett annat tips (hjälp vad många tips det blev 🙈) är att läsa på endel om amning själv innan själva förlossningen (om man nu vill amma) för det är inte alltid man har tur att få bra hjälp på BB. Eller så får man massor och då kan de va bra att kunna sålla lite. Massa lycka till, det kommer säkert gå hur bra som helst! Ni har en så spännande tid framför er ❤️

 6. Jag gick ingen profylaxkurs under graviditeten och ångrar mig inte. Läste boken Föda utan rädsla (som jag verkligen rekommenderar även om man inte är rädd) där ett avsnitt handlar om andning som jag tyckte var väldigt användbart under förlossningen.

 7. Jag rekommenderar starkt att läsa på ordentligt om amning innan. Det är tyvärr många inom BB- och BVC-världen som har skrämmande dålig koll på detta ämne och det finns stor risk för att möta dåliga råd så
  då behöver man själv veta vad som gäller. Det finns två toppenbra böcker som jag varmt rekommendera alla att läsa och även involvera pappan i då amningen kan vara så känslig för ”störningar” och det verkligen finns mycket info man bör ha koll på själva. Den ena är Marit Olanders bok Amning i vardagen och den andra är Lin Dalens Amning i nöd och lust. Hon har även en fantastisk blogg där det finns svar på massor av frågor och olika kategorier av inlägg.
  https://sagogrynet.wordpress.com/

  Sedan det vikigaste för att få amningen att fungera är att låta bli att flaskmata. Det är inte kul att sitta och försöka amma en tuttförvirrad bebis som bara skriker vid bröstet. Amning bygger på tillgång och efterfrågan och så länge man låter bebisen få styra helt fritt hela tiden brukar det gå bra. Men om man försöker lägga sig i och tänka på hur lång tid emellan det ”bör” gå eller ge tillägg för att man tror att mjölken inte räcker så rubbar man hela balansen.

  1. Och jag som hade en flaskvägrande unge omgång ett säger tvärtom: testa flaska med en gång och fortsätt regelbundet, iaf om det är viktigt att inte bli låst i 6-7-8 månader. Men risken finns ju att han vägrar bröstet då, så man får ju avgöra själv vad som är viktigast för en själv. För mig var det andra gången oerhört viktigt att inte bli så låst, så där introducerade vi flaskan med en gång. Den bebisen var inga problem att varva bröst och flaska med, så det var ju skönt ☺️ Men hade jag behövt välja hade jag hellre tagit ett bröstvägrande barn än ett flaskvägrande.

 8. Läs ”Att föda utan rädsla”. Gud vad den hjälpte mig! Den plus gravidyogan, det var samma tänk kring andningen där. Att man inte ska konstla andningen och tänka så mycket på den, utan ”andas mjukt och tyst” och bara låta kroppen göra jobbet (ja lättare sagt än gjort under en förlossning men påminner man sig om det då och då så slappnar kroppen av). Profylax-tänket funkade inte för mig, blev lätt att jag hyperventilerade i smärt-toppar då istället, men det är ju SÅ individuellt och funkar säkert jättebra för vissa 🙂 Men TIPS är att läsa boken!!!! Mycket handfasta tips till både dig och partner.

 9. Jag tyckte det räckte fint med den profylax man fick lära sig på MVC föräldrautbildning. Jag tränade på profylaxandning när jag körde intervaller på crosstrainer veckorna innan förlossningen, så att det liksom satte sig i ryggmärgen hur den andningen fungerar. Men det känns som att det borde komma ganska naturligt om man yogar mycket.

  Amningskurs känns också overkill, det blir så abstrakt när man egentligen inte har en aning om hur det känns att amma. Jag hade så jäkla mycket problem med amningen av mitt första barn, googlade som en tok mina vakna nätter och hittade svar på typ ALLT på bloggen babybaby.se! Så bra, informativ och helt opretto. Gick med i Amningshjälpens grupp på FB också men tyckte inte det gav så mkt… blev mest stressad av diskussioner om kort tungband, tuttförvirring och den heliga helamningen 🙈

 10. Utan profylax (och Föda utan smärta) hade ingen av mina tre förlossningar blivit de fina upplevelser de blev. Andningen var ALLT och med den kunde jag släppa kontrollen, eller ta kontrollen beroende på hur man ser det, och låta kroppen göra sitt jobb. Har fött alla mina barn helt utan någon form av smärtlindring vilket aldrig gått utan profylaxen, rekommenderas starkt!!
  Lycka till❤️

 11. Jag gick bara gravidyoga (avslappnande men meningslöst) och gravidvattengympa (mysigt men värdelöst) och varken profylax eller amningskurs inför första barnet. Det hade jag antagligen behövt. Fick en supertraumatisk raketförlossning som var helt vidrig och sedan var det jättesvårt att komma igång med amningen. Lyckades dock tillslut tack vare fantastisk hjälp på amningsmottagningen.
  Andra gången gick vi profylax och det var till otroligt stor hjälp inför andra förlossningen som gick ännu snabbare än första. Men tack vare att jag gjort det en gång innan och att jag gått kursen så var upplevelsen raka motsatsen och det blev en fantastisk revansch. Så personligen rekommenderar jag profylaxkurs. Vi gick något som hette
  Matildas profylax

 12. Så imponerad av människor som genomgår en förlossning och vågar sig på det igen 🙂 Gick igenom det där en gång och ALDRIG mer haha. Vår dotter är snart 6 år och jag har aldrig vågat vara gravid eller en tänka på förlossning igen.

 13. Jag fick mitt andra barn i måndags gick inte amningskurs eller profylax. Varken nu eller när storebror kom till världen för 2 år sedan. Tänker att du som yogar mycket har koll på andningen så kommer du att hitta lugnet under värkarna bra ändå! För att hålla sig lugn, slappna av och ”surfa” sig genom varje värk är mitt bästa tips. Jag tog hjälp av amningskliniken som finns där jag bor när vi fått vårt barn, bra handfasta tips. Var där igår med lillasyster för att fräscha upp kunskaperna! Ni har världens bästa resa framför er❤️

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi