Att spara till sin bebis

Samarbete med Fundler

Jag satt på en middag i förra veckan med en kompis som också är gravid och så började vi prata om sparande till barnet. Det är ett sånt ämne som lätt glöms bort i alla diskussioner om barnvagnar, babyrum och profylaxkurser. Men när det kommer på tal inser man hur viktigt ämne det faktiskt är.

Sparandet till bebisen går att diskutera i oändlighet och är också en känslig fråga. I en relation kan man ha olika syn på hur sparandet ska se ut.

Ska det vara månadssparande? Hur mycket ska sparas varje månad? Ska sparandet ske i aktier, fonder eller på ett konto?

Jag och D tog det här samtalet över en middag på Maldiverna och då hade jag frågat lite vänner med liknande ekonomi som vår om hur de har gjort med deras barn.

Det viktiga för oss är att sparandet blir rättvist till alla våra barn och eftersom vi vill ha fler barn i framtiden gäller det att tänka efter en gång innan man påbörjar sparandet. Det är typiskt oss att spara supermycket till första barnet och sen när barn nummer tre kommer så inser man att det kanske blev lite för mycket.

Jag tror också att det är enkelt att bortse från sparandet till sitt barn i början, för det är ju ”så lång tid kvar” innan pengarna kommer att användas.

Vi bestämde oss för att starta ett sparande via Fundler och deras fondsparande.

När man öppnar ett nytt sparande på Fundler så får man svara på flera frågor om ens ekonomi och livssituation innan man fyller i vad man vill att sparandet ska gå till. Sedan tar Fundler fram ett förslag på vilket risknivå de tycker passar för det specifika sparandet och hur mycket de tror att kapitalet kommer öka utifrån statistik på samma typ av sparande.

Här (klick!) kan ni läsa mer om Fundler om ni inte känner till appen sen innan.

Vi bestämde oss för att sätta in barnbidraget varje månad, som då automatiskt förs över till vårt Fundler-konto och in på ”Vår bebis” varje månad. Förutom det tänker vi att vi sätter in engångssummor vid födelsedagar, jul eller andra högtider. Även ekonomiska gåvor från familjen kommer att sättas in på detta sparande så att allt ligger samlat.

Däremot har vi inte bestämt oss för när våra barn ska få tillgång till pengarna. 18 år? Studenten? 20 år? Ska pengarna vara stjärnmärkta till en bostad?

Hur har ni andra föräldrar tänkt där ute?

Tänk att den där snart 30cm lilla bebisen ska bli en vuxen person en vacker dag. Hoppas det tar lång tid haha!

Om ni har frågor om Fundler får ni gärna ställa dem i kommentarsfältet, så svarar Fundler på era frågor där!

HÄR kan ni ladda ner appen för både iOS och Android!

Ps. Alla fonder och pengar i Fundler förvaras på SEB och omfattas av svenska Riksgäldens insättningsgaranti.

 1. Tack för viktig påminnelse! Kommer att påbörja ett sparande till min 10 månaders denna månad och kolla in om Fundler kan vara något för mig 🙂 Sparar man barnbidraget varje månad på vanligt sparkonto i 20 år så blir ju summan 300.000kr, en stor summa att att ge bara sådär till en ung person, även fast att jag såklart kommer att göra mitt bästa för att se till att min son blir en klok och ansvarsfull unge person 🙂 Jag kommer definitivt att öronmärka 50-80% av summan till bostad, som han kan få tillgång till den dagen han har fast jobb och är redo att köpa eget 🙂

  1. Jag håller med dig! Ja kolla in Fundler, jag gillar att spara i fonder för det ger pengarna en chans att öka i värde. Mina föräldrar sparade en liten summa till mig i fonder och de ökade en del i värde vilket var ju toppen när det var dags att plocka ut dem när jag köpte min första bostad.

   Kram!

 2. Jag skulle rekommendera att pengarna sparas till en bostad, lätt hänt annars att när man är 18 och får tillgång till pengarna, använder dem till något helt annat som man kanske ångrar längre fram! 🙂 även om man i grunden är en klok och eftertänksam person, så vet vi nog alla att man kan göra en del misstag när man är 18. Så jag tycker: vänta till minst 20 eller när barnen är redo att flytta hemifrån och låt dem använda pengarna till sina första bostäder! Hade varit SÅ tacksam om mins föräldrar hade haft samma möjlighet åt mig

  1. Det tänker jag också, och som du säger, tacksamheten om ens föräldrar kan hjälpa till med något sånt är ju oslagbart.

 3. Kul! Ni verkar dela ungefär min uppfattning låter det som. Jag börjar dock fundera på att vänta med att ge pengarna tills mina barn är kanske till och med 30!

  Tänker att tiden innan dess kan jag hjälpa till med mindre summor vid exempelvis en resa, men att när fas 2 i livet börjar, kanske efter att man lärt sig lite mer om sig själv, sina prioriteringar, fått lite dyrare liv och kanske barn, så sitter en stor summa pengar som ett smäck. Hade själv hellre fått en större summa nu, än när jag var 20. Då var pengar lite mer abstrakt och jag behövde lära mig att skapa mitt eget sparande. Nu när jag inte festar som förr, är mer grundad och har koll på vad jag verkligen älskar i livet, så hade det varit en underbar sak med en ekonomisk gåva.

  1. Hej Julia

   Smart! Spontant tycker jag också att runt 20 kanske är lite väl tidigt, men det är så svårt att veta för jag antar att det beror lite på vad det är för typ av barn man får också. Får jag barn som mig själv och min bror är det minst 25 som gäller – haha!

 4. Hej!
  Jag fick en större summa när jag var 21, en ålder jag tyckte var mycket bra. Det är stor skillnad på 18 och 21, och jag känner att man har mycket mer förståelse för ekonomi och pengarnas värde några år efter studenten när man förhoppningsvis har hunnit flytta hemifrån, jobba eller plugga litegrann. Så det är mitt tips, tidigast 21!

  1. Hej

   Smart, jag tycker precis som du att man är lite väl ung som 18-åring, det känns fel att ge så mycket pengar till en person som är 18. Jag minns själv hur mina vänner gjorde av med pengarna på typ festande, det är min mardröm att våra barn skulle göra samma sak haha!

 5. Till frågor med Forni:
  Hej Forni,
  Grattis till underverket <3
  Jag skulle vilja prata lite om mat med dig. Jag har nu, i 28 års ålder först, kommit på att jag överäter. Jag är inte överviktig, men jag äter så mycket mer än vad jag behöver. Jag älskar mat och därför blir det lätt på morgonen att jag gör i ordning tre mackor för att jag älskar det (när jag säkert egentligen hade blivit mätt på en macka och ett ägg). Eller att jag äter två stora portioner spagetti och köttfärsås snabbt som tusan för att det är så j*kla gott. Jag äter helt enkelt mycket mer än vad jag behöver och jag har svårt att ändra på beteendet. Jag tyckte jag läste något om detta här tidigare, kan du ha skrivit att du också ätit på detta sätt tidigare? Känner du igen beteendet?

  1. Vill tipsa om Susanna Moen (@susannamoen) på instagram, hon har läst till Psychology of Eating coach och skriver mycket om just det som du beskriver! <3

 6. Hej!
  Hur räknar du dina gravidveckor? Tänker främst på graviduppdateringarna 🙂
  Hos barnmorskan räknar dom ju hela veckor, men i alla appar så är man i vecka 15 tex när det gått 14 v + 3 dagar.

  1. Apparna och barnmorskan räknas på samma sätt, i alla fall mina appar och min barnmorska. Om det har gått ex. 14+3 så är man ju i vecka 15 🙂

 7. Hej!
  Vi har två barn och sparar till dom på ett gemensamt (bådas barnbidrag + tillägget) konto som står i mitt namn men med dom som förmånstagare. Då tänker jag att vi kan bestämma helt när i livet det passar att som får pengarna och att det kanske inte är hela beloppet på en gång. Planen är att ta ungefär hälften av pengarna till första barnet och sen när andra ska få sina pengar får hon hälften och är det mer pengar än så får äldsta lite till! Jag gör även såhär till min systerdotter, sparar i mitt namn men där hon är förmånstagare.

 8. Hej!
  Mina föräldrar började spara till mig på min ett års dag. De bestämde då att pengarna skulle gå till en bostad och att denna skulle köpas när jag själv hade en så pass stabil ekonomi att jag kunde klara mig själv på alla punkter utom den med en insats till en lägenhet. Jag valde att plugga till förskollärare och jag sen tog min examen så började jag jobba och efter 6 månader när jag fick min fasta anställning så köpte jag min lägenhet. Det blev en 2:a på Södermalm i Stockholm som jag fortfarande bor i (nu fem år senare) och älskar. Är så otroligt tacksam över att mina föräldrar gjorde på det här sättet och blir så glad över att höra att du och D tänker på samma sätt som vad mina föräldrar gjorde.
  Stor kram till dig Michaela!

  1. Åh ja det är precis något sånt vi tänker! Det är så svårt med bostad idag och vi vill gärna göra det vi kan för att våra barn inte ska fastna i skyhöga andrahands-lägenheter som man lätt gör i Sthlm <3

   1. Hej,

    Även jag fick tillgång till pengarna när det var dags för lägenhetsköp. Tycker verkligen det var så himla bra att inte få pengarna förns då. Det behövs till handpenning, möbler etc.. så skulle verkligen rekomendera det till andra 🙂

 9. Fick en summa (inte insats stor men ändå en del pengar) när jag var 18, dom försvann på ny dator och resa. Hade jag fått bestämt själv så hade jag inte fått dom pengarna innan 25 år. När jag får barn så ska jag sätta 25 år som gräns med undantag för om pengarna ska användas till boende!

 10. Jag fick en stor summa försäkringspengar när jag var 18, och idag finns det inget jag ångrar mer än att jag inte lät pengarna växa några år till. Kanske till jag var 25. De pengarna gick rakt it på nöjen och annat. Jag hade absolut roligt det året jag brände dom, fortfarande i gymnasiet och studiebidrag som annan inkomst. Så min rekommendation är 25 om inte barnet verkligen har en anledning som ni accepterar och ni då kan ta ut den summan som krävs till det före!

 11. Mina föräldrar samt mina gudföräldrar (som är som mina morföräldrar) har båda sparat pengar åt mig, som jag får tillgång till när jag fyller 25 år. Mina kompisar som fick sina pengar när dom var 18 år har lagt det mesta av pengarna på resor och annat kul efter studenten vilket jag istället jobbade ihop – SÅ tacksam för det idag för när jag gått ut universitetet kommer jag kunna köpa en lägenhet för dom pengarna.

 12. Jag hade absolut öronmärkt dem till något vettigt som en bostad. När jag flyttade hemifrån för att plugga var det en del som fick hjälp av sina föräldrar att köpa en bostadsrätt, medan mina inte gjorde det, eller vågade gå i borgen för ett lån, så jag fick hyra ett studentrum (med kackerlackor i köket, men det är inte det väsentliga här…:)). Vännernas lägenheter var såklart superbra investeringar. Det här var på sent 90-tal när det fortfarande gick att hitta mindre lägenheter till relativt låga priser. Deras lägenheter hade gått upp MASSOR när vi gick ut och de kunde sen byta upp sig, medan jag fick fortsätta hyra såklart. Hade varit mer än tacksam om mina föräldrar hade sparat pengar till en kontantinsats!
  PS. Om det är ett samarbete – jag ser ingen notis om det på min dator iallafall. Bara så att du vet och undviker anmälan från någon. DS.

  1. Exakt så. Jag vet själv hur tufft det var med lägenhet när man skulle flytta hemifrån och att kunna få hjälp är ju ovärderligt. Det blir nog så att pengarna öronmärks till bostad faktiskt…

   Såg det, vi har haft massa strul med vår annonsmärkning senaste månaden men nu ska det funka (det kan vara så att du inte ser det än pga cachen men snart borde du kunna se det!)

   Tack för att du sa till
   <3

 13. Både jag och min bror fick kontantinsatser till våra första bostäder av våra föräldrar. Hade aldrig haft råd att köpa min första lägenhet annars, en etta i Stockholms innerstad. Nu är jag gift och har bytt upp mig till en tvåa med min man.

 14. Många har säkert redan koll på detta men VIKTIGT att komma ihåg när man sparar till sina barn är att om du gör detta i barnets namn så tillhör pengarna juridiska barnet, i egenskap av förälder har du endast rätt att förvalta pengarna i barnets intresse och när hen fyller 18 får barnet automatisk tillgång till dessa. Vill man istället öronmärka pengarna för en viss ålder, bostad osv, är det bättre att spara i sitt eller sin partners namn, alternativt kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare 🙂

  Värt att nämna också är att man som förälder inte kan ”ta tillbaka” pengar som man sparat i sitt barns namn. Jobbade en tid på bank när jag pluggade och det hände att föräldrar som hade sparande just i barnets namn, ville föra över dessa till sitt eget konto, vilket vi desvärre inte kunde göra eftersom pengarna juridiskt tillhör barnet. Kan vara värt att tänka på, bättre att kunna styra pengarna själv tänker jag om ens ekomiska situation skulle förändras genom åren 🙂

 15. Vi sparar varje månad till barnen i en kapitalförsäkring i mitt namn så att vi kan bestämma när dom ska få pengarna. Pengar som barnen får vid dop, födelsedagar och jul sätts in på ett ISK i deras namn. På så sätt får dom en summa pengar när dom blir myndiga men den andra delen bestämmer jag och deras pappa när dom ska få.

 16. Jag fick tillgång till mina fonder när jag var 18 och är 27 år men har inte rört dem än. Det beror på att jag bott utomlands, pluggat och först nyligen blev klar med mina studier. Vi har alltid haft en väldigt öppen dialog om pengar hemma så för mig var det givet att jag skulle låta pengarna ligga tills jag köper bostad. Nu närmar det sig och jag är så tacksam att jag låtit dem vara. Min lillasyrra har gjort samma sak, men köpte lägenhet i den stad hon pluggar. Både jag och min syrra har alltid varit duktiga på att spara pengar själva så tror aldrig våra föräldrar var oroliga att vi skulle bränna dem.

  Ett annat knep, min sambos, är att aldrig lära sig hur man kommer åt fonderna så att man inte kan lockas spendera dem hahah!

 17. Hej Micaela!
  Tycker det är så bra attni ska spara till bevisen, det är verkligen något man uppskattar när man blir äldre och det räcker med en liten summa varje månad men som faktiskt kan göra otroligt skillnad efter ca 20 år när den växt.
  Jag kan inte prata ur ett föräldraperspektiv men vill bara berätta att mina flröldrar sparat otroligt mkt pengar pt mig under sina år (ungefär en kontantinsats) som jag jag tillslut fick tillgång till när jag var 18 år. Jag var såklart överlycklig! Levande lyxliv och reste runt världen i en massa år, pluggat utomlands osv. Nu sitter jag här 25 år gammal, färdig utbildad och ska flytta hem till Sverige. Jag kan tyvärr erkänna att jag inte har en krona kvarstad alla pengar som mins föräldrar sp snällt sparat till mig under alla år.
  Det gör mig troligt ledsen och jag är rätt säker pp att ina föräldrar är smått besvikna också attdom inte sparade pengarna åt mig tillslag var mogen nog att spendera dom på ett bra sätt så att jag verkligen fått ut värdet av dom.
  Så kort och gott, snälla vänta med att ge era barn pengarna antingen tills ni känner att dom verkligen är reda (typ 25 år!) eller om dom verkligen vill och har hittat tex en lägenhet att flytta till tidigare då ni vet vad pengarna faktiskt går till.
  Puss och kram!!

 18. Vi har tre barn i hemmet och ett till i magen. Dom två äldsta är mannens sedan ett tidigare äktenskap. När jag blev 18 fick jag tillgång till en stor summa pengar, min bror lika så. Det fanns inga regler eller ifrågasättande kring hur man spenderade pengarna, vilket gjorde att jag nog brände 200′ på shopping och diverse uteställen kring Stureplan. Visst spenderade jag långt ifrån allt, men för mycket ändå. Även om pengarna jag hade kvar kunde hjälpa mig in på bostadsmarknaden osv så önskar jag att jag kanske hade förvaltat dom andra pengarna mer väl..

  Idag är jag verkligen en ”spara” framför en slösa och älskar att se pengarna växa! Vi sparar till alla barnen i aktier och fonder. Vi har bestämt att dom när dom tar studenten ska få 100′ var som dom får bränna på vad dom vill. Sen har vi en större summa sparat som är tänkt att kunna hjälpa dom under livet om dom behöver – insats till lägenhet etc. Där har vi förberett dom stora barnen på att det inte kommer vara någon millimeterrättvisa utan efter behov. En kanske vill studera vidare och bo i Stockholm och således behöver insats till en lägenhet där, en annan kanske bor kvar här i Norrtälje och börjar jobba som snickare och således tjänar egna pengar direkt efter studenten. Vem vet! Så det blir lite som jag hade det, men med mer översyn från föräldrarna. Tror att det i långa loppet är vettigt, om barnen brås på mig är dom inte som 18-19-åringar mogna att hantera så stora summor!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi