Garderobsplanering för graviditeten

Okej hörrni – jag behöver HJÄLP!

Att vara gravid i Sverige under vintern känns som ett olösligt mattetal. Hur klär man sig för att inte tappa bort sig själv och sin personliga stil? Och var TUSAN hittar jag de finaste gravidkläderna?

Fram till v. 12 funkade hela min garderob precis som vanligt, men mellan v.12-v.16 märkte jag att jag fick börja anpassa den lite. Från att ha tiotals byxor att välja mellan, kunde jag plötsligt bara ha två par. Nu är jag nere i ett par fungerande vinterbyxor. Och det är två månader kvar av vintern…

Jag har införskaffat mig lite kläder anpassade till graviditeten redan:
– Ett par tights i en större storlek
– Ett träningsset i en större storlek
– Ett par klänningar i en större storlek som jag kan ha när jag ska iväg på middagar och sånt

Jag vill inte shoppa ihjäl mig under min graviditet, men jag vill heller inte känna mig obekväm eller ful. Så fort våren och sommaren kommer känner jag mig ganska säker på min stil för jag har mycket klänningar som kommer att passa även med en stor mage och om jag behöver komplettera med klänningar blir det ganska enkelt.

Men fram till sommaren – vad ska jag satsa på? Hur har ni som varit gravida/är gravida gjort under den här perioden på året?

I mars kommer jag göra en stor utrensning i min garderob med kläder som jag inte kan ha och kanske inte kommer vilja ha efter graviditeten heller. Säger till när de ligger uppe i min Sellpy-store! Sedan ska jag sortera garderoben så att den inte känns ångest utan MYSIG för min gravida, härliga kropp.

Kom gärna med alla tips ni har! Så ska jag sätta upp någon sorts garderobsplan för denna period av mitt liv.

Mycket bra gravidoutfit!

 1. Under mina båda graviditeter har jag haft strumpbyxor och trikåklänningar i olika varianter. Jag har velat klä mig fint trots magen. Investerade också i några trikåkjolar med ”hög ” midja. Det gjorde att jag kunde använda mina vanliga toppar till. Vill helt enkelt slå ett slag för trikå?

 2. Hej!
  Grattis till graviditeten! Ville bara tipsa om märket Serapinhe och deras utbud på mammakläder. Jag köpte en del snygga basplagg där, bra kvalitet o material, inte bara massa stretch o tråkiga trikå o bomullsplagg.
  Tack för fin blogg!

 3. Satsa på 1-2 par snygga mammajeans. Jag gick upp nån storlek på linnen/t-shirts och kunde under vintern ha mina vanliga koftor och tjocka tröjor ovanpå, men skönt med ett linne under som går ner en bit. Är själv gravid i v.13 med mitt andra barn, ska bli så mysigt att följa din gravidresa då jag läst din blogg så länge! Stor kram!

 4. Hej. Under mina graviditeter skaffade jag mig några snygga gravidbyxor/jeans och körde med olika basictoppar plus vanliga kavajer/koftor till. Plus snygga accessoarer såklart som man även kan använda sen.
  Istället för att köpa massa olika gravidtoppar och gravidblusar som lätt blir en stil som inte är ens egen.
  Sen behåller man en fin siluett tycker jag.
  Kram

 5. Asos har mycket fint 🙂 rekommenderar även toppar/klänningar i omlott modell- de kan ju även användas vid amning sen om man vill 🙂 jag tyckte många andra amningstoppar var för bylsiga å varma med ttp 3 lager tyg över brösten.. sen finns det mycket som är för ”puttenuttigt” för min smak bland gravidkläder. Samt inget kedjor prioriterar längre, tom många som helt tagit bort sina gravid kollektioner- så synd för det är verllugen annan passform på kläderna!

 6. Tycker det var omöjligt att hitta snygga byxor. Det mesta som finns är jeans med super låg midja. Hittade tillslut ett par okej byxor på boob & satsade främst på gravidstrumpbyxor. Såg att Zara precis har börjat med mammakläder, där kanske du kan hitta byxor. Lycka till! /Sara

 7. Hej Michaela!
  Jag har en fråga till den här veckans frågor med Forni som jag hoppas jag kan skriva här.

  Kan du inte berätta lite mer om hur det gick till när du berättade för D att du var gravid? Var barnet planerat eller blev ni båda överraskade? Och om det var planerat vad var det ni ”väntade” på t.ex. på ett speciellt tillfälle, ålder, mindre jobb eller liknande? Har/ska ni ta reda på kön och kommer du att avslöja det i bloggen? Hur ni tänker kring namn? Har ni funderat något på hur många barn ni vill ha och om ni vill att dom ska vara nära i ålder eller så? Och slutligen (puh, många frågor..! så nyfiken.) kommer ni visa bilder på barnet i dina sociala medier?

  Jag förstår om du inte vill svara på alla frågor ifall det känns för privat, oavsett har du världens bästa blogg! Kram!!

 8. Mammatights eller vanliga om det går med lite skinneffekt men bekväma! Och cashmere till det! Är gravid i vecka 33 och det får en att känna sig lite snygg/lyxig fast att det är superskönt! Kan även addera snygga större örhängen till och boots:)

 9. Är så mycket lättare i sol och lagom värme ja!
  Vintersverige är ett fängelse av kläder… hade storslagna stil-planer i början av graviditeten..men skall erkännas att såhär i vecka 35 är iaf jag totalt fast i gravid-tajts-träsket! Allt som är mjukt och inte skaver, helst pyjamas haha…

 10. Hej Michaela,
  är själv i vecka 23 och har fullkomligt bott i Lululemons Align tights sen min bump började synas i vecka 16 – lite högre i midjan så de ger lite stöd och är så sköna!
  Nu är det kanske inte varje dag man kan mysa runt i tights, så för alla andra tillfällen har jag valt en tight klänning och en stor och varm kappa. Bor i San Francisco så att behöva vandra genom snödrivor har jag inte behövt oroa mig för, men för kallare dagar så är man ändå tvungen att ta till gravid-strumpbyxorna.

  1. Alltså AMEN för Lulu’s Alight tights! Älskade dem innan jag blev gravid och älskar dem om möjligt än mer nu 😀

 11. Asos! Helt klart bäst gravidkläder till ett bra pris. Jag satsade på bra byxor och klänningar. Vanliga toppar kunde man ha länge så jag köpte inte så många som var gravidanpassade. Sen i takt med att magen växer kommer ju våren då kan du köra klänningar rakt igenom vilket är både bekvämt, fint och inget man behöver lägga en förmögenhet på 🙂

 12. Jag började använda gravidbyxor i v 11 eftersom jag snabbt vart så svullen och fick mage tidigt. Alla andra kläder kändes obekväma!
  Tänkte att jag ville ha ett par svarta byxor, ett par mörkblå denim och ett par ljusblå. Alla tre köpte jag från HM som har billig och bra denims för gravida. Sen köpte jag en kjol och ett par finare byxor i svart från ASOS! Dom har mkt fint tycker jag! Samt ett PR träningsstajts gravid.
  Vi är ju typ i samma vecka så jag har tänkt att jag köper underdelar nu. Större delen av mina toppar kan jag ha länge till och min sommargarderob består mest av klänning = perfekt med stor magge i sommar.
  Jag bestämde mig för att handla lite gravidkläder för precis som du vill jag inte känns mig obekväm eller mindre fin! Sen unnade jag mig ett par vardagsskor jag dreglat över länge = kan använda båda innan och efter bebis ❤️
  Lycka till!

 13. Mitt tips är att köpa så lite nytt son möjligt! Köp 2-3 gravidbyxor/jeans från hm som du kan ha dina ”vanliga” överdelar till. Man kan ha det mest i sin garderob upptill. Köper du nya överdelar, tänk smart- gärna med dragkedja eller knappar för om du sedan vill amma så kan du fortsätta använda det när bebisen är framme. Jag längtade så mkt efter ”mina vanliga kläder” under graviditeten men insåg atr jag var fortsatt begränsad i och med amningen ?‍♀️ ..

  Strumpbyxor är även ett hett tips! Mjukt o skönt för magen. Finns ju gravid-strumpor med plats för den lilla magen

 14. H&M:s gravidjeans tyckte jag var superbra under graviditeten. Använde de + mina vanliga toppar länge. Något långt baslinne som går ner och täcker mudden på byxorna kan vara bra. Annars körde jag mycket strumpbyxor + klänning även under vintermånaderna <3

 15. Åh, hoppades ju att du skulle ha svaret på det haha!
  Stickade tröjor tycker jag alltid funkar (v 27 nu), tyvärr är många byxor i stuprörsmodell men Asos har en ganska fin maternityavdelning med jeans och andra byxor i olika material och modeller, raka och utsvängda. De har även lite blusar och skjortor och väldigt mycket gravidklänningar.
  Jag har börjat ge upp att kolla efter toppar och letar istället efter tjusiga kimonos (som jag gärna använder även senare) som kan liva upp vilken outfit som helst!

  1. Haha, jag lovar att skriva mer om gravidoutfits när jag har lite mer koll på området!

   Ska spana in Asos, puss!

 16. Hej!
  Jag är gravid i v 40, och har överlevt hösten och det mesta av vintern med två par gravidjeans (varav ett par dock sprack i typ v 30, haha….). Har kört mycket klänningar och tjocka tights som funkat bra trots vinter! Det har känts onödigt att köpa en massa nytt som man kanske inte vill ha sen 🙂 Skulle tipsa om kläder från Boob som är i bra och hållbart material (dessa mjukisbyxorna har jag tex använt VARJE dag: https://www.boobdesign.se/produkter/gravidbyxor/oono-cropped-pants-svart-m) och även funkar för amning sedan, snarare än Asos!

  1. Håller med dig, vill köpa en del nutt för att känna mig snygg men absolut inte för mycket eftersom det inte komma användas efteråt.

   Tack för tipset, kram!

 17. Hej Michaela! Stort grattis till graviditeten!
  Jag var gravid mars-december och jobbade in i det sista så känner igen din utmaning med ”riktiga” kläder under kallare perioder.
  Jag gjorde så att jag köpte ett par svarta jeans, ett par svarta slacks och en svart kjol, alla i gravidmodell. Det är såklart olika från kropp till kropp men för mig funkade de och många av mina vanliga överdelar (lite lösare skjortor och blusar, stickade tröjor mm) hela vägen. Sista veckorna lånade jag tunna stickade tröjor av min kille men förhoppningsvis är det ganska varmt när din mage är som störst 🙂 Jag köpte också ett gäng gravidstrumpbyxor så jag kunde ha några av mina vanliga klänningar även när det blev kallt.
  Jag behövde ganska tidigt köpa nya bh:ar och där köpte jag direkt amningsbh:ar av lite bättre kvalitet, resonerade som så att jag förhoppningsvis skulle kunna amma och då ha nytta av dem lite längre än bara 8-9 månader.
  Jag satsade med andra ord på en lite men bra bas och sen ”piffade” jag med sånt jag redan hade eller kommer kunna ha oavsett kroppsform.
  Helt övertygad om att du även fortsatt kommer vara supersnygg i din graviditet! Stor Kram till dig

  1. Hej fina du

   Smart! Var hittade du dessa gravidkläder? H&M? Och amningsbh:ar, vilka är bäst? Så mycket frågor. Men också – så roligt att klä en ny kropp!

   Stor kram!

 18. Just det, kom på ett tips till ang att rensa garderoben: packa undan grejer du inte kan ha vartefter de blir för små/korta och njut av en välorganiserad och luftig garderob. Nu när min bebis kommit är det rena julafton när jag tar fram väskan med allt jag packat undan och successivt kan packa fram igen.

 19. Köp en stickad tight kjol som du kan dra upp över magen! Har sett att toteme har i både beige och svart. Jag levde i detta under min graviditet. Superskönt och alla toppar/tröjor man redan har fungerar till 🙂 fint tycker jag med tight över magen och lite mer volym upptill.

  1. Håller verkligen med! Levde i tubkjol från vecka 12 typ haha funkar till ALLT och såå skönt om man vill ha omväxling från dom sköna tightsen och jeansen Lindex har långa linnen i sitt bassortiment som jag hade fram till förlossningen och fortfarande har på mig. Kostar typ 80 spänn och så bra kvalitet!

 20. gravidjeans från H&M! räddningen för mig som älskar jeans samt att dom var sköna även efter förlossningen.

 21. Jag var gravid under förra året och jag hade byxor från hm, de är verkligen bäst. Sen handlade jag en del på asos men är inte överförtjust i de kläderna, men till din kropp kanske de är hur bra som helst!

  Min kropp växte från v 1 (yeeei) och ska jag vara helt ärlig var jag förundrad över hur LITE MAMMAKLÄDER det finns på marknaden. Där finns det verkligen ett hål att fylla! I slutet när magen var som störst köpte jag vanliga omloppklänningar (som du även kan amma i) och vanliga kjolar som fick åka upp över hela magen. Kjolarna gjorde även att jag kunde använda gamla toppar som vid den tidpunkten slutade strax under brösten, hehe. Ett tips är verkligen att satsa på kläder som du kan använda i sommar när du ammar, mest ekonomiskt så!

  Om du kommer på nåt ultrasmart eller hittar nåt märke som har THE mammakläder får du gärna göra en guide. Haha!

 22. Hej och grattis till graviditeten! Jag tänkte också att jag hade massa överdelar som jag skulle kunna ha läänge, tji fick jag för de blev ju så korta ju mer magen växte! Så tänk på det, gäller ju även klänningar. Även om vidden finns, så kan det lätt bli magtröjevarning! Jag köpte tre par gravidjeans från H&M, några basgravidtoppar och stylade dessa med olika koftor/kavajer istället. Och satsade på några bra gravidklänningar som jag använde hela tiden. Zalando och H&M handlade jag nog mest på.

 23. Jag hör dig! Det är hopplöst att klä gravidkroppen den här perioden. Jag är på slutspurten av graviditeten och just nu är det ju både kallt och en gigantisk mage att ta hänsyn till. Jag har tappat min stil lite men mina bästa tips är:

  – strumpbyxor och ribbade, tighta, långärmade klänningar (tex denna från h&m som är väldigt smickrande:

  1. https://m2.hm.com/m/sv_se/productpage.0734137002.html

   Till det har jag en ullsjal från acne över axlarna om det blir kallt. Det är också fint med en lång kimono/kofta/skjorta över en svart tight klänning. Jag har tex denna från samsoe Samsoe över både klänning och byxor+tight polotröja :

   https://www.junkyard.se/klanning-riss-aop

   – Svarta gravidbyxor som är lite glansiga i materialet. Jag hittade mina på zalando. Matchar med stora stickade tröjor och försöker piffa till med öronhängen, diadem och likande.

   DET ÄR ALLT! Tyvärr. Hehe. Ingen aning hur man ska klä sig snyggt och varmt och kontorsvänligt utöver detta. Har en rumplång päls i vid modell som rymmer magen och är både varm och fin.

   Annars, som andra har skrivit: sköna underkläder är allt. Jag klickade hem lite från glammom tidigt. Har också detta set från Röhnish och tränar i (och alltid hemma):

   https://www.rohnisch.com/se/sv/product/maternity-seamless-tights-black-2820120001.html

   https://www.rohnisch.com/se/sv/product/maternity-seamless-singlet-black-2040220001.html

   Lycka till och håll oss uppdaterade! Tror det blir mycket lättare när våren/sommaren kommer ?. Ett annat tips är att lägga undan allt som inte passar. Du behöver inte se det just nu!

 24. Hej!

  Jag har köpt en svart stickad, ribbad kjol med hög slits från Gina Tricot (såg att den finns i grått nu), den är inte gjord för gravida men eftersom den är stickad är den stretchig och magen får lätt plats, jag bär den riktigt högt upp med blusar och tröjor instoppade i kanten, på så sätt kan jag använda vanliga blusar och tröjor utan att töja ut dem. I övrigt har jag kört på sånt som är gravidanpassat, dvs. som är sytt med extra tyg för magen, sån skillnad när jag gav upp mina vanliga och bytte till gravidstrumpbyxor och gravidleggings. Jag tycker att HM har haft bra utbud med t.ex. gravidstrumbyxor, gravidleggings och gravidträningskläder (t.ex. linnen med extra plats för magen) men så fort det kommer in nåt bra där tar det slut typ direkt så man får bevaka 🙂 Jag har även köpt en svart tajt gravidklänning från HM som kan varieras i oändlighet med olika koftor och kavajer!

 25. Cos har mycket A-linjeformat som jag kunde ha hela graviditeten (vintertid). Zalando har stort utbud av gravidbyxor men tyckte att HMs jeans var bäst:)

 26. Jag upplevde att kläder började bli ett ”problem” i typ vecka 18. Då började många kläder som tidigare funkat inte alls funka längre! Jag trodde också att jag hade klänningar som var skurna så de skulle passa sen men tji fick jag när även brösten växte och det tillkom något extra kilo på kroppen. De blev både för tighta och för korta när magen växer. Även de kläder jag i början köpte i en större storlek är numera för små. Man underskattar hur stor magen blir 🙂 Men, främsta kravet som gravid har för mig har varit – BEKVÄMT!

  Du har fått många bra tips här. Håller med om det mesta och kan sammanfatta med:
  – Underdelar: skaffa dig några bra basplagg, byxor/kjol/klänning/leggings som är gravidanpassat. Det kommer du uppskatta på sikt.
  -Överdelar: Mycket går att styla med befintliga överdelar i din garderob. Men ett par linnen i en storlek större kan vara bra att ha under ifall något glipar lite.
  – Underkläder: Bekväma underkläder. Efter köpt nya BH:ar i 2 olika omgångar gav jag upp. Då kändes även BH med bygel obekvämt så nu kör jag med amningsBH. Jag köpte bara ett 2 pack på HM men folk brukar tipsa om BOOB eller Lindex. Behöver du strumpbyxor tycker jag att H&M gravidstrumpbyxor funkat toppen.
  -Träning: vill du fortsätta Yoga kan ett par bekväma tights behövas. Jag upplevde att vanliga träningskläder hade för hård midja när magen växer. Nu gör ju de flesta märken höga midjor men tipsar annars veerkligen om Lululemons Align tights. Jag har samma storlek som innan jag blev gravid.

  Folk har tipsat ovan om Asos & H&M’s gravidkläder. H&M har nästan inget i butik men mycket online. Jag upplever dem som lite stora i storleken också. Jag kan även slå ett slag för Zalando. De har även många fina underkläder/amnings BH:ar för gravida.

 27. Jag har använt typ strumpbyxor och stickad klänning under båda graviditeterna!
  Köpte även hms goa svarta leggings/jeans o lite baslinnen så körde jag olika kaftaner,koftor till:)

 28. Hade tights och längre skjorta samt typ stickad tröja mest hela tiden.. hade ett par tjockare ”tights” från hm med sydda pressveck typ, samt typ två par gravidjeans. Hade också mkt strumpbyxor o klänning. Med första dottern kunde jag ha mina vanliga låga byxor hela vägen, men med andra gick det inte, jag har dock fått två barn med födelsevikt under 3kg.. är dock för snål för att köpa massa nya kläder så jag nöjde mig med fåtal underdelar. Väl värt är dock DYRA amningsbhs med gelbygel.. och gravidtrosor ?

 29. Tipsar som många andra om att köpa underdelar som är gravidanpassade. HM och asos är bäst. Sen kan man kombinera det med toppar/blusar i större storlek men av ”vanlig” sort. Några klänningar kan vara kul och beroende på material kan det funka med vanliga. Jag tycker att det är mest smickrande med figurnära som gravid så skulle satsa på att framhäva magen 🙂

 30. Jag har kört efter ledorden bekvämt men proffsigt baserat på min arbetsplats. Främst innebär detta gravidklänningar, köpte ett gäng från Zalando och varierar dessa med ex olika kavajer och öppna skjortor beroende på om jag har kundmöten eller kontorsdag. Mammastrumpbyxor med lite extra stöd i är helt sjukt bekvämt, och håller med flera andra att jeansen från Hm är de som funkat bäst ju mer magen växer.

  Otroligt kul att få följa er gravidresa!

 31. Asos har jättemycket snygga (och bra priser) gravidkläder spec deras svarta kostymbyxor som funkar både till jobb och helg och sitter som ett smäck??

 32. Vår bebis kom i juli 2018 så under vinter/vår körde jag svarta mammabyxor sen större blusar och stickade tröjor. Även en del strumpbyxor och stretchiga klänningar eller lite lösare. Köpte lite bas t-shirts från mammaavdelning annars körde jag på med vanliga tröjor. Sen blev det vår och sommar och stor mage och svinvarmt så då var klänningar min räddning.

 33. Jag älskade verkligen att ha klänning under graviditeten (gravid med tvillingar), jag köpte sköna lösa klänningar och Lindex gravid strumpbyxor. Tog mig 25 veckor att inse att de var det skönaste, var himmel riket när jag väl hittade deras gravid strumpbyxor.

 34. Gravidjeans från hm, obs viktigt att det är den tunna stretchiga modellen (jag körde stuprör för 299kr eller dylikt), annars får du gå och dra i fanskapen i tid och otid då de hasar ner. Körde mycket stickat i oversize och snodde friskt från min killes samling av tröjor. Körde också mycket enkla basplagg med kavaj över. Såg stylish ut.

  Pennkjol/klänningar i stretchiga material, typ trikå eller ribbad. Var höggravid i somras, det var hell on earth bokstavligt talat. Svettades som en gris och det enda jag kunde ha på mig (jobbar på kontor med klädkod) var kjol och blus med korta ärmar/klänning.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi