Att unna sig

Om ni har hängt med ett bra tag i bloggen, så minns ni när jag var runt 20 år och gick igenom ett väldigt jobbigt break-up. Jag mådde så fruktansvärt dåligt och var tvungen att ta till alla knep i boken för att ens överleva. Förutom destruktiva beteenden som överkonsumtion av alkohol och cigaretter så kom jag även på en och annan bra idé som tog mig vidare och ur den jobbiga perioden.

En av de sakerna var att unna mig något speciellt varje vecka i sju veckor i rad efter the break-up. Enda regeln med detta var att jag absolut inte fick må dåligt eller känna skuld över sakerna jag unnade mig, utan det skulle vara just UNNA SIG utan minsta dåligt samvete.

Första veckan gick jag och köpte en svart klänning från Acne som jag hade spanat på under en period. Jag hade den på mig samma helg och kände mig ursnygg. Andra veckan blev det en massage på 90 (!) minuter, jag hade aldrig tidigare lagt pengar på en så dyr och lång massage tidigare. Jag minns att jag började gråta under massagen, väldigt tyst så att massören inte skulle höra, av alla spänningar som gick ur kroppen. Tredje veckan gick jag in på Svenskt Tenn och köpte en vänskapsknut, den ultimata inredningsdetaljer för att ständigt påminna sig själv om att vänskap är det starkaste bandet vi har.

Så höll det på, vecka efter vecka.

Och nu tänkte jag att jag skulle kopiera det här fantastiska tankesättet under min graviditet!

Let’s face it, jag älskar D som en idiot men han är inte Alex Schulman som gör frukost på sängen varje dag till sin gravida tjej, eller Alex Pärleros som gav Ida en gåva varje ny vecka under graviditeten. Han är en jäkla klippa men på andra sätt än just dessa – så då får jag skämma bort mig själv istället 🙂

Jag har insett att jag bara har krigat på under den första tiden i min graviditet. Allt har handlat om att orka. Nu när vi är på Maldiverna bestämde jag mig för att unna mig en massage, även om det är ganska dyrt, och efter den insåg jag att jag mådde bättre än vad jag gjort på hela graviditeten. Mina spända axlar, stela rygg och värkande nacke behövde den – och jag var faktiskt värd den.

Från och med nu är det ändring i graviditeten! Jag och min kropp gör ett hästjobb just nu, inuti mig växer min love warrior och tillsammans ska vi gå igenom den här graviditeten harmoniskt och glädjefyllt trots att det ibland är kämpigt och tufft med en graviditet.

Om du också är gravid – välkommen att göra mig sällskap i unna sig-klubben! Man får unna sig hur ofta man vill, alla gör upp sina egna regler. För mig är det att lyssna på vad jag behöver och unna mig det jag behöver – utan det minsta dåliga samvete. Oavsett om det handlar om att bara ligga en dag i sängen, äta fem cheeseburgare till middag, gå på gravidyoga eller köpa ett par svinsnygga sneakers som kommer göra det lite roligare att skippa klackarna när magen blir för tung.

Jippiii – känner mig redan gladare efter mitt beslut att unna mig själv mer haha.

Puss!

 1. Tack tack tack för detta i inlägg. Gick in i vecka 35 nu och kände imorse att nu är det fan skittungt! Och vilket jävla jobb jag gjort i tvåhundrafyrtio dagar!!! Nu jävlar ska jag unna mig varje vecka fram till baby kommer.

 2. Först och främst, MEGAGRATTIS till graviditeten! Jag har haft sociala medier detox under veckan vilket såklart blev uuursvårt när jag hörde att du hade en bebis i magen ???. Men nu har jag tagit ikapp det jag missat och jag är så glad för er skull ??✨. Angående att unna sig under graviditeten, bara KÖR!! Jag är i vecka 35 nu och har försökt göra tillvaron härlig för mig själv under graviditeten ?. En heldag på spa med gravidmassage, en yogaresa till Toscana, en helg i London, en kurs i gravidyoga och massa härliga hudvårdsprodukter har toppat min unna-sig lista senaste månaderna. Frisörbesök och tid för bryn och fransar står på schemat närmsta tiden, det här är helt rätt tid att lyxa till det för sig själv ?✨. Du är värd allt!! ?

 3. Så jävla bra haha bästa jag läst!!!!!! Är gravid i v.24 med mitt andra barn, denna graviditeten är FÖRJÄVLIG alltså kan knappt förklara alla smärtor jag har samtidigt ta hand om en 1 åring :))) älskar att unna mig men snålar, jag kommer alltid i sista hand men nä efter detta inlägget ska unna mig något riktigt dyrt FÖR DE ÄR JAG VÄRD haha

 4. Hej Michaela! Jag hoppar gärna på tåget och joinar unna-mig-klubben! 🙂 Jag är i v.15 och har likt som dig bara fokuserat på att orka första trimestern. Äntligen mår man lite bättre och man förtjänar att få unna sig något fint/gott/roligt för allt jobb ens kropp gör just nu.
  Vill också passa på att säga stort grattis till din graviditet! Jag har läst din blogg i 8 år nu och blir alltid så stärkt, inspirerad och positiv av att läsa dina texter. Det kommer bli jätteroligt att ta del av dina tankar, tips och texter när man själv är gravid 🙂
  Stor kram

 5. Låter som en fantastisk idé! Det ska jag komma ihåg nästa gång jag går igenom nånting tufft eller har varit duktig och är värd att skämma bort mig själv lite extra.
  Förresten, var kommer örhänget på bilden ifrån?
  Puss!

 6. Kunde inte hålla med mer, går in i v29 imorgon och nu har jag bestämt mig att unna mig vagnen jag vill ha! Bugaboo fox I grått blir det! Ska även unna mig en semla varje helg i hela februari ?Ska bli lika kul att följa din graviditet som det är att följa min egen?

 7. Amen, hade velat ha det här inlägget när jag var gravid för 4 månader sen. Försökte få min kille att fatta vad Alexander Pärleros gjorde, förklarade vad push present var osv, inget blev jag bortskämd med. Borde kanske börja unna mig nu? Försökte igår ”idag ska jag unna mig vinterskor för jag går promenad med barnvagnen i 1,5 timma varje dag och har hål i mina skor” – kom hem med kläder till bebisen. Någon som har tips på varma, snygga vinterskor?

  1. Jag har Kavat Husum XC! De är chelsea-modell och fina, varma och sköna. De har ett tunt fleecefoder, men sedan har Kavat andra varianter som är varmare.
   Det står på deras hemsida hur man ska tänka gällande storlek (att de ska vara ca 1 cm större än foten) och jag skulle få in en tunnare tjocksocka i dem. Jag var på en prommis till affären (15 min per väg) i -17 och frös inte det minsta trots att jag hade mina vanliga sockar. Älskar Kavat!

 8. Jag är lite före dig i min andra graviditet, är inne i vecka 19. Jag har även en liten son som precis fyllt ett och två fantastiska bonusbarn på 10 och 12. Med andra ord finns inte riktigt tiden att vara så närvarande i den här graviditeten som i den förra, vilket kan vara lite tråkigt, men å andra sidan går livet i 180 och varje dag fylls av såå mycket lycka. Livet har verkligen fått en helt annan mening sen jag blev mamma och det är en lycka och kärlek som inte går att beskriva.. så jag unnar verkligen dig att få uppleva den!

  Tycker att det låter helt rätt att du unnar dig mera. Efter många år med självdestruktivt beteende bestämde jag mig för 6-7 år sedan att verkligen bli min bästa vän, på riktigt. Att alltid hylla, peppa, hjälpa och stötta, precis som man gör för sina riktiga vänner. Om dom bröt ihop efter en riktig skitdag skulle man ju göra ALLT för att få dom att må bättre, men konstigt nog är det inte självklart att göra detsamma för en själv? Efter att ha jobbat såååå mycket med min självkänsla kan jag helt ärligt säga att jag är helt fantastiskt snäll/bra/rädd om och med mig själv. Jag unnar mig hela tiden! Jag unnar mig komplimanger stup i kvarten, unnar mig god mat och dryck (och sötsaker om jag är sugen på det), jag peppar och hejar på. Man mår så bra när relationen med sig själv fungerar! Har aldrig mått bättre, känt mig lyckligare och haft mer balans i livet än nu.

  Så heja dig och njut av din resa mot nästa steg i livet! Det kommer bli magiskt!

 9. Hej!
  Stort grattis till ert mirakel! Jag väntar nu mitt andra barn och är i vecka 33. Min man är fantastisk på alla sätt men är precis som D, kanske inte den som masserar mina fötter varje kväll.
  Du gör så himla rätt i att inse vad du faktiskt går igenom just nu, det absolut häftigaste men också det tuffaste en kropp kan gå igenom. Du är värd allt du önskar dig och få inte dåligt samvete för något. Din kropp skapar ett mirakel!

 10. Jag är i vecka 26 nu och även om min man är väldigt duktig på att pyssla om så är jag helt med på tänket med ”unnet”! Hittills har jag unnat mig massage en gång i månaden ungefär, vi har haft en spa-dag och tog en babymoon i London. Tycker det är så skönt att jag verkligen inte haft det minsta ska-jag-verkligen-tankar utan känner mig så himla värd varenda grej jag gör.
  Jag har fått några stuprörs-gravidjeans som kompisar haft men som är en storlek för stor, så förra veckan beställde jag ett nytt par som är mer min vanliga stil och några fina t-shirts. Det är SÅ SVÅRT att kunna behålla sin stil då gravidutbudet inte är det bästa i klädväg, så jag tänkte att om jag ska köpa nya, snygga grejer någon gång så är det NU då min kropp inte bara är min längre och kan kännas lite främmande med all förändring.

  I pryl-väg så ska jag unna mig en urtjusig ring jag spanat på länge, när förlossningen närmar sig. Så ska jag gravera in bebisens namn <3

 11. Hej Michaela!

  Måste bara säga stort grattis! Vi träffades på ditt event med Maria Nila i augusti förra året och du gjorde ett så härligt intryck, då hade jag precis överlevt de två första och otroligt svettiga månaderna som två barnsmamma så den unningen som du bjöd mig på är jag evigt tacksam för. Det låter helt rätt att lyssna in och unna. Även om tiden kan gå långsamt ibland så är det ju så härligt att vara gravid och mysigt att man är själv men ändå inte, det gav i alla fall mig lite extra styrka under presentationer på jobb osv:) stor kram till dig!

 12. Åh, kommer ihåg knepet från din och Dashas podd för många år sedan. TACK för alla tips, all pepp, och all kärlek du förmedlar, och grattis till babyn!!!!

 13. Grattis till er! Och tack för ett sånt bra inlägg, ska omedelbart ta till mig det här. Är i v 11 och försöker leva som vanligt med hemligheten trots att man stundvis mår skit, Men från och med nu blir det till att börja unna mig saker!! Ska bli så härligt att få följa din graviditet och se vad som väntar en själv! <3

 14. Alltså hur härligt?! Jag hakar mer än gärna på unna-trenden i graviditeten. Jag är (hemligt) gravis i V8 o jag tycker du har helt rätt upplägg. Vi kämpar ju som tusan, klart vi ska unna oss! Det här är min tredje bebis o jag njuter så mycket jag bara kan mellan illamående o trötthet. Är helt klart värd lite unn!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi