GRAVID VECKA 16

Status – Gravid vecka 16

Min kropp:

+ 1 kilo

Är det någonting jag har förstått med en graviditet är att ingen är den andra lik, även om gravida kan ha samma symptom. Men allas kroppar är individuella och fungerar olika. Jag vägde mig dagen innan vi åkte till Maldiverna, då hade jag precis gått in i vecka 16 och gått upp ett kilo. Det är magen som lagt på sig, den börjar synas tidigt på dagen och framåt kvällen är den omöjlig att dölja!

Jag har huvudvärk till och från men det kan likaväl bero på resandet och ny säng (är ganska känslig, hehe). Magen spänner och jag känner hur det händer saker där inne. Om jag ligger på rygg trycker min livmoder på vad som känns som andra organ, så det bästa är att ligga på sidan. Men det är lite häftigt också att ligga på rygg en stund och känna livmoderns tyngd, det blir så tydligt att det är ett foster där inuti tycker jag. Jag mår fortfarande illa en kort stund var och varannan dag, men det känns som en barnlek jämfört med tidigare veckor.

Så har jag tagit hand om mig själv:

Jag har äntligen orkat röra lite på mig igen efter fyra veckors förkylning som kommit och gått. Min kropp skrek efter yoga och bara efter två pass här på Maldiverna känner jag skillnad. Min rygg tackar mig verkligen för att jag rör på mig i den mån jag orkar, för då orkar den bära upp magen.

I matväg har det blivit mycket pasta eftersom utbudet på Maldiverna är lite känsligt för en gravid som är lite känslig (hehe snälla låt mig vara det). På mornarna äter jag rostat fullkornsbröd med smör och croissanter med nutella. Färsk frukt när det erbjuds, mycket färskpressad apelsinjuice och vatten i mängder för att klara hettan.

För första gången under den här graviditeten har jag kunnat slappna av och koppla bort allting – vilket har varit extremt välbehövligt känner jag nu när jag är här. Jag har tillåtit mig själv att sova, vila, läsa och slappna av i den behagliga värmen.

Mitt mående:

Det var som en stor lättnad sköljde över mig igår när vi gick ut med graviditeten. Det har stundtals varit riktigt jobbigt att gå runt och dölja det här med allt vad det innebär och jag tänkte att jag skulle skriva mer om det vid senare tillfälle. Men i alla fall – gud så lättad jag känner mig nu. Och så kan jag ta in det ytterligare ett steg, när vi går ut med det offentligt såhär, att det verkligen är på riktigt. Det är en häftig känsla.

Bebisen:

Vi var på ultraljud första dagen på vecka 16, precis innan vi åkte hit. Maria som gör mina ultraljud berättade att vår bebis är 15 cm lång från huvud till fot och att allt ser ut som det ska. Den sov när vi började ultraljudet, men efter en stund vaknade den till liv av att vi störde och så sträckte den snabbt ut sig, vände sig om och la sig åt andra hållet. Känslan av att vara på ultraljud = en miljard poäng.

“Där är lårbenet” säger Maria och zoomar in på ett minimalt lårben.
“Å HERREGUD VÅRT BARN HAR ETT BEN!!!” skriker jag och D i kör.

 1. Åh vad fint att läsa det du skriver! Jag är också gravid i vecka 16 med första barnet och ska också få en liten julibebis och därför blir det extra kul att följa dig nu! Stort grattis och njut nu järnet av den här fantastiska tiden i livet 😁

 2. STORT GRATTIS!!! Är själv gravid och är lite nyfiken på hur du yogar nu efter graviditeten, om du gör något annorlunda och typ exempel på ”positioner”. Skulle själv så gärna komma igång med yoga nu, älskar det men har svårt att få till det med lite ömt bäcken o sådär.

  Stor kram och grattis än en gång!!

  1. Det finns ju vissa positioner man bör undvika enligt vissa yogalärare, typ ligga för mycket på rygg och vara upp och ned på. Jag fick också höra att man inte ska göra för djupa stretchar, på grund av att man är rörligare och lite “uppluckrad” som gravid. Antar att man syftar på bäckenet och musklerna där omkring, de anpassar sig ju för att pressa ut bebis.

   Jag gick på gravidyoga och kan verkligen rekommendera det! Min yoga lärare arbetade utifrån boken “Att föda utan rädsla” och utöver det fysiska jobbade vi också mycket psykiskt och mentalt. Du kan ju kolla upp om det finns någon studio nära dig som erbjuder yoga för gravida.

   Här finns lite info att läsa på Yogobe: https://yogobe.com/se/blog/yoga-gravid
   Vill du yoga hemma finns mycket bra på youtube, jag följde dessa videos: https://www.youtube.com/playlist?list=PLP7Ou7uUiYzCNqFEYEZcPxHifLzqAacIj

 3. Grattis!! Jag har läst mellan raderna här på bloggen att det är något du har hoppats på redan en längre tid. Själv är jag i vecka 25. Efter flera missfall är vi här och först nu börjar det kännas som det är på riktigt den här gången.

 4. Stort grattis! Har läst din blogg redan Rar-tiden, så häftigt och härligt att du är gravid. Jag är ett år äldre än du och vi i samma vecka 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi