Michaelas hårskola

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED Maria Nila


Självklart är min älskade teddyfåtölj vegansk, precis som Maria Nila!

Hur mycket kan ni om hårprodukter egentligen?

Vet ni varför ni använder schampo, balsam och hårinpackning? Har ni koll på vad varje produkt gör med ert hår och tillför? Jag gissar på att ni har ungefär lika mycket koll som jag har (och då hade jag ändå ett projektarbete om schampo i skolan haha) vilket är lagom mycket.

Jag kan grunderna. Schampo för att få rent håret, balsam för att håret ska bli mjukt typ och sen inpackning för att vårda. Men när jag var i Sydafrika och satt på kvällarna med gänget från Maria Nila så insåg jag att det var en del saker jag inte hade någon aning om med hårvård.

Kan jag inte få göra ett inlägg om det här på bloggen, frågade jag. Och idag är den här:  Michaela (eller mest Maria Nilas) hårskola!

Så, varför använder vi egentligen respektive produkt?

Schampo använder man för att rengöra hårstråna och hårbotten samt öppna upp fjällskiktet. Fjällskikt är det yttre lagret av ditt hårstrå som kan öppnas och förslutas.
Mask använder man för att vårda håret, tillföra fukt samt för att boosta hårstrået.
Balsam används för att vårda, ta bort statisk elektricitet samt försluta fjällskiktet. Alltså, när vi har använt klart våra produkter för håret vill vi försluta hårstrået igen och då hjälper balsamet till att försluta.

Och vad gör respektive produkt egentligen?

Schampo används för att ta bort smuts, olja och restprodukter i första hand, och i andra hand för att öppna upp hårstråt. Om du använder mycket produkter i ditt hår (torrschampo, hårspray, volymspray etc.) är det bästa man kan göra att tvätta håret med schampo två gånger.

Första gången kommer du att ta bort det yttersta lagret där all smuts, olja och restprodukter ligger. Andra tvätten kommer schampot kunna öppna upp hårstrået samt rengöra din hårbotten ordentligt. Maria Nilas schampon har pH värde 6-6.5 vilket gör att schampot öppnar upp hårstrået och gör det redo för att vårdas med mask och balsam.

Inpackning används för att vårda och boosta håret. Efter att du tvättat håret med schampo är hårstråt semi-öppet vilket gör att inpackningen kommer in till Cortex (hårstråets insida) och kan vårda på djupet. Du ska alltså INTE använda balsam efter schampo utan först shampo, sedan inpackning och slutligen balsam.

Din inpackning väljer du efter behov. Till exempel: har du torrt hår väljer du True Soft-serien från Maria Nila eftersom den aktiva ingrediensen är Argan Oil som helt enkelt bidrar med fukt till ditt hår. När man når hårstråets insida (Cortex) med hjälp av inpackning kan man tillföra fukt, färg eller andra egenskaper som direkt påverkar hårstråt.

Maria Nilas inpackningar har ett pH värde på 5.5 vilket är samma pH-värde som håret och hudens neutrala.

Balsam används alltid som en sista vårdande produkt när du gör din duschrutin, så oavsett om du gör en inpackning eller inte ska du alltid avsluta med balsam.

Maria Nilas balsam har ett pH värde på 4-4.5 vilket gör att hårstrået försluts när du använder det. Balsamet innehåller även vårdande, aktiva ingredienser som återfuktar och boostar håret.

Om du har några frågor om hårprodukter, vad de gör och hur de används efter att du läst inlägget, så är det bara att lämna en kommentar! Maria Nila kommer gärna in och hjälper mig att svara på dem 🙂

Hoppas att ni lärde er något om hur ni ska ta hand om ert hår idag. Sist men inte minst vill jag tipsa er om Maria Nilas Repair-serie som är perfekt för dig som vill vårda håret om du t.ex. färgar det mycket eller har problem med irriterad hårbotten.

Ni hittar alla Maria Nilas produkter här (klick!)

 1. Jag är 30 år gammal och fattar alltså först nu att inpackning ska användas innan balsam.. Här sitter jag och undrar hur jag kan ha missat detta. Vad vore man utan internet?!

  1. Hahaha jag har gjort exakt samma, lärde mig det för några månader sen som 28-åring… bättre sent än aldrig! Och som du säger – internet <3

 2. Jag undrar hur väl man ska tvätta ur respektive produkt?

  Schampo tvättar jag alltid ur så gott jag kan, men upplever att effekten av mask och balsam avtar om man tvättar ur dem riktigt ordentligt, och håret bara blir riktigt risigt igen. Men balansen är svår för tvättar jag ur för “slarvigt” och låter lite produkt bli kvar så blir håret bara “smutsigt” av produkten, som att en hinna ligger kvar (vilket det ju gör!) och inte alls snyggt och “flowigt”. Det blir kanske riktigt bra en av hundra gånger. Har testat olika tekniker, att använda mer eller mindre av de olika produkterna, och allt från att tvätta ur samtliga produkter superbra till att lämna lite balsam och/eller inpackning, antingen båda eller de olika produkterna var för sig (enbart genom att inte gnugga ur det ur håret ALLTFÖR väl som jag annars gör) med förhoppning om att effekten ska bli sådär härlig och len som den IBLAND blir. När jag inte tvättat ut för mycket eller för lite. Har också testat detta med tusen olika produkter i olika prisklasser, både vanliga produkter och “frisörschampo”, med ungefär samma resultat. Uppenbarligen gör jag något fel.

  Tacksam för alla tips råd!
  Petra

 3. Om man inte har mycket produkter i håret (lite vax och någon gång spray), räcker det med shampo en gång då? Jag brukar använda det två gånger men har rätt så torrt hår så hoppar gärna över en gång. Andra tips för torrt hår? Sova med inpackning?

 4. Jag har helt ofärgat hår, och vill inte förstöra min naturliga färg, men tycker att det vore roligt att experimentera lite med olika färger ändå. Egentligen främst slingor nära min egna hårfärg, har mellanbrunt och skulle gärna ha lite ljusa, askiga slingor, och slingor i olika skiftningar, kanske i ombre-effekt. Men har för mig att man måste bleka håret för att få något ljusare, och det vill jag inte pga att det blir permanent, och att bara göra mörkare slingor låter lite .. dystert? Men har lite naturliga skiftningar eftersom håret är ganska solblekt (läs orangebrunt) i topparna vilket inte är jättefint som färg, men ändå kul med en skiftning, och nu har jag skrivit en jättelång radda här för att egentligen fråga en superkort fråga! Haha! Om jag vill dra över en snäll toning (för visst finns det sådana som tvättas ut till 100% trots att man har torrt och skadat hår som jag? Tips på typ av toning? Typ exakta nummer osv så att jag inte tar fel tack???💕✨) För att göra hårfärgen kallare, kan jag ta en ljus nyans för att mina egna skiftningar ska kunna lysa igenom? Typ ljus gråbrun? Önskar att jag kunde skicka bilder!

  Om någon känner att de vill hjälpa mig närmare med mina problem så får ni jättegärna maila mig på frejaniclasson@gmail.com, vill verkligen veta ett sätt att testa något annat istället för mitt trötta barr med fula, slitna, orangea toppar (låter håret växa långt så vill inte klippa bort!) som inte ger permanenta skador men som ger en fin uppiffning och eventuellt låter skiftningarna lysa igenom? Vilka färger är kalla, bruna nyanser som ändå är ljusa nog för att inte heltäcka ett mellanbrunt hår med solblekta toppar?

  Och om jag skulle färga hela håret i en färg som ska tänka allt istället (kanske till och med mina gråa hår i bästa fall? Men inte avgörande alls) Vad skulle det vara för mörkhetsgrad jag ska välja utan att det blir helt svart? Kall nyans helst 🙂

  Tack på förhand
  Freja

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi