Boktips inför hösten: dela med er!

Sommaren och hösten är mina prime times för böcker. På sommaren har jag alltid en bok med mig till solstolen, flygplanet, frukostbordet. I somras avverkade jag kanske 8-10 böcker som gav mig så mycket njutning, insikter och avslappning.

Böcker ♥

Nu när hösten är här vill jag gärna byta fokus från avslappnade romaner till böcker där jag kan lära mig lite mer. Jag går mer på böcker om personlig utveckling och känner att det finns en lust att lära i mig.

Eftersom många efterfrågar boktips här i bloggen tänkte jag att det vore mysigt om alla tillsammans tipsar om någon eller några favoritböcker i kommentarsfältet, så gör jag ett inlägg om det!

Skriv en kommentar där du tipsar om en eller flera böcker med titel och författare samt genre – så samlar jag ihop alla våra tips till ett riktigt härligt bokinlägg. Om du vill får du gärna skriva med när eller för vem boken passar till!

Puss!

 1. 1. Emelie Schepps deckar-serie. Bästa jag läst!!
  2.Feelgood romanerna av Jojo moyes, om någon missat dem 🙂
  3. Kärlekens väg. Texter om hur kärleksrelationer kan te sig när det nykära upphört. Väldigt fint och ger perspektiv.
  4. Happy food – mat för psykiskt välbefinnande och lycka
  5. De 7 principerna. För personlig utveckling

 2. Hej Forni!
  En bok som jag tror du skulle gilla är Lejonagendan av Cecilia Duberg. Jag har inte läst klart den ännu men är trots det helt såld! Det är en härlig blandning av feelgood som tar upp viktiga ämnen som avslappning, återhämtning, vad som händer i kroppen vid stress, målbildning etc. Det jag gillar med boken är att författaren på ett relativt enkelt sätt förklarar neurologiska faktorer av vad som händer, dvs vad som sker i hjärnan och nervsystemen när vi exempelvis mediterar. För mig har den varit både lärorik och gett mig ett flertal aha-upplevelser. Trevlig helg!
  KRAM

 3. Jag har också plöjt så många bra böcker under sommaren! Här kommer tips på några:
  – Störst av allt, Malin Persson Giolito
  – Bara ett barn, Malin Persson Giolito
  – Senaste Millennium-boken, David Lagercrantz
  – Daviddstjärnor, Kristina Ohlsson

 4. Historical Fiction är den bästa (och enda ☺️) genre jag läser och önskar gärna tips på fantastiska böcker i denna genre!

  Mina favoriter (utan inbördes ordning) är:

  Before we were yours – Lisa Windgate
  The other Boleyn girl – Philippa Gregory
  Gone with the wind – Margaret Mitchell
  Memoirs of a Geisha – Arthur Golden
  The book of Negroes – Lawrence Hill
  A thousand splendid suns – Khaled Hosseini

 5. Drömstigen av Jenny Fagerlund. Feelgood bok.
  Det kommer alltid en ny himmel av lori nelson spielman. Även den feelgood.

  Ester Karlsson med k av olseni & hansen.
  Deckare fast med med humor.

 6. Jag är inget fan av Annie Lööf men läste hennes bok som jag varmt rekommenderar precis. Gillar även Malin Person Guilitos romaner samt ”Innan floden tar oss” som jag inte minns författaren av.

 7. Min fantastiska vännina av Elena Ferrante, boken skildrar en mycket komplex, smått invecklad men också otroligt vacker kvinnlig vänskap.

  Mina drömmars stad (hela romansviten) av Per Anders Fogelström, samtidigt som historien är bra är det mycket spännande att se hur Sverige och framförallt Stockholm såg ut och förändrats de senaste 100 åren. Allt ifrån hur arbetarklassen såg ut innan välfärden till beskrivningar av hur alla de gator även vi känner till, såg ut på 1800-talet.

  Stolthet och fördom av Jane Austen, för den som gillar att drömma sig bort till den Engelska landsbygden en tid då man åkte häst och vagn, och kvinnor bar långa kjolar och dansade med män på bal. Trots att boken skrevs för hundratals år sedan fastnar man för den för det är En klassisk kärlekshistoria!

 8. Vilket roligt inlägg! Här kommer mitt boktips:
  Ella Minnow Pea, a novel by Mark Dunn.

  Jag läste den på orginalspråket (Engelska) och tyckte så mycket om storyn! Den handlar om ett lite samhälle på en ö som religöst har en tilltro till en mening som innehåller alfabetets all bokstäver – “The quick brown fox jumps over the lazy dog.” . En dag faller en av bokstäverna från skylten med meningen ner och detta skapar både oro och oordning i samhället på ön. Hur ska de tolka det? Är det ett tecken från den döda upphovsmannen? Vad är det han vill säga dem?

  Boken blir extra intressant eftersom att det finns så många likheter med den tid vi lever i idag när det kommer till hur vi människor fungerar i relation till tro, samhälle, rädsla och vänskap.

 9. 21 lessons of the 21st century – Yuval Harari
  En bok som behandlar många av de aktuella frågorna idag, allt från AI till religion. En viktig bok för att förstå lite vilka utmaningar vi står inför, och allmänbildande bok. Ett måste på att läsa listan!! (samma författare som till Sapiens och Homo Deus)

 10. Heej fellow boknördar! Jag vill tipsa om min bokinstagram Bokbonanzan, där jag kombinerar mina två intressen – böcker och foto. Lägger upp massvis med tips och icke-tips! (Pga minst lika viktigt att veta vad man INTE ska lägga tid på att läsa). Kram på er och hoppas ni gillar’t!

 11. Love Warrior – av Glennon Doyle
  En stark och vacker biografi om en kvinna i mitten av livet som går igenom en personlig kris. Svek, sorg, kärlek. Om sin psykiska ohälsa i sin ungdom till att bli sviken av sin man efter 13 års äktenskap och barn. KUNDE INTE(!) sluta läsa denna bok. Så vacker och välskriven om kampen om sitt liv. LÄS!

 12. Jag vill tipsa om den skönlitterära romanen ”Andarnas hus” av Isabel Allende. Originaltitel: ”La casa de los espiritus”.
  Min favoritbok.

 13. Hjärnstark! Minns tyvärr inte alls vem som skrivit men det är en ”känd” bok som jag faktiskt tycker är värd all uppmärksamhet den fått.

  Malin Giolito Perssons deckare, ”Störst av allt” och ”Bara ett barn”

  Sofie Sarenbrants deckarserie där bland annat ”Tiggaren” ingår är också jättespännande.

 14. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell. En bokserie i tre delar som för några år sedan blev uppmärksammad tv-serie. Fiktiv kärlekshistoria med avstamp i 1980-talets Sverige när aids-epidemin var som störst. Otroligt vackert skriven bokserie där man som läsare får tillfälle att tänka till och försöka förstå en fruktansvärd kamp. Rekommenderar den här till alla, alltid.

 15. ”Hemligheten : från ögonkast till varaktig relation” Den hjälpte mig förstå hur jag är i en relation och varför.

  Foodpharmacys bok och Charmen med tarmen – för den som är intresserad av hur kroppen och framförallt magen mår. Det härliga med böckerna är att de är väldigt lätta och roliga att läsa.

  Hans Roslings ”Hur jag lärde mig förstå världen” och ”Factfulness” – bägge kom ut strax efter det att han gick bort. Otroligt viktiga böcker just nu!

  Elaine Eksvärds ”Medan han lever” – bara läs den!

  Joy Fielding – ”Låtsasleken” En skönlitterär historia om en kvinna som får ALS, både vacker och sorglig på samma gång. Får mig alltid att gråta.

 16. Matt Haig – How to stop time
  Handlar om en man som blir äldre, men mycket långsammare än alla vi andra, och nu är uppemot 400 år gammal. Den enda regeln som finns är att man inte får bli kär.
  En otroligt härlig bok som går genom många ställen i tiden och tar upp en del problem som enbart händer om man blir uppemot 400 år och en del problem som kan hända oss alla oavsett. Lätt den bästa boken jag läste i somras <3

 17. Ett litet liv av Hanya Yanagihara!! Så hemsk, fängslande och fantastisk. Gick igenom mycket gråt, förtvivlan och illamående när jag läste denna bok men så så bra. Rekommenderas starkt!

 18. Ett litet liv – den mest fantastiska bok jag någonsin läst. Fick mig att tänka på mitt liv på ett helt nytt sätt.

  Ett vet jag säkert av Oprah – så tänkvärd och bra ’nugget’ format när mab inte har tid att sträckläsa på stranden

  A new earth – Eckhart Tolle. Otrolig!

 19. Rekommenderar varenda människa jag diskuterar böcker med att läsa ”ett litet liv” av Hanya Yanagihara. Beskrivningen från adlibris ”en roman för den som vill bli uppslukad av den stora berättelsen – djupt gripande, skoningslös och oförglömlig” stämmer till hundra. Alla jag har rekommenderat den till har varit lika tagna. Åh, bara läs den.

 20. Här kommer ett tips på en av de bästa böckerna just nu!
  Bok: Höstdåd
  Författare: Anders de la motte
  Genre: deckare
  Handling:
  En sensommarkväll 1990 tältar fem barndomsvänner vid sitt hemliga badställe, ett nedlagt stenbrott på en skånsk ås. Nyss har de tagit studenten och vuxenlivet väntar runt hörnet. Stämningen är därför upprymd, men också vemodig eftersom vännerna inser att den här kvällen innebär ett farväl både till ungdomstiden och till varandra. På mer än ett sätt ska det visa sig för när morgonen gryr och det första höstregnet fallit flyter det en kropp i stenbrottets mörka vatten. En tragisk olycka fastslår polisutredningen, men alla är inte övertygade.

  I tjugosju år förblir händelsen ett sår i bygden, en konflikt som stilla bidar sin tid. Och när den gamle polischefen ersätts av Anna Vesper, en nyinflyttad mordutredare från Stockholm, börjar dunkla krafter sättas rörelse. Snart har Anna inget val. Hon måste ignorera alla varningar och öppna ärendet från hösten 1990. Hösten få säger sig minnas men som ändå aldrig blivit glömd.

 21. Här kommer mina bästa böcker under hela 2018 som ingen bör gå miste om!
  – Jag heter inte Mirjam av Majgull Axelsson
  – Ett litet liv av Hanya Yanagihara
  – Lean in av Sharyl Sandberg
  – The Secret av Rhondra Byrne
  Happy reading <3

 22. Jag har blivit helt såld på ljudböcker och har till min förvåning endast lyssnat på ljudböcker som är inlästa av Maria Lyckow eller Malin Molin. Har på så sätt gått igenom böcker jag aldrig annars skulle ha lyssnat på men deras röster är magiska! Så fantastiskt bra inläst att jag hade kunnat lyssna på hur en sten blev en sten i 6 timmar , bara det va dom som läste in det 😂😅👍🏻

  Så mitt tips är att inte riktigt låsa sig fast vid en författare utan även ( om man gillar ljudböcker ) söka på vilka mer böcker uppläsarna har läst in.

  I vanlig bokform så skulle jag tipsa om boken
  ” där regnbågen slutar ” det är samma författare som skrev ps. I love you , som blev en filmsuccé .

 23. Som en heltidsstuderande student läser en mest diverse kurslitteratur. Därför tycker jag för tillfället om att läsa feel-good böcker / lätta böcker, som en bara mår bra av och inte behöver reflektera för mycket i.
  Tips:
  1. Ensam i Paris – Jojo Moyes
  2. Tårtgeneralen – Filip Hammar & Fredrik Wikingsson

 24. ”Adultery” av Paulo Coelho! Handlar om en kvinna som har allt: världens bästa man, världens bästa barn, framgångsrikt jobb osv men ändå inte är lycklig. Ett ganska vanligt fenomen tror jag!

 25. Solviken – Annika Estassy: en lättläst mysig bok som handlar om en kvinnas liv. Lättsam bok att läsa innan man går och lägger sig.

 26. In order to live (För att kunna leva på svenska) av Yeonmi Park. En bok om hur författaren lyckades fly från Nordkorea. Känslosam, ärlig och ett riktigt uppvaknande för oss som haft turen att inte födas i världens mest korrupta och brutala diktaturer. Passar för den nyfikne, känslosamma men också intresserade personen som klarar av att möta verkligheten för ett tag. Fantastisk skildring och samtidigt så fruktansvärd.

 27. – Ett litet liv av Hanya Yanagihara, blev så sjukt drabbad av den boken. Läs!!
  – Flickorna av Emma Cline är också väldigt bra

 28. Rekommenderar starkt Veronika decides to die, skriven av Paulo Coelho. Läser den typ en gång varannat år för den är så bra och hans texter är magi. Du får dig en rejäl tankeställare och inser att livet är till för att leva.
  Rekommenderar även The other hand av Chris Cleave och

 29. Jag bor och jobbar i Australien och min arbetsgivare rekommenderade boken 7 habits of highly effective peoples under en av våra interna utbildningar om man var intresserad av personlig utveckling. Vi gjorde ett enkelt test och jag förstod mig själv mycket bättre på en gång genom att veta vad för personlighet jag hade och hur man kan kontrollera stress och så. Jätte bra och väldigt motiverande för mig som är stressad över småsaker hela tiden.

 30. Svetlana Aleksijevitj – De sista vittnena
  Svetlana Aleksijevitj – Kriget har inget kvinnligt ansikte.
  I den första boken får man läsa om barnens berättelser från andra världskriget. Kvinnor och män minns hur det var att vara barn i ett fruktansvärt krig. Otroligt gripande bok!

  I ‘Kriget har inget kvinnligt ansikte’ berättas istället historier från kvinnor som deltog i och upplevde kriget. Inte sällan lyfts bara männens sida av historien fram och innan jag läste denna boken hade jag väldigt lite kunskap om vad kvinnorna upplevde och tvingades göra under kriget.
  Två sjukt bra och viktiga böcker! Lättlästa, då det är massa korta berättelser i boken, vilket gör att du kan läsa lite då och då. Svårlästa eftersom flera av berättelserna i böckerna fick en att börja gråta och ibland må illa.

 31. Jag tipsar om ”A return to love”, av Marianne Wiliamson. En fantastisk bok som komprimerar och förklarar den spirituella tegelstenen ”A course in Miracles”. Trots att jag är extremt spirituellt intresserad kan jag säga att jag öppnade ”A course in Miracles” och stängde den på en gång :’) Lövtunna papper och tjockare än bibeln gjorde mig livrädd, haha! Men Marianne Wiliamson förklarar så enkelt och så lätt vad vi ska göra för att leva vårt liv utifrån kärlek – och inte rädsla. Vårt liv blir till ett mirakel när vi lär oss tänka och känna med kärlek. En helt fantastisk bok som förändrat mitt sätt att leva. Vill man ha en kort version kan man lyssna på Marianne Wiliamson i Oprah Winfreys pod; Oprah Super Souls. Man får scrolla ner en bit men sen dyker avsnittet med Marianne upp. Har lyssnat på avsnittet säkert 7 gånger och lärt mig nya saker hela tiden!

 32. Gifts of imperfection- Brené Brown
  Pilgrimsvandringen – Paulo Coelho
  A garden of eden in hell – bok om Alice Herz Sommer
  Varité – Colette

 33. Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna – Anders Hansen
  Otroligt läsvärd! Lättläst med enkla och utförliga beskrivningar om hur träning och motion har en positiv inverkan på ens mående. Har aldrig varit så motiverad till att röra på mig som jag är just nu.

  Munken som sålde sin ferrari – Robin Sharma
  Sen rekommenderar min kompis denna bok, hon läser tydligen den en gång per år för extra pepp och för att påminna sig om vad som är viktigt i livet. Handlar om att följa och uppfylla sina drömmar, samt att förverkliga sig själv.

 34. Hej och tack för bästa bloggen <3

  Min(a) favoritböcker är av Denise Rudberg, och speciellt de om Marianne Jidhoff i elegant crime-genren. Spänning blandat med lyxiga och igenkäinnngsbara miljöer = perfect match!

 35. Jag skulle kunna tipsa om tusen olika böcker men det finns en enda som alla någon gång i sitt liv absolut måste läsa! Munken som sålde sin ferrari av Robin Sharma. En helt fantastisk och viktig bok för alla som lever i vår tid.

  De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj är även en bok som man bör läsa, dock så blir man så otroligt tagen och hemskt ledsen. Detta är en bok som får en att krama och hålla hårt i alla man älskar och inse vilken tur man har. Det är svårt att ta sig igenom den utan att gråta!

 36. Världens bästa bok är Boktjuven av Markus Zusak, handlar om en familj som gömmer en judisk man under andra världskriget. Läs den!
  Powerbok för alla prestationsprinsessor och för den som behöver fylla på med feministiska argument: Duktiga flickors revansch av Birgitta Olsson.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi