Recept: Enkel och supergod vegansk sallad

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED VegMe

MUMS säger jag bara – äntligen får jag presentera mitt första VegMe-moment för er. I vintras stod jag i kön på Holy Greens och såg en ny sallad på menyn, Vinterglöd. Den innehöll VegMe som jag vid den tidpunkten inte visste vad det var. Jag frågade i kassan vad det var och fick svaret att det är ett marinerat veganskt protein som liknar pulled pork eller chiligryta. Med enda (stora) skillnaden är att detta protein är helt veganskt.

Jag testade salladen och sen blev jag fast, det är den enda salladen som jag åt under vinterhalvåret. VegMe Pulled är ett sojaprotein som mättar, smakar sjukt gott och funkar ljuvligt bra i en matig sallad. VegMe har lyckats ta fram en produkt som är vegansk, fast med köttliknande umamismak och textur.

Med det sagt tänkte jag bjuda er på veckans recept som är en matig, enkel och vegansk sallad.

Vegansk sallad med VegMe, rödbetshummus, mango och avokado

Ingredienser:
VegMe Pulled
Bladspenat
Avokado
Dina favorit-tomater, jag har San Mazzo-tomater
Rödlök
Spetspaprika
Rädisor
Mango
Mynta
Kikärtor
Förkokta rödbetor
Citron
Salt och peppar

Gör såhär:
Börja med att göra din rödbetshummus. Mixa ett paket kikärtor med två st förkokta rödbetor och en halv citron med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Gör en salladsbas på bladspenat, tomater, spetspaprika, rädisor, rödlök och avokado. Hacka upp allt i så stora bitar eller skivor som du föredrar och lägg ut bädden på ett stort fat eller skål, alternativt direkt på tallrikar.

Toppa med en generös klick av VegMe Pulled, mango, rödbetshummus och hackad mynta.

Voila! Så god, tar bara en kvart att slänga ihop och funkar lika fint som lunch till middag. En favorit hos alla – jag lovar!

Dessutom har jag en liten sommartävling till er. Om ni kommenterar med namn och mejladress och svarar på följande fråga, så har ni chans att vinna VegMe-produkter till ett värde av 2000kr.

Kommentera och svara på frågan: Vilken är din veganska favoriträtt?

Vinnaren väljs ut på måndag den 2:a juli och meddelas via mejl!
Prisets värde är 2000 kr, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och vinsten är inte utbytbar i kontanter. 

Fler recept som jag har gjort tillsammans med VegMe:
Veganska seaweed-burgare (klick!)
Veganska sommarrecept för både vuxna och barn (klick!)

Sist men inte minst så kan du läsa på om VegMe och deras sortiment här om du vill. VegMe säljs i livsmedelsbutiker bland färskvarorna, bl.a. hos Coop, Willys, City Gross, Hemköp & även Mathem.se, Mat.se och Coop.se. Om du inte hittar deras sortiment i din livsmedelsbutik, säg till så kan dem ta in varumärket. Mer veganskt åt världen!

 1. Testade de väganslagen seaweedburgarna som du tipsade om för några veckor sen! Helt klart min nya favorit i det veganska köket!!

  1. Testade receptet på seaweedburgarna som du tipsade om för några veckor sedan! Helt klart min nya favorit i det veganska köket!!

 2. Mitt bästa veganska recept är sparrisrisotto! Risottoris, torrt vitt vin, hälften grönsaksbuljong hälften umamibuljong, olivolja och bjäst istället för parmesan och så sparris såklart! Toppa med bjäst och svartpeppar såklart och sen äts den med en grönsallad gjord på ruccolamix med tomat, gurka och majs :)) min favvorätt och paradrätt 😉

  1. Åh, va gott det lät! Hur blir bjästen när den blir varm, blir den krämig som parmesan eller är det mest att man får med smaken?

   1. Nja, lite krämigt blir det nog men inte som av parmesan 🙂 mest för smakens skull! Ringla över lite olivolja när den är färdig så blir den krämigare 🙂

 3. Roligt med tävling! Min favorit rätt som är vegansk är en mustig och kryddstark chiligryta med svarta bönor, serveras med ris, avocado och färsk persilja!! Blir hungrig bara jag sitter och skriver det här.

 4. En currygryta på bl a gröna linser, kokosmjölk, krossade tomater, lök, vitlök, ananas och curry såklart! 🙂 har alltid varit en riktig köttälskare men går mer och mer mot vegetariskt och veganskt. Tack för en härlig blogg, du är grym!

 5. Åh detta vill jag som äter typ 80 % vegansk kost gääärna vinna!

  Min favorit veganrätt är en mustig sötpotatis och palsternackssoppa med topping på rostat bovete, groddar och lite olja. Till det hembakat glutenfritt broccolibröd med nötspread! (Soppan görs genom att rosta sötpotatis och palsternackor i ugnen med kryddor tills de är mjuka, koka sedan upp med grönsaksbuljong. På med en havrefresh, koka upp en gång till och servera!)

 6. Min favorit är kikärtsstrogsnoff! Älskade korvstroganoff förut, och nu för tiden så har jag bytt ut korven mot kikärtor. Det är SÅ SÅ SÅ gott. Skulle kunna leva på det!

 7. Detta recept lät fantastiskt!! Äter inte så mycket veganskt men har börjat äta vegetariskt och kroppen mår så mycket bättre! MEN en sak som jag älskar och är veganskt är hummus, i alla dess former. Brukar göra en sallad på vitkål, quinoa & massa blandsallad & toppa med en rejäl klick hummus, gudomligt!

 8. Har testat några av deras produkter (de som finns här i min butik hittills) och jösses vad gott! Slår oumph, som tidigare var min favorit med hästlängder! Däremot är min bästa veganska rätt linssoppa på tomater! Det fungerar alltid och jag tror aldrig jag kommer tröttna på smaken 😅
  Tack för att du delar med dig av tips på vegansk kost, det uppskattas verkligen!! 👏

 9. Åh, så kul att få dela med mig av min favvorätt som jag levt på hela vintern! Min favoritvegorätt består av Vegmes vego-bitar som steks upp med kryddor, antingen kryddar jag med chili, paprikakrydda och paprikapesto samt häller på lite havregrädde för en krämig röra. Sedan gör jag en sallad liknande den ovan men med linser, sallad, tomater och zucchini. Serverar ibland vego-röran även med lite pasta eller bara salladen beroende på hur matig jag gjort den. Mums! Hoppas på att vinna- skulle ju rädda höstens studentekonomi med tanke på att hälften av vardagens middagar består av någon variant av denna :))

 10. Hej 🙂 Min veganska favorit är bönburgare gjorda på svarta bönor, rödlök, färska örter och rostade pumpakärnor, så himla gott med krispiga pumpakärnor i, det blir verkligen det där lilla extra, mums!!

 11. Skulle säga att min favorit veganska rätt är kelp nudlar pad-thai eller cashew tryffel bechamel sås! 🙂

 12. Åh så spännande! Den produkten måste jag helt klart testa snarast 🙂

  Min veganska favoriträtt är helt klart zucchini-lasagne! Mättande, enkelt att göra, går att variera men framförallt FRÄSCHT!

 13. Min veganska favoriträtt är definitivt en vegansk variant på tacos, nämligen friterad halloumitacos med ananassalsa, picklad rödlök och en jalapeñomajonnäs. Mums!!

 14. Tack för ännu ett inspirerande inlägg Michaela! Mitt bästa veganska recept är lemongrass chili tofu. Det ska bli smarrigt att testa rödbetshummus, faktiskt inte gjort det tidigare 🙂

 15. Detta ser så gott ut! Har aldrig provat VegMe men det ser jag ju att det blir nästa inköp!

  Min veganska favoriträtt är utan tvekan en falafelsallad med ugnsrostad sötpotatis (smaksatt med kanel, chili och havssalt), kålsallad med ingefära och en krämig hummus (den här rosa med rödbeta är ju himla fin!). Byta ut falafeln mot den här VegMe:n lär ju bli succé!

  Julia Thielen
  julia.thielen@hotmail.com

 16. ÅH vad gott! Härligt med lite inspiration till sommarlunchen.
  Jag älskar pasta, så mitt favoritrecept är vegansk lasagne på röda linser. En ragu på lök, rotsaker, krossad tomat, röda linser, vitlök och MASSOR av färska örter. Värvas med lasagneplattor och toppas med vegansk ost och näringsjäst (smakar som parmesan). Ljuvligt!
  Kram

 17. Går mer och mer mot det vegetariska och veganska trots att jag även gillar kött men älskar variationen. En ny favorit är kikärtsgryta med curry och råris. Slänger ner lite tomater och haricots för att få fler färger i rätten. Roligt med tips på mer vegansk mat.

 18. Mitt absoluta och ultimata favoritrecept såhär i sommartid med picknickar och balkonghäng är tortillawrap fylld med falafel, hummus spetsad chili, picklad rödlök, avokado och mango. Enkelt och såå gott!

 19. Min veganska favorit är en skål med zucchini man skurit i spagettiliknande form och till det en tomatsås på cocktailtomater, lök, vitlök, färsta örter, salt och peppar. Till det slänger man ner några cashewnötter, vatten och salt i mixern och klickar på. Gudomligt gott och antiinflammatoriskt 🙂

 20. Min bästa veganska rätt är en bönröra på bladspenat, rödlök, röd pesto, kidneybönor, vitlök och champinjoner! Stek upp och rör samman, ät ihop med en quornbiff/filé eller ugnsrostade rotfrukter!

  Tack för en härlig blogg!

 21. Åh gott! Min absoluta veganska favoriträtt är tacos på veganfärs, guacemole, kryddig tomatsås, sallad, majs och majschips. Den är så god, enkel att göra, billig och näringsrik. Passar dessutom på en middag med många allergiska gäster och olika matpreferenser. Kan man vilja mer av en maträtt? <3

 22. Min favvorätt som student är helt klart falafelwraps med hummus och bulgursallad(med mynta, persilja, gurka, tomat). Så enkelt och TRÖTTNAR ALDRIG!!

 23. Min veganfavorit just nu är en somrig sallad såklart och den gör jag genom att i botten lägga en god salladsmix blandat med grönkål jag snabbt stekt på, i detta blandar jag i quinoa som jag kokat i vatten med kryddor. Sedan lägger jag på skivade svenska jordgubbar, avokado, tomat, gurka från växthuset och svarta oliver. Sist men inte minst toppar jag med hackad basilika och pumpafrön. Vill man ha dressing häll på lite balsamico och en bra italiensk olivolja. MUMS!

 24. Något jag fastnat för är kikärtor. Så min favoriträtt är helt klart ugnsrostade kikärtor kryddade med paprika och lite spiskummin, till det rotfrukter som tillagas i ugn och såklart sås, massa sås i form av hummus. MUMS!!

 25. CHILI SIN CARNE, omg. Göttigaste ever! Med en hel massa nachochips och en klick vegansk creme fraiche av ngt slag till. Serveras med eller utan ris beroende på hur lyxigt man vill leva. När det är helg tycker jag det är mysigare utan.

 26. Veganskt är ju LIFE (bokstavligt talat) och det finns hur mycket som helst att välja mellan för en konpostkvarn som jag… Min favorit är nog ändå färska vårrullar med rispapper. Bara en göttig balans av grönsaker med olika konsistenser (viktigt), något som ger sötma, något krämigt, valfri vegansk proteinbas och en kickass sojadipp så är man DONE. Så enkelt, fräscht och matigt!

 27. Hej Michaela!

  Mitt absolut bästa vegetariska recept är en färgglad wrap med pulled vego naturell. I wrapen trängs picklad rödlök, ärtguacamole och krispig sallad. Ni måste testa detta!! Så gott och tar noll tid. Passar precis lika bra som torsdagslunch på jobbet som lyxig fredagsmiddag i sällskap till sydamerikanska drinkar :))

  (Så lycklig att det finns nästan oändligt med härliga vego- alternativ nu på marknaden vilket minimerat min köttkonsumtion och verkligen gjort mig till en mer hälsosam, piggare och gladare person! )

  P.s. glöm en koriander pga livets ingrediens. (Ärtguacamolen är superenkel att fixa då man enbart tinar upp frysta ärtor och mixar i vanliga receptet)

  Kram!

 28. Hej! Vad roligt med en annorlunda tävling 🙂
  Min bästa veganska rätt är linsgryta, enkel men helt perfekt! Innehåller krossade tomater, röda linser, lök, sötpotatis, vatten, grönsaksbuljong, citron och färsk basilika. Salt och peppar såklart! Mums!! Tips till folket!

 29. Gött de ser ut! Mitt bästa recept är en belugalasagne. Stek lök och vitlök häll i en riven palsternacka. Häll i beluga linser, krossade tomater och vatten. Tillsätt tomatpuré sambal och buljong koka 20 min. Mixa rostade solroskärnor med havredryck. Varva tomatsås plattor och nötgrädden och sen in i ugn!

 30. Hej!

  Min veganska favoriträtt är vegansalladen från Voltaire på Åhlens city. Det bästa är att den är lätt att göra hemma och går att variera efter smak, tycke och säsong. Eller vad kylskåpet erbjuder 🙂 Men ett måste är hummus och grönärtshummus!

  kajsa.nn@hotmail.se

 31. INDISKA LINSPANNAKAKOR 😻👏!! Så sjukt gott och enkelt: mosa kokta röda linser med bovetemjöl, havremjölk, fiberhusk och chiafrön. Krydda med vitlök, spiskummin, gurkmeja, salt och citronpeppar. Smeten ska bli som vanlig pannkakssmet. Stek till gyllenbrun färg och servera med avokado, vegansk tsatsiki och tomat 👌😋😋😋

 32. Åh vilken bra och kreativi tävling !
  Jag har också en gudomligt god kikärts/tofu sallad
  Den består av soltorkade tomater quinoa/bulgur ,avokado,rödlök,paprika fu kan själv välja att ha kikärtor eller tofu berorrnde på om du har ekonomin eller är mer förtjust i det ena mer. Sedan för att toppa allt så passar en enkel sås med Tahini , vatten och citron . Rekomenderar denna sallad starkt då den går att byta ut ingridienser beroende på ekonomin . . Även väldigt snabb och lätt att ta med på mysiga varma sommardagar.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi