Måndagssnacket

Hej kära ni!

Jag har försökt få upp ”Helgen i bilder” i bloggen men det har varit så fullt upp idag så jag har inte hunnit, nu ska jag strax ta mig ut på långpromenad så får posta det ikväll (tur att D är borta så jag kan jobba ikapp i lugn och ro hehe).

Jag såg att flera hade reagerat på mitt inlägg om veckans måltider. Det verkar ha blivit ett missförstånd – det jag postade var inget kostschema utan en överblick över mina fyra ”stora” måltider varje dag. Tanken med inlägget var att:

1. Visa att jag äter en hel del vego då jag ibland får kommentarer om att det inte verkar som det (eftersom jag mest fotar på helgen då jag unnar mig mer kött).
2. Inspirera någon till att kanske trycka in en extra grön rätt i veckan!
3. Erkänna att det inte alltid är ett lätt val med vego utan ett aktivt val, i alla fall för mig, då jag i grunden är programmerat till att ”gilla kött mer”. Det här handlar inte om att kompensera för mitt konsumerande i övrigt, eller mitt resande, eller något annat, utan bara att jag vill äta mer grönt och mindre animaliskt protein.
4. Bjussa på en inblick i min vardag då flera har efterfrågat den här typen av inlägg!
5. Följa upp mitt nyårsmål som handlade om just detta.

Det jag har skrivit är alltså inte ett kostschema – det är en överblick. Jag både äter och dricker mer än vad jag har skrivit om i mitt inlägg men eftersom jag ville ge en överblick skippade jag att skriva med det, jag tänkte att det var underförstått. Eller såhär – jag tänkte inte på det alls. Eftersom det inte finns i min värld att granska mängden av någons matintag. Om jag hade skrivit med ”en snickers vid 15-tiden, två drinkar på fredagskvällen” etc. så skulle det bli ett ganska långtråkigt inlägg. Dessutom var det inte mängden mat jag ville berätta om – utan innehållet i mina huvudmåltider.

För dig som har reagerat på det här så vill jag rekommendera dig att kanske kontakta någon för att prata om hur du själv ser på mat och hur din relation till mat är. I poddavsnittet ”Laga hjärtat i köket” pratar jag och Hamilton om vår relation till mat och tipsar om vad man kan göra om man inte har en avslappnad relation till just mat. Lyssna gärna på det.

Sen vill jag även påminna om att jag varken vill eller kan vara en förebild inom alla områden. Jag går så extremt mycket på tå för att inte kränka någon eller säga fel saker här på bloggen, ändå gör jag fel för någon varje dag. Det har inte gått en enda dag det senaste halvåret utan att jag har fått en kritisk kommentar från någon som är missnöjd. Alternativet blir att bara skriva om så extremt ytliga saker att det inte finns något att tycka eller anmärka på, men så vill jag inte ha det. Jag vill inspirera och dela med mig på det sättet som känns rätt i mitt hjärta. Jag kommer inte att kunna vara rätt för alla eller inom alla områden och det är helt okej för mig. Mitt tips till er som ”kräver” att offentliga människor ska ta sitt ansvar på alla områden – försök ta lite eget ansvar också. Blicka inåt då och då, det kommer att vara nyttigt för dig.

Sist men inte minst – ta hand om er. Jag blev faktiskt ledsen när jag läste igenom några av kommentarerna igår, för er skull. Om du mår dåligt när du läser om hur någon annan äter, eller vad hen äter, gå och prata med någon om det. Ingen ska tänka så mycket eller negativt kring mat. Mat är glädje ♥

Nu ska jag ut i den härliga kvällssolen, vi hörs lite senare med helgen i bilder. Puss!

 1. Blir uppriktigt ledsen av att se att du måste ta emot så mycket struntprat varje dag…
  Jag hoppas att du vet att det finns ett så stort gäng som verkligen uppskattar och inspireras av din blogg. Jag tycker att du är modig och stark som skriver det du gör idag!

 2. Michaela jag tycker så synd om dig när jag ser hur du gång på gång på gång behöver försvara och förklara dig! Finns så mycket människor som vill leta fel och missförstå. Jag hoppas verkligen att du inte tar åt dig även om jag förstår att det knappt går att inte göra det.

  Vill mest säga att vi andra finns här vi också, vi som uppskattar det du gör och väljer att läsa det vi tycker är bra och fint! Jag tror att är man en lite mer trogen läsaren förstår man kärnan i din blogg och ser inlägg som en del av en större helhet. Läser man en extremt kritisk text på bloggbevakning som är extremt vinklad får man utan tvekan fel bild…

  Nu svävar jag i väg men you go girl, ha en bra vecka!

 3. Tyckte det var ett roligt inlägg! Underförstått att det inte var en kostsagbok och tråkigt att många blev provocerade.. du är grym! ❤️

 4. Va härligt att du hade haft en så fin helg! Mycket tråkigt med den typen av kommentarer, ägna ingen tid åt dom. En mening till förklaring räcker. Hoppas du får en fortsatt fin vecka, är så mysigt att komma in här varje morgon och läsa dina inlägg <3

 5. Hej Michaela!
  Har precis läst igenom kommentarerna till ditt matinlägg och blev så provocerad och ledsen över hur människors grundinställning tycks vara(i alla fall de kommenterandes) att hitta fel och att lyfta fram och vinkla allt till det värsta. Jag har i mångt och mycket samma inställning till mat som dig(lyssnade precis på Laga hjärtat i köket) både gällande relationen/känslan till mat och med moral gällande mat. Jag vet vad som är rätt och lever oftast efter det men är snäll mot mig själv. Jag hoppas och vill ändå tro att många ser på ditt inlägg på det sätt du menar, och dessutom förtydligar i detta inlägg, och ser det som så självklart att det inte resulterar i en kommentar. Du tar ju dessutom ditt ansvar på det sätt du känner att du kan stå för – varför ses och lyfts inte detta? Nej, heja dig! Och tack för allt vad du delar med dig av och med det inspirerar. Du har förövrigt fått mig att förstå och bli vän med min högkänslighet, så tack även för det! Önskar dig en fortsatt fin vecka – fortsätt med vad du gör!

 6. Jag uppskattade inlägget och blev faktiskt väldigt inspirerad att äta mer veganskt!

  Förstår din frustration och önskar verkligen inte att du ändrar på dina inlägg för i slutet av dagen VÄLJER man att läsa din blogg, och jag väljer att läsa den för att jag blir inspirerad och gillar de saker du gör!
  You go! <3

 7. Tycker inte alls du ska behöva förklara dig hela tiden! Tror tyvärr att vissa Sk bevakningsbloggar triggar upp en otroligt kritisk stämning överlag hos läsare/influencer konsumenter, märkte det själv när jag läste såna bloggar att jag blev otroligt kritisk mot allt jag läste/tittade på (sen att folk härjar ner allt i en kommentar är ju absurt). Även klimatet i många kommentarsfält är väldigt rå och kritisk, herregud sluta läs/konsumera då om man blir stött av precis allt. Du inspirerar iallafall mig med din inställning och blogg!

 8. Alltså AGREE, blev helt ställd när jag såg kommentarerna. Jag har varit ätstörd på något sätt i över halva mitt liv, ibland jättesvårt sjuk och ibland lite mindre men inte ens jag reagerade på mängden mat. Tyckte den lät normal liksom. Folk är sannerligen lättkränkta nuförtiden.

  http://www.johannagrahn.se

 9. Jag tyckte det var ett intressant och bra inlägg, jag är själv i ett skede där jag försöker styra mot mer vegetariskt och i ännu större utsträckning göra bra val i mitt köttätande. Det är så tråkigt med den här typen av kommentarer och jag har uppriktigt så svårt att förstå det.

 10. Tycker det är supertråkigt att du får ta emot så mycket tråkigheter via kommentarsfältet, det ska ingen behöva göra! Du är en toppenförebild för unga tjejer. Jag tycker dock att det finns en funktion i att uppmärksamma (alla) bloggare på vad de skickar ut med sina inlägg, speciellt de kopplade till mat.

  Jag är vuxen men har erfarenhet av ätstörningar från min tonår. Jag förstår såklart att ditt inlägg inte återger EXAKT allt du äter (en choklad bit här, en latte där) och att det inlägget mer tänkte vara inspirerande vad gäller vegetariskt och vegansk mat. MEN, hade mitt 14-åriga jag läst ditt inlägg hade jag nog inte dragit samma slutsatser – då hade jag sett det som en exakt återgivelse av vad du äter varje vecka.

  Vi äter alla olika både vad gäller mängd och innehåll, vi rör på oss olika mycket och våra kroppar krävar olika mycket energi! Men är man en ung tjej vars relation till mat inte är lika avslappnad som din eller min är idag tänker man antagligen sällan så långt. Jag förstår till 100% att du inte vill något illa men jag vill samtidigt uppmärksamma att du har många unga läsare som med största sannolikhet inte kan dra lika långt gångna slutsatser av dina inlägg som dina vuxna läsare.

  Kram!

 11. Jag tycker det var superfint att du förklarade! Kommer absolut inte att ta åt mig av att du tycker att man behöver gå i terapi, för att man reagerar på hur kvinnor skriver om mat i sociala medier – tvärtom! Tror att det är otroligt viktigt att alltid lyfta den frågan, även om det kan vara obekvämt (både för mig som kommenterar, och för dig som tar emot kommentaren). Hade jag förstått grundidén med ditt inlägg från början så hade jag aldrig kommenterat, men nu är jag glad att jag gjorde det (eftersom du förtydligade, och spred därmed en ännu mer hälsosam vibb kring din egen kost!)

  Tro mig, det är inte alltid kul att vara den som ställer de obekväma frågorna, men jag tror på öppna frågor och tydlig kommunikation kring detta ämnet, och att våga säga ifrån om någonting känns otydligt eller konstigt. Jag hoppas att du förstår mina bakomliggande skäl, på samma sätt som jag förstår dina skäl till att du skrev som du gjorde.

  Ha det härligt, och tack för en inspirerande blogg, i alla avseenden.

  Kram!

 12. Tyckte inlägget var härligt att läsa! Gav precis som du säger, en större inblick i din vardag. Förstår inte hur folk orkar lägga ner energi på att kritisera andra på det sättet. Du är grym Michaela! <3

 13. Du är grym ❤️👊
  Jag håller med det folk skriver här över, dom som kommenterar sånna onödiga saker saknar en helhetsbild. Bry dig inte om det. Inlägget du skrev tidigare såg jag och många andra som inspiration och motivation till en bättre kost och jag vet att du inte menade något illa. Sprid kärlek allihopa, i slutändan är vi alla bara människor!

  Fortsätt vara du och skriv precis vad du vill, det är det jag älskar med din blogg! ❤️❤️ Massa kramar

 14. Känns så tråkigt att människor hela tiden ska klanka ner på andra, det känns nästan lite som att vissa vill missförstå!
  Jag blev helt ärligt jätte inspirerad och tyckte inlägget var superbra! Vi alla som följer dig vet ju att du äter vad du känner för, både godis, en god pasta, lite rödvin men samtidigt en smoothiebowl och veggo.
  Försök att inte ta åt dig även om det är svårt. Jag älskar din blogg och känner mig alltid glad och positiv efter att få läst dina kloka ord i din blogg

 15. Håller för övrigt på att läsa din bok nu, ”att älska”. Och WOW säger jag bara. Har precis varit med om ett jobbigt breakup och herregud vad du sätter ord på många av mina känslor. Känns så skönt att läsa dina ord, du är så otroligt duktig på att skriva

 16. Tycker det är otroligt bra att du skriver om att äta veganskt och vegetariskt, och tror uppriktigt du gör skillnad! Ditt inlägg var verkligen superbra enligt mig, tyvärr är det väl de som inte tycker det som främst kommenterar. Du är grym!

 17. Blir så frustrerad och ledsen! Fruktansvärda kommentarer på alla sätt. Ledsen att så många tjejer blir så upprörda över vad nån äter eller inte äter, men jag förstår då jag själv haft ätstörningar. MEN att du ska behöva få massa skuld över härliga bilder på fantastiskt god och nyttig mat?! Det är så skevt. Den ser ju underbar ut, för lite kalorier hit eller dit vem bryr sig. Du äter vad du vill och behöver inte redovisa varje intag för att ingen ska bli kränkt (ska få ångest över sitt eget matintag troligtvis). Imponerad över att du äter så mkt vegetariskt och veganskt när du tycks gilla kött. Jag gillar inte kött så för mig var det enkelt, men står det är snusdosa framför mig så faller jag för frestelsen alltför ofta (kanske dålig liknelse men ändå). Så trött på alla krav på kvinnor. Du behöver inte vara moder Teresa på alla plan, eller nåt plan! Fuck that shit. Du är stark, ödmjuk och bidrar med MASSOR till många andra, obviously. Och det är för att du är du. Inte ens Beyonce är alla till lags på varenda jävla plan. Spretigt inlägg detta men du fattar, är högkänslig som du så förstår verkligen att det sköljer över. MEN du kan aldrig göra alla nöjda, ingen kan. Så det är bara att vi alla lägger ner det direkt. Hitta nån som jag rensa kommentarsfältet tycker jag, läs bara det trevliga eller konstruktiva. Skit i resten, du har inte ansvar för alla läsares mående. De får ta ansvar för sitt, mår de dåligt över matbilder så är de vuxna nog att besluta sig för att sluta läsa bloggen isf. Du hjälper många som sagt och det är för jävla grymt, men hade du haft en blogg där du bara la upp bilder på kedjerökande och drinkar på balkongen så hade det varit helt okej också. Du gör vad du vill, och det du gör råkar vara himla kul för tusentals att följa!

 18. Hej Mikaela!

  Läste ditt ”känns inte bra att blogga längre”-inlägg och sedan detta. Jag FÖRSTÅR INTE vad det är för fel på folk. Blir så trött på mänskligheten.

  Jag följer Calle Schulman på instagram och jag vet att han faktiskt stängde av sitt kommentarsfält under några månader pga att det helt enkelt var för mycket skit. Han precis som DU, är inte värd ett ont ord.

  Att stänga av kommentarer skulle till en början kanske vara skönt, men för dig GISSAR jag att det inte går, för då försvinner ju det fina utbytet läsare mellan, när man kan interagera med varandra, tipsa eller stötta. Det fina i att vara på internet. T.ex. att man kan stötta helt utan att man känner någon.

  Jag är född 1990, är idag 27 år och har varit med sen Lunarstorm, Snuttis, Hamsterpaj, Kamratposten, MSN osv, och jag har väldigt mycket fördomar om annat folk som inte är i min ålder (+/- ca 5 år kanske). Jag läser i snitt 6 bloggar per dag, scrollar insta 10 ggr per dag, kollar Facebook säkert lika mycket, och jag har ALDRIG ALDRIG ALDRIG skrivit en nedlåtande, kritiserande eller negativ kommentar till någon. Det skulle aldrig falla mig in. Jag vet att de flesta bilder på instagram är med filter, tagna för att visas upp för media, för att få fler följare, mer likes osv. Oavsett om jag gillar bilden eller inte så antingen gillar jag bilden eller så scrollar jag bara vidare. (Ska inte sticka under stolen med att jag ibland tänker att ”oj, den där bilden hade jag kanske inte själv lagt upp på t.ex. mitt barn/min kompis” men sen försvinner tanken lika snabbt som den kom när jag ser nästa bild. Detsamma när jag läser ett blogginlägg eller något på Facebook. Aningen så tycker jag gilla eller bläddrar förbi. Jag förstår inte varför JAG ska få yttra mig gällande någon annan människa så länge detta inte är för att jag ser att personen i fråga inte mår bra. Att säga att någon är ”för mycket”, inte tillräckligt bra/snygg/smart, alltså vem orkar?

  JAG TROR att många människor i min ålder, runt 22-33 typ, gör samma sak. Gillar eller scrollar vidare. Vi stannar inte upp för att ge negativ kritik, VI HYLLAR. Vi säger Grattis, ”men guuuud vad kul”, vi förstår att det finns ett väldigt negativt klimat på internet som vi absolut INTE behöver bidra till ännu mer. Jag är inte värd negativa tankar eller energi under min pyttelilla tid på jorden. Jag ska vara glad och jag förtjänar att vara glad, precis som DU Mikaela. Du förtjänar att hyllas för precis den du är. Det finns ingen bättre Mikaela Forni är just du.

  Jag tror att människorna som inte växte upp med internet på samma sätt som oss, inte alls uppfattar allt som händer här. För kidsen (under 22 år då haha) så är internet bara där. Hur de agerar på internet tror jag härstammar från hur de blivit uppfostrade av sina föräldrar (ofta vääääldigt curlade och i tron att de är de enda som betyder något och alla andra kan dra åt fanders typ). Jag jag jag, det betyder något. ”Klart mitt barn ska få och ha allt som hen vill.” Hoppas du förstår vad jag menar.
  Gällande personer över 33 typ, så förstår de inte att bilder har filter, att folk säger saker för att sticka ut, få följare osv. De tror att allt är på liv eller död. Typ som i matinlägget. OJ VAD LITE DU ÄTER, DU SKA VARA EN FÖREBILD BL.A. BL.A. BL.A.. Men snälla, sätt dig ner i båten igen. So what, om du nu äter så ”lite” så ska du väl få göra det, vill du moffa på Donken 5 dagar i veckan så ska du väl få göra det. Vill du äta 5 salladsblad per dag, så go ahead. Jag tycker du är en jättebra förebild precis som du är. Jag inbillar mig att personer som tar allt ordagrant och inte kan förstå eller tänka själv eller läsa mellan raderna (om man följer din blogg eller instagram så vet man ju typ vad du äter) är av den ”äldre generationen” (över 33 enligt mig då 😂). Allt är svart eller vitt.

  Summa summarum, jag tror att samhället i stort behöver ett ”körkort” för internet. Precis som man tog symaskinskörtkort på syslöjden, eller körkort till bilen, eller man testar ett par glasögon eller linser när man ser sämre. Något allmänbildande som talar om riktlinjer och generellt beteende på internet.

  Eller det bästa av allt, detta är iofs en tanke jag fick nyss men ändå. Tänk såhär: När man är tillräckligt gammal för att t.ex. få BankID, då kan man öppna en profil på Facebook eller Instagram. (Varje människa kan alltså bara ha ett enda konto o inte 3 stycken där 2 är fejk.) Och i alla sociala medier, tidningar, kanaler osv så kommenterar jag via tex mitt Facebook-konto. Om jag ska skriva dåliga saker så ska det iaf vara jag som får stå till svara för skiten, inte något troll någonstans.

  Efter att jag har skrivit kommentaren så inser jag att det låter kanske hur konstigt som helst. Och jag vill nästan radera hela, men icke. Ville bara säga att människor inte vet sitt eget bästa och att precis alla, ALLA, är värda att bli behandlade på ett fint och mänskligt sätt, oavsett om det är på internet eller IRL. Puss

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi