Övning: Radera ordet stress!

Den här nya yogaläraren jag berättade om tidigare i veckan, Anders, han gav ett tips på en yogaklass i förra veckan som jag verkligen tog till mig. I början av klassen frågade han hur alla mådde.

“Bra, men stressad”, “Jättestressad, den här perioden är helt galen” och “SÅ STRESSAD” var några av svaren i rummet.

Så sa han helt plötsligt att okej men vet ni vad, jag tycker att vi bara raderar ordet stress ur vårt vokabulär. Ut ur ordförrådet ska det, hej då stress! Så jäkla negativt laddat ord som bara skapar mer stress när vi går och säger ordet stress hela tiden. NO MORE STRESS YOU GUYS!

Ibland säger en person en så enkel sak som ändå lyckas bli en total aha-upplevelse för dig, det här var ett sådant tillfälle. Jag skrattade till, ställde mig i dagens första yogaposition och suckade högt. Sen bestämde jag mig att ordet stress ska ut ur mitt ordförråd. Om jag inte tänker på stress hela tiden, kommer jag antagligen successivt börja vänja kroppen vid att inte vara stressad och komma ner i varv? Det skadar inte att testa i alla fall.

Därför kör jag och Theres något som vi kallar för Stressfria Mars! Vi får inte prata om stress eller använda oss av det ordet på hela månaden. I början av april ska vi sedan gå igenom om det har gjort någon skillnad för oss – känner vi oss mer harmoniska än innan eller sitter stressen så djupt inrotad så att den finns där även om man försöker radera det?

Häng på oss på en stressfri månad! Försök att inte använda ordet stress (helst inga synonymer till ordet heller) så ser vi hur vi känner oss i april. Okej?

NO MORE STRESS!

 1. Är övertygad om att det kommer göra skillnad! Tankesätt och det man säker styr ju definitivt hur man mår 🙂

 2. Jag är på!! det låter verkligen vettigt, att just tänka stress och uttrycka stress odlar endast mera! Let’s do this! precis en utmaning som jag behöver, tack för det kära Forni. Denna månad började även med att jag funnit tillbaka till yogan, så himla härligt :))

 3. Helt rätt!!! Egentligen hela grejen med att människor tenderar att slentrianmässigt kasta ur sig starka ord som ”stress” och ”ångest” gör att vi hela tiden förlorar VÄRDET av ordet. Stress hit och stress dit. VI VILL INTE STRESSA!

  Såg även en intervju med yoga girl där hon pratade om att hon övar på hur hon använder begreppet tid. ”Jag har inte tid med att träna”. ”Jag har inte tid med att fika med min kompis”. ”Jag har inte tid med att ta en kväll för mig själv och ta det lugnt”.

  …om man istället byter ut ”jag har inte tid med” till ”jag prioriterar inte” så blir det plötsligt väldigt tydligt vad som är viktigt och inte viktigt. Om man säger så istället kommer man antagligen ta sig en kväll för sig själv och ta det lugnt, för hur knasigt är det inte om man inte prioriterar det.

  Imorgon är det fredag, yey!

 4. Stunden på yogamattan i morse avslutades med att jag skulle fylla i meningen “I choose _______”
  Jag valde happiness. Hela jag sken upp och jag kände en sån energi direkt. Hej då stress och ångest. Jag ser det inte som att springa ifrån ångesten utan mer att inte fastna i det. Ta hand om det som behövs tas om hand resten kan man släppa. Vad är värt för mig att tänka på? Vad mår jag bäst av att lägga min energi på?

 5. Något annat jag försöker tänka på, som jag skrivit ner på en lapp och satt på skrivbordet är “Om du inte tänker positiva tankar, tänk inte alls”. Med andra ord, försök radera så mycket negativitet som möjligt, allt börjar med våra tankar.

 6. Hej! Skulle du snälla kunna göra ett inlägg om väskor. Ska nämligen splurga på två designerväskor och dessa blir mina första. Vilka väskor är enligt dig IT-väskorna som alla tjejer behöver i sin garderob? Tänkte kanske köpa en LV Neverfull MM & en mindre axelbandsväska.

 7. Det finns ett TED talk som heter “How to make stress your friend” rekommenderar det, stress kan vara något positivt men hur vi känner kring ordet påverkar också hur vi upplever det. 🙂

 8. Den Anders hadde virkelig noen kloke ord. Jeg har vært utbrent og har siden da hatt lav toleranse for stress, og jeg har søkt etter nye måter å omfavne stresset. For stress opplever man jo uansett, om man er en levende person. Så i går kom jeg over denne TED-talken i går som har gitt meg en ny approach til stress både som fenomen og som ord. Jeg anbefaler den virkelig: https://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend?referrer=playlist-the_most_popular_talks_of_all

  Takk for super blogg som jeg har fulgt av og på i mange år, men det siste året hver eneste dag 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi