Mitt sparande: nyårsmål och framtidsplaner

Samarbete med Fundler

Ett nytt år innebär nya möjligheter vilket är härligt, för då får man en chans till nystart. Man behöver inte ta den, men ibland behöver man en spark i rumpan och för mig är ett nytt år just den sparken jag behöver. Jag ser årsskiftet som en möjlighet till att växa och uppnå saker jag drömmer om. Kanske speciellt inom sparandet!

Ekonomiska nyårsmål och framtidsplaner

Framtiden

Inför det här året har jag bestämt mig för att främst fortsätta med mitt månadssparande som ska gå till “Framtiden”. Nu när vi är utomlands blir det så tydligt för mig vad det sparandet ska gå till – ett semesterboende. Jag vill verkligen kämpa för att ha råd med ett boende i ett varmare land, där jag kan sitta och skriva mina böcker i framtiden och känna hur solen värmer mig även fast det är januari.

Ett litet hus i Frankrike eller en lägenhet i Palma kanske? Målet är i alla fall tydligt för mig nu och det gör att sparandet blir enklare. Jag började i höstas med att sätta in 1000kr i månaden på detta men nu kommer jag att gå upp till 3000kr i månaden. Det ska bli intressant att se hur Fundler, appen där jag sparar i fonder, hjälper mig att öka mina investeringar. Det som jag särskilt gillar med Fundler är att jag inte behöver kunna något om fonder själv eftersom de hjälper mig att göra de bästa valen åt mig vilket känns tryggt.

Så har mitt Fundler-sparande gått hittills (läs det förra inlägget om mitt Fundler-sparande här). En sak som är rolig är att man kan byta ut bilderna mellan varven för att hålla uppe motivationen. När jag ser den här på mig och D blir jag så pepp på att spara till vår framtid.

Jag har sparat i Fundler sen i oktober, så det här är helt nytt för mig, och hittills har jag tre olika fondsparanden:

Framtiden (högrisk), är pengar som jag vill ha långt fram i tiden till exempelvis ett boende utomlands. Eftersom de med största sannolikhet kommer gå upp på lång sikt placerar jag dem i högrisk.
Resor och livet (låg risk), är pengar jag vill ha snabbt till resor eller om till exempel kylskåpet går sönder. Eftersom jag inte vill riskera att de sjunker placerar jag dem med låg risk.
Drömväskan (medelrisk), ska köpas inom några få år och bör därför inte placeras i högrisk. Däremot kan man ju vänta med väskan om fonderna skulle gå ner under en period, så här har jag med Fundlers hjälp valt mellanrisk.

Det mest intressanta under den här perioden är hur mina fonder har gått upp, samtliga har nämligen ökat i värde under det här lilla kvartalet som jag har kört!

Det här gör mig givetvis ännu mer motiverad till att spara. För mig är det viktigt att spara till saker som ska vara roliga, typ som semesterboende och en fin väska. Jag gillar också själva sparandet i sig då man verkligen känner sig värd något när man har längtat efter det under en längre tid.

Den positiva aspekten med att spara i just fonder är ju också att pengarna växer, istället för att bara låta dem ligga på ett sparkonto utan avkastning som jag har gjort tidigare. Det här känns mycket bättre.

Vad har ni för ekonomiska nyårsmål? Dela med er!

PS. Om ni har frågor om Fundler så kan ni ställa dem här i kommentarsfältet, så svarar dem på era frågor! Vill ni ladda ner appen kan ni gör det här (klick!).

 1. Eftersom jag är student så går mitt sparande från extrajobbet främst till resor eller att unna mig något fint då jag upplever att jag redan investerar i mig själv genom studierna och att jag måste “få leva” lite också.

  Däremot har jag som mål att de pengar jag sparat tidigare (som arbetande och genom bostadsförsäljningar) ska vara kvar, det vill säga att jag försöker att inte nalla av dem och om jag gör det ska sätta tillbaka dem så fort jag kan. Som tur är har jag min pappa till hjälp med investeringar av mina pengar!

  Har dock andra mål under året som att fördjupa mina befintliga vänskapsrelationer och försöka hitta nya vänner som delar mina instressen! Hoppas även på att lyckas byta extrajobb till ett som gynnar min framtida karriär mer.

  Kram till dig Forni!

 2. Intressant! Jag har varit tveksam inför fondsparande eftersom det känns så svårt att veta med säkerhet att fonderna som ens pengar placeras i inte “stödjer” något man själv är emot. Går det att försäkra sig om på något sätt via fundler?

  1. Hej Anki! Våra nuvarande portföljer består av fonder från några av de mest framstående fondbolagen, som alla har förvaltare eller så kallade SRI-ansvariga som följer bolagen och hur de agerar. Vi har dock inga så kallade etiska fonder i dem, då vi har idéer om en ännu bättre etisk produkt som vi hoppas kunna erbjuda i framtiden. Hoppas det svarar på din fråga! Mvh, Maria på Fundler

  1. Hej,

   Vad kul att du tycker det 🙂 kontot som har lägst risk kostar 0,65%/år och den som har högst kostar 0,69%/år. De konton som är deremellan kostar också däremellan så att säga. Med andra ord, om du har 1000kr i högsta risk så kostar det 6,9kr/år har du 10tkr så kostar det 69kr/år osv. I högsta risk så är målavkastningen runt 7% per år äver tid. Hör gärna av dig på chatten i appen om du undrar över något som är mer personligt kring din ekonomi eller dylikt.

   Ha en bra dag

 3. Kul att du inspirerar till sparande! Jag har som mål att börja spara 3000kr i fonder varje månad, ska nog testa Fundler 🙂

  1. Vad kul att du gillar oss. Vi ska göra vårt bästa för att du ska bli så nöjd som möjligt. I appen finns bla en chatt om du undrar över något längst med vägen 🙂

   Ha en bra dag.

 4. Gud vad härligt med ett semesterboende, det hoppas jag att jag också kommer börja spara till om några år! Mina ekonomiska mål detta året kommer vara att jag ska skaffa mig ett extrajobb, och sen spara ihop till resor och även framtida lägenhetsköp.

  Har även en fråga som jag passar på att ställa till dig – Jag vet inte om det är för att jag är i övergångsfasen från att vara ungdom till att bli ung vuxen nu (fyller 21 i år, festat sen jag var 15) men jag börjar bli trött på det här med att alla ska bli så fulla som möjligt bara för sakens skull, köra “Jag har aldrig” och liknande lekar. Jag har märkt att jag har blivit intresserad av att samtala med folk i stället, lära känna människor, och såklart ha kul samtidigt. Men inte på det sätt som när jag var 15 och det kändes som att allt gick ut på vem som var galnast på festen. Nu är ju du några år äldre än mig – men har du känt liknande någon gång? Umgås jag med fel personer? Känner mig ibland lite “väl mogen” bland dem jag umgås med, bland annat min kille och hans jämnåriga kompisar som är lika gamla som mig.

  Kram <3

 5. Kul att du inspirerar till att börja spara Michaela! Blev väldigt intresserad av att börja spara med Fundler. Jag vill spara till en lägenhet om några år, vilken risk ska jag sätta på den? Och om jag vill åka bort på en längre resa om ett år, vilken risk är bäst på det? Hur ska en tänka angående risken helt enkelt? Och ska en sätta in pengar varje månad eller ska en sätta in ett belopp från början som sedan förhoppningsvis växer? Tack på förhand!

  1. Hej Anna,
   Så kul att du är intresserad av Fundler! Angående dina frågor om risknivå för olika typer av sparande, till lägenhet om några år och en resa om ett år, så är det precis det här som Fundler hjälper till med att svara på! När du laddat ner Fundler så får du svara på frågor om din ekonomi och vilka mål du har med dina sparanden. Med den informationen så talar Fundler sen om för dig vilken risknivå som bäst passar respektive sparande, smart va? Efter det handlar Fundler dessutom upp rätt fonder och sköter hela sparandet åt en! Har du fler frågor kan du dessutom alltid skriva direkt till oss i appens chatt så finns vi där och hjälper till. Hoppas det svarar på dina frågor!
   Mvh,
   Maria på Fundler

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi