Frågor med Forni

Hej! Lite lustig fråga men hemsk nyfiken haha, pratar D och S persiska eller svenska när de umgås utan dig och Amanda? Kram. Din blogg förgyller min vardag oavsett vad.

Hej där!

Haha nej de pratar mest svenska, ibland slänger de in persiska ord men 90% svenska oavsett om vi är med eller inte. Däremot pratar S persika med Chloé för att lära henne ett extra språk (SÅ BRA!) vilket gör att D också pratar persiska när han pratar med S & C. Mysigt och viktigt tycker jag!

Är det Kristin Dahlmark från i år du som känner? Tyckte hon var så himla rolig! Eller är det någon annan som jag glömt?

Ja, precis! Hon är väldigt rolig. Vi umgicks tajt i några års tid när jag var yngre, tycker mycket om henne!

Tycker att det är fantastiskt att resa men hålls tillbaka av den klimatångest jag får av tanken på hur fruktansvärt flyg är för vår jord (flyger i snitt 2 gånger per år, vilket ändå är för mycket jag vet..). Kan inte du skriva ett inlägg om hur du resonerar kring detta? Tycker att miljöaspekten till stor del saknas i influencervärlden och det skulle vara intressant att höra från dig som jag tycker är en vettig person. God Jul!

Hej där!

Jag har skrivit om det här flera gånger men förstår att det är lätt att missa. Dock blir det också tråkigt för mig att behöva ”förklara mig” regelbundet, men såhär tänker jag i korta drag: jag äter mestadels vegetarisk kost (obs att ni inte ser så mkt av det eftersom jag äter vegetariskt i veckorna och unnar mig mer animaliska produkter på helgerna/resor). Sedan åker jag i stort sett ingenting på hemmaplan. Varken bil, buss, tunnelbana etc. utan jag går överallt. Många andra kanske flyger mindre men konsumerar stora mängder (icke ekologiskt/ej närodlat) kött och har en eller två bilar i familjen som används av personer som pendlar långa vägar till arbetet. Om jag ska vara helt ärlig känns det som att många människor generellt klagar på det som de själva har lättast att ge upp. Alltså att människor som inte reser så mycket med flyg gärna ”väljer bort” flygresor eftersom det ändå inte är ett alternativ för dem att resa mer än vad de gör. Jag gör precis likadant fast åt det andra hållet – jag väljer bort mycket animaliskt protein samt bil/buss/tåg/tunnelbana i min vardag för det är det lättaste för mig att välja bort om jag aktivt vill göra något bra för miljön. Medan jag älskar att resa och har inga planer på att sluta se världen. Det är en lyx att få uppleva vår jord, jag vet det, men jag har valt att resa mycket i mitt liv och det är ingenting jag kommer förändra som det känns just nu. Jag är nöjd med mina val att dra ner på kött och inte äga en bil eller åka mycket kommunalt och kommer att fortsätta jobba mot att äta ännu mindre kött samt åka ännu mindre på hemmaplan!

Kram!

Det är ju så härligt att resa! En fundering, jag läste nånstans att det kunde vara problem med att åka till Israel om man varit i t.ex Dubai, stämmer inte det? Hade planer på att åka till Tel Aviv i vår men eftersom jag nyss var i Dubai så trodde jag att jag skulle behöva vänta lite ? Jag kanske har fått det om bakfoten (obs har inte kollat så noga hehe)?

Hej!

Vi hade inga problem, däremot har jag också hört någon liknande men upplevde det inte. Kolla UDs hemsida, visst borde det finnas någon information om det här där?

Puss!

För oss blir det två resor detta året.. Nästa år förhoppningsvis en! Men det är svårt att ha råd! Då tjänar vi ändå ok men bor lite dyrare och har två barn. Berätta gärna hur ni tänker kring resande, har ni en resebudget? Sparar in på annat!? Impad att ni kan komma iväg på så många resor det är verkligen få förunnat! Resa är så underbart och ska försöka spara alla slantar lite en resa åt familjen nästa år. Kram

Hej tjejen!

Det här året har jag varit på tolv resor varav fyra är pressresor vilket betyder att det är en del av mitt jobb – så det är viktigt att komma ihåg! Resten av resorna sparar vi ihop till, vi lägger mestadels av vår inkomst på just resor. Däremot har vi inga barn, vi bor inte över vår budget, vi äger ingen bil och har inga lån förutom just på vår bostad (som är inom klart rimliga gränser för vår inkomst). Man får ju välja helt enkelt och prioritera vad man vill lägga sina pengar på. Vi är rätt medvetna om att resandet kommer ändra form när vi bildar familj så vi passar väl på lite nu också 🙂

Kram!

Hej! Fina bilder ? Har precis läst ditt inlägg om smink och skulle vara VÄLDIGT tacksam om du kunde svara på vilken nyans du har på Guerlain pudret? Det finns en rad olika varianter och undrar vilken du använder. Kan det vara sheer blond eller endast blonde? TACK för svar ?

Hej fina du!

Jag har den här (klick!). Alltså nr 04! <3

Hur funkar det med långa luncher/middagar på restaurang med ett så litet barn? Nu har jag inte stenkoll på hur gammal hon är men hon är ju iallafall i en väldigt aktiv ålder och har säkert noll tålamod ? trots att mina barn är 4 och 8 får dom spring i benen så fort maten är uppäten, några långluncher finns alltså inte på kartan för oss ?

Det funkar bra med Chloé, hon är uppvuxen ute på restaurang och har varit med sen hon var liten. Vi/hennes föräldrar brukar gå till parken och leka innan en lunch och sedan sitter hon med och äter sin mat, lite bröd och pysslar med sitt (även hon brukar tycka det är mysigt med en lunch efter en lekfull förmiddag). Under lunchen eller middagen brukar vi även turas om att ta en tur med henne på gatan utanför, runt restaurangen eller så. Hon älskar att upptäcka saker. Dessutom är hon ett charmtroll av rang och får mycket uppmärksamhet av personal och övriga gäster. Hon sitter inte själv i ett hörn utan är högst delaktig i våra härliga luncher!

 1. Detkanske vara var jag men måste säga att jag tycker att det var ovanligt anklagande ton i frågorna den här veckan. Även om de slår in sina frågor så fint så luktar det avundssjuka och bitterhet tycker jag. Du är grym Forni! Älskar att ni reser, njuter av livet och låter Chloe vara med på era aktiviter. Gott nytt! Kram

 2. Fast resonemanget kring flyget är inte så lätt som att det går att kompensera genom att äta mindre kött. En flygresa Thailand tur och retur innebär 2,6 ton utsläpp i så kallad koldioxidekvivalenter. Det motsvarar att köra 1 400 mil i en V70, eller äta 130 kilo nötkött. Det är så klart bra att inte köra bil el äta mycket kött, men det gör inte att man kan flyga med gott miljösamvete.

  1. Precis! Vill bara förtydliga Hannas kommentar att det alltså är per PERSON, för såg att några i Bloggbevaknings kommentarsfält undrade över om det var per flygplan. Flygresor är en otroligt mycket större miljöbov än att äta kött eller köra bil, även om det såklart är bra att dra ned på allt av det.

   1. Håller med ovan. Tåg är exempelvis ett bra alternativ till flyg (i alla fall inom Europa), skulle vara coolt att se en influencer i Sverige ta upp det på allvar. Du har ju skrivit om bland annat minimalism och hade väldigt vettiga saker att säga om det, fortsätt så!

 3. Jag skrev den sista frågan och ja jag är kanske lite avundsjuk, men inte på Michaela utan på Chloés föräldrar såklart 🙂 Hade älskat att sitta på långa luncher och middagar men med mina barn funkar det inte i dagsläget. Hoppas inte att frågan uppfattades som dryg för det menade jag verkligen inte 🙂

 4. Kände bara så starkt efter detta inlägg att FAN VAD JAG TYCKER OM DIG! Ja, känner ju ej dig personligen men den sida du visar i bloggen. Stor kram!

 5. Och jag skrev frågan angående resor! Tråkigt att bli anklagad för avundsjuk och bitterhet när jag ställde en (enligt mig) helt rimlig fråga. Tack för svaret Michaela!

 6. Hej! Tycker också det var en relevant fråga avseende flygresorna. Jättebra att inte äta kött och åka lite bil men flyget är det absolut sämsta. På klimatkontot.se kan man mäta sin påverkan – var inte så roligt att göra (ångest även här) men väldigt nyttigt för att få en bättre förståelse.

  1. Jag tycker det var superintressant med svaret ang flyg och kött för det visar i allra högsta grad på ett ekonomiskt, socialt, politisk, klassfråga. Att göra nöjesresor sker främst av högre medelklass och överklass och i detta nya fall influenser. Obs att jag generaliserar, en arbetarklass familj kan absolut åka iväg på en flygresa nån gång per år. Att resa har blivit en social ”hobby” man anser att det sociala och personliga kvalitéerna är viktigare än det etiska,moraliska och eftertanke om miljön. Har man pengar och omger sig av likasinnande finns kanske ingen skam i flygandet. Man tycker att man har rätt att göra det, man har rätt att unna sig och att uppleva. Det flesta människor skulle nog skriva under på att familj och socialt liv är viktigare än att bry sig om miljön. Vad vi äter är också i allra högsta grad en klassfråga. Studier visar att ju högre inkomst man har desto mer kött äter man. Man unnar sig det ”fina” köttet på resturang osv. Att äta vegetariskt eller vegansk är också en klassfråga. Det är antagligen (obs generaliserande) inte den ensamstående föräldern med 3 barn som jobbar extrapass inom vården som ställer sig och lagar till halloumiburgare med sötpotatis pommes frites, ja ni fattar kanske vad jag menar. Jag är övertygad om att förändringen kring vår miljötänk inte kommer ske på individnivå. En ensam individ kan heller inte göra alla ”rätt” pga ekonomiska, sociala, klass aspekter. Jag tror i framtiden så kommer det krävas andra åtgärder såsom förbund av olika slag, flygförbud osv. Och olika skatter, tex köttskatt. Vårt kött, mjölk norm samhälle är tyvärr för starkt.

 7. Wow, vad glad jag blir av att så många tänker till kring miljöfrågan! Speciellt kring hur kött/mjölk/ägg produkter påverkar och vilket ansvar individen (naturligtvis speciellt som influencer) har.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi