Botox?

Okej vänner, jag har en fråga.

Jag läste på Calle Schulmans Instagram om att han hade gjort botox i käkarna för sin stelhet/spänningshuvudvärk. Då mindes jag att jag har en vän som tipsade mig om det för ett par år sedan när vi pratade om mina problem med spända käkar/ont i huvudet etc. När jag läste det hos Calle blev jag påmind och började tänka på det igen.

Jag använder bettskena varje natt för mina problem, samt yogar ett par gånger i veckan, men ändå har jag problem med stelhet. Det värsta är att om jag glömmer/struntar i bettskenan bara någon natt, alternativt missar yoga en vecka på grund av mycket jobb, så blir det så illa att jag knappt kan röra mig. Allt bara värker runt huvudet liksom.

Därför tänkte jag höra med er om det är någon som har erfarenhet av att använda sig av botox för att minska ”aktiviteten” i käkarna? Jag spänner mina käkar och min hals även när jag har bettskenan i och det låter ju ganska naturligt att det skulle bli bättre om jag sprutar in nervdödande gift haha. Däremot så låter det lika obehagligt och jag skulle vilja höra lite om era erfarenheter (om någon har några)? Jag har vänner som gör botox av skönhetsrelaterade skäl men det blir lite svårt att fråga dem om deras upplevelse eftersom att det handlar om olika effekter och resultat.

Dela gärna med er!
Puss!

 1. gjorde botox för 3 veckor sedan i pannan för att slippa huvudvärken ja har ca 2ggr i veckan och hittills har jag inte haft spänningshuvudvärk en enda gång sedan dess. Jag tror på detta=)

 2. Hej!

  Jag får botox var tredje månad pga kronisk migrän. Hade för ett år sedan ungefär 20 dagar med migrän per månad och nu efter fyra behandlingar har jag typ tre/månad. Det funkar ruskigt bra på mig och jag är så tacksam eftersom jag på sätt och vis fått tillbaka mitt liv 🙂

  Jag går till en helt fantastiskt neurolog som utför detta, och hon berättar om olika områden där man använder botox i medicinskt syfte vilket är så coolt. Det hon har berättat är att vissa migränpatienter kan få i käkarna för att spänningarna där kan orsaka migränen, men att hon inte rekommenderade det för mig eftersom jag inte har mina största problem där. Hon berättade också om en kvinna som gått hos en läkare som inte kunde sin grej helt och hållet och där hade botoxen satt sig fel och ”runnit” eller förflyttat sig mot halsen och gjort att hon inte kunde svälja ordentligt. Så tror generellt att det finns lite fler risker med att sätta botox i käkarna jämfört med pannan/tinningar/nacke/axlar som jag gör. Så kolla det med läkaren du går till, viktigt med en riktig läkare och inte ”bara” en sjuksköterska hur bra dom än är 🙂 kram

 3. Hej!
  Jag är sjukgymnast och vill rekommendera att försöka göra något åt problemet istället för att ”symtomlindra”. Botox kan säkert hjälpa tillfälligt men är ingen bra hållbar lösning enligt mig. Spänningarna man har beror ju på någonting och det bästa är ju då att ta reda på det och behandla det då isåfall. Mitt tips är att boka en tid till en sjukgymnast/fysioterapeut.
  Kram

 4. Hej fina,
  På min 27-års dag i juli provade jag botox för första gången. Jag har problem med spänningshuvudvärk och blev trött på huvudvärkstabletter, så jag provade botox. Såååå bra! Är så glad över att spänningarna släppt (spänner mig vid oro, stress etc) och nu märker jag inte ens av det. Prova du med, det kommer bli bra. Kram från Malmö!

  1. Hej Alberta!
   Var i Malmö gick du för behandling? Jag vill gärna prova botox för huvudverk och hade behövt tips om vart jag ska vända mig. Kan du rekommendera? Tusen tack. /Julia

 5. Hej Michaela!

  Jag har gjort två behandlingar med botox i käkmuskeln av både medicinska och estetiska skäl. Jag var också lite skeptisk i början men WOW vilken effekt det har haft! Jag upplever inte alls samma spänning i varken käkar eller huvud som tidigare och dessutom har mina käkar estetiskt blivit slankare, allt eftersom man slutar spänna dem under natten och under stressiga dagar. Jag har gjort mina behandlingar på Forma Vita vid Mariatorget och kan varmt rekommendera Calle som arbetar där. Värt varenda krona!

  Hoppas detta var till någon hjälp för dig och hoppas att du får en underbar jul och härlig start på nya året! Kram! 🙂

 6. Min läkare sa att det är att gå ”genvägar” – gick hos sjukgymnast som lärde mig göra något åt problemet (satt för mig i hållning/nacke bl.a.) och inte bara ”behandla”. Tog sin tid men skam den som ger sig….! Lycka till!

 7. Efter flera års huvudvärk och spända käkar, la jag in botox i käkarna , och vips så försvann denna huvudvärk och munnen känns mer avslappnad.
  Rekommenderar varmt!

 8. Är det inte en kortsiktig lösning? Varifrån kommer spänningarna som ger huvudvärken?
  Det verkar som yogan hjälper dig enormt mycket, och om jag var du skulle jag nysta mer i VARFÖR yogan, eller annan typ av välbefinnande som du mår bra av, hade sådan bra effekt. Skulle om jag var du prioritera det framför botox. Men så klart toppen att människor mår bra utav det, men är det långsiktigt hållbart om det ändå ligger stress eller annan oro, fysisk skada el liknande i grunden?

 9. Tänkte bara säga det att jag fattar att vissa tipsar om att lösa det ”riktiga” problemet, och inte bara bota symptomen, men tänk också på att kroppen vänjer sig vid att spänna sig på vissa ställen, och kan fortsätta med det även om det ”riktiga” problemet kanske är löst sedan länge. Kroppen gillar vanor! Tycker du absolut skall testa, har en vän som gjorde det och blev SÅ nöjd.

 10. Hej Michaela! Whinar skrev ett bra inlägg om detta för ett tag sedan (hon gjorde botox i både medicinskt och estetiskt syfte). Delar av kommentarsfältet är även relevanta eftersom bl a en läkare har kommenterat. Jag förstår din frustration; efter en viss punkt känner man att man inte kan anpassa sin vardag mer. Jag tänker för egen del att botox är att jämföra med att ta en värktablett mot huvudvärk (självklart olika saker, men båda två är en ”Quick fix” som inte går till roten med problemet men ändå kan vara nödvändigt för att ens vardag ska fungera). <3

  http://whinar.se/2016/03/14/min-erfarenhet-av-botox/

 11. Hej!
  Vi arbetar på Mirala Clinic med att behandla gnisslande av tänder eller överaktivitet i käken med hjälp av botulinumtoxin (Botox) och det är ju faktiskt inte symtomen man lindrar, symtomen är att du får ont, vi behandlar ju muskeln som är överaktiv 🙂 Jag tror att det skulle göra underverk för ditt välmående.

  Vänligen
  Hilma

 12. Jag var med om en olycka som fick extrema konsekvenser, i form av spänningar runt omkring huvudet. Har testat på yoga, sjukgymnaster, massage, bettskena och värktabletter men inget har hjälpt. Så jag bestämde mig till slut för att testa botox och oj, vilken hjälp de varit! Nu har jag inte haft huvudverk på ungefär 1 år. Det syns inget men gör mig gladare och ger mig en smärtfri vardag.

 13. Jag hade svåra besvär med spänningar (hej 30-timmarshuvudvärk minst en gång varannan vecka) tills jag började äta magnesiummalat från Seeking Health. Hade testat en mängd olika grejer innan, andra magnesiumtillskott också som faktiskt gav värre huvudvärk. Men alltså det rena pulvret från SH är ren magi. + såklart se till att man får i sig ko-faktorerna till magnesium, som B-vitaminer och Bor (finns i katrinplommon – bra idé att ta efter sina gamla släktingars vanor och äta några om dagen), samt såklart få i sig tillräckligt med kalium (hej kokosvatten!). Har på riktigt haft EN huvudvärk på ett halvår nu. Helt nervgiftsfritt!

  1. Haha ”nervgiftsfritt”, du behöver inte vara så nedlåtande. Alternativ medicinering hjälper inte alla, och borde även marknadsföras försiktigt. Därför är det bra att upplysa att det finns andra sätt att bli av med problemen, så som exempelvis Botox. Kul för dig att det hjälpte dock!

 14. Hej!

  Jag har använt botox i mina käkar i snart 2(?) år och är bara i 20-års åldern. Jag har skickats till bettfysiolog och fick en skena som inte hjälpte, varit hos en sjukgymnast spec. på käkmuskelatur men mina spänningar går inte att rå för. Jag spänner mig omedvetet vaken och vid sömn. Vill inte fortsätta med botox hela livet så jag hoppas att nästa bettfysiolog har något bra att säga men det fungerar för nu! Vid ”riktiga” problem får man själva botoxet på högkostnadsskyddet.

  1. Vid första besöket görs alltid en konsultation där neurologen berättar hur botox funkar och de minimala chanserna kring att någon muskel skulle bli alldeles för svag osv. Värt att konsultera om man är nyfiken och seriös! 🙂

  2. Hej! Av vem fick du botoxen ”utskriven”? Är det bettfysiologen som bestämmer det? Din husläkare?
   Mvh Pernilla

 15. Jag jobbar faktiskt väldigt nära med Botox och kan varmt rekommendera att du kollar upp saken. Jag är dock osäker på Botox i käkmusklerna och huruvida det är ett godkänt användningsområde men det är många läkare som använder det off label (dock ej uppmuntrat) så huvudsaken att du gör noggrann research innan då det kan gå väldigt fel om det görs felaktigt. Lycka till!

 16. Hej
  Som övertandläkare i bettfysiologi skulle jag rekommendera att du höra av dig till mina duktiga kollegor på Specialistkliniken för bettfysiologi i Sthlm innan du bestämmer dig för botox för det finns lite andra hjälpmedel som du kan ha för käk vila och för att se om du har fått rätt bettskena. Botox brukar vara sista handsvall pga den är kortvarig. Du vill ng bli bra på långsikt.

 17. Hej
  Under en lång tid har jag haft problem med käken, förs förlorade jag av mina underbak tänd sen var det käk värk, var hos bett fysiologi fick bettskena Har haft den i flera flera år. Nu lider jag värk av i tungan brinnande värk har tröttnat på livet. Vill prova botox om nån rekommenderar?

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi