Frågor med Forni

Hej! En liten fråga. Jag ska fira nyår i Stockholm med min pojkvän och hans kompisar med respektive. Har du några tips på vad man kan hitta på över nyår i huvudstaden om man är ett gäng? T.ex. någon härlig brunch eller något ställe som passar bra just på nyårsafton eller dagarna runt omkring. Vi har inte gjort en enda plan ännu! Kram

Hej tjejen!

Jag såg att den nyöppnade restaurangen Tako ska ha nyårsfirande, jag hade nog spanat in det om jag var ni! På nyårsdagen är Stockholm nästan spöklikt, ta en promenad på Djurgården när det är ljust ute och häng sedan på ett trevligt hotell. Kanske At Six, Diplomat eller Haymarket!

Puss och gott nytt!

Å vad fin vasen på golvet är! Varifrån kommer den?

Vi köpte den på Hemtex <3

Hur kan du sponsra och aktivt välja att gå till en restaurang som Riche där det har fått pågå övergrepp i flera år utan några som helst åtgärder?

Hmm jag har funderat lite kring detta och vill gärna höra era tankar kring det här med att bojkotta platser där övergrepp har förekommit.

Jag har hittills resonerat så att jag inte tycker att alla andra ska drabbas för någons svinerier. Jag tyckte till exempel inte att Äntligen Hemma borde lagts ner för att Martin Timell är ett rövhåll. Sparka ut honom, men varför ska alla andra drabbas? Varför ska andra människor bli av med sina jobb när de bara försöker inspirera och göra ett bra jobb (och dessutom inte har känt till situationen, som jag har uppfattat det utifrån t.ex. Elsa Billgrens blogg). Äntligen Hemma är ju ett bra program, är det rätt att det tas ut ur produktion eller är det mer rätt att avsluta Martin Timells tjänst och sedan polisanmäla händelserna? Samma sak med Riche. Jag har inte haft någon aning om vad som har hänt på den restaurangen och jag är övertygad om att många som jobbar där inte heller har haft det. Många av de anställda är vanliga människor som försöker försörja sig precis som oss andra. Är det rätt att försvåra eller bojkotta deras arbetsplats? Är det att göra rätt? Jag vet faktiskt inte, ärligt talat. Ni som har lyssnat på podden vet att jag tycker att sådana här ämnen är livsviktiga och tar dem extremt seriöst, men jag tror inte på att bara agera utan att tänka efter. Så därför frågar jag er – vad tycker ni? Ska man som privatperson bojkotta alla ställen där övergrepp har förekommit, ska man bojkotta vissa, hur vet man i sådana fall vilka? Jag tittat t.ex. fortfarande på TV4 precis som jag har varit gäst hos Riche – är det rätt? Är det fel? Dela gärna med er av era tankar!

JA! Mer yoga!

Jag ser gärna att du väver in yogan i det dagliga. Berätta gärna om olika mantran och tankar under yogan. Sådant uppskattas!

Här kommer några övriga frågor:

– Hur ofta yogar du på studio? Hur många olika studios har du testat?

– Hur ofta och hur länge brukar du yoga hemma på egen hand? Följer du videos eller yogar du från eget hjärta?

– Jag ska åka till Indien i vinter – har du tips på bra yoga där?

– Kompletterar du yogan med annan träning? Jag yogar flera gånger i veckan men är rädd att endast yoga inte räcker. Vad anser du om det?

Hej fina du,

Självklart ska jag väva in yogan mer, kul att flera av er är intresserade. Här kommer svar på dina frågor!

– Jag yogar på studio 1-2 ggr/vecka. Jag har testat en handfull olika men yogar relgelbundet på Altromondo Yoga.

– Jag gör någon form av yoga varje dag hemma. Det kan vara en position eller en timme. Jag följer min kropp när jag yogar hemma och utgår alltså inte ifrån något program!

– Jag har tyvärr aldrig yogat i Indien så jag har ingen aning, men vad spännande! Det är lite av en dröm att åka på yogaresa i Indien tycker jag.

Jag promenerar mycket, joggar ibland och tränar Megaformer på BeCore när andan faller in. Jag tycker att yogan är otroligt helande och att det egentligen räcker tillsammans med att få kondition i form av promenader/joggingturer men ibland är det kul med variation och att få svettas som en galning – då kör jag ett BeCorepass!

Ska försöka skriva ännu mer om yoga, puss!

Åh var är det fina datorfodralet ifrån? Är det från Tory Burch? Visste inte att dom hade datorfodral, är på jakt efter ett nytt och detta var ju superfint!! Kram!

Det är ifrån Day Birker et Mikkelsen – tack <3!

Har barn alltid varit självklart för dig att skaffa?

För jag känner mig så osäker. Vill både ha och inte ha. Och jag är 25 så jag känner att man egentligen vill försöka att skaffa nu om man bestämmer sig för att man vill. Min man känner samma som mig så ingen pushar ju på direkt;)

Och kan du vara lugn oså när du vet att D varit i Berlin på svensexa?

När min man är ute på sånt så kan inte hitta på något kul för då tänker jag bara på vad han gör . Vill såklart inte känns så och har ingen anledning till att känna så heller.

Hej tjejen!

För att svara på din första fråga: Ja, barn har alltid varit något jag vet att jag vill ha. Jag såg att det började diskuteras lite i kommentarsfältet kring din stress för att skaffa barn trots att du “bara” är 25 år och jag tycker såhär – om du inte är säker behöver du inte alls ta det här beslutet nu. Man ska inte skaffa barn pga stress utan när man känner sig mogen och redo. Det är ett jättebeslut att bestämma sig för att försöka bli förälder och något man ska satsa på när man känner sig redo. Om du är 25 är det ingen brådska. Känn in och mogna några år till.

Ang. svensexan så handlar det om att jobba upp tillit till sin partner. Jag jobbade stenhårt i början av vår relation med att lära mig lita på honom och till slut ger hårt arbete resultat. Man kan inte gå runt och tycka synd om sig själv för att man är svartsjuk – man måste aktivt arbeta bort den känslan och arbeta fram en stark tillit, precis som med vilken egenskap som helst man vill förändra hos sig själv. Jag är bara glad för hans skull när han är borta med sina vänner – han förtjänar att ha kul med sina vänner!

Mitt tips till dig är att köra KBT och lära dig hantera dina känslor. Du kommer att växa supermycket, både som individ men också i er gemensamma relation.

Kram!

Hej Michaela, Tänkte ge min pojkvän en weekendresa i julklapp. Vart åker man i mars/april? Vilka är dina bästa tips! Kram och tack för alltid lika underbar läsning.

Hej tjejen!

Mars/april kan ha lite ostadigt väder om du håller dig för nära oss så jag hade nog satsat på en liiite längre sträcka. Mina förslag är Tel Aviv, Palma, Nice eller Marrakech!

Tack <3

 

 1. Sexuella trakasserier och övergrepp sker på alla arbetsplatser, restauranger osv. Det handlar om strukturer och normer och INTE enskilda fall. Det går inte att bojkotta alla ställen där det har skett då du hade behövt stanna hemma då.. Du resonerar rätt. Det här du skriver om att de runt omkring arbetsplatsen förmodligen inte vetat tror jag dock inte stämmer.

 2. Jag tycker att verksamheten / tv- kanalen ska fortsätta drivas men helt utan trakasserier, förminskningar, övergrepp och tystnad. En enskild gäst/konsument ska inte behöva bojkotta för att visa sin oacceptans. Företaget ska ta ansvar och drivas med ett aktivt arbete för att liknande händelser inte ska ske igen. Företaget bör inte enbart se det som ett slitigt och kostsamt arbete utan också som världens möjlighet till att skapa historisk förändring!! Att kicka ut en person kan vara ett sätt, men arbetet slutar inte där. Det är nu upp till företaget/verksamheten att skapa regler och en acceptabel kultur, ett arbete som måste följas upp och utvärderas och aldrig någonsin tappas till botten igen…..

 3. Snälla Michaela, sluta gå till Riche. Problemet är för det första att man inte vidtagit några som helst åtgärder. Du som dessutom brinner för yoga och det spirituella kanske har känt av energin där…Jag har iallafall gjort det och den är kass, nästan obehaglig.

 4. Jag håller med dig i frågan angående Riche, kollektiv bestraffning är inget jag föredrar och precis som du säger – varför ska en persons handlande gå ut över andra som bara vill göra rätt för sig och försörja sig etc? Jag hade gjort precis som du. Tyvärr tycker jag också folkets dömande många gånger är värre än en dom man får i domstolen, vilket blir extra påtagligt i en sådan här situation.

 5. Hej!

  Man kanske kan resonera såhär: Om Martin Timell fortfarande jobbat på äntligen hemma så hade du/folk kanske inte fortsatt kolla på det? Nu gör han ju inte det och då har de flesta fortsatt att att titta med samvetet i behåll. Om nu A***** T***** fortfarande jobbar kvar på riche kan man ju tänka lite som ovanstående? Att man kanske inte hänger där så länge han får ha kvar sitt jobb? Det hela gör ju inte saken enklare att han är en profil för restaurangen som syns och hörs – alltså står han ju inte bakom kulisserna i köket till exempel. Men håller med dig, skitsvår fråga speciellt eftersom både Riche och Teatergrillen är så trevliga ställen att hänga på! Tycker inte man borde få skit för att man hänger där men om man vill va konsekvent så kan ju ovanstående resonemang vara rimligt!
  Kram!

 6. Hej Michaela! Har precis läst ut din senaste bok, gick på några dagar. Så fantastiskt bra, ord räcker inte till!

 7. Hej Michaela,

  Jag vill bara göra det klargöra för dig och alla läsare att ALLA som jobbar eller har jobbat på Riche vet om “krogprofilens” sexuella övergrepp som skedde dagligen. Det är absolut ingen nyhet och kanske inte speciellt förvånande om man har träffat honom – vilket jag antar att flera offentliga profiler i Stockholm har. Kanske visste du inte om detta, men vänta med att “anta” att det inte var allmänt känt. Det är det – och tystnaden är en del av den struktur vi lever i.

  1. Hej!
   Du säger att det är ”allmänt känt” och att alla som jobbar där vet om de sexuella övergeppen som skedde dagligen. Hur kan du vara så säker på det? Jag jobbar själv där och har jobbat där nu i ca 2 månader. Jag har inte märkt något. Tvärt om har jag tyckt att stämningen har varit bra. Tycker det är lite väl hårt och orättvist. Precis som Michaela säger så är Riche mångas arbetsplats. Är fruktansvärt om detta är något som pågått – men om det faktikst har det så kan man inte skylla på alla som jobbar där. Kanske värt att ha i åtanke.

 8. Hej Michaela,

  Jag tycker att ditt resonemang om hur en ska förhålla sig låter sunt. Däremot tycker jag personligen att det är en stor skillnad mellan att exempelvis bojkotta TV4 och Riche. Trots att tv4 verkar ha blundat för problem under en längre tid så har de åtminstone nu vidtagit åtgärder. Som jag har förstått det har Riche och Teatergrillen inte lyft ett finger.

  Nu när vetskapen finns hos oss kunder är jag osäker på om det är självklart att övriga personalen gynnas av “business as usual”. Det är ju istället sannolikt att vissa i personalen istället i tysthet lever med att dagligen ha kontakt med någon som tidigare trakasserat dem. Detta eftersom uppgifterna som kommit ut pekar på att hans beteende varit systematiskt. Därför tror jag man gör världen en tjänst genom att tydligt markera “Hej! Jag kommer inte längre att besöka er restaurang förrän ni tar tag i de anklagelser som riktat mot en person med chefsposition hos er”. Detta gör åtminstone jag för alla mina drabbade medsystrar. Hur trevligt jag än har haft vid mina egna besök.

 9. Jag tycker absolut att det är från fall till fall. Jag vill inte kolla på TV4 då hela ledningen får stanna och det tycker jag är extremt dåligt! Samma sak med Richie, ALLA som jobbar där vet hur han är, varit, betett sig mot personal och vissa kunder som han inte respekterar. Och att dom inte gör något och låter honom vara kvar så tycker jag man ska äta ute någonannanstans. Om de skulle sparka honom så skulle jag gå dit igen. Enkelt egentligen när man tänker på det 🙂

 10. Hej Michaela! Jag håller med dig angående att du inte valt att bojkotta Riche, däremot följer du den utpekade profilen på instagram, hur ser du på det? Har själv valt att ta avstånd från honom då jag tidigare bevittnat hans beteende på en av Svenska brasseriers restauranger. Kram Elin

 11. Det ör nig inte rimligt att bojkotta en restaurang pga det som uppdagats, för samma problem finns som på de flesta arbetsplatser. MEN det är nog fel att tro att andra som jobbar på restaurangen inte vetat on det. Nu har ju fler klivit fram och vittnar om att de blivit utsatta för samma sak. Det råder en hemsk tystnadskultur kring sexualla trakasserier där ingen vårar säga något, fast alla vet.

 12. Hej!

  Jag undrar om du skulle kunna skriva lite mer om hur du jobbat med din svartsjuka? Jag känner tyvärr att jag lider av svartsjuka lite för mycket i mina förhållanden, och skulle behöva ta hjälp med att bearbeta detta. Men vet inte hur jag ska börja… Det skulle vara jättehjälpsamt med råd från dig, och kanske lite tips på hur du tänker.

  Kram!

 13. Visst, det kan vara fel att bojkotta en restaurang pga att en enda person bettet sig dåligt, och ja, det kanske kan liknas vid kollektiv bestraffning. Men tänk såhär: om personen i fråga har trakasserat systematiskt under flera års tid(vilket det verkar som) har ju säkert majoriteten av alla tjejer i personalen blivit utsatta. Teatergrillen och Riche verkar ju inte agera över huvud taget på de uppgifter som kommit fram, vilket betyder att de enda som kan påverka situationen nu är vi gäster. Om vi bojkottar kan vi få till en förändring och få bort en hemsk person så alla i personalen kan få en bättre arbetsmiljö. Stackars alla de som blivit utsatta och fortfarande måste träffa honom varje dag på jobbet.

 14. Hej Michaela! Så länge A.T arbetar kvar tycker jag faktiskt att man ska bojkotta Riche/Teatergrillen. Det är allmänt känt hur illa han behandlar folk och tycker det är fruktansvärt att han har fått jobba kvar. Jag kommer iaf inte gå dit förrän han försvinner

  1. Tycker att det är ett väldigt rimligt resonemang. Nej, man behöver inte bojkotta Riche etc. för alltid, men så länge som personen i fråga arbetar kvar borde man göra det. Offentliga personer som inte gör det tappar trovärdighet tycker jag, och det är något som jag annars tycker att Michaela har mycket utav.

 15. Hej Michaela!
  Jag fyller 18 år nu om några veckor och vill ut och äta med min familj i Stockholm. Vart tycker du vi ska gå? Kram!

 16. Hej Michaela!
  Sexuella övergrepp är ett strukturellt problem och förekommer dessvärre på väldigt många platser, som du vet. Att undvika alla platser där det *förekommer eller förekommit är i princip omöjligt. Däremot tycker jag det är djupt opassande att besöka Riche inom närtid. Ska försöka förklara hur jag ser på saken.
  1) Flera offer har trätt fram och det verkar som ett vanligt förekommande mönster från person(er?) på hög position mot anställda med lägre position och utan makt.
  2) Förövaren har inte behövt lämna sin post. Att ledning ser så lätt på den här sortens brott (vilket vi inte ska glömma att det är – medarbetaren begår brott på arbetsplatsen) är fullkomligt oacceptabelt. Problemet är inte ett rötägg – problemet är ett företag som gynnar rötägg.
  Jag förstår vad du menar i frågan om ÄH, men jag vill hävda att undvika att äta på Riche tills åtgärder lämpliga för de vidrigheter som skett (och kanske fortfarande sker?) inte är detsamma. Det är ett konkret sätt att utöva din makt som konsument och influencer för att visa att vi inte accepterar dessa brott och framförallt att de får gå obemärkt förbi.
  Sen – angående varumärken. Jag skulle inte vilja förknippa mitt eget varumärke med något som framstår som så sjukt unket och ofräscht som Riche gör just nu, undrar hur du tänker om detta?
  Allt kan såklart ändras om åtgärder vidtas – självklart är inte alla människor som jobbar på Riche onda människor, och förhoppningsvis kan situationen förbättras och det känns fräschare att äta där igen.
  Kram

 17. Martin Timell hade tydligen ett kontrakt som sa att om han inte är kvar får programmet inte sändas, det är därför programmet har utgått 🙁

 18. Hej! Skulle bara vilja säga att jag tycker ditt resonemang kring TV4 och Riche osv är väldigt vettig. Håller med dig till fullo! Tack för en alltid lika mysig blogg! Kram <3

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi