Minimalism

Igår såg jag och D en dokumentär om minimalism på Netflix. Den handlade bl.a. om The Minimalists som reser runt och föreläser om att leva ett enklare liv för att bli en lyckligare människa. Jag tyckte att deras syn på materiella ting var väldigt intressant. Vissa personer i dokumentären var lite för extrema för att vara inspirerande för mig men sedan hittade jag verkligen inspiration i andra personer som var med även om jag inte vill leva som definitionen av en minimalist.

Kort och gott så handlar minimalism om att inte äga onödiga saker samt att vi inte blir lyckligare av en massa materiella grejer.

Det där med konsumerande är något som jag ofta funderar kring eftersom jag i allra högsta grad lever mitt i konsumtionshetsen med tanke på mitt jobb. Jag försöker att inte hetsa till konsumtion utan istället inspirera och tipsa om saker som jag genuint tycker om (även om jag förstår att många av er skulle hävda att detta inte är sant men det är helt okej och få stå för er). Sedan försöker jag att skriva om vikten av andrahandsmarknaden och att inte köpa nytt för att sedan gå hem och kasta något gammalt. Allt går att skänka eller sälja vidare. Eftersom jag får extremt mycket bud (både önskade och oönskade!) så lägger jag mycket tid på att sortera och ta hand om det som kommer in i vårt hem. Istället för att samla på mig massa saker jag inte behöver så använder jag vårt arbetsrum för att sortera saker som jag kan ge vidare. Jag behåller nästan ingenting av det jag får och vi försöker att inte köpa massa nya saker till t.ex. hemmet bara för att. Om vi byter ut något hemma skänks eller säljs alltid det tidigare föremålet. Det är verkligen speciellt att försöka leva utan att äga överdrivet mycket grejer när jag har det jobbet jag har – därför lägger jag så mycket tid på just sorteringsbiten. Saker säljs på våra loppisar, ges bort till nära & kära, skänks till Stadsmissionen, Myrorna, olika kvinnocenter eller andra personer som behöver dem.

Jag använder helt klart sortering som terapi och blev nästan äcklad när de i dokumentären pratade om hur sjukt det är att människor hyr förråd, långt ifrån deras hem, som de sedan fyller med ägodelar som de tror är av värde för dem. Hur sjukt är inte det när man tänker efter? Att äga saker som fyller upp ett helt förråd man aldrig går in i?

Det här låg jag och tänkte på under natten när jag inte kunde somna. För ett år sedan tömde vi vårt källarförråd och har inte använt oss av något förråd sen dess vilket är en befriande känsla. Vi har bra förvaring hemma men det är långt ifrån alla skåp som är fyllda. I morse när jag vaknade hade jag ändå panik över gårkvällens dokumentär så jag gjorde ännu en utrensning på saker som någon annan kan ha mer nytta av. Det slutade med två stora kassar som skänktes till välgörenhet och två stora kassar med täcken, varma kläder, filtar och mat (får ju så mycket mat också) som jag gick bort och gav till kvinnan som sitter utanför vår ena matbutik. Jag passade på att ge henne en julkorg med godsaker och massa annat fint också, jag var lite nervös när jag gick fram till henne med allt men hon blev väldigt glad över både det praktiska och julklappen. När jag sa hej då var jag varm i hjärtat.

När jag sedan kom hem hade jag mindre ägodelar och hade dessutom gjort en god gärning, det kändes väldigt bra.

Jag älskar verkligen fina saker, kläder, accessoarer, inredningsprylar etc. och jag kommer inte vilja sluta konsumera såklart. Men jag är glad över att jag i alla fall är medveten över mitt konsumerande och tänker till innan jag handlar samt att jag är öppen för att utvecklas. Jag vet att jag kan och kommer bli långt mycket bättre. D är verkligen en förebild för mig när det kommer till konsumerande, han är generös och älskar att unna sig men han är också eftertänksam och överkonsumerar inte bara för att han nödvändigtvis kan. Hans pappa har drivit restaurang så jag har också lärt mig att aldrig kasta mat sen vi blev tillsammans. Det där med att vara rädd för bäst före-datum är ett minne blott. Jag lär mig av honom och är så tacksam över det!

Hur ser ni på minimalism och att äga saker? Hur hittar ni balansen? Speciellt nu inför jul! Jag älskar att ge julklappar men vill inte köpa bara för köpandets skull, hur tänker ni inför julen?

 1. Har också sett den och blev så inspirerad. Har länge känt att jag på ett sätt känner mig tyngd av alla saker hemma. Bra idé att inte ha saker i ett förråd (om man nu inte lever supertrångbott), det blir mitt mål nu under nästa år!
  Gillar din blogg, den är så mysig och du verkar vara en så fin person 🙂
  Kram

  1. Tack! Både för att du gillade mitt tips och dina varma ord. Ett bra mål för nästa år tycker jag 🙂 Som du säger, så länge man inte bor väldigt trångbott så är det ett genomförbart och ganska bra mål. Kram!

 2. Så viktigt inlägg och så sunda tankar, som vanligt med dina åsikter <3 Jag och min pojkvän har bestämt oss för att inte köpa julklappar till varandra, utan istället lägga pengarna på en weekend över nyår. I familjen kommer vi inte heller köpa några julklappar, istället kommer vi skänka pengar till cancerfonden.

  1. Jag och D gör samma sak nästan varje jul – resa istället för materiell gåva. Och cancerfonden brukar jag också önska mig donationer till istället för fysiska gåvor, även om vi i familjen brukar ge någon julklapp också utöver det. Kram!

 3. Älskar minimalism! Har sependerat senaste året med att rensa och resultatet är ett lättare liv, omgiven av saker, människor och miljöer som jag tycker om. Mindre fokus på det jag inte gillar (oavsett om det är en ful tröja som förut gömde sig i garderoben, eller relationer jag inte trivts med).
  Ang julen – tycker det är så mysigt att köpa upplevelser till folk istället för ytterligare en pryl de förmodligen varken behöver eller vill ha. Tips: presentkort på massage/spa, konsertbiljetter, teater/biobiljetter, presentkort till restauranger etc.

 4. Jag funderar lite på det här med alla bud som skickas till dig…Går det inte att neka? Jag tänker att det innebär massa jobb för dig att sortera+ att det bästa vore om varan inte ens hade tillverkats (om man ser på det miljömässigt). Men BRA att du sorterar och ger bort det 🙂

  1. Jag har kontakt med flera företag/byråer som skickar pr-utskick där jag kan tacka nej men annars är det vanligaste att ett bud skickas ut utan att de frågar om man vill ha det – jag antar att det är det som är hela tanken med pr-utskick. Att press ska få hem produkten, tycka om den och sedan skriva om den. Det är en förhoppning till att få press helt enkelt och jag förstår konceptet, det blir bara fel när man får så mycket som jag får. Kram!

 5. SÅ glad att du tar upp det här eftersom jag helt nyligen börjat få upp ögonen för hur sjukt och ganska tragiskt vårt konsumtionssamhälle är. Jag älskar vackra kläder och saker, men har verkligen börjat ändra tankesätt senaste tiden vilket jag i längden tror skänker lugn och glädje åt en själv. Ibland känner jag mig äga av mina saker. Angående julklappar brukar jag be om önskelista från de jag ska ge klappar till så slår det inte fel. Skulle heller aldrig köpa något jag själv inte tycker är tio poäng bra grejer, så använder det som vägledning också. Utan önskelista blir det alltid något ät- eller drickbart! Och så gillar jag att ge bort (och få) saker att göra tillsammans, tex gå på Centralbadet ihop, afternoon tea eller vad det nu kan vara.

 6. Så bra inlägg Forni!

  Mina tankar liknar dina. Men jag har även börjat få ångest av att gå in i butiker de senaste året, pga all överkonsumtion av saker. Jag blir nästan äcklad. Så fort jag ser plast i överflöd tänker jag på vårt kära hav <3 och så fort jag ser prylar i trä tänker jag på våra fina skogar <3. Och summa summarum av detta blir att jag tänker på den globala uppvärmningen och då har får fina, fluffiga och vackra snö försvunnit.

  Därmed, pga. denna ångest har jag minskat min konsumtion rejält. Jag köper papperspåsar på Ica istället för plast. Jag tänker till en extra gång: behöver jag verkligen detta. Och jag köper mångt och mycket på Myrornas, i form utav burkar eller som det senaste inköpet: nya pepparkaks formar. Och under Black Friday ville jag absolut inte gå ned på stan och bidra till hetsen av att konsumera så tog bilden till återvinningen istället!

  Det var mina kortdragna tankar om konsumtionshetsen. Tänk på vår jord. Det är våra barn och barnbarn som kommer ta över den en dag <3

  1. Nu är jag så efter med denna kommentar, men jag känner EXAKT likadant!

   Bor nära ett centrum och måste gå igenom detta för att komma till matbutiken, får ångest varje gång av att se in i affärerna, se folk komma ut med påsar av billiga (skit)kläder som de säkert bara kommer använda 5 gånger och sen slänga för att köpa nytt igen… Har också minskat min konsumtion, och nästan allt jag köper idag är begagnat (det ger mig inte samma ångest). Känns lite som fel anledning (ångest är ju aldrig bra) men samtidigt kanske den spark i baken jag behöver för att faktiskt ändra mitt beteende 🙂

   Kram

 7. Timingen på detta inlägg alltså!

  Jag har blivit mamma för 1,5 år sedan och är nu gravid på nytt.
  Detta har varit den lyckligaste perioden i mitt liv, men den har också kantats av en del ångest eftersom kärleken till min lilla flicka har gjort att hela min världsbild har förändrats.
  Det som har dominerat är hur jag ser på miljöaspekten och med det frågor kring just konsumtion men även transport, kött, resor etc.
  Jag har älskat att shoppa fina saker i förfluten tid och tycker egentligen fortfarande att det är roligt med mode/inredning/presenter.
  Men efter att ha satt mej in i detta ämne så är jag otroligt medveten i mitt konsumerade.
  Inte bara i att välja bra miljöalternativ utan även i att avstå konsumeradet.

  Black Friday har tex varit en helg som har varit ångestfylld när jag har sett hur människor konsumerar.
  Frågan jag ställer mej är hurvida människor inte är medvetna om problemet eller om man (i brist på ett bättre ord) “blundar” för vad som kan vara en skrämmande verklighet om bara 30 år.

  Jag vill tacka dej för att du skrev detta inlägg dels för att lyfta frågan, men även för att jag får chansen att se hurvida det finns fler som tänker som mej 😊

 8. Tack för många inspirerande inlägg med tankar både kring konsumtion men även kring yogan, jag tycker det är fint hur du med ditt inflytande i sociala kanaler delar med dig av dina tankar för det ger verkligen inspiration och påverkar. Jag går alltid in på din blogg när jag öppnar datorn för att läsa om antigen något härligt du gjort eller att du just idag känner dig lite nere, igenkänningen blir så tydlig när du berättar hur läget ligger till och inte bara massa glossy inlägg (även om det är charmigt också såklart) Summan av kardemumman är väl att jag hyllar ditt sätt att blogga, skriva, dela med dig av livet, fortsätt med det <3 kram!

  1. Om du bara visste hur mycket din kommentar värmer. Det är ofta enklare att hålla det glossy för då slipper du blotta dig själv – men i det kommer man heller aldrig någonstans som är på riktigt. Jag gillar på riktigt men det kan vara läskigt. Då värmer kommentarer som din. Tack snälla <3

 9. Så sund åsikt om Minimalism <3 Förstår att det är svårt i din bransch att dra ner på konsumtion men så viktigt att prata om det här och prioritera kvalitet framför kvantitet! Har följt Joshua och Ryan ett tag nu och älskar vilken positiv inverkan det gjort på mig. Tänker till en extra gång innan jag handlar och ger mestadels bort upplevelser i present. Att ge av ens egna tid är nog det finaste man kan ge och något jag satsar på i jul! Annars är deras bok som heter just "Minimalism" ett superbra julklappstips 🙂

 10. Hej! En liten fråga. Jag ska fira nyår i Stockholm med min pojkvän och hans kompisar med respektive. Har du några tips på vad man kan hitta på över nyår i huvudstaden om man är ett gäng? T.ex. någon härlig brunch eller något ställe som passar bra just på nyårsafton eller dagarna runt omkring. Vi har inte gjort en enda plan ännu! Kram

 11. Hej! Tack för en superbra blogg och alla tänkvärda inlägg! 🙂 Jag ville köpa/lyssna din bok på storytel, men det funkar synd nog bara om man är skriven i sverige (bor i schweiz). Kan man köpa/lyssna på den på något annat sätt?
  Hälsningar från schweiz!

 12. Jag följer “Minimalisterna” på instagram där de skriver om minimalism i livet. Känner att man får ta vissa saker med en nypa salt, men det ger mig en bra inspiration till att vilja leva lite mer minimalistiskt. Jag kanske ska ta och titta på den dokumentären och få en ny inblick i det.
  Det känns som att fler vill komma bort från denna extrema konsumtion som råder just nu men ändå så matas vi med all denna hets.
  Blev verkligen glad när jag åt frukost nu och gick in på din blogg och ser detta inlägg, hoppas du får en fin dag! <3

  1. Jag ska också börja följa dem på instagram! Som du säger så behöver man inte svälja hela kakan, men man kan ta några bitar för att inspireras 🙂 Kram!

 13. Väldigt bra inlägg, konsumtion är verkligen ett ämne jag själv ofta reflekterar över och försöker bli mer medveten om. Ang julklappar har vår familj valt att vi vuxna har ett julklappslotteri där vi i förväg lottar fram vem man ska ge en present till och sedan har vi en maxbudget på 400 kr. Det tycker jag är ett superbra koncept då man kan få en personlig gåva med något man faktiskt önskar sig och slipper ge bort/få halvgenomtänkta och ofta onödiga saker pga stress att köpa till allihop. Ha en fin onsdag!

 14. TACK för tips! Ska ses redan ikväll! Kan tipsa tillbaka om boken “Svinnlandet” om hur matbutiker slänger mängder av fullt ätbar men “ful” mat, främst grönsaker och frukt. Har sedan jag läste den alltid köpt den sneda gurkan och den lite skrynkliga paprikan i affären:)
  Och du ska även ha massa cred för att du verkligen lyckas tipsa och inspirera utan att det känns falskt eller hetsar till konsumtion! Du gör det så snyggt och är verkligen GRYM! Kram Anna

 15. Den är verkligen intressant! Tips är att se “True cost”, den är riktigt bra – fruktansvärd och viktig. Visar varför minimalism är så himla viktiga för fler än oss själva. 🙂

 16. Jag har inte sett dokumentären men ska definitivt se den! Är helt med dig om att det här konsumtionssamhället vi lever i är förskräckligt. Dels för oss människor (tänker på alla som belånar sig upp över öronen för att ha råd med det ”senaste”) men framför allt för vår kära planet!! Skrämmande att utvecklingen att teknik går så snabbt framåt. Hinner knappt skaffa den senaste mobilen förrän det släpps nya modeller, bilar som förr var något som skulle hålla i många år byts ut ut på löpande band… allt hi gör handlar om konsumtion.
  UH jag blir så upprörd när jag tänker på det!
  Framförallt då många slänger istället för at skänka till de som behöver det bättre…

  Tack för din syn på saken, som vanligt levererar du massa kloka ord! 🙂
  Intressant att höra din syn på saken då jag upplever att ni bloggare många gånger konsumerar mer än gemene man, kläder, skönhetsprodukter etc.
  Jag förstår klart att det är en del av yrket och att du inte själv kan styra över alla bud. Men du tycks ha en sund inställning även till detta, en viktig förebild!

  Tack för bästa bloggen!
  Kram

 17. Jag vill bara säga att detta var ett så bra inlägg! Här tänkt mycket på detta och särskilt hur många förebilder inom sociala medier skriver om sin inköp, delar ut rabattkoder var och varannan dag, tipsar om massvis av olika produkter osv. Jag förstår att många kanske behöver göra det i vissa sammanhang eftersom att det är ett jobb och handlar om att tjäna pengar, men detta kändes som ett steg i rätt riktning! Fortsätt med sånna här inlägg 🙂

 18. TACK för att du skrev detta, Michaela. Jag började läsa din blogg för bara några veckor sen, tack vare att jag lyssnade på er podd och tyckte du verkade så härlig och klok. Respekterar dig ännu mer efter dina tankar om konsumering! Det är exakt sån här påverkan jag tycker fattas från influencer-världen, det mesta handlar ju om att uppmana till överkonsumtion utan att tänka på konsekvenserna och det tycker jag är läskigt. Så stort tack och stor kram från Finland ❤️

 19. Håller med de flesta som skrivit
  tidigare här! Sååå bra och vettigt inlägg..något man behöver påminnas om
  då och då..hamnar själv i mönster när jag mår dåligt med shoppandet..köper sådant jag tror jag behöver och blir lyckligare av..men inte..
  Tack fina du!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi