Investerar till min framtid

Samarbete med Fundler

fundler

Vi har pratat en del om privatekonomi här i bloggen eftersom både jag och många av er är intresserade av privatekonomi. Allt ifrån att sätta upp budgetar för vårt vardagliga liv till pensionssparande och hur en investerar i fonder och aktier. När jag skrev om privatekonomi förra gången så hörde Jacob av sig, alltså Margauxs pojkvän. Han frågade om han fick visa mig ett nytt projekt som var i uppstartsfasen och så visade han mig Fundler när de fortfarande var i starten på projektet. Jacob har jobbat med investeringsrådgivning tidigare och jag har ibland frågat honom om vad som är bäst – så att han är med och bygger upp den här appen känns ju helt självklar.

fundler

Om jag skulle beskriva Fundler så skulle jag säga att Fundler är, för fondsparande, vad Uber är för taxivärlden eller vad Foodora är för hämtmat. Nytt, innovativt och den moderna vägen att gå. Fundler är alltså en app för din privatekonomi som hjälper dig att investera på bästa sätt i fonder. Istället för att gå till din bank och få ekonomiska råd av din rådgivare/bankman där (som alltid kommer att ge råd utifrån vad dom själva tjänar mest på!) – så är Fundler helt opartisk och tar fram det bästa beslutet för, just det, DIG!

Att investera i fonder är ju rätt pirrigt eftersom man inte vet hur avkastningen ser ut jämfört med att spara på ett sparkonto som inte rör på sig. Å andra sidan kan dina pengar aldrig växa på ett sparkonto utan pengarna ligger bara där. Sen finns det ju aktier som till skillnad från sparkontot är en mer aggressiv satsning. Och så har vi fonder, där risken sprids ut och ger en jämnare avkastning. Jag har investerat i fonder i många år och har alltid gått i vinst.

När du registrerar dig på Fundler så får du svara på en rad snabba frågor som sedan hjälper appen att ta fram ett specialsytt paket för just dig. Vill du spara tryggare till en lägre risk? Vill du spara till lite högre risk med chans till högre avkastning? Vill du spara till någonting som du ska kunna använda om två år eller är det ett långtidssparande? På en kvart har du din specialdesignade fondportfölj redo och kan börja spara!

Jag har testat appen sen den kom i betaversion för ett par månader sen men nu finns den live för alla att ladda ner. Jag investerade i ett lågrisksparande på kort sikt för att spara ihop pengar till min vintersemester och som ni ser har jag gått plus på dessa veckor. Sedan la jag in 1000kr som startkapital i ett högrisksparande på lång sikt, för min framtid, där jag har tänkt månadsspara som jag precis har börjat med. I appen kan man på ett enkelt sätt månadsspara vilket gör att man får till ett regelbundet sparande och når sina mål.

Sist men inte minst la jag in ett sparande för min nästa drömväska som jag hoppas kunna köpa om två år! Extra roligt att spara på det här sättet istället för att lägga undan pengar på ett sparkonto, som dessutom inte ger någon avkastning.

Jag lovar att visa er hur sparandet har gått om några veckor igen!

Om ni också vill ladda ner Fundler så kan ni göra det här (klick!)

 1. Hej Michaela! Jag går in på din blogg då och då och tycker den är så mysig! Jag såg bilden på veckoplaneringsblocket i inlägget ovan och jag MÅSTE ha ett sådant! Jag ritar alltid upp alla linjer själv så det blir exakt sådär, men jag har inte hittat något som är förtryckt. Var hittar man den typen av block? Kram

  1. Det stämmer, men justerat för inflation blir ju avkastningen i % lägre än 1,2 %. Fonder är generellt bättre. Men tycker det borde belysas i inlägget att det också finns risker och att det utan problem går att förlora en del pengar på fonder

   1. Hej Alexandra,

    Kan bara hålla med i det du skriver. Målet med Fundler är att hjälpa människor på ett enkelt, smidigt och säkert sätt att investera i något som kan ge bättre avkastning än bankkontot. Väljer man att ta 3min vägen så illustrerar vi riskerna med de olika investeringarna i stapelform. Väljer man 15min vägen så finns det t.o.m en avrådningsfunktion. Den funktionen ser till säkerställa att du inte tar på dig för mycket risk utifrån just din situation. Lite som stödhjul på en cykel, även om det fortfarande kan vingla lite så ser vi till att du inte ramlar omkull 🙂 Hoppas att ni uppskattar dessa funktioner. Trevlig kväll

    /Anton på Fundler

 2. Toppenidé för ett enklare sparande! Men jag vill bara påpeka att rådgivare på banken inte får rekommendera ett val till dig baserat på vad de tjänar mest på. De ska anpassa utefter din situation och ekonomi, ingenting annat. Detta är reglerat i lagen om finansiell rådgivning. Men klart banken tjänar pengar på dig som kund, likväl som denna apps grundare kommer tjäna pengar 😉 Undrar även, i appen, om man kan ta ställning till etiska fonder, länder, industrier etc? Alltså hur pass mycket insyn har man i vad fonderna består av? Ingår det i dom skräddarsydda frågorna? Kan inte prova pga har android så uppskattar ett svar 🙂

  Tack för en bra blogg, som jag läst varje dag i flera år 😀

  1. Hej Sara, kul att du gillar Fundler! 🙂 I teorin stämmer ju det du säger, men i praktiken säljer de flesta banker ändå mest sina egna produkter. Vi är helt oberoende, och då blir allt mycket lättare. Vi har inga egna produkter och får inte betalt av någon för att rekommendera deras produkter heller. Därför föreslår vi bara det som vi anser är lämpligast just nu.
   Du kan läsa mer om de fonder vi har valt ut på vår hemsida, https://fundler.se/vara-favoritfonder/ . De flesta av våra fonder är för närvarande så kallade indexfonder, men vi tittar hela tiden på olika alternativ inför framtiden. Vi har en Android-app som testas just nu, så anmäl dig till den på vår hemsida så får du den när den är klar.

   Ha en fortsatt trevlig dag.

   /Anton på Fundler

 3. Hej! Hur fungerar det med vinstskatten? När man sparar genom ett (exempelvis?) investeringssparkonto så dras skatten direkt, som jag förstått det och hoppas haha, men hur går det till här? Får man själv hålla koll beskattning tills det är dags för deklaration? Stor stor kram från en ny bloggläsare!

  1. Hej,

   Vad kul att du är nyfiken 🙂 När du investerar via Fundler så placerar dina pengar i ett investeringssparkonto (ISK) så precis som du skrev så dras skatten automatiskt och du kommer inte att behöva göra något manuellt kring deklarationen. Vill du veta lite mer kring hur ISK fungerar eller hur appen fungerar så får du gärna ta en titt på vår hemsidan. Ha en trevlig kväll.

   /Anton på Fundler

 4. Kommer ni ordna så att appen går att ladda ned på feks norska appelstore? Men med svensk bank?
  Vældigt spænnande! Har lust å prøva men får inte ladda ned den tyvær 🙁

 5. Hej! Du kunde dock poängtera att fast du alltid gjort vinst i fonder så är inte historisk avkastning ett garanti för framtida avkastningar. Överlag, tycker jag att det är toppen att uppmuntra folk till att investera, speciellt kvinnor!

  1. Hej Kelsey! Alla fonder du har i Fundler ligger i tryggt förvar hos SE-Banken och tillhör dig även om Fundler eller något av våra samarbetsbolag skulle upphöra med sin verksamhet. Sen gäller även motsvarigheten till insättningsgarantin för investeringssparkonton för ditt sparande i Fundler. Det heter ”investerarskyddet” och går att läsa mer om på https://www.riksgalden.se/sv/Insattningsgarantin/Om_Investerarskyddet/ .
   Än så länge kan vi tyvärr inte ta emot amerikaner som kunder, men vi kommer att börja jobba på att få de nödvändiga bitarna på plats under våren.

   Mvh, Maria på Fundler

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi