Frågor med Forni

Hej Michaela,
Du har alltid så kloka svar på saker och ting. Men hur gör man slut med en kompis, när man liksom är ett nära tjejgäng?
Vi är ett tjejgäng på fyra tjejer som umgås ganska ofta och inte minst uppdaterar varandra om våra liv via whatsapp-grupp. Vi har alltid varit väldigt nära varandra (alla) men nu på senare känner jag bara att en av tjejerna, vår relation, börjar liksom förändras. Jag känner bara att våra värderingar och syn på livet (vänner, familj, vikt, stil) inte alls är samma som förut. Hon har blivit otroligt ytlig och kommenterar sig själv och andra på ett nedlåtande sätt som aldrig förut. Jag har försökt ta upp detta med henne men hon går i försvarsställning direkt och lägger ord i munnen på mig vilket gör att det inte går att diskutera på ett rimligt sätt.
Hade detta vart ett annat fall så hade jag ”gjort slut” med henne rätt snabbt, men eftersom vi är i ett kompisgäng så är det väldigt svårt att undvika. Hon (och de andra tjejerna) föreslår att vi ska ses men jag har bara ångest inför det, för jag känner att det bara tar energi snarare än ger. Jag önskar så mycket att vi kunde hitta tillbaka till varandra men vet inte hur.
Hur gör man?

Hej fina du!

Svårt när någon inte är mottaglig för att lyssna på hur någon annan känner. Troligtvis har hon gått in i en bubbla där hon helt enkelt inte är mottaglig för något annat än det som existerar i den. Eller så har du inte varit tydlig nog?

Jag vet inte men jag hade nog börjat umgås med de andra tjejerna på tu man hand. Alltså inte att ni tre ska ses utan den fjärde tjejen (det är ju inte speciellt schysst) men att du kan börja umgås med dina andra vänner bara två stycken. Man behöver inte ses hela gänget jämt. Om du undviker gäng-hänget ett tag så kanske du har energi för det då och då. Det kanske är roligare om du har fått den tiden du behöver med dina andra vänner på separat håll.

Vänskap är inte svart eller vit, jag har massa vänner i gråzon. Alltså vänner som bara är just vänner, inte nära vänner eller icke-vänner. Förr tänkte jag att om jag inte gillade allt hos en person så ville jag inte vara vän med hen, men sen insåg jag att då blir det rätt ensamt. Idag har jag ett gäng nära vänner, som jag köper hela paketet hos (även om man såklart kan störa sig på varandra! Så är det ju med partner och familj också). Sedan har jag flera andra vänner som jag träffar i gäng och vars vänskap jag kan uppskatta i den mån vi ses.

Om du däremot verkligen vill att ni två hittar tillbaka till varandra tycker jag att du ska testa att ta upp det här igen, mer tydligt denna gång. Så får vi se hur hon reagerar, känner och tänker.

Stor kram!

Middag på Rutabaga

Hej Michaela!
Jag har en fråga till ”frågor med forni”. Min pojkvän fyller år i oktober och jag har funderat vad jag ska ge honom i present. Kommit fram till att jag vill ge honom en hel dag med upplevelser. Allt från frukost ute till sena natten. Vi bor i Sthlm och jag är relativt nyinflyttad. Har du tips på några guldpärlor? Någon speciell aktivitet som är mysig att göra? Bästa dagspahotell att ta in på? Om någon annan läsare har något bra tips, så ge mig!
Många varma kramar,
Linn <3

Hej Linn, vilken underbar present till din pojkvän! Jag har gjort två blogginlägg med restauranger i Stockholm som jag tycker om. Du hittar dom här och här. Är det fint väder är Djurgården magiskt och väldigt romantiskt att promenera runt. Ät lunch eller middag på Oaxen Slip, så vackert där året om. Gällande spa tycker jag om Clarion Sign (så att man kan nyttja deras roof top pool!), Grand Hotel (så så så magiskt!), Yasuragi. Jag tycker att det är mysigt att ta en lång promenad genom stan, kanske kolla lite butiker och sen äta burgare (om han är en burgarkille 🙂 på Flippin Burgers, Barrells, Franks eller Gnarlys Burger. Om han gillar sport kan jag tipsa om Pitchers på Regeringsgatan/Birger Jarlsgatan (i korsningen) – det är min killes favvoställe haha. Om ni vill äta en speciell och god middag så är Rutabaga och Lilla Ego bäst i stan. Puss <3

Vart är den fina vita skjortan från som du visar upp i videon?

Jag hittade den inne på Jackie i Mall of Scandinavia och den är från ett märke som heter Sleek Atelier. Galet fin! Älskar att den är så basic men ändå har snygga detaljer med ärmarna. Tror jag lyckades hitta den online här.

Min favvoklänning från Self Portrait

En annan fråga, vad har du för storlek på self portrait klänningar? Är de små eller stora i storleken? Tacksam för svar! Tänkte beställa på nätet. Kram!

De är prick normala i storleken! Jag har alltid 36/S i alla mina kläder 🙂 Kram!

Hej forni! Jag har en fråga till dig som du kanske kan ta upp i nästa frågor till forni eller som kanske någon läsare har bra svar på. Du verkar ju ha blivit så bra på att läsa av dig själv när du är stressad, och att du då trappa ner.

Jag har nyligen börjat studera efter att ha jobbat i flera år, och känner en otrolig press att göra bra ifrån mig (vet om att jag har orimligt höga prestationskrav på mig själv). Studierna sätter hård press på oss att bevisa vad vi kan, tidigt, och vi tävlar alla om några få platser på vidarestudier i slutskedet. Problemet är bara att jag håller på att gå under av stressen. Jag har gått från att vara en harmonisk och lugn person som sovit tungt och tryggt om nätterna till att knappt sova alls. Vaknar mitt i natten klarvaken och ligger vaken tills jag ska gå upp, har insomningsproblem andra kvällar och har till och med börjat göra konstiga saker ifrån mig när jag sover. Som att skriva anteckningar på mobilen, i sömnen! Har dessutom dragit på mig utslag jag inte känner igen och yrsel samt tryck i bröstet. Det sistnämnda är lindrigt såklart. Men värst är sömnen! Så, har du några tips på hur man stänger av det man gjort under dagen (jobb/studier/grejer man läst in) innan man ska sova? Hur rensar jag tankarna och lägger allt det där åt sidan? Och i värsta fall, vad är det bästa tipset för att lyckas somna om igen om man vaknat på natten? Hit me up!

Hej fina du!

Det låter som att du håller på att bli utbränd tycker jag. Det coolaste med kroppen är att den visar, fysiskt sett, att den mår dåligt psykiskt. Om vi inte tar stressen på allvar går det psykiska måendet vidare i den fysiska. Vi får hjärtklappningar, sömnproblem, håravfall, ångestattacker osv. Om jag var du skulle jag måla upp någon sorts överblick över ditt liv, din vardag och din stress för att sedan prioritera. Behöver du göra allt du gör? Plocka bort några saker. Annars kommer du troligtvis att bli sjukskriven för utbrändhet i framtiden. Det är så bra att du är uppmärksam på dina signaler, men ta dem på allvar också!

Några snabba tips för att göra situationen mer hållbar på en gång:
– Boka in egentid i din kalender där jobb, skola, prestation är helt uteslutet
– Stäng av notifikationer på telefonen
– Stäng av ljud och vibration på telefonen, den avbryter och stressar i onödan
– Ha mobilen i ett annat rum när du ska sova
– Hitta någonting som är helt oberoende av dina studier i din vardag som du ägnar några timmar i veckan åt, exempelvis träning eller laga mat.
– Kom ihåg att det du gör nu inte är livsviktigt. Att du mår bra är det viktigaste av allt. Ingen kommer dö för att du inte pluggade tills du svimmade inför en tenta. Tillåt dig själv att vila

 1. Hej!
  Måste bara skriva till sistnämnda personen som ställde fråga kring stress. Jag har varit i din situation och det där är allvarliga symptom på utmattning. Jag tycker du ska gå till en läkare för få rätt hjälp och möjlighet till återhämtning. Du behöver ett läkarintyg för att få möjlighet till att sjukskriva dig vid behov. Ta dina signaler på allvar och försök stå på dig! Lycka till ❤️

 2. Hej, blev bara tvungen att kommentera detta ang den första personen, då en varningsklocka lös hos mig. Jag själv har varit ätstörd och jag kände igen mig lite med kompisen i den texten och fick en känsla av att hon är påväg in i en liknande situation. Kolla hur hon mår – på riktigt! Kan handla om liv och död.

 3. jag själv känner att vänner kommer och går, man mognas och förändrats och det är ju härligt. an byter vänner efter ens livsskeden.

  Men om man är rolig för någon är det en annan sak och då ska man prata och va öppen med varandra, det kanske är precis vad personen i fråga behöver och egentligen vill ha:)

  MvH

 4. Hej! Tack för en sån himla härlig och inspirerande blogg ❤️
  Skulle du kunna tipsa om festkläder som man kan ha nu på
  Hösten när det börjar bli kallt. Så svårt ju, kram

 5. Hej Forni, min pojkvän fyller år i oktober och han har typ alllllt man kan tänka sig, fina parfymer, kamera, för mycket kläder etc. Han fyller tjugo så vill verkligen ge honom något speciellt, har du några förslag? Du ger alltid så himla bra tips sedan vet jag att det blir super svårt pga du inte vet någonting om honom och presenter brukar ju vara lite personliga. Men vad hDe du köpt till D om han fyllt tjugo nu tror du? Tack för att du gör mind dagar med de bästa inläggen, kram <3

 6. Hej!

  Till dig som ställde första frågan. Jag har varit i en liknande situation som du.

  Jag gjorde så att jag informerade de andra i gruppen att jag ville göra slut med denna tjej, så att de var medvetna om det. Sen sa jag följande till tjejen:

  Jag tycker inte att det känns som att vår vänskap fungerar längre, och jag känner att jag blir av med mer energi än vad jag får. Jag vill inte bryta helt med dig, eftersom vi hänger i samma gäng, men jag vill inte vara nära vän. När vi ses tillsammans med andra så kommer jag alltid vara trevlig och jag vill absolut inte ha någon konflikt. Men jag tycker inte att vi passar ihop som nära vänner. Om jag har fest eller liknande så kan det hända att jag väljer att inte bjuda dig, och jag har full förståelse för om du inte bjuder mig osv. Men för att alla skall må så bra som möjligt runt oss, så ville jag berätta för dig, så att du inte undrar varför jag tar avstånd.

  Lycka till! Kram

 7. Hej! Jag ska på bröllop en bit utanför Chicago om en månad. Ska blir så glatt! Jag och min mamma ska då passa på att ta några dagar i Chicago. Har du eller någon annan läsare några tips på vad vi ska göra, se och äta?
  Kramar

 8. Jag har en akut mode fråga!! Köpte världens snyggaste ”skinn” kjol i burgandy. Men VAD har man för jacka till? Jag lever ju i min skinnjacka men tycker det blir lite konstigt att matcha. Min jeansjacka känns inte heller helt rätt. Hjälp hjälp hjälp!!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi