Min mamma

Mamma,
idag fyller du 50 år.

När jag berättar för folk om din ålder blir de alltid lika förvånade över hur ung min mamma är. Jag har fått höra det i hela mitt liv – att jag har så unga föräldrar. Vänner och bekanta höjer chockartat på ögonbrynen och säger med positivitet ”Åh, vilka unga föräldrar du har! Lyllos dig!”.

Det finns ingenting, verkligen ingenting, jag är så tacksam över som att du gjorde valet att bli gravid som ung och sedan för all framtid vara en ung mamma. Inga ord i världen kan beskriva min tacksamhet över alla dessa extra år vi får med varandra som går andra familjerelationer förbi. Tack, alltså verkligen tack, för att du redan vid 22 års ålder valde att bli gravid med mig. Tack för att karriär och andra drömmar sattes åt sidan för drömmen om att bilda en familj. Tack för att vi får så många år tillsammans. Tid tillsammans är det viktigaste vi har.

Tack för att du är min bästa vän och mamma precis lika mycket och på precis samma gång. Jag visste faktiskt inte att det gick att vara båda två. Jag har sett föräldrar vara bästa vänner med sina barn eller mammor som är sådär riktiga mammor mot sina barn, men den här hårfina balansen som du lyckas upprätthålla… jag kunde aldrig i min vildaste fantasi förstå att det var möjligt. Att en och samma person kan vara både min tryggaste plats, människan som har gett mig liv och den person jag helst skrattar tillsammans med – det är ju helt jävla otroligt.

Du är allt.

Om jag stillnar och tänker på dig ser jag ditt ansikte genom åren som har gått sen jag var barn, hur det har förändrats med tiden, men också hur skrattet alltid har varit på pricken detsamma.

Det finns ingen som har ett så vackert skratt som du mamma – det är beroendeframkallande och när jag ser det förstår jag direkt varför pappa blev blixtförälskad i dig. Vilken italienare skulle inte jaga efter en kvinna genom en hel restaurang, in i köket, tjata hål i huvudet på henne och be om en dejt på sina bara knän – när den kvinnan skrattar som du? Jag förstår varför pappa sen den första gången han såg dig, tittade på dig i en minut och sedan sa till sina vänner: ”Henne ska jag gifta mig med”.

Tack för att du gifte dig med pappa.

Mamma, jag skulle kunna fylla hela den här bloggen med lovord för dig. Jag kan fylla varenda sida med min kärlek till dig. Jag älskar dig oändligt mycket, och kommer alltid att göra det. Framför allt är jag tacksam. Du är den tryggaste personen jag vet och din famn står alltid öppen för alla. Jag vet ingen som tar så bra hand om människor som du. När någon behöver vara liten, får man alltid visa svaghet hos dig. Du dömer ingen.

Jag ser fram emot 50 år till med dig. Det ska bli ett rent nöje att se dig bli mormor till mina barn och gammelmormor till deras barn. Alla resor vi ska göra, platser vi ska se, saker vi ska uppleva.

Grattis på din stora dag mamma. Vi är många som älskar dig högt och mycket. Tack för att du finns i allas våra liv.

Världens bästa mamma! Hurra!

IMG_6381

När pappa fyllde 50 år skrev jag en text till honom också, den kan ni läsa här om ni vill.

 1. Åh Michaela, tårarna rinner.. såklart! Så fint skrivet. Är också så tacksam över att mina föräldrar fick mig när de var unga, så sorgligt med “barn” som inte får tillräckligt många år med sina föräldrar, vad än anledningen är såklart.

  Grattis till mamma Forni!

  1. Sorgligt? Du kan vara nöjd med ditt liv utan att säga att andras är sorgliga, det om nåt är sorgligt.

  2. Folk är väl tacksamma över att ha fått ett liv ens, oavsett om deras föräldrar är unga eller gamla. Själv är jag tacksam över mina äldre föräldrar som håller ihop, har en bra ekonomi och har gått i pension när jag var ung och därmed hunnit hänga massor med oss barn! Som Anna säger, man kan vara tacksam för det liv man getts och behöver inte se sorgligt på andras förutsättningar.

   1. Hej kära vänner! Positiv energi i detta kommentarsfält tack, speciellt i det här inlägget som betyder så mycket för mig. Kommer det fler kommentarer kring den här diskussionen tar jag bort allihopa. Ni får gärna diskutera men helst inte i just detta kommentarsfält. Kram!

    1. Tycker det är synd att det mesta måste vridas och vändas på. Jag menade inget illa med min kommentar och ber om ursäkt om någon tog illa upp!

 2. Riktigt, fantastiskt vacker text. Tårarna rinner och droppar ner på tangentbordet. Kram till dig och din mamma <3

 3. Inte ett öga torrt, ingen skriver som du Michaela.
  All kärlek till mammor, de starkaste människorna jag vet <3

 4. Det här kan vara den absolut finaste texten du skrivit. Rakt in i hjärtat. Så. Himla. Fint. Och det sjukaste är att jag känner precis likadant om min mamma. Jag pluggar utomlands, och imorgon ska jag äntligen åka hem. Att jag äntligen ska få krama min älskade mamma imorgon gör mig varm ända in i själen. Tack för den här fina texten. Mammor är bäst!

 5. Åh Michaela, jag blir så glad av att du verkligen uppskattar och är tacksam för din fina och extraordinära familj. Vi är många som inte haft samma tur att få såna här relationer. Blir så rörd (och avundsjuk) av detta. Det enda jag kaan göra är att bestämma mig för att bli en kärleksfull mamma den dagen jag får barn. Allla borde få uppleva en sån här fin relation genom livet!

  Njut! Många kramisar

 6. Vad gulliga din mamma och du är och vilken fin text! Tycker verkligen inte det är konstigt att ha en så ung mamma, min mamma tex är 47 år just nu, så hon fick mig vid 19 års åldern. 🙂

 7. Otroligt rörande text Michaela! Kärleken lyser rakt igenom <3 ta hand om er, och ha en härlig semester! Kram

 8. Skulle kunna kopiera detta rakt av och ge till min egen fina mamma. Otroligt bra skrivet! Världens största eloge och tack till alla fantastiska mammor som sätter mer än guldkant på tillvaron

 9. Åh, det här ska ta fram och läsa när jag tvivlar på valet att vara ung mamma, inte för att jag själv inte älskar det(för det gör jag), men för att jag ibland tänker att andra ser ner på det. Tack för att du skrev det här! Stor kram

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi