Påskdagen i Italien

IMG_6797

IMG_6802

IMG_6822

IMG_6810

IMG_6818

Vi gick ju upp tre igår morse (snarare natt…) för att hinna till påsklunchen. Vår släkt bor strax utanför Rimini så smidigaste sättet att åka hit är att flyga till Bologna. Tyvärr går det inga direktflyg dit så vi fick mellanlanda i Köpenhamn. Men så var det bara det att flyget var en timme försenat från Stockholm, så vi landade 08.07 i Köpenhamn och flyget till Bologna gick 08.15. Hehe. Som tur är var de schyssta och flyttade fram flygtiden till 08.25 så att vi hann på håret. Jag börjar bli riktigt irriterad på att flygen alltid är försenade – det är så tråkigt att missa sin mellanlandning – men den här gången skötte SAS det bra. Tack för det! Utskällningen som SAS hade fått om vi missat flyget och därmed vår påsklunch här i Italien, ojojoj, den hade inte varit nådig. Speciellt inte när det är de själva som sätter ihop flygtiderna och beräknar att en timmes mellanlandning ska räcka.

ANYWAY! Sidospår haha. Vi kom innanför dörren vid tolv och vid ett var det lunchdags. Vår faster och våra kusiner kom över och så åt vi en hederlig italiensk påsklunch. Jag får ofta frågor om hur vi pratar med varandra… Min farmor och farfar pratar svenska, de bodde i Sverige när jag var liten men flyttade sedan tillbaka till Italien när jag var runt tio år. Även min faster har bott i Sverige och pratar svenska. Mina kusiner pratar italienska och engelska. Jag och Timmy förstår italienska en del men kan inte prata själva. Resultatet blir en salig blandning av de tre språken och om jag eller Timmy berättar en historia på svenska, eller våra kusiner på italienska, så brukar vår faster översätta. Jag är så van vid att man pratar olika språk eftersom det har varit så sen vi var små, men det är kul nu när våra kusiner kan prata engelska så att vi kan prata mer med varandra.

På lunchbordet serverades följande: foie gras-snittar, chark, sparris och ägg som antipasti. Tortellini till primi (<333!) och så lamm med potatis och kronärtskocka till secondi. Som efterrätt serverades tiramisu, klassisk italiensk påsk-kaka (eller något?) och så fick vi påskägg allihopa av nonna och nonno! Italienska påskägg är stora och av choklad, så slår man sönder dem för presenten som ligger gömd inuti. Lite som ett väldigt stort kinderägg. Ni vet att i Italien äter man inte trerätters-meny utan fyra rätter va? Dubbla varmrätter alltså. Så nu kanske ni förstår var min matglädje kommer ifrån 😉

Ni kan ju tänka er hur mätt man var efter den där lunchen… jag tog en powernap på två timmar efteråt hehe. På kvällen åt vi vitello tonnato (kalvkött med tonfisksås, en av min farmors paradrätter), sen spelade jag och Timmy yatzy och kollade på serier.

Nu blev ju det här blogginlägget en halv bok men så kan det bli ibland! Idag vankas härlig lunch nere i Rimini och sen står lite sko-shopping på schemat. Puss!

  1. Underbart härligt! Älskar Italien 🙂 jag vill peppa dig att ta tag i italienskan, antingen plugga själv eller gå en kurs. Har själv förälder från ett annat land och det är guld värt att kunna prata med släktingar. Jag har pluggat italienska och det går fort att lära sig. Eftersom du redan förstår mycket så dröjer det inte länge innan det lossnar med snacket också 🙂

  2. Tänkte samma som Milla – lär dig italienska! Om du ren förstår en del så är du ju ren halvvägs 🙂

  3. Varför pratade annars er pappa inte italienska med er när ni var små så ni skulle ha blivit tvåspråkiga? Pratar själv två språk med mina föräldrar och dessa språk kommer ju gratis när man är liten 🙂

    1. Hej Elina! Det kommer från Lindex och är ett presslån, men jag tror att det finns i butik nu. Kram!

  4. Ironien i hvor utrivelig du er i din formulering er jo total. Utrolig nedvurderende å påstå at en voksen kvinne ikke kan skrive om mat eller politikk på et personlig nivå.

    1. ursäkta men vad babblar du om? vad har din kommentar för relevans med detta inlägg? förstår verkligen inte vad din poäng med denna kommentar är

    2. Förstår inte vart du vill komma, Matilda. Det är väl klart att Forni förstår att det finns strukturer i samhället som påverkar unga kvinnor till att vara missnöjda med sig själv och sitt utseende. Hon har väl aldrig gått till personangrepp för att hon får konstiga frågor om mat, utan jag tycker hon svarar på sakligt sätt. Jag tycker det är bra att hon finns som förebild så att unga personer ser att det är ok att äta mat och gilla det (något som borde vara självklart!). Hur tycker du hon ska svara på sådana frågor istället? Tycker det är bra att svara ur ett personligt perspektiv eftersom frågan är riktad till henne personligen (vore konstigt att svara ur ett samhällsperspektiv) men samtidigt påpeka att frågan är väldigt märklig.

  5. Matilda, känner du att din kommentar samt aggressiva och nedvärderande ton bidrar till ett bättre samhällsmönster för kvinnor och tjejer? Du undanber Michaela att komma med ”pekpinnar” men verkar samtidigt tycka att det är helt ok för dig att ge egna pekpinnar och berätta för Michaela vad hon kan och bör skriva om? Om du vill bidra till att bryta negativa samhällsmönster är du tyvärr helt ute och cyklar…

  6. Vilket himla härligt inlägg!!! Har följt din blogg sen vi båda var 17, o har alltid älskat inläggen när du är i Italien. Gud vad jag gillar dig! Njut av resten av Italien-vistelsen!

    1. Hej Anna! Åh så glad jag blir av din varma kommentar. Många kan tycka att bloggen blir lite tråkigare när jag är utomlands för att igenkänningen försvinner, men eftersom mina resor är en så stor del av mitt liv vill jag gärna skriva om dem i alla fall. Inte minst när jag är här hos min älskade släkt. Uppskattar verkligen din kommentar – stort tack för den. Skickar massor med kärlek!

  7. Vet du hur mycket djurplågeri och tortyr som krävs för att producera foie gras? För att inte tala om kalvkött? Det är helt sinnessjukt att du väljer att konsumera produkter från en så hänsynslös och grym industri! Och sen till på köpet göra reklam för dessa produkter som om de skulle vara något bra. Läs på och gör dig själv, djuren och planeten en tjänst, tack.

    1. Istället för att skriva ”läs på” så kan du väl säga vad som är bättre att välja då? Jag läser på massor men ärligt talat så finns det problem överallt, dåliga djurförhållanden, dåliga arbetsvillkor, utarmade jordar, kemikalier och långa transporter. Upplys oss gärna för jag har inte direkt tid att odla grönsaker och ha egna höns.

    2. Fois gras äts i hela Frankrike och varje dag av tusentals människor. Ska du inte med en nedlåtande ton läxa upp dem också? Mest nyfiken är jag på om du hade vågat PRATA till Michaela på samma sätt som du skriver. Försök tänka lite på om du skulle vilja bli tilltalad på samma vis som du gjorde med din kommentar. Det tror i alla fall inte jag att du hade 🙂 Alla människor kan inte leva ett liv som passar dina moraliska värderingar och din syn på livet.

  8. Michaela, jag vill ge en röst till dom som inte har en egen. Jag har följt din blogg (som jag älskar) i flera år och tycker verkligen att du är en superfin person. Så snälla ta inte illa upp när jag nämner foie gras. Jag förväntar mig inte att du (eller någon annan) blir vegetarian/vegan över en dag, men jag önskar att så många människor som möjligt undvek produkter som produceras på ett så fasansfullt sätt.

    ”Produktionen av Foie Gras innebär att ankor och gäss tvångsmatas med så stora mängder mat att deras lever sväller till upp mot tio gånger sin normala storlek. Fåglarna tvångsmatas flera gånger per dag genom att en pump körs ned i halsen och trycker ned upp till ett halvt kilo foder på bara några sekunder. Den förstorade levern kan leda till att fåglarna får svårt att gå och andas. Många djur dör av skador, värmeslag och av att levern slutar att fungera.
    Tvångsmatning är förbjuden i flera EU-länder, inklusive Sverige. Ank- och gåslever importeras dock till Sverige och säljs i butiker och på restauranger.”
    http://www.djurensratt.se/vara-fragor/internationellt-arbete/las-mer/produktion-av-ank-och-gaslever

    Här är en video där Kate Winslet berättar om hur foie gras produceras. Utmanar vem som helst att kolla utan att må illa:
    https://www.youtube.com/watch?v=DyOu-GVtgPQ

    Du kanske inte läser detta, men kanske finns det någon annan som gör det och får kunskap som de inte hade tidigare.

  9. Jag tycker att din blogg alltid är härlig och personlig, bra blandning av allt. Läst din blogg sen du började skriva. Jag har funderat lite över hur vissa andra bloggar har förändrats så mycket och blivit så ytliga, strävan efter att ha en perfekt yta. Det känns tråkigt för en läsare som har följt så länge. Sen kommer man in till din blogg och blir glad, då man kan känna igen sig hos dig, se både vackra och vardagliga bilder, din fina stil och dina intressen. Få följa med i din vardag. Till exempel så är dina helg-inlägg är mysiga och även detta inlägg. Fortsätt skriva din blogg som du gör, det fungerar å du är härlig!

    1. Åh vilken underbar kommentar, tack snälla för att du skrev det här, det värmer oerhört mycket <3

  10. Hej Michaela!
    Kan inte du skriva ihop ett inlägg om Rimini?! Ska dit i sommar och blir så peppad av dina bilder! Vill veta ALLT!
    Tack för en härlig blogg btw

  11. Vilket härligt inlägg! Är det din faster som står i förgrunden, med ett rött smycke runt halsen? Gud vilken vacker kvinna! Hennes ögon strålar. Ser ut som en riktig powerwoman. Hela din släkt är förövrigt supersnygg… du har nog stilen i blodet 😉 Och ni verkar ha det så härligt tillsammans. Blir lycklig av sådana här inlägg… och saknar min egen familj lite extra (de bor visserligen i Sverige, men drygt 40 mil bort, så man ses inte varje dag längre. Familjen är <3

    1. Ja det är min faster, vilken gullig komplimang, det ska jag hälsa henne! Tack snälla. Ja familjen är ju allt <3

  12. Hej Michaela! Kul att läsa lite om ditt italienska ursprung 🙂 Om du skulle vara intresserad har vi ett italienskt café på Vasagatan 50 här i Stockholm, och vi har fina italienska påskägg som vi själva importerar. Om du har vägarna förbi, kom in på en kaffe och kika lite på vårt utbud!

    https://dabramo.se/

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi