Lilla listan om att bo

Elsa gjorde en lista som handlade om hennes år i Stockholm när hon flyttade från Göteborg. En lista om att flytta helt enkelt. Men jag insåg att om jag tar bort de första tre frågorna kan det lika gärna vara en lista om där man bor och det kändes så fint så jag snodde den från henne. Tack Elsa!

Hur många gånger har du flyttat runt:

I Stockholm har jag bott på sju olika platser om man ska räkna alla. Mina första två år i livet bodde jag i en hyresrätt i Jarlaberg i Nacka. När jag var två år och min lillebror skulle komma till världen byggde min pappa villan där vi växte upp. I villan i Älta bodde jag tills samma månad som jag fyllde 19 år, då flyttade jag hemifrån. Jag och Petra fick tag på en andrahandslägenhet på Kungsholmen vid Kungsholmstorg (Bergsgatan närmare bestämt!). Där bodde vi tillsammans i ett år och sen bodde jag där själv i ett år till. Det var en etta på 38 kvm med liten balkong, klackskor i vartenda skåp och utsikt över häktet. När Oscar som jag hyrde lägenheten av skulle flytta hem från USA igen flyttade jag in hos Dasha i några månader medan jag var mellan lägenheter. I februari 2011 flyttade jag in i min första egna bostadsrätt på Kronobergsgatan på Kungsholmen, då var jag 21 år. Jag älskade den lägenheten. Men år 2013 träffade jag D och i september samma år flyttade vi ihop, jag hyrde ut min lägenhet till Timmy och så flyttade jag in på Nybrogatan. Där bodde vi i ett och ett halvt år tillsammans innan vi flyttade in i min drömlägenhet, där vi bor nu! En sekelskiftes-trea på 86 kvm med balkong och högt i tak på Östermalm. När jag kommer ut ur porten på mornarna ser jag vattnet och Strandvägen, våra dörrar i huset är målade i turkost och på innergården bor det massa söta fåglar.

Vart känner du dig som mest hemma:

Jag känner mig hemma i varenda stadsdel i den här staden. När jag hade flyttat hemifrån var jag så fascinerad av Stockholm att jag bara promenerade omkring så ofta jag kunde. Jag hittar rätt bra i stan och har små guldkorn jag gillar i de flesta hörn. Det området jag har minst koll på är Hornstull, Zinken, Mariatorget – knivsöder eller vad det kallas haha? Så där känner jag mig minst hemma. Även Odenplan/Norrtull har jag lite dålig koll på. Annars känner jag mig rätt hemma överallt men numera såklart mest på Östermalm eftersom det är här jag har valt att bo!

Favoritkvarter:

Jag kommer aldrig sluta älska Strandvägen. Det är så lyxigt att jag får bo ett stenkast från den tycker jag. När jag var yngre älskade jag att promenera Strandvägen fram, med utsikt över Gröna Lund och alla vackra byggnader (speciellt Hotell Diplomat) som tornar upp sig. För att inte tala om vattnet! Men jag är också hemskt förtjust i Djurgården, speciellt runt Gröna Lund/Skansen, där promenerade jag alltid när jag precis flyttat hemifrån och var ledsen eller ensam. Allt är så glatt där. Så gillar jag Lärkstaden med dess otroliga byggnader. Även Nytorget, att promenera ovanför Slussen vidare över Skeppsbron med utsikt över Stockholm, Norr Mälarstrand en sommardag eller Rörstrandsgatan i solnedgången. Jag får inte nog av Stockholm.

12e25041a8329e3d0dbf8db376fe8fc0Evelina, Petra och jag på Tennstopets uteservering – en favorit i Vasastan

Favoritgata:

Strandvägen, Rörstrandsgatan, Danderydsgatan.

Fulaste plats:

Alla platser där det byggs men om jag måste välja har jag aldrig varit speciellt förtjust i Odenplan, det är rätt ocharmigt.

Vart går du vilse:

Inte på så många ställen. Som sagt, jag har promenerat mycket i vår huvudstad så hittar rätt bra här. Tycker dessutom bara att det är härligt att gå lite vilse ibland, för fram kommer man alltid.

Finns det någon stadsdel som ditt hjärta vill undvika:

Nej. Det finns charm i alla stadsdelar. Dessutom tror jag inte på att begränsa Stockholm till enbart en stadsdel. Tråkigt att göra så när man har en hel stad att leva i!

En plats du aldrig glömmer:

Kronobergsgatan kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta. Här hade jag min första bostadsrätt, här bodde mina bästa vänner, här blev jag (lite) vuxen. Jag kan fortfarande känna doften längst med Kungsholms Strand, hur gruset värmdes upp när solen låg på, när vi bästisar promenerade runt Kungsholmen efter jobbet flera dagar i veckan. Cigaretterna i mina öppna fönster, de spontana kvällarna, alla fester. Jag har så mycket minnen på den gatan och det känns extra fint att min lillebror bor där nu för tiden!

En plats som var viktig 2008:

År 2008 tog jag studenten. Det året bodde jag på Berns 2.35.1 under vinterhalvåret och på F12 under sommarhalvåret. Resten av tiden satt jag i Nacka Gymnasium och efter studenten i juni flyttade jag in på Bergsgatan i augusti. Jag var ung, livet kröp under huden på mig och jag kände mig så jävla levande hela tiden.

En plats som var viktig 2012:

2012 var ett mellanår av ingenting. Jag festade för mycket, hängde med fel killar, hade inget djup alls i mitt liv. Allt bara gick på ytan. Ett år där jag trodde att jag levde livet och hade svinkul men i efterhand har insett att jag var rätt tom och försökte fylla tomheten med fel saker. Det var kul men oviktigt helt enkelt. De viktigaste platserna i allt det här var min lägenhet när den var fylld med alla mina bästa vänner, mina föräldrars hus och mina farföräldrars lägenhet i Italien.

8ce00377f7b2bf747f972ec5d8f45bb1Äter glass i en toskansk by sommaren 2012

En plats som är viktig 2016:

Vår lägenhet!!!

Om du skulle flytta nu, vart skulle du helst vilja bo:

Jag vill inte bo någon annan stans, jag älskar vår lägenhet, stadsdelen där vi bor och Stockholm.

Bästa utseserveringen om våren:

Strandvägen 1 och Milles har varsin magisk uteservering. De är varma när alla andra uteserveringar fortfarande är kalla och så ser man vattnet där ifrån. Sen har jag alltid älskat att titta på Sturehofs uteservering när jag går förbi. Där trängs glada Stockholmare som blommar ut under våren och har humöret på topp.

Bästa dansen om sommaren:

Jag är ju inte ute och dansar så mycket längre men om jag går ut på sommaren går jag till Wall!

Bästa promenadstråket om hösten:

Djurgården med all sin natur är obeskrivligt vacker på hösten när allt är färgat i orange. Gör nästan ont i hjärtat att promenera där då.

img_0744-1024x1024En promenad runt Djurgården i september, precis innan löven ändrade färg

Bästa fikastället om vintern:

Snickarbacken 7! Mysigt, bra om man sitter själv och de har supergod rulltårta.

Favoritmatbutik:

Sabis i Fältöversten är grym men också grymt dyr. Daglivs på Kungsholmen är en underbar butik men i två våningar vilket blir ett litet minus om man ofta glömmer saker (som jag gör…). Så de två får nog hamna på delat förstaplats trots deras diverse minus.

Och favoritklädbutik:

Jag shoppar mest på Zara i Sturegallerian, ”råkar” slinka in där jämt och ständigt. Ingen härlig butik alls, men fina saker.

All time favorite-restaurang:

Men GUD så kan man ju inte säga??? Omöjligt fråga, nästa tack.

IMG_5977En asiatisk middag på Milles för några veckor sen

Har du något stammishak:

Ja en hel del, älskar att hänga omkring på stan ju :))) Men Nybrogatan 38, Riche, Strandvägen 1 och Milles är de där jag hänger mest samt hejar på halva personalen, speciellt Riche som jag har hängt på i många år nu. Jag älskar känslan av att vara stammis någonstans och en av de bästa grejerna jag vet är när en restaurang får en att känna sig som stammis fastän det är första gången man är där. Då vill man gå tillbaka.

Hur länge tror du att du kommer bo här:

Alltid. Min dröm är att ha en eller två bostäder i andra, varmare länder men att alltid ha Stockholm som bas. Jag älskar den här staden, här finns alla jag älskar och jag slutar aldrig förvånas över dess skönhet.

  1. Vilket himla mysigt inlägg 🙂 Jag har aldrig ens vart i Stockholm (skäms på mig haha…) men nu blev jag ju sugen på at flytta dit!

  2. 3tipsfrånknivsödernärduvillutforskadendelenavstan:
    Bar.hommage-mysigtochgrymmadrinkar
    Restaurang.barbro-jättegodjapanskmat-missainteankan!
    Paradiso-kulställemenkanskebarasöderborsomgillardet
    😉

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi