SICILIEN

c9f7815eb7ff07626ffa548fb0c61d3f

Min älskade mamma fyller 50 år nu i vår och vi tänkte fira henne utomlands! Sicilien tror jag att det blir, närmare bestämt. Vi reser ju uteslutande i norr eller mitten av Italien så jag måste erkänna att vi är lite lost när det kommer till Södra Italien.

Men vad gör det när jag har er?

Tänkte därför kolla vad ni har för tips när det kommer till Sicilien! Vilken stad är härligast att bo i? Vad finns det för guldkorn? Vi gillar ju som ni vet väldigt bra mat, vackra omgivningar och pittoreska små byar/restauranger/ställen. Tipsa gärna! Vi tänkte hyra hus också så om ni har några supertips där är det också välkommet.

Nu ska jag börja laga söndagsmiddagen. Lasagne! Orkar inte vad gott det ska bli. Trevlig kväll!

 1. Åh älskar Sicilien! Jag har bara varit där en gång, men har en svärmor som nog varit där 10-15 gånger. Vi bodde på ett litet hotell i Giardini-Naxos, nära Taormina. Hotellet var inget speciellt (dock fullt dugligt för nästan inga pengar alls) men jag gillade verkligen Taormina, och så ett måste att ta en promenad upp till Castel Mola! Känns som att tiden har stått stilla där med alla italienska tanter som sitter på sina balkonger, och utsikten är ju FANTASTISK där uppifrån.

  Vi åkte även på en båtutflykt, verkade finnas vid de flesta stränderna. Rekommenderar det med! Och pizzerian Bussola i Giardini-Naxos serverade fantastiska pizzor vill jag minnas 🙂 Gud så sugen jag blev på sicilien nu, kanske får bli en resa dit i sommar!

  1. Jaa Taormina är fantastiskt vackert! Har vart i Sicilien två gånger(min pappa är också från Italien) och jag var båda gångerna i Giardini-Naxos området. Helt ärligt så är det området inte alls särskilt kul men bussen upp för den kringliga backen och så är du i Taormina som är ett italienskt paradis! Vacker stad med fantastiska vyer, grymma restauranger, små trevliga konstnärsgallerier och butiker. Rekommenderar restaurangen el duomo som ligger på piazza el duomo. Grym!!
   Håller även med föregående talare att castel mola är ett grymt utflyktsmål, otroligt vackert!

   PS. Vi åt också lunch varje dag på Bussola haha …

   1. Skrattar åt mig själv för att jag skrev ”pizzerian”, känns inte riktigt rättvist mot restaurangen.. haha! Menade såklart att pizzan där var fantastisk 🙂 Har du något hotell i Taormina att rekommendera? Blev så sugen på att åka tillbaka i sommar.

 2. Åh nej åk till Tropea i Kalabrien istället! En helt UNDERBAR pärla på fastlandet, mycket vackrare än Sicilien!! Extremt god mat och helt underbar stad, hela kalabrien är fantastiskt och även Italiens fattigaste område så de behöver all turism de kan få!!

 3. Badesi på Sardinien är annars underbart, superliten pittoresk stad med max 1000 invånare och nära till havet

 4. Södra Italien är verkligen fantastiskt! Jag och min familj har varje sommar, under hela min barndom, bilat från Sverige ner till Kalabrien. Sicilien är också helt fantastiskt, men missa inte Tropea!! Den staden är verkligen helt förtrollande! Gällande boende har vi alltid bokat genom in-italia.se. De har hjälpt oss hitta helt otroliga boenden genom åren och har verkligen stenkoll på hela Italien. Rekommenderar dem starkt!

 5. Vi hyrde hus i Marsala, av en man som alla känner där som heter Giovanni. Huset heter Villa Hermes. Stort lyxigt hus med egen pool och färska örter och citrusträd utanför, några meter från stranden. Alldeles intill ligger en pizzeria som helt seriöst har den godaste pizza man nånsin kan få tag i. Alla vi 10 pers som var där drömmer fortfarande om den pizzan!

 6. Jag och min pojkvän åkte till sicilien för ett par år sedan. Vi hade inte kollat upp så mycket som vi borde ha gjort. Vi valde att åka till Palermo. Vi var inte nöjda med den resan. Det var smutsigt, dåligt med bra restauranger och även om staden ligger vid havet var det långt till någon badstrand.
  Så mitt tips är att INTE åka dit.

  Vi bokade förra året en resa till Sardini en efter mycket research och den ön verkar sjuuuuuuukt vacker. Tyvärr avbokade vi den resan då jag blev gravid och vi kände inte att vi hade råd att lägga dom pengarna när ett nytt liv stog för dörren. Men vi ska dit… nån gång! Kolla upp Sardinien istället. Ska vara Europas motsvarighet på Maldiverna; )

 7. Åk till Taormina på Sicilien eller till Tropea i Kalabrien, helt fantastiska ställen båda två! Rekommenderas varmt från en annan italienare från norra, men som upptäckt södra delen på senare år.

 8. Är i princip uppvuxen i Italien på somrarna men har aldrig varit på Sicilien fören förra sommaren! Åkte runt i två veckor men drömstället var absolut en liten ö vid namn favignana! Vi åker dit i sommar igen!

 9. Taormina! Bra ställe att bo på (men se till att hotelet har pool), därifrån kan man göra många utflykter. Långa gatan med massa restauranger är underbar. Vi åker dit för att fira min mamma som fyller 50 nu i sommar. Det blir fjärde gången. Älskar Taormina – sen kan man ta taxi till giardino naxos för att bada i havet

 10. detta tipset hoppas jag av hela mitt hjärta att du kollar upp och litar på mig. jag var där förra sommaren och hyrde då hus, det var alldeles fantastiskt och avslutade resan med några dagar i den fantastiska staden Syrakusa, med massor av vackra byggnader, stora italienska torg med marmor på vägen och otroliga restauranger. där bodde vi i den GAMLA delen av syrakusa. ortigia-halvön som den kallades och bodde på henrys house. absolut inget lyxigt och kollar man på bilderna på rummet är det kanske inte man fastnar för direkt men för ovanlighetens skull var bilderna väldigt orättvisa mot verkligheten. med personal som gör allt för att du ska trivas lovar jag dig total avkoppling. frukosten är helt jävla fantastisk, alltså verkligen, och varje kväll innan man går ut och äter middag kan man gå till solterrassen där man dricker en god drink, kollar på solnedgången och blickar ut över havet. när jag skriver detta ryser jag för det var verkligen helt fantastiskt. under drinktiden kommer det även in massor med fantastiska (gratis!!) småförrätter som är helt hemmagjorda och alldeles galet goda. kan se mig dig sitta på solterrassen under vindruvorna som växer kring skuggtaket och skriva på din bok eller bara sitta och ta det lugnt. SÅ Henrys House är något du absolut ska kolla upp. TACK för din blogg, den ger mig så mycket!

 11. Lilla fiskestaden Cefalú är otroligt vacker, pittoresk och mysig. Bodde precis nära lill hamnen och stranden i en lägenhet. Puss!

 12. TAORMINA, en underbar bergsby som verkligen är förtrollande! gå gärna i små gränderna bakom shoppinggatan så hittar ni guldkorn att ära mat på =)

 13. Har varit på både Sicilien och Sardien flera gånger och kan precis som flera andra rekommendera Taormina – otroligt mysig stad! Rekommenderar att bo uppe i Taormina och inte nere i byn Giardini-Naxos som är ganska sliten och mer ”charter”. Sen är Stintino på Sardinien galet vackert! Vattnet är precis lika klart och turkost som på bilderna. Kram!

 14. Halloj!
  Jag och min man reste till Taormina för tre år sen, helt underbar liten by som vi definitivt kommer åka tillbaka till under någon av våra bröllopsdagar. Ha en fin resa när ni väl åker! 🙂

 15. Marsala! Om ni söker genuint och ej turistigt! Vi har en lägenhet i staden! Otroligt god mat och massor med bra restauranger. Ni måste då även besöka öarna utanför bla favignana, levanzo, marettimo bland annat! Mycket tunisiska influenser i området, häftigt! Lite ruffigt här och var och inte tillrättalagt, men samtidigt vackert! Finns mycket att se och vi tröttnar aldrig!

 16. Lipariska öarna utanför Sicilien En ögrupp bestående av 7 st (tror jag) öar varav den ena Stromboli ( där Ingrid Bergman mötte och bodde med sin Rossellini) Huset kan man titta på . Man tar sig lätt med flygbåtar till öarna över dagen . Lämpligast att bo på ön Lipari . Prova det ! Sicilien med sitt Taormina är vackert men för turistigt . Lipari mer genuint och inte så besökt av alla chartersvenskar. Hoppas du åker dit ,skulle vara trevligt att få återuppleva genom bilder från din blogg.

 17. Sardinen är skit! En väldigt tråkig ö där folket som bor inte en uppträder sig riktiga italienare men där emot är Sicilien en riktig pärla. Ska ni åka dit bör ni bo i Taormina en liten stad uppe i bergen där många filmstjärnor och rika bor när de är på besök.

 18. Taormina är helt fantastiskt! Mitt favorithotell är San Domenico Palace och så rekommenderar jag att äta varenda middag på Rosso Di Vino, det är en underbar liten restaurang som drivs av två systrar och de byter meny varje dag med färska råvaror från dagens fångst. Taormina är för såvitt en turiststad, men det finns också mycket runt omkring. Skippa en heldag på Isola Bella, dyrt & trångt. Bästa är istället att hyra bil (det finns stora parkeringshus i båda delarna av staden) och ta en tur till en liten privatare strand norröver eller åka upp på Etna och uppleva vulkan-natur.

 19. Åh vad härligt med Sicilien! Var där med en vän i Catania, Taormina, Cefalù, Palermo & ön Favignana. Älskad verkligen Sicilien och vill se mycket mer vad ön har att erbjuda. Taormina var otroligt vackert men alldeles för mycket turister när jag var där i Augusti. Föredrog Cefalù där Cinema Paradiso är inspelad. Litet och väldigt mysigt. Favignana var magiskt vackert, otroliga vyer och turkost vatten. Fick jag möjligheten igen så skulle jag utforska öarna runt Sicilien!

 20. Cefalu är ett tips, trevlig miljö och många små härliga restauranger.
  Är själv också oftast i norra Italien men det här kan jag rekommendera.
  Enligt en vän så ska även Taormina vara fantastiskt. Hoppas ni får en trevlig resa.

 21. Hej! Va roligt att ni ska åka till Sicilien. Jag var där två veckor förra sommaren och jag älskade det verkligen. Jag vill framförallt tipsa om Siracusa. Det är en helt fantastiskt trevlig stad med ett oändligt utbud av mysiga resturanger och barer. Även Ragusa var väldigt trevligt. Det ligger lite mer inne i landet och är omgivet av berg, fantastisk utsikt!

 22. Hej Michaela,

  Vi var på Sicilien för två år sedan och vi var på östra sidan. Hyrde ett hus på sluttningen till Etna. Vi hade en bra vistelse men är tveksamma om vi kommer att åka tillbaka. Gör vi det så blir det till Cefalu som vi hört väldigt mycket gott om. Vi var nere i området söder om Siracusa en dag och det var väldigt, väldigt vackert och inte så turistigt. Sen vet jag inte om jag skulle tillbringat en hel vecka där men det var väldigt vackert och Sircusa en vacker stad.

  http://byemmak.blogspot.se/2014/08/siracusa.html

  Taormina, som var den stad/by där vi tillbringade mest tid är väldigt turistig men också väldigt charmig. Grand hotels uteservering är magiskt trevlig.
  http://byemmak.blogspot.se/2014/08/belmond-grand-hotel-timeo.html

  Isola bella-stranden sjukt överskattad och den som ligger precis norr om Isola bella mycket trevligare. Nu var vi där vecka 30 så det var ju verkligen högsäsong.

  http://byemmak.blogspot.se/2014/08/beachlife.html
  http://byemmak.blogspot.se/2014/08/min-30-arsdag.html

 23. Hej! Jag läste i kommentarerna om att hoppa över Palermo. Jag håller inte alls med! Älskar Palermo, varit där två år i rad och åker dit till sommaren igen. Vi har hittat massor med mysiga redtauranger med svingod mat, mysiga gränder och torg! Rekommenderar jag verkligen!!

 24. Nu vet jag att du har bestämt dig for Sicilien. MEN! en o i Medelhavet som ar underbar ar Korsica, en mindre stad pa Norra sidan som heter Calvi ar underbar, sa också Bonifacio i Soder. Pa Korsika (som kallas for Medelhavets Nya Zeeland) finns bade vita strander och svarta strander. men hyr bil for on ar sa vacker sa det ar ett maste med nagra dagars utforskande! I norra delen finns ett naturreservat och vastra kusten ar svindlande vacker utsikt. Maten ar en korsning mellan Franskt och Italienskt. Om jag ska rekommendera en fin ort pa Sicilien sa rekommenderar jag San Vito Lo Capo. Men har aven hort oarna norr om Sicilien (som har tidigare rekommenderats har) ska vara fantastiskt vackra.

 25. Det är väldigt nära mellan sicilien och Malta, har själv besök malta flera gågner och åkt över till Sicilien över dagen.
  Kan vara en tips då Malta är fantastiskt.
  Även turen till Etna på scilien är häftig 🙂

 26. Hej Michaela!

  Min kille är från Sicilien så har rest där en hel del och kan bara säga att det är sååå fint! Det finns så mycket att se och göra (vingårdar, bra stränder, historia, kultur, ariktektur) och så är maten det bästa ever! Jag skulle rekommendera att åka till Favignana (en liten paradis ö utanför Sicilien), Cefalú och Tonnaro di Scopello på västkusten och Taormina (lite mer turistigt) på östkusten. Siracusa, Ragusa och Noto i sydost lär också vara magiska! Jag har skrivit om mina Sicilien resor här:

  http://www.ohsolina.com/about-last-summer/
  http://www.ohsolina.com/all-i-need-are-palm-trees-and-a-little-bit-of-paradise/
  http://www.ohsolina.com/last-days-in-italy/

  Ha en bra måndag!

 27. Vi körde runt hela ön när vi var där och det bästa stället var definitivt San Vito Lo Capo och att åka med båt till småöarna utanför västkusten.
  Vi tyckte östra sidan var alldeles för turistig.

 28. Sååå kul att ni ska till Sicilien!! Bästa ön i Medelhavet, utan tvekan! Har själv varit runt mycket men mest på Sicilien eftersom min sambo är därifrån, vi åker ner minst en gång om året och har gjort det i 10 års tid tillsammans, i år åker vi ner i början på maj, sen i aug-sept igen. Om ni vill ha en riktigt bra vistelse är mitt bästa tips att undvika allt som heter turistfälla. Taormina, Catania, Etna, på västra delen av ön är sjukt vackert men fullt av turister precis som san vito lo capo vid Palermo på östra sidan. Chefalú är också sjukt vackert men även där en del turister. Vill du ha en mer autentisk upplevelse så är mitt bästa tips Agrigento-regionen som ligger längst den södra kusten. De bästa stränderna på Sicilien om somrarna hittar du här, bl.a. Scala dei turchi som är magiskt. Flyg till Palermo eller Trapani och hyr bil. Sciacca är en liten hamnstad med många kulinariska guldkorn, speciellt nere i hamnen och i gamla delen av stan. I staden Licata finns en brutal 2-stjärnig Michelin restaurang, La Madia, som lagar traditionella sicilianska rätter på nytt vis. Åk och shoppa modehus på Sicily outlet village eller på små pittoreska gator i de fantastiska små städerna. Nu när vi åker i maj så hoppar vi svärisarna och bor på B&B Le Foglie D’Argento som är typ en agricultura i Agrigento. Så bra boende! Annars finns det ett super resort som heter Verdura resort precis vid havet som är helt brutalt! Vi brukar åka dit och äta middag ibland, helt sinnessjukt! De flyger själva in vissa gäster, på egen landningsbana i resortet haha! Du måste googla!

  Ny känns det som jag lagt ner hela mitt hjärta och själ i kommentaren haha men ger det en chans och googla, ni blir inte besvikna, lovar!

 29. Naxos – Taormina är så mysigt. Pittoreskt italienskt. Var bara där en dag då vi bodde i Catania (vårt hotell va grymt men staden var inget speciellt). Sicilien är ett av mina favorit resmål!

 30. Måste ju bara tipsa om Taormina! Tog med min kille dit när han fyllde 25 (för att även gå på fotboll i Catania) och Taormina blev en stor favorit! 🙂 Vi bodde uppe i bergen så hade utsikt över hela kusten. Underbart ställe som har allt, vyer, stränder, shopping, fantastisk mat etc.
  Vill även tipsa om den kända Amalfi-kusten, även den underbar! Firade min mammas 50 årsdag där i somras. Utan tvekan det vackraste stället vi varit på! Vi bodde i Praiano, där vi från vår balkong blickade ut över storasyster Positano. Kan verkligen rekommendera att bo i de mindre byarna utanför då folket där fortfarande fascineras av turister som vill besöka deras små bergsbyar. Riktigt mysigt och bevarat ställe!
  Hoppas ni får en härlig semester! 🙂

 31. Hej Michaela!
  Såg att en annan läsare rekommenderat samma hotell som jag ville skriva till dig. Villa Belvedera i Taormina. Det vackraste hotellet du kan föreställa dig, med en magisk trädgård, utsikt, mat och för att inte tala om personalen. Magiskt!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi