Tack

ViktigaKommentarer

Jag fick dessa kommentarer i ett inlägg i veckan efter att flera personer som vanligt ifrågasatt reklamen i bloggen. När jag läste dem kände jag av hela mitt hjärta en stor tacksamhet.

När jag jobbade som mest vid sidan av bloggen kunde jag inte uppdatera den så ofta som jag ville – eller som ni önskade. Resultatet blev sura kommentarer om dålig uppdatering och att det inte är värt att följa en blogg som inte hålls tillräckligt mycket vid liv. Jag tog efter mycket funderande beslutet att säga upp mig från mitt heltidsjobb för att kunna fokusera till 100% på att driva den här bloggen efter det. För att kunna uppdatera mer och ha mer tid till mina sociala medier.

För att jag ska kunna göra det, behöver jag tjäna pengar. Och mitt sätt att få in pengar varje månad, och ändå kunna fokusera så mycket som möjligt på mina sociala medier, är genom att göra olika typer av samarbeten. Om jag inte gör dem måste jag ha ett annat jobb vid sidan av, och därmed sänka både kvaliteten och kvantiteten i bloggen. Men nu har jag ju tagit beslutet om att jag inte vill det.

Den här bloggen har mer läsare än de flesta printprodukter som riktar sig till kvinnor i Sverige idag. Magasin som du betalar pengar för att läsa. Trots att du betalar pengar för innehållet, är magasinet till minst 30% fyllt av reklam. Mycket av innehållet färgas dessutom beroende på vilket varumärke som lägger mest pengar på annonsering.

Den här bloggen är mitt egna digitala magasin. Jag driver det helt själv, utan någon hjälp. Ni får läsa det helt gratis. För att vi ska kunna ha det såhär så gör jag, och kommer fortsätta att göra samarbeten. Jag får varje vecka tiotals förfrågningar från företag som vill synas i den här bloggen – vilket är förståeligt då det är en av Sveriges största bloggar. Jag tackar ja till kanske 5% av alla förfrågningar jag får. Det är de förslag som jag tycker passar bäst in i innehållet och som jag känner att jag kan stå för. Om det är någonting jag har fått betalt för, står det alltid tydligt att det är ett samarbete. Dessutom – bara för att det är ett samarbete betyder inte det att det inte skulle vara trovärdigt. Det händer att jag själv kontaktar företag och föreslår att göra någonting ihop för att jag gillar just det företaget. Då är det extra kul att kunna tipsa om glasögon från Synsam eller ett gott alkoholfritt bubbel när det är ett genuint tips och det dessutom ger mig en inkomst.

Sen är det helt upp till dig som läsare hur du vill hantera reklam och samarbeten. Precis som du när du bläddrar i ett magasin väljer om du vill köpa parfymen från Dior som Kiera Knightly poserar för – eller om du bara vill bläddra vidare till nästa sida. Du väljer – ingen tvingar dig till något.

Jag hoppas att ni fortsätter följa med mig i den här bloggen under 2016 så ska jag fortsätta att göra mitt bästa för att driva en så härlig blogg som möjligt.

Massa kärlek!

  1. väldigt bra skrivit! tror väldigt många inte tänker på det här sättet kring reklam i bloggar, så hoppas de förstår bättre hur saker hänger ihop nu. Jag själv tycker det är väldigt roligt att läsa om samarbeten du gör, speciellt eftersom du är så tydlig med att berätta när det är sponsrat – då kan man som du säger välja att ta det till sig eller inte. Vill slutligen säga, fortsätt följa ditt egna känsla och gör som du vill, för du gör det riktigt bra <3

  2. Du är bäst Michaela, TACK för att du lägger ned tid och energi på din fina blogg, det ger massor till oss som läser. Fantastiskt att du genom samarbeten kan fortsätta och få lön för mödan – det är ju som du säger ditt jobb. KRAM och styrka till dig <3

  3. Jeg var en av de som fulgte deg fordi du hadde en annen jobb ved siden av og jeg likte at bloggen bare var noe ’på siden’. Men, jeg kommer ikke til å slutte å lese nå fordi jeg stoler på deg og vet at du bare velger samarbeid du kan stå for. Ikke alle samarbeidene tiltaler meg fordi vi er på helt andre plasser i livet, men jeg kommer aldri til å slutte å lese. Takk for at du er deg!

  4. Det är precis så jag tänker när jag läser din blogg: det är som en tidning, all reklam kanske inte passar mig och det är bara att bläddra vidare då. Om jag känner att sponsorerna strider mot mina åsikter eller värderingar så är jag, precis som alla andra, fri att sluta läsa.
    Tack för en jättefin blogg 🙂

  5. Hej Michaela! Intressant inlägg och stå på dig, du är duktig på det du göra och det är ju därför vi följer dig, eller hur?! Nu till min fråga.. Tror du att det i framtiden kommer bli så att man får betala för att läsa bloggar? Eftersom en blogg lite är som ett magasin, som man utan att ifrågasätta måste betala för? 🙂

  6. Gud vilket bra inlägg!! Tycker det är så tråkigt med människor som bara klagar, oftast går det ju heller inte att göra dem nöjda, alltid är det nåt som är fel. You go <3

  7. Förstår dig helt och hållet!! Klart att du ska göra samarbeten och de flesta är faktiskt riktigt bra! Köpte det alkoholfria bubblet direkt!

    Har du läst denna? http://www.konsumentverket.se/Global/Konsumentverket.se/Beställa%20och%20ladda%20ner/Vägledningar/Dokument/Vagledning_om_marknadsforing_i_bloggar-201511-tillganglig-KOV.pdf
    Hade varit bra om du i början av inlägget hade på ett tydligt sätt märkt ut att inlägget har ett marknadsföringssyfte. Bara ett önskemål för att göra det lättare för oss läsa att identifiera. Hoppas du haft en bra helg! Kram!

    1. Hoppas verkligen inte att du tog detta fel. Haft dåligt samvete hela kvällen. Älskar din blogg och du verkar vara en fantastisk människa och ska inte kritisera dig på något sätt!

  8. Tack själv Mickis! För allt du delar med dig av, för att du inspirerar. Inte bara när det gäller det ytliga utan även hur man bör vara som människa. Jag är bara några år yngre än dig, men du har trots allt varit en väldigt stor del av min uppväxt. Från tiden då alla ville ha en Fendi Spybag och Kenneth Jay Lane’s halsband med en jordgubbe (haha!).

    Hoppas på att någon dag få chansen att ta en fika med dig, eller ett glas bubbel på Riche! Puss och kram på dig fina <3

  9. Bra skrivet! Jag tror att många glömmer bort att det faktiskt, för många, är ett jobb! Alltså måste den som skriver kunna tjäna pengar på det, och så länge man inte vill betala för att få läsa bloggen får man stå ut med att det är reklam/sponsrade inlägg i den!

  10. Bra sagt! Det är ett jobb att driva blogg, och att få läsa bloggar och lyssna på podcasts gratis är ett privilegium. De som driver det och får allt att gå runt måste självklart få betalt! Visst kan det ibland vara otydlig vad som är reklam och inte, men man får isåfall hoppas att bloggaren endast samarbetar med företag denne står för ändå! Kämpa på Michaela, du är fantastiskt duktig!

  11. Jag är SÅ glad över att du satsar helt och fullt på bloggen! Jag läser varje inlägg långsamt, för jag inspireras så mycket av dig. Tack för att du finns och delar med dig av det i en blogg!

  12. Helt rätt! Om folk inte uppskattar reklam så kan man ju strunta i att läsa. Ingen är tvingad att klicka sig in här, och om faktumet att du får betalt stör dem så slipper dem 🙂

  13. Inte mer än rimligt! Vi har vant oss vid att allt ska va så ”gratis” de senaste åren, vi måste inse att det här är sättet vi betalar för den media vi får konsumera.

  14. Håller verkligen med dig, så bra skrivet! Det går inte att lägga så mycket tid på någonting (bloggen) utan att få betalt för det.

  15. Har absolut inget emot reklam i en blogg så länge det tydligt framgår att det är en annons, samarbete etc vilket jag upplever att du är noga med att klargöra.

  16. BÄSTA! jag hoppas såå innerligt att du kan ignorera alla trista kommentarer, även om det är svårt. För haters gonna hate, oavsett vad man gör <3

  17. Hej, har nyligen studerat mycket kring reklamforskning och precis som någon skrivit ovanför så tror jag att en viktig faktor är att det FRAMGÅR att det är reklam, och att reklamen har en identifierad sändare.

    Tycker att du är väldigt tydlig med detta (något som tyvärr inte alla bloggare är, enligt marknadsföringslagen ska reklam märkas ut så att läsaren förstår att det är reklam)

    Så fortsätt ditt arbete med din grymma blogg :-)!

  18. Jag tänkte på en sak. Visst kan det ibland kännas konstigt att läsa bloggar där författaren av dem har som arbete att dokumentera sitt liv och rekommendera företag mot betalning. Eftersom det är så långt ifrån ens egen verklighet kan det vara svårt att relatera och förstå att allt inte är lika perfekt och bekymmerslöst som på ytan. Men å andra sidan, vet du vad som är så skönt med dig och den här bloggen? Att du är ärlig med att inga människor är supermänniskor, utan att vi alla bara är helt vanliga fantastiska människor och vi klarar inte av hur mycket som helst. Någon skrev ovan att hen läste din blogg för att du tidigare hade ett fancy jobb OCH bloggade. Jag läser din blogg för att man slipper ta på sig glasögonen! Man inspireras precis som om man läste ett glossy magasin MEN det lyser också igenom att du är mänsklig och det är lätt att förstå vad som är reklam och inte. Att du varit öppen med att heltids-bloggande och heltidsjobb och allt annat blir för mycket gör att också jag kan dra en lättnads suck och inse att det är okej att inte göra ALLT HELA TIDEN. Kram och Kärlek <3

  19. Bra skrivet Michaela! Håller helt med!

    Jag skulle tycka det var fantastiskt roligt ifall du kunde göra ett inlägg med tips om hur man gör för att få en riktigt bra blogg som besökarna vill gå tillbaka till. Har precis börjat och vill verkligen satsa på att få till en bra blogg, men jag tycker det är lite svårt. Stor kram

  20. Väldigt bra inlägg och förklaring till att detta faktiskt är ditt jobb och inkomst. Jag har tänkt på detta sättet innan men det är bra att du förklarar det öppet på bloggen för tydligen är det inte alla som reflekterar på de sättet, vilket också är förståeligt såklart. Och som du säger, alla gör precis som de vill med reklamen i bloggen, tidningen eller på tvn.

  21. Så himla enkel men vettig värdering! Jag tycker det är alldeles självklart med samarbete men många verkar ha problem med det, bra att du förklarar Michaela! och tack för din fina blogg <3

  22. Så bra formulerat! Självklart är det så!
    Många skriver negativa kommentarer om reklamen för att de helt enkelt inte har koll. De vet inte hur det funkar. Ta inte åt dig och glöm inte att vi är oändligt många som fattar och hejar på dig! <3

  23. Så bra skrivet! On point! som Margaux skrev. Förstår dig helt och det är toppen att du gör det så tydligt som du gör. Var själv en av de som reagerade ganska negativt på första inlägget om eurocard men vill gärna påpeka att en av de faktorerna som störde mig mest var att du bloggade på devote och jag har fått för mig att de har en ganska ung målgrupp…känns mycket bättre när du bloggar på nya portalen och man ser mer av dig och mindre portalen och deras ”totala” målgrupp.

    Hoppas det går toppen för dig och att 2016 blir ditt år!!!

    Grym blogg, tack! Har följt så länge och kommer absolut att fortsätta!

  24. Håller med dig, men jag tror samarbeten måste röra produkter/tjänster som läsare är vana vid att se i din blogg. Dyker det upp något helt nytt (tandkräm och kreditkort) känns det inte särskilt trovärdigt och det är nog det som många reagerat på.

    Om man ser det som ett magasin så går ju utvecklingen mot att man köper redaktionell yta (och inte en traditionell annons). Vissa av dina samarbeten känns mer som annonser, och jag tror läsarna hade gillat om de inte hade den utformningen utan istället var mer integrerat i ditt vanliga format. Dessutom hade det nog fungerat mycket bättre för dina samarbetspartners.

    Äh, vad vet jag? Detta var bara en tanke, men de hade varit intressant att höra vad du tror om detta. Hur som helst; tack för en bra blogg. Gillar din blandning av högt och lågt, personligt och ytligt och att du alltid skriver med värme 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi