Vintertid

Gudars skymning vad mycket grejer det är just nu. Andas andas, snart kommer lugnare tider.

Jag måste fråga er, vad tycker ni om när man byter till vintertid/sommartid? Jag såg på Nyhetsmorgon att människor blir otroligt deprimerade i och med tidsomställning och att det blir jobbigt för många barn som har tydliga rutiner. Varför måste man ändra, kan man inte bara ha samma tid året om? Visst att det blir lite ljusare på morgonen, men det blir ju också mörkt så tidigt vilket är så tråkigt… vad tycker ni?

a7bd7f67e6c95863c45c36c312ff9aac

 1. Jag tycker tidsomställningen är helt onödig då jag uppskattar ljuset mer på eftermiddagen än på morgonen. Jag skulle gärna avveckla hela tidsomställningen om jag fick bestämma 🙂

 2. Håller med föregående talare! Känns så otroligt onödigt och något som vi har bara för att det typ alltid funnits? Förstår verkligen inte logiken i att ställa fram/bak klockan en timme .

 3. Syftet med sommartid är att maximera den ljusa tiden på dygnet, vilket känns logiskt då men surt på vintern när man behöver ljuset ännu mer.

  Jag påverkas absolut av vintermörkret och när vi flyttade till Malta i december förra året var det så skönt att slippa det. Visst blir det mörkt här på kvällen också men inte på samma sätt som i Sverige, havet är blått, himlen är blå, solen skiner (för det mesta) och inget grått slask på marken. Det gör under för välmåendet!

 4. Jag måste säga att det faktiskt inte påverkar mig så mycket, inte vad jag är medveten om iaf! Märker knappt att det har skett eftersom klockor på dator och mobil ändras av sig självt. Haha när jag skrev det insåg jag att jag inte vridit tillbaka mitt armbandsur och alltså gått med fel tid hela veckan utan att märka det, så ne jag blir nog inte påverkad.

 5. Skulle gärna ha sommartid året runt. En timme “extra” ljus på eftermiddagen gör mig SÅ mycket bättre än morgonen, då man ändå bara ska till jobbet..

 6. Jag har varit så känslig, ynklig, deppig och på allmänt dåligt humör ända sedan helgen. Kanske bara samanföll sig som så denna helgen. Vet inte om det har med tidsomställningen att göra, Man vill ju hinna vara ute så mycket som möjligt innan det blir mörkt… ska springa ut från kontoret prick 16! Men kan absolut förstå att en del blir höstdeppiga av det… Vill. inte! Kram på dig!

 7. Jag tycker att vi kan ställa tillbaka klockan en halvtimme, o sen får det vara så hela tiden. Inga mer byten. 🙂

 8. Jag blir nog inte mer deppig av tidsomställningen än av hösten generellt, men jag håller med övriga som kommenterat att det mest bara känns onödigt.
  Allt ställer ju om sig själv och det görs mitt i natten, så jag märker inte av det alls – vilket å andra sidan är smidigt eftersom jag inte heller behöver bry mig om att komma ihåg det. Jag jobbar dessutom hemifrån och går sällan ut förrän mitt på dagen så den där ljusare stunden på morgonen är inget jag märker av heller. Det har hänt flera år att jag totalt missat när det ställts om..

 9. Det är faktiskt vintertiden som vi hade från början. Vintertid var det man hade hela året förut, det är sommartiden som har lagts till, inte tvärt om.

 10. Precis som kajsa skriver så är det vintertid som är “normaltid” så vill man inte ändra tid så vill man alltså ha vintertid åter runt. Med ljuts på morgonen å mörkare på kvällen.

  1. Det funkade i bondesamhället, men vi har kommit lite längre nu. Varför plågas bara för att ‘så har det faktiskt varit från början’???

 11. Jag förstår inte alls varför vi har ställt om klockan och tycker det är jättekonstigt att det är vintertid som är det mest korrekta av dessa två. Klart man vill ha det ljust så länge som möjligt på eftermiddagen/kvällen. Jag sitter här och är lite små sur just nu över att det redan är mörkt ute. Ge mig sommartid nu!

 12. Jag tycker att det är skitjobbigt med tidsomställningen, särskilt nu till vintertid. Superdeppigt när det blir mörkt tidigare 🙁

 13. Förstår inte riktigt hela diskussionen… Det är en timme? Spelar det verkligen så stor roll eller har vill många bara ha en anledning till att gnälla lite till på hösten och mörkret… Märkte inte ens av det, klockan ställer om sig själv och det är ju som att flyga till London i tidsomställning, det märker man ju inte ens av.

 14. Förstår det inte heller faktiskt! För sömnen funkar det dock bra men min hjärna tänker hela tiden “egentligen är klockan…” Snark!

  1. Vissa människor påverkas mycket av den timmen, andra inte. Kan vi inte låta bli att skriva ut våra åsikter på ett nedvärderande sätt vad man än tycker och tänker?

  2. Du kommer fatta när du får barn, eller om du tar till det som Michaela skriver: Människor blir deperimerade!

 15. Innan jag fick barn var jag inte särskilt brydd om tidsomställningen.
  Men nu har vi två små barn som blir helt ur fas en vecka efter att vi ställt om till vintertid, varje år. Vi får inte sova en timme extra, utan vi får vakna en timme tidigare (minst), imorse var det 4.05… De lägger sig en timme senare och vaknar tidigare vilket ju såklart ger sömnbrist och tunga dagar för dem på förskolan.
  Skulle gärna slopa detta hemska påfund, för även om det kan tyckas att det bara är en ynka liten timme så påverkar det många barn oerhört mycket, det blir jobbigt.
  Tusen tack för en underbart mysig, personlig och inspirerande blogg, känns som att man får kika in hos en kär vän varje dag.
  Stor kram, Emelie

 16. Jag tycker de här med att ändra klockan är såå värdelöst. För att vi ändrar klockan och skapar förvirring på massa olika sätt ändras ju inte mörkret / ljuset ute liksom. 😛

 17. Jag är en sådan som älskar alla årstider precis lika mycket (eller okej, sommaren har kanske en lite större plats i hjärtat). Så nu är det ju årstiden då mörkret tar över, vilket innebär att det är dags för ännu mer mys,levande ljus, spakvällar, härliga middagar med vänner och bara varva ner lite (även om allt julstök och så vidare snart drar igång, vilket jag dock också älskar haha). Tycker det nästan alltid finns något som piggar upp och gör varje årstid speciell och efterlängtad, så jag måste säga att mörkret är lite mysigt ändå. 🙂

 18. jag tycker det känns larvigt med tanke på att det handlar om EN timme. jag märker inte av den där extra timmen av ljus då jag börjar jobba kl 7 då det fortfarande är mörkt oavsett om man ställt fram eller bak klockan, sen går jag hem kl 4 och då har solen börjat gå ner och när jag är hemma kl 5 så är det mörkt. jag håller med dig, varför kan man inte bara ha samma tid hela tiden. det är jätte synd för dom der påverkar så mycket 🙁

 19. Tycker det är deppigt med mörkret som smyger på en timme tidigare. Brydde mig inte så mycket direkt ändå, innan jag fick barn. Blev en extra timme med gnäll på kvällen…

 20. Jag hatar vintertid! Blir så arg varje gång. Vill ha ljust på kvällarna! Funderar på att bli miljöpartist då de har förslag på sommartid året om. Det skulle också minska elförbrukningen då man tenderar att ha på fler lampor i hemmet när det blir mörkt på kvällen än mörkare på morgonen. Sommartid tack!

 21. Helt idiotiskt! Förstår inte, jag vill hellre ha det mörkt en timma på morgonen och ljusare när man ska hem från jobbet. Om man sitter och äter frukost i mörkret med tända ljus är ju mysigare är en mörk kväll. Strejk!!! Puss

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi