”YOU HAVE TO UNDERSTAND, THAT NO ONE PUTS THEIR CHILDREN IN A BOAT UNLESS THE WATER IS SAFER THAN THE LAND.”

Jag har varit så otroligt låg de senaste dagarna. Allt skaver i mig. Världen gör ont.

Så obegripligt att leva på med mitt liv som vanligt när små barn, små vackra oskyldiga barn, dör när de försöker fly till tryggare platser.

När jag såg bilden först såg det ut som att han sov. När jag förstod att det var ett barn som dött i flykt hoppade mitt hjärta över ett slag av chock. Av smärta.

Jag ser bilder på människor som flyr och tänker att det finns massa människor i vårt land som inte vill släppa in människor från andra länder eller med andra bakgrunder. När vi har möjlighet att hjälpa så många. Jag får höra om länder som Tyskland där de välkomnar tusentals invandrare med gåvor, tacktal och värme. Människor som släpper in andra människor.

Medmänsklighet.

Det dör människor på flykt. Massa människor. Barn. Jag kan inte släppa tanken på barnen. Snälla snälla ni, visa medmänsklighet och bidra med det du kan.

Det är häftigt att se hur mycket vi kan bidra med bara vi vill, de senaste dagarna har hela internet svämmat över av folk som vill hjälpa. Det är fantastiskt att se och jag uppmanar alla till att sprida förslag på hjälp i alla kanaler man kan. Kanske finns det någon som inte har hjälpt än, som tack vare det du postar väljer att också hjälpa.

Det finns hundratals olika sätt att bidra, hitta det som passar dig bäst. Vigörvadvikan är en underbar organisation som snabbt och solidariskt samlar in pengar till flyktingarna.  Här är några tips från dem på vad just du kan göra för att hjälpa:

  1. Skänk förnödenheter

Vad kan du avvara? Människorna på flykt behöver bland annat skor, hygienartiklar, blöjor, barnkläder och sovsäckar. OBS! Det som skickas behöver vara i gott skick, samt rent och torrt för att inte riskera att mögla under transporten.

Här hittar du information om var och när du kan skänka till insamlingen. 

2. Skänk pengar

Alla pengar vi samlar in kommer att gå till transporten och till att köpa sånt som bättre skaffas på plats, till exempel mat, vatten och välling. Allra enklast är att swisha det du vill bidra med till 0702 09 33 03 (insamlingsansvarig: Ulrika Schreil).

Det går också bra att sätta in direkt på bankkonto i SEB: 5694 05 824 28.

3. Involvera jobbet

Jobbar du nånstans som har lämpliga varor att bidra med?

På önskelistan över saker som behövs finns sovsäckar, liggunderlag, underkläder, hygienartiklar, skor och fleecekläder (hösten är på väg). Kanske kan just din arbetsplats bistå med hjälp?

Maila oss på vigorvadvikan@gmail.com om du har förslag!

  1. Fint skrivet Michaela, jag grät när jag läste vilket jag gjort varje dag senaste veckan. Det är för mycket att ta in. Gråter både av sorg och glädje, sorg över hur många människoliv som går till spillo bara för att de råkade föddas i ett land med krig, och glädje över den medmänsklighet så många i min närhet och över hela världen visar. Droppen kom igår när en SD-politiker kommenterade bilden av den döde lille pojken med orden ”sanering”. Hur fungerar man då? Är man ens mänsklig? Man måste vara ett monster! Tycker det är jättebra att du som når många med din blogg uppmanar till att hjälpa! På mitt jobb bestämde vi gemensamt att vi alla ska ge en dagslön till UNHCR och att hela budgeten till julfest och juklappar på byrån ska gå till att hjälpa flyktingar istället. Ingen kunde ändå tänka på fest när så många dör varje dag. Kanske kan ni på Devote göra nåt liknande? Och jag tänker på Givsom, kan inte ni gör nåt extra nu? Tack för en mysig blogg!

    1. Eller ah, alla ska förstås bidra. Men det gläder mig att ni som kan påverka lite extra mycket med tanke på hur många människor ni når ut till dagligen utnyttjar er plattform för detta viktiga budskap. Tillsammans kan vi göra skillnad!

  2. Det är bra att vi alla hjälper till! Vill dock bara påminna om att Sverige gör en stor insats. Alla hyllar Tyskland… Men jämför vi Sverige och Tyskland så tar Sverige emot 300 (cirka) personer per 100 000 invånare, medan Tyskland tar in 50 (cirka) personer per 100 000 invånare. Vi gör en enorm insats jämfört med andra länder och vi ska vara stolta, inte klanka ner på att vi inte gör något. Jag tycker det är viktigt att vi inte glömmer det 🙂

  3. Jag gråter när jag läser det här, och gråter när jag läser allt som berör ämnet. Hugg rakt i bröstet. Jag hoppas alla tar händerna ur fickorna och gör någonting!!

  4. Håller med, tycker ändå det är konstigt att en sådan bild skulle krävas för att få folk att agera, men självklart bättre sent än aldrig! Jag ska skänka pengar, alla kan hjälpa på något sätt.

  5. Jag blir så tacksam över människor som dig bland annat som skriver så öppet om att man inte alltid mår bra. Har följt dig länge och har dig som inspiration till min egen blogg. Stor kram!!! 🙂

  6. Ord är överflödiga..vi får alla försöka dra vårt strå till stacken <3 Är du fortfarande aktiv i Givesom? Gör Givesom nåt konkret för detta?

  7. mitt hjerte blør for at det som skjer i verden er så urettferdig :´(

    På norsk heter det så fint:
    Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
    og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
    Du må ikke tåle så inderlig vel
    den urett som ikke rammer dig selv!

    <3

  8. Hej, jag tror att det är dags för större tag än att bara ge bort sånt man själv inte använder el svischa pengar och sen klappar man sig själv på axeln. Det är dags att vi alla tänker om tillsammans. Det som behövs är att vi öppnar våra hjärtan på riktigt, du michaela har massvis med plats i din fina lgh, ge någon husrum? Sällskap vid måltider, kontakt med myndigheter, kontakt med arbetsmarknaden…. Dessa människor behöver inte ha en fleecetröja från någon som redan har 10. Dessa människor behöver hjälp med bostad, jobb, utbildning INTEGRATION. Sluta tro att allt löser sig genom att skänka en slant. Ni gör det för enkelt för er själva….. / rannsaka er själv och se om ni kan låna ut ett rum i era bostäder, ert sommarhus… Göra om vinden, fråga på jobbet om man kan ta in någon som hjälper till. Hjälp dessa människor som kunde varit Du och Jag, att hjälpa sig själva!

    1. Men förlåt mig ”A”, men sån där skit tänker jag inte lyssna på. Ge fan i att förminska alla de insatser, små som stora, som människor framförallt den senaste veckan, har gjort! Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och det precis efter den devisen vi alla måste leva nu. Hur har du mage att säga att att skänka kläder eller att Swisha pengar inte är att hjälpa till? Att det inte är det de behöver? Läs igenom din kommentar en gång till och tänk om. All hjälp är bra hjälp och det är fantastiskt att vi nu är så många som vill hjälpa på de sätt vi kan!

  9. Hej
    Jag har mycket kläder o skor o hygienartiklar som jag vill ge till de behövde men förutom de datum som jag ser (nu i helgen) 12 o 13 finns platser att skänka bort men då är jag inte här så jag undrar finns det fler ställen o fler datum än dessa .. nu på fredag är det insamling av SKOR endast på kungsträdgåden. .. snälla snälla svara mig så jag vet o adress /plats …

    1. På alla sats-center i Sverige kan du lämna in skor (med oanvända strumpor i) hela denna vecka! Endast skor dock.

  10. Hej Michaela! Lever ”Givesome” fortfarande? Ni borde ju kunna göra en hel del för de behövande just nu. Vänliga hälsningar Matilda

  11. Nu vaknar svenskarna i solidariska tankar. Underbart iofs men var finns ni annars, under en sten? Detta är vårt liv, detta är vad vi måste handskas med oavsett var vi lever. För helvete, detta är ständigt pågående både här hemma och ” där borta”.
    Vi måste finnas hela tiden, även utanför Stureplan!

    1. Det viktigaste är väl att folk vaknar och gör något? Varför ser du ner på de som vill hjälpa nu, för att du kommer ihåg att hjälpa hela tiden? Välgörenhet är inte bara för vissa, med din attityd öppnar man inte upp för att låta alla hjälpa. Om det var en pik mot mig själv så har du nog helt missat att jag jobbat med välgörenhet senaste året (Givesom) samt donerar en hel del pengar varje år till olika välgörenhetsorganisationer. Inte för att det spelar någon roll, det viktigaste är att folk öppnar upp ögonen och hjälper till. Tycker du är helt ute och cyklar med din kommentar och har en riktigt tråkig besserwisser-attityd.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi