En regnig tisdag

IMG_0284.JPG

Började min dag med att ligga sjuk i sängen hela förmiddagen och jobba. När jag blev hungrig gick jag och handlade. Jag har börjat handla mer och mer ekologisk samt hälsosam mat, men det är ju så dyrt? Ekologiskt är väl kanske dubbelt så dyrt, men hälsosamma alternativ till bröd, socker, juice, godis etc. är oftast nästan tre gånger så dyra. Man får göra övergången lite i taget, först för oss är helt klart det ekologiska. Hur äter ni hemma?

IMG_0286.JPG

Till lunch fick det bli en Joe & the Juice-macka och apelsinjuice.

IMG_0290.JPG

Efter några timmars jobb tappade jag upp ett bad för att testa lite nya produkter!

IMG_0300.JPG

Jag måste säga att jag verkligen prickade in rätt dag att vara sjuk på. Så otroligt mysigt med regnet som smattrade på fönsterrutorna när jag hällde upp ett bad, tände ljus, satte på Lugna Favoriter och kröp ner. Tillsammans med några koppar varmt vatten med citron börjar jag verkligen känna mig bättre (thank god!).

IMG_0303.JPG

Nu sitter jag återigen med lite jobb och äter bananpannkakor som eftermiddagssnack. Toppade med Voltaires chokladsås och några hallon, mums.

 1. Vad härligt att du väljer ekologiskt! Jag ser det som att det är den andra maten som är för billig. Historiskt har vi aldrig lagt så lite av vår disponibla inkomst på mat. Om man räknar med allt vi får betala för hur besprutning förstör naturen och gör människor sjuka tror jag helt klart ekologiskt är mer lönsamt.

  En annan sak med att ställa om till eko är att vi hemma hos oss börjat äta mer hemma. Varför köpa dyr icke-eko på lokala thaikiosken när hemma-eko blir billigare. Även om vi såklart ändå går ut och äter 😉 Ett annat argument jag använder när jag står i butiken och eko känns dyrt är att det aldrig kan vara fel att investera i sig själv och det man stoppar i sin enda kropp 🙂 Ha en fin tisdag!

  1. Hey! Älskar det du skrev om att den andra maten är för billig. Bra tänk. Även tänket om kroppen, det är ju så sant. Man investerar i träning och psykologtider och allt möjligt men stoppar i sig det mesta. Ska verkligen satsa på att köra typ 75% ekologiskt under hösten och sen bara ekologiskt till nästa år. Puss!

 2. Jag försöker också köpa vissa saker ekologiskt, men vi köper också mycket laktosfritt och där finns det inte alltid ekologiska alternativ (i vår matbutik i alla fall). Köper ofta Icas ekologiska, typ pasta, krossade tomater och sådana varor. Garant har ofta kött som är ekologiskt och inte jättemycket dyrare än “vanligt” kött. Gällande det nyttiga så försöker jag, men hur gott är det inte med carbonara och lite marabou till efterrätt? 🙂

  1. Haha, helt med dig. Håller med kring laktos, idag fanns det t.ex. inte ekologisk laktosfri mjölk så då får man ju ta vanlig. Men som jag skrev ovanvore 75% ekologiskt hemma en bra start!

   (och ja, carbonaran kommer ju finnas kvar i mitt liv for life, men balans är väl det bästa hehe)

 3. Det absolut viktigaste för mig är ursprunget, alltså självklart svenskt! Vilket jag hoppas att många tänker på, och inte enbart köper icke-svenska men ekologiska flingor utan flingor med svenskt ursprung som är producerade på ett hållbart sätt trots att det kanske inte alltid är ekologiska.

  1. Varför anser du att svenskproducerat icke-ekologiskt är bättre än utländskt ekologiskt? Hur vet du att den svenska varan är producerad på ett hållbart sätt?

 4. Försöker köpa så mycket ekologiskt som möjlig (så mycket som en studentbudget tillåter) och äta mindre gluten och vitt socker. Zucchinispaghetti istället för vanlig pasta är ett hett tips att servera till köttfärssåsen. Chiapudding med kokosmjölk som bas, sötad med agavesirap är ett bra frukostalternativ (jag bruka toppa med lite müsli för konsistensens skull). Nyttiga chokladbollar gjorda på mandelmjöl, dadlar, rå kakao och kokosolja är perfekt till kvällsfikat.

 5. Jag och min pojkvän har levt på studentekonomi i 5 år men äter ändå i princip allt eko, kanske 80%. Tycker inte argumentet att det är för dyrt är hållbart, mycket bra kommentar ovan ang det! Men såklart kan vissa ekologiska varor vara väldigt dyra, men det handlar väldigt mycket om vad man köper för ekovaror! Vet inte vad din butik har för utbud men det finns väldigt mycket bra och prisvärda ekologisk varor om man bara vet var man ska kolla. Renée Voltaire är i regel kasst. Orimligt dyrt och inga vidare produkter, med undantag för deras kallpressade kokosolja som faktiskt är prisvärd. Mycket från Saltå Kvarn är också väldigt dyrt och ovärt, men vissa grejer därifrån är prisvärda, typ deras risottoris och lite andra spannmål. Kung markatta har ett väldigt bra, stort och prisvärt sortiment! En stor favorit för mig. Annars är kedjornas egna ekovaror faktiskt mina favoriter, Ica Loves Eco, Coops Änglamark och Hemköp/Willys ekologiska varor från Garant är otroligt prisvärda och bra! Det gäller att prova sig fram och hitta sina favoriter. Såklart är det lite dyrare, men det är det värt. Dels för dig, din kropp, dina framtida barn, miljö, vattendrag, etc etc – en hållbar värld helt enkelt.

 6. För mig kommer lokalproducerat först, och jag vägrar konsekvent att köpa utländskt där det finns svenska alternativ. Med ett undantag och det är Valio’s laktosfria mjölk. För att det är den enda laktosfria mjölken som är god. Dansk kyckling och fläskkött hamnar ALDRIG i min matkasse. Men efter den lokala aspekten försöker jag att tänka eko/ krav/ rättevisemärkt. Men är man en familj med flera tonårsbarn som äter MÄNGDER märks det ekonomiskt tyvärr. Var vi bara två vuxna skulle jag aldrig ens tveka en sekund i mina val!

 7. Jag har helt enkelt slutat jämföra i affären. Ser inte “vanlig” mat som ett alternativ längre. Alltså det är ju två helt olika produkter exempelvis en ekologisk banan mot en oekolpgisk, eller köttfärs vanlig v/S eko. Ej samma produkt därför tycker jag det känns knäppt att jämföra priser. Vi är två vuxna med ok löner så för mig känns det så värt – vi köper nog 95% ekologiskt. Finns alternativet så väljer vi alltid det och vi har råd. Skulle vi leva på bara en lön eller ha en massa barn kanske det är annorlunda men nu är det bara vi och då har vi ju råd att unna oss det. Dessutom äter vi relativt hälsosamt dvs köper inte mängder av chips/godis/kakor osv osv så den kostnaden slipper man ju. Köper ibland en chokladkaka tex och då kan man ju ta ekologiskt eftersom det är så sällan. Sedan tror jag också att om man köper ekologiskt och lägger mer pengar på maten blir man mer mån om att äta upp allt man köper hem ist för att kasta rester…

 8. Vi köper det mesta i ekologiskt, tyvärr märks det i plånboken då vi är 5 stycken i familjen. Vi försöker även handla nyttigt och undviker i den mån det går socker osv. Tycker att hälsosamma alternativ borde vara billigare med tanke på att befolkningens hälsa försämras hela tiden.
  Tack för en mysig och inspirerande blogg 🙂

 9. Åh så bra att du skriver om detta!
  Vi köper alltid det ekologiska alternativet om det finns, finns det inte brukar vi antingen försöka tänka om eller se om det finns ett närodlat alternativ istället, typ icke-ekologiska tomater från Sverige är ju bättre ur transportperspektiv än ekologiska tomater från Portugal. Sedan när det kommer till kött äter vi väldigt mycket älg, som vi köper från jägare i Jämtland. Det är det bästa ur miljöperpektiv 🙂 när vi köper ägg är det viktigare för mig att dom kommer från frigående höns utomhus än att dom är ekologiska. Så det finns en hel drös olika parametrar för olika typer av livsmedel och hur man kan försöka tänka, men grundprincipen är att vi försöker göra rätt för oss i varje köp och ta det alternativ som är bäst för miljön eller bäst för djuren 🙂

  1. Det är ett vanligt missförstånd att transporterna av livsmedel står för den största miljöpåverkan när det i själva verket är framställningen av livsmedlet som är det avgörande. Svenska icke-ekologiska tomater har troligen en större negativ miljöpåverkan än ekologiska från Portugal.

 10. Vi köper ekologiskt “så gott det går” och där det finns alternativ.
  Jag tycker utbudet börjar bli bättre och större än vad det var för några år sedan och då borde ju priset gå ner kan man tycka.
  Något jag märker stor skillnad på är bananer. Efter att ha ätit en ekologisk banan, kunde jag inte äta “vanliga” igen. Så sjukt stor skillnad! De vanliga smakade bara gift.

 11. Vad roligt att du tänker mer på eko! Jag tycker att det är viktigt att inte enbart tänka på de egna hälsoaspekterna utan på miljön och de människor och djur som drabbas av användandet av bekämpningsmedel av olika slag. Vilket ju är vi alla i långa loppet men direkt de som arbetar på icke-eko odlingar. Då är valet i affären inte så svårt! Håller med ovanstående kommentarer om att maten idag är för billig. Kolla Naturskyddsföreningen om vilka varor som är viktigast att byta ut till eko om du inte vill ta allt på ett bräde. Och det absolut viktigaste vi kan göra för vår hälsa och klimatet är att dra ner på köttkonsumtionen.

 12. Himla bra med eko-tänk! Personligen äter vi hemma i princip bara eko och vegetariskt under veckorna, men att komma dit har ju varit en lång resa! Ingen är perfekt men alla kan göra något, små steg itaget gör att man efter en stund av ren vana bara plockar ner eko-varor i kassen. Ett tips är att börja gå över helt med kött, kaffe, banan, vindruvor, potatis och mejeriprodukter då dessa produkter förstör vår värld mest idag och vi får i oss mest skit av. För dig som är laktos får man ju bara göra det bästa man kan, finns det inte eko så finns det inte. Ett tips är att ställa mer krav på din lokala matbutik, fråga efter de produkter du just saknar i eko så kanske de tar fram dem tillslut 🙂 Sedan är ju håller jag med om det i princip alla skrivit om här ovan, eko är så mycket bättre för miljön, för dig och vår värld. “Vanlig” mat idag är för billig, och är en av våra största (!!!) miljökatastrofer idag.
  Heja dig och lycka till!

 13. Vi bor på Malta och här är det tyvärr väldigt svårt att hitta nyttigt och ekologiskt. Det finns inte ens riktigt smör, bara en massa margarin med namn som “You can´t believe this is not butter”. Jag försöker i stället att handla så mycket närodlat som möjligt. Grönsaker kan man köpa från små vagnar som står här och var på gatorna, då kommer de från nån lokal odlare och därför är det ofta säsongsbetonade varor. Jordgubbssäsongen var tex över redan i april/maj då det blev för varmt.

 14. Såg att någon annan tipsat om chokladbollar, men måste ändå tipsa om dessa jag gjorde igår. Tycker själv att de är GODARE än vanliga chokladbollar eftersom de smakar lite mer vuxet, men ändå sött och gott 🙂

  Till ca 20 (små)
  200 g dadlar
  4 msk starkt kaffe
  4 msk kakao
  4 msk kokosolja
  1 dl havregryn

  Mixa till en smet och rulla i kokos.

  MUMS!

 15. Jag är tyvärr rätt dålig på att välja ekologiskt, brukar mest bli ekologiska ägg och mjölk… Annars så äter jag precis det jag vill. Mycket dinkelbröd med kryddstark ost, örtsalt och massa avokado 🙂 Jag bor utomlands sedan 6 år och är rätt glad för det för i Sverige verkar alla gå på varenda trend som går. Orkar inte med alla dessa träningshets-bloggar och nyttighetstrender. Börjar en äta chia-gröt gör alla det, börjar en med gröna juicer följer alla efter. Jag är smal, hälsosam och tränar lite lagom när jag får tid. Men skulle aldrig i mitt liv få för mig att jag också mår bättre av laktos- och glutenfritt som varenda svensk verkar tro och skulle aldrig utesluta mina dagliga mackor, pretzels och godis. Huvudsaken att man mår bra, är lycklig och inte alltför över- eller underviktig. Stor kram!

 16. Vi har blivit riktigt duktiga på att välja ekologiskt, trots att vi lever på studentbudget. Willys där vi handlar, har bra priser på ekologiskt. T.ex. tomatkross och pasta (Garant) är endast någon/ett par kronor dyrare än vanligt vilken gör det lätt att välja.

 17. Trist att vara sjuk men matväg såg dagen helnice ut! Jag bor i L.A nu där det är lätt att hitta ekologiska grejer, eftersom “organic” är värsta trendgrejen här. Fortfarande lite dyrare såklart men här speciellt känns det viktigt att tänka på sådant då det vanliga kan vara riktigt dåligt annars med hormoner, tillsatser och dylikt! Krya på dig! Kram

 18. Hej snygga M!
  Så fint marmorljus, får man fråga vart de är ifrån?
  Undrar även över marmorkoppen du har?
  Puss o hej leverpastej;)

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi