Min dag

IMG_5117

IMG_5119

IMG_5118

Jag har hittills haft en väldigt bra onsdag. Lite bättre än igår då jag, som jag nämnde, gick till Thelins i Fältöversten för att köpa mig en LAKTOSFRI semla. Bara det att när jag hade ätit den så var den ju inte laktosfri. Vilket resulterade i att min kväll igår inte var så rolig, utan att gå in på detaljer.

Jag blir rent ut sagt så jävla förbannad när människor inte tar ens allergier seriöst. Tror dem att jag säger att jag är laktosintolerant för att skämta eller? Jag köper inte heller argumentet om att ”alla” säger att de är laktosintoleranta för att det känns fräschare och därför orkar man inte alltid ta det seriöst. Även om det säkerligen finns dem som överdriver deras intolerans, eller hittar på, så måste man ta varje allergi på allvar.

Så tack till tjejen i kassan på Thelins som ryckte på axlarna och såg irriterad ut när jag dubbelkollade om den var laktosfri. Tack för att du förstörde hela min mysiga kväll som jag hade planerat. Tack för sex timmars konstant värk, illamående och yrsel. Himla gulligt av dig att vara så uppmärksam.

Nog om det.

Idag har jag haft en betydligt bättre dag. Jag vaknade upp på strålande humör, yogade på morgonen, tog en lång dusch och jobbade första timmen hemifrån medan jag åt frukost. Sedan gick jag till banken för ett ärende följt av kaffe med Anitha hemma hos henne. Alltid så jäkla kul att se hur folk bor! Superfint var det, såklart. Efter kaffen var det dags för lunch med CillaJamies Italian. Jag har hört så mycket dåligt om det stället men kan verkligen inte förstå varför. Det är för det första bordsservering vilket är det bästa som finns för lunch, och trots att man kan boka bord och beställer vid bordet så kostar rätterna inte mer än runt 130 kronor för en lunchpasta. Jag åt en pasta med korv i en tomatsås med smulat bröd & parmesan över som var god. Inte supergod, men mycket godare än de flesta lunchrätterna som serveras runt om. Kommer garanterat gå tillbaka!

Efter det väntade en lång intervju med DN (säger till när det kommer ut) och nu är det superjobb vid datorn som gäller. Vid fem ska jag gå på ett event och sedan blir det hem för middag och mys. Får ta igen gårkvällens missöde…

 1. AAAAAAAAAAAAH. Jag blir så sjukt provocerad när jag läser detta. Så otroligt dålig stil av biträdet, fyfan. När jag jobbade på cafe och någon frågade om allergi och jag inte var säker sålde jag faktiskt inte det till kunden, vill inte ha det på mitt samvete då jag själv är nötallergiker och laktosöverkänslig (inte intolerant men får otroligt ont i magen av för mycket). Många har sagt till mig när jag frågat på restaurang eller cafe efter laktosfritt ”men det där med att vara laktosintolerant är bara en trend”. Ja men jo, tycker det är SUPERTRENDIGT att ligga dubbelvikt i min säng med magsmärtor och spendera timmar på toa, supertrend. Jisses, man ska ALDRIG sluta förvånas över folk. Tycker faktiskt du borde ringa Thelins och be om att få prata med någon ansvarig och berätta för dom, för nästa gång kanske det är mycket allvarligare (nu menar jag inte att förminska ditt problem, förstås otroligt allvarligt ditt med men tänker mer om det skulle handla om nötallergi).

  Michaela, du är GRYM. Puss<3

 2. Nä fyfan, jag lider med dig! Sånt är helt fruktansvärt men tyvärr ganska vanligt… Är själv glutenintolerant och det har hänt alldeles för många gånger att jag fått spendera hela kvällar/nätter i smärta på grund av folks slarv eller ovilja att se till att det jag får är sådant jag tål. Man betalar ju ändå för sig liksom.. Kram på dig!

 3. Måste bara säga en sak angående den icke-laktosfria semlan.

  Såklart ska allergier tas på allvar av alla som jobbar med mat, MEN jag har själv jobbat i restaurangbranschen i många år, och som du, jag, och alla andra människor, har även cafébiträden dåliga dagar. Man har det oftast omänskligt stressigt på jobbet och arbetar under mycket tuffa förhållanden. Det är många beställningar både före och efter just din beställning, och det är lätt att glömma, ta av fel sort eller så kanske det var den som bakade semlorna som hade lagt just din på fel plats?

  Detta är ingen ursäkt till att du fick lida och få en dålig kväll, men kanske ett sätt att se det ur hennes synvinkel! Tänk på hur andras arbeten går till, och med lite mer förståelse för varandra kan man spara in på lite ilska!

  1. Finns inget försvar när allergier inte tas på allvar. Hade ett biträde med en ”dålig dag” gett en nöt till en nötallergiker hade det lika gärna kunnat sluta med ett dödsfall. Sådana misstag ska inte bortförklaras med en dålig dag, kan man inte hålla reda på allergener ska man absolut inte jobba med livsmedel.

   Tänk efter lite, lilla du. Du förstår inte allvaret.

   1. Jo nu när jag är vuxen förstår jag verkligen allvaret! Men jag kan lova att 15-åriga jag som jobbade på ett café inte förstod det!

    Vad jag menar är inte att det är okej, utan att det är fel att skylla på biträdet och att ni alla som tror att ni får rätt mat varje gång lever i en drömbubbla. Tror du verkligen att de som jobbar som biträden, servitriser och ”kockar” på matställen har en utbildning och en förståelse? I så fall har du fel. Man slängs in i kassan eller i köket och det är ofta en jäkla röra överallt kan jag lova. Om du inte vet hur restaurangbranschen funkar är det kanske svårt att tro, men det är bara de bästa eller stora ställena där nån egentligen har koll. Och detta är såklart inte okej.

    Det måste vara bättre kontroll, ja. Men misstag sker tyvärr och som det är i dagsläget skulle jag vilja säga att om man är dödligt allergisk mot nötter bör man ej köpa mat som det ens kan finnas minsta risk att det har kommit spår av nötter i. Det är den hårda sanningen.

    Ha lite mer förståelse för världen, lilla du.

   2. Orka att du ska använda dig utav härskarteknik, ”lilla du” syftade jag på då. En behöver inte förminska andra för att få sina åsikter att låta bättre.

   3. Anna,
    jag håller med dig i det du skriver.

    Men att du använder dig av uttrycket ”lilla du” är nedlåtande, respektlöst och passar inte i en argumentation.

  2. När man till och med dubbelkollar och det ändå blir fel. Där hade hon ju haft sin chans att kika så hon inte hade råkat tagit fel eller vad det nu kan ha varit. Tråkigt med personal inom serviceyrken som inte kan vara trevliga!

  3. K jag håller med dig helt och hållet tråkigt när sådant händer, men det händer alla!
   Michaela jag lider med dig, är själv laktosintolerant. Tycker dock inte att du ska anta att det var tjejens i kassans fel och att hon nonchalerade dig. Som K skriver kan det lika gärna vara en semla som hamnat fel redan från början.

   Hoppas du har en bättre kväll nu!

   1. Om tjejen i kassan svarar JA utan att kolla så att den verkligen är laktorfri så är det ju hennes misstag. Jag har själv stått på café som 15åring och i stressiga situationer har jag ändå tagit mig tid att dubbelkolla eftersom jag inte vill att någon ska råka illa ut eller till och med dö!! Har en vän som åt nyårsmiddag på Prinsen och frågade om Wallenbergaren var glutenfri vilket servitrisen nonchalerade och sa att den självklart är det. Den kvällen fick hon åka raka vägen till akuten för att servitrisen inte orkade kolla att det faktiskt kan vara ströbröd i wallenbergare. Så när det handlar om människor tycker jag inte att det finns några ursäkter trots stressiga situationer MEN alla gör vi misstag tyvärr.

 4. Hej michaela!!
  Tack för en sån mysig blogg, går igenom en lite tuffare period just nu och brukar alltid läsa massa då. Dock har jag någon inspiration för tillfället, kan inte du tipsa om dina favvisböcker??

  Massa kramar!

 5. hej läste att du vart i Chicago för ett tag sedan och undrar vad du tyckte eller om du kan tipsa lite om det för ska nämligen dit snart:

 6. Något som inte alls har med inlägget att göra men som jag bara MÅSTE få ur mig: ditt lyster i ansiktet är magiskt????? Vilka produkter har du använt när just denna selfie togs (krämer, smink osv)? Så fin att jag smälter 🙁 kramis!

 7. Hej fina du ! Har läst din blogg I åååååratal, vet dock inte om du läser alla kommentarer men jag undrar om du hade kunnat göra mig en liten tjänst? Jag ska skicka ut enkäter imorgon men har även ställt en fråga I min blogg(för alla modeintresserade) om du hade velat svara på en fråga som står I första inlägget på min blogg, eller om du hade kunnat länka till min blogg så att fler av dina läsare också svarar på det? Vore såååå snällt, och det hjälper mig jättemycket I mitt framtida projekt ! Tänkte att jag provar här först så att jag slipper mejla dig(du har säkert fullt upp i din inkorg)

  Kram

 8. Åh jag förstår helt din frustration, är själv laktosintollerant och det är fruktansvärt begränsande däremot så har jag börjat äta en medicin som heter Prolaktas och det har förändrat mitt liv, jag tar EN(!!!) tablett om dagen och kan äta som om jag inte vore laktosintollerant ett tips från mig till alla andra lallemagar där ute <3

 9. Så himla tråkigt när allergi ej tas på allvar. Något jag tänkt på mycket på senaste tiden. Jag är själv glutenintollerant och smulor kan få mig sängliggande av magsmärtor. JA – det positiva med den rådande trenden att äta glutenfritt innebär för mig mycket mer alternativ och valmöjligheter – kan alltid hitta något att äta ute och allt oftare kunna välja såsom alla andra icke-allergiker. Men det negativa är att jag uppfattar det som om allergier tas på mindre allvar med anledning av att jag uppfattas gå på ”diet”/välja glutenfritt av hälsoskäl, när jag ber om glutenfritt, vilket gör det mer ok att fuska/slarva lite – eftersom jag inte kommer märka något. MEN jag märker ju något, jag som faktiskt är allergisk och inte bara valt att äta på ett visst sätt. Hemskt tråkigt. Det värsta är att jag var inlagd på sjukhus nyligen pga. lungkollaps och där märkte att det inte ens tas på allvar i en sjukhusmiljö vilket för mig är helt absurt. De som serverade mig mat hade NOLL koll på om exempelvis muslin var glutenfri och sa att jag kunde chansa. Nja, kanske inte… Gjorde mig fruktansvärt besviken. Så ja, det är ett problem!

  1. Linnea! Jag har exakt samma problem! Är superallergisk mot gluten och blir dålig av ganska små mängder. Så var vi på en restaurang i somras där jag beställde en sallad och försäkrade mig om att den var glutenfri. Men när den kommer ut så ligger det krutonger på… Vilket jag påpekar för servitrisen och då säger hon ”jaha men det kan du väl bara peta bort?”

   Som du säger så är det kul att det kommer fler alternativ till oss allergiker men samtidigt är det jättetråkigt att man rycker på axlarna och anser att det bara är en trend!

 10. Fan vad tråkigt 🙁 oavsett det finns människor som överdriver sin allergi eller som påstår att man är allergisk fast man inte är det så är det klart att man ska ta allergierna på största allvar!

 11. Jag provade Jamie’s i höstas och var jätte nöjd med smaken maten som serverades (tog en tryffelpasta) och hela atmosfären på restaurangen var jätte mysig. Du håller säkert inte med mig, men tyvärr kände jag mig inte alls nöjd med vad gällde storleken av rätten! 130 kr för en pasta rätt som kändes som en liten förrätt. Efter jag ätit min (jättegoda) pasta kände jag ”nej, jag måste ha en till för att känna mig lite mätt”. Det tyckte jag var lite tråkigt.. 🙂

  Ang. laktosen känner jag som ISA ovanför. Snälla gå och berätta vad som hänt!

 12. Håller helt med dig angående allergier!! Både min mamma och syster är gluten intoleranta. Vi förfrågning om glutenfritt får de ofta höra ”Det är inte så mycket gluten i denna”. Allergi är inget skämt och borde tas på mer allvar! Tack för en underbar blogg Michaela!!! Hoppas du får en underbar torsdag! <3

 13. Du måste gå dit och berätta för dem! Tänk om en nötallergiker får i sig nötter pga deras slarv, det kan sluta med döden!

  1. Har man en så svår allergi att man kan dö om man får i sig födoämnet kanske man kan avstå att köpa färdiggjorda livsmedel.

 14. Fina Michaela, du är strålande vacker!

  Jag har länge undrat vad du använder för läppstift/läppenna till vardags, tex på bilderna i detta inlägg.

  Tacksam för svar, Kramar

 15. Alltså vad spelar det för roll om det är trendigt att vara laktosintolerant eller inte, då får de väl göra ALLA sina semlor laktosfria! Blir så otroligt upprörd för din skull för jag som är känslig mot laktos vet hur ont det gör (och då är jag bara känslig, inte intolerant)!

  1. Exakt. Det spelar ingen roll om du är allergisk eller inte. Du ska kunna lita på att det du köper innehåller det som anges

 16. Hur kan man försvara någon som inte tar allergier på allvar? Om man dubbelkollar och får en axelryckning till svar är det inte ok. Misstag kan alla göra, fine, men minst en på kaféet gjorde fel. Inte ok. Varför ens ha laktosfritt i sortimentet om man skiter i vad folk får sen?

  1. Kan tillägga att jag själv är intolerant mot svamp och får magkramper så jag inte kan stå upp och en mage som är i obalans i en vecka efteråt. Jag trippelkollar alltid och ändå händer det att det blir fel. Och argumentet att allergiker inte ska äta ute då håller inte. Restaurang-/kafébranschen är en servicebransch och ska måna om sina kunder.

 17. Hur är det rimligt att alla allergiker ska skita i att äta ute? Är själv nötallergiker samt känslig för laktos och vetemjöl och tar lätt på det jag är känslig mot, men det försvarar inte att man inte ska få specialkost! Jag tror det finns en stor okunskap och dålig förståelse kring allergier (det är ett ganska nytt fenomen), vilket leder till att dessa misstag görs. Nä, bättre koll på hantering av allergener i restaurangbranschen!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi