Recept: Krämig laxgryta med dillpesto och varma baguetter

Här kommer receptet på den magiskt goda fiskgrytan som vi fick med i förra veckans Linas Matkasse. Vi kör Inspirationskassen för fyra personer, det är smart för då har jag matlåda till lunch eller så räcker det till två middagar vilket är sjukt praktiskt.

Anyway, jag har gjort om receptet en aning men här kommer det (för fyra personer!).

Ingredienser:

Baguetter

Dill

Fänkål

Gul lök

Färskost

Krossade tomater

Laxfilé

Morötter

Riven Grana Padano

Rotselleri

Saffran

Vitlök

Cayennepeppar

Kycklingbuljong

Olja

Salt

Peppar

Torkad timjan

Vitvinsvinäger

Gör såhär:

1. Halvera en fänkål, skär bort roten och strimla. Finhacka en gul lök. Skala och skär 250 g rotselleri och morötter i mindre bitar.

2. Fräs alla grönsaker i en stekgryta och pressa ner 3 st vitlöksklyftor. Tillsätt 2 msk vinäger, ett paket saffran, 1 1/2 tsk torkad timjan, 1 tsk cayennepeppar och 1 tsk salt. Låt fräsa i några minuter.

3. Häll ner en förpackning krossade tomater, 6 dl vatten och 2 tärningar hönsbuljong. Låt sjuda på mellanvärme i ungefär en kvart.

4. Blanda ner 100g färskost, salt och peppar.

5. Skär 600g laxfilé i mindre bitar, krydda lätt med salt och släng ner dem i grytan. Låt allt gotta till sig!

6. Medan det gottar till sig kan du slänga ihop dillpeston: en kruka dill, 75g grana padano, 4 msk vatten, 2 msk olja, en pressad vitlöksklyfta och en skvätt salt. Mixa med stavmixer!

7. Sätt ugnen på 200 grader. In med baguetterna (en liten per person blir alldeles utmärkt) och ta ut dem när de är så gyllenbruna som ni vill ha dem. Servera med färskost.

8. Et voila! En krämig fiskgryta som puttrat till sig på spisen tillsammans med svingod dillpesto och varma baguetter med färskost. Njut!

  1. Det är så gott med soppor & färsk bröd under vintern & tack för tipset för det lät smarrigt!
    Med vänlig hälsning Anette Starby

  2. Måste testa den här soppan… Dock står det kycklingbuljong överst och sedan hönsbuljong längre ner. Men sen tänker jag att det är ju fisk, borde det inte vara fiskbuljong då? Tack för superhärlig blogg! 🙂

    1. Svar till Johanna:
      Jag som har skrivit fel, jag körde höns men det spelar ingen roll om man har kyckling eller höns. Det ska inte vara fisk, märkligt nog 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi