Läsarfråga om alkohol

Hej Michaela!

Vill först och främst tacka för att du är så bra. Jag vet inte vad det är med dig men det är något med dig som ger mig bra energi, jag gillar att läsa dina inlägg och följa dig på instagram för det verkar som att du verkligen tagit dig till en så bra plats i livet. Du har ett grymt jobb och relationer som verkar vara ett väldigt hälsosamma till både pojkvän, familj och vänner. Du inspirerar mig väldigt mycket bara av att vara dig själv! Så tack för det!

Nu till min fråga (och jag vill verkligen inte att du på något sätt ska tolka detta negativt, jag bara undrar om din åsikt då jag ser på saken helt annorlunda)!

I många sociala sammanhang du attendar så ingår nästan alltid en alkoholhaltig dryck. Det kan vara en drink här, ett glas till middagen där, en ”Pit-stop”-drink på ett tredje ställe. Känner du någonsin att det blir för mycket?

 Jag själv valde för ungefär 1,5 år sen att avstå alkohol nästan helt och hållet. Min livsstil förändrades (från party och krök minst 3 dagar i veckan till träning och fokus på hälsosam mat/dryck). Jag skulle inte påstå att jag är nykterist, men sist jag drack var i april och det var 2 cider för första gången på flera månader – men jag var sugen så varför inte liksom! Anledningen varför jag la ner drickandet för mig låg mest i att jag är så otroligt lättpåverkad att ”det var inte kul längre”. Jag fortsatte däremot festa nykter och skyllde länge på träningen, men har senaste halvåret kommit till insikt att faktum är att jag inte tål alkohol som andra gör och avstår hellre än att riskera en halvtaskig fylla (vi snackar 3 cider och jag är kalasfull). Alkohol är idag inte ens nästan en del av min vardag och jag har svårt att se tillbaka och förstå vad som var så speciellt med att alltid dricka en alkoholhaltig dryck vid sociala tillställningar. I min värld känns det ”onödigt” och ”jag vill inte missa ett träningspass dagen efter pga bakfylla” och ”det är onödiga kalorier”

Så som sagt – hur ser du på saken?

Och Gud vad avis jag är på frankrikeresan du vart på! Haft en farmor på rivieran i 23 års tid men nu på äldre dar bor hon i Sverige! Cannes är ju så magiskt!

Stor kram! / Susanna


Hej tjejen!

Tack för dina fina ord, jag hoppas verkligen att du fortsätter läsa i många år till!

Eftersom jag får en hel del kommentarer om alkohol tänkte jag att jag skulle besvara det ordentligt i ett inlägg. Jag vet att många inte håller med mig i mitt tänk kring alkohol, men eftersom ni undrar berättar jag i alla fall.

Jag är helt neutral i min relation till både mat och alkohol. Jag äter och dricker det jag vill så länge jag känner att det inte går överstyr. De gånger jag har känt att jag har druckit för mycket har jag trappat ner. Under perioder då jag har festat mycket har det varit svårt, men jag har försökt. Min mamma sa till mig en gång att gå ut, festa, ha kul! Så länge du inte börjar sabba upp ditt liv. Då är det läge att skärpa till sig. Jag tycker att det är en enkel och bra riktlinje. Livet är till för att avnjutas men man får inte tappa kontrollen.

Jag anser att den mest ohälsosamma relationen jag har haft i mitt liv till alkohol var när jag drack som en typisk tonåring (eller ska man kanske säga en typisk svensk?). 18, 19, 20+ år och stupfull varje fredag och lördag. Hetsdrickande på förfester, grupptryck från alla (inklusive en själv) och alkoholhaltiga drycker som förtärs ENBART för att nå en fylla. Drack sprit för att bli dyngrak helt enkelt.

Fy fan så sjukt att vi växer upp med det ändå.

Dessutom har allt jag ångrat i mitt liv varit aktioner jag har gjort på fyllan. Idag är jag inte speciellt förtjust i att vara full. Salongsberusad över en härlig middag eller lite småpackad på en nattklubb javisst, men ordentligt full – inte så härligt. Jag blir det ibland när vi går ut men det är ingenting jag eftersträvar.

Med det sagt tycker jag att jag idag, till skillnad från när jag drack på samma sätt som de flesta tonåringar/ungdomar gör, har en bra mycket bättre relation till alkohol. För skillnaden är att jag dricker för att det är gott. Inte för att bli full. Jag älskar välgjorda drinkar, rödvin, champagne. Delvis för smaken, delvis för de tillfällen jag kopplar till de olika dryckerna. Jag har inga problem med att ta ett halvt glas rödvin till en god middag om det passar bra till och jag nöjer mig gärna med ett halvt glas. Jag har aldrig haft mentaliteten ”allt eller inget” när det kommer till alkohol. Många jag känner på min arbetsplats, bekantskapskrets, gamla klasskamrater, de dricker inte en droppe söndag till fredag för att sedan fullkomligt spåra ur när det är dags för after work på fredag klockan fem. Jag klandrar dem inte, men jag tycker att det är märkligt att jag som dricker vid fler tillfällen än fredags samt lördagskvällar får höjande ögonbryn om mina alkoholvanor när jag troligtvis dricker mindre enheter än dem om man slår ut det. Det är trots allt skillnad på att svepa tio vodka/redbull en fredagskväll och ett glas vin till middagen ett par gånger under veckan.

De alkoholhaltiga drycker jag gillar förhöjer mitt liv väldigt mycket och jag skulle aldrig vilja välja bort dem. Precis som jag aldrig vill begränsa mig i matväg heller.

Jag tror att du som själv funderar kring dina egna alkoholvanor ska fråga dig själv varför du dricker. Är det för att supa bort sorg? För att alla andra gör det? För att bli packad? För att du känner att du måste? Eller kanske, som jag – för att du tycker det är gott och härligt. Sedan tror jag att du själv vet innerst inne huruvida din relation till alkohol är bra eller mindre bra.

Jag blir inte alls arg eller irriterad över att ni frågar om min syn på alkohol. Jag är väldigt trygg i min relation till den idag och hoppas att alla hittar den balansen. För vissa människor kanske det funkar att ”spara sig” till helgen medan vissa andra känner att de vill välja bort alkohol helt. Vissa kanske är som mig och dricker när lusten faller in. Det viktigaste är att man känner att man ligger på en nivå som är lagom och passar en själv.

Puss!

 1. DU ÄR SÅ HIMLA BRA MICHAELA! Jag älskar din inställning till livet, det är alldeles för många bloggare som babblar på om strikta dieter och dadidadida. Har sett dig flera gånger ute och alltid tänkt att jag borde gå fram och säga hur BRA du är men nu gör jag det här istället. PUSS!

 2. Håller med dig till 100%. I dem flesta länder är det också mycket vanligare att dricka vin till maten på en vardag än att bara dricka väldigt mycket på helger som ni gör i sverige. Tack för en jättebra blogg 🙂 Kram

 3. Låter som en toppenrelation till alkohol tycker jag! Jag har personligen alltid haft svårt för hetsdrickandet efetrsom jag är lättpåverkad och mår otroligt dåligt av fylla, alltså riktigt, riktigt dåligt. Därför har hela den mentaliteten snarare stressat mig och skapat ångest, därför att jag inte har klarat av hur man ”förväntas” dricka som tonåring. Resultatet är att jag knappt dricker alls idag för att jag förknippar det med press, ångest och att må dåligt, så hela grejen är liksom sabbad av hetsdrickarkultur. Jag tycker att det är grymt att du står för ditt förhållande till alkohol, och livet för den delen, det låter som sagt toppen!

 4. Det låter som en väldigt avslappnad och hållbar syn på alkoholen! Jag delar den verkligen med den och dricker helt enkelt de dagar jag känner för det. Ibland blir det flera dagar i veckan, för att sedan inte dricka på flera veckor. Ha en fortsatt fin sommar med gott vin och god mat!

 5. Vilket bra svar! Älskar dig för den livsnjutare du är, och att du lever det liv du trivs med! Friheten att själv bestämma vad man vill krydda sitt liv med och hur man vill leva sina dagar är väl det finaste och mest värdefulla man kan ge sig själv. ALLA har den friheten och INGEN ska lyssna på vad utomstående har att säga om det drömliv man lever. Farligt är när man börjar lyssna och ändra på sig själv utifrån vad andra tycker, eftersom risken då är att ens egna värderingar och person tappas bort.

 6. Hej! Läst bloggen i många år, och kände för första gången för att lämna en kommentar.
  Vilket bra (kan man säga så?) svar på din syn runt alkohol.
  Tanken har även slagit mig att det ”ofta” förekommer alkohol i bloggen.
  Men tanken har stannat där, och när man läser din syn får man ju ganska klart
  för sig att man är snabb att döma. Vin innebär inte fylla, utan som du skriver 1/2 glas
  till en middag när dett passar en.
  Alkohol är ju en känslig fråga och du känns väldigt ärlig och naturlig i ditt svar, fortsätt med det 🙂

  1. Hej kära du,
   Härligt att få en kommentar efter så många års läsande 🙂 hoppas du läser lika många år till!

   Tack, jag tycker och hoppas själv att jag fick till mitt svar på ett sätt som känns lika naturligt på bloggen som det är för mig irl. Skönt att höra att det gick fram.

   Massa kramar
   Michaela

 7. Hej! Har också läst din blogg i många år och aldrig kommenterat, men har sista tiden reagerat på att det är alkohol med på var och varannan bild. Som du skriver har du koll och det är ju toppen, men känner du dig inte orolig med tanke på att du antagligen, av alla dina läsare, också har många unga läsare? Som är under 20 och till och med under 18? Många klarar att dricka så som du gör och kan sluta när de vill, för andra är vardagsdrickandet ett första steg in i ett beroende. Precis som att alkoholreklam är skadligast för dessa mer utsatta personer kanske bilder och påminnande om hur härligt och gott det är i en blogg också det? Du har säkert tänkt på detta men ville bara lyfta tanken:) Definitionen på riskbruk är ju att antingen dricka mycket en och samma kväll (så som dina vänner) eller att dricka lite mindre men oftare i veckan. Bara att googla;) Stor kram och bästa hälsningar från gammal läsare som också älskar rödvin!

  1. Svar till Sandra:
   Hej kära du!

   Jag har tänkt mycket på det men tagit beslutet att det är en så pass stor del i mitt liv för att välja bort. Jag har ju en tanke om vad jag vill visa upp i bloggen och där kommer alkoholen naturligt in. Jag hade samma tanke med cigaretter men valde för något år sedan att i så stor del som möjligt utesluta dem ur bloggen, just för att jag inte ville påverka de yngre läsarna till att få en positiv syn på cigaretter som är så farligt och äckligt. Alkoholen ser jag på ett helt annat sätt och vill därför inte utesluta.

   Kul att du läst i många år, jag hoppas att du stannar i många år till.
   Kram!

 8. Mycket intressant ämne. Jag tror såhär, eller rättare sagt anser såhär: så länge man inte sårar någon annan eller sig själv så är alkoholen förmodligen inget problem. Och jag tror inte att Michaela skulle kunna arbeta så mycket som hon gör eller ha ork att uppdatera bloggen så mycket som hon gör om hon hade alkoholproblem. Dock finns det människor som kan dricka sig själv till ett beroende. Det är även skillnad på missbruk, riskbruk och beroende fast det blir för lång harang här. Grym blogg! Hälsn. Maria Med. Kand i folkhälsovetenskap, inriktning alkohol- och drogprevention. (Som f.ö.älskar vin!)

  1. Svar till Maria:
   Bra analys (från en expert dessutom!). Bra riktlinjer att gå efter också och det där med att dricka sig själv till beroende är en bra tanke att ha i bakhuvudet när man konsumerar alkohol… Kram!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi