Vägen till körkort: Lektion sex

Idag hade jag min sjätte körlektion med KevinMy Driving Academy. Jag kör mest med Kevin som är en otroligt pedagogisk och duktig lärare, men förra gången gästspelade jag med Nils (min körskola har bara två lärare 🙂 som var raka motsatsen till Kevin – helt galen och utsatte mig för riktiga utmaningar. Haha. Jag gillar kontrasterna.

Nåja. Idag fick jag i alla fall lämna de lugna vägarna utan trafik ute på Djurgården och åka omkring på Gärdet och runt Frihamnen. Bland massor med andra bilar och människor. Det är läskigt och kräver fokus, men också otroligt kul att köra bil. Det känns som att jag lurar folk runt omkring när jag sitter i en bil och faktiskt kör den. Jag övar mest på att växla mellan ettan, tvåan och trean. Förra lektionen övade jag bara på backning också, det var roligt.

Har hittills inte kört in i något, eller någon för den delen, och det är ju mycket bra hehe. Överlag tycker jag att det går bra. Men det är övning övning övning som gäller.

Hur lång tid tog det för er att ta körkort? Jag skulle så gärna vilja ha det i mars, hoppas att jag lyckas!

  1. Jag övningskörde till och från efter jag fyllde 16 men när jag började ”på riktigt” tog det 3-4 månader så om du satsar ordentligt nu tror jag det är fullt rimligt med mars 🙂 lycka till!

  2. tog 5/6 månader. för mig. Men om du pluggar bra, övningskör ofta så kommer du klara det lätt. Jättebra krönika också! 🙂

  3. För mig tog det lång tid, jag hade ingen att öva med privat och motivationen slackade fram och tillbaks i takt med ekonomin tills dess att jag kom över tröskeln och började se ”ljuset i tunneln”. Jag hade då äntligen gått igenom alla moment med körskolan och behövde bara vanan och säkerheten. 2 månader senare, på alla hjärtans dag, tog jag körkortet. Min bästa investering någonsin.

  4. Jag skrev in mig på körskola och började ta lektioner i slutet på januari, och tog körkortet i maj. Tyckte körlektionerna var såå roliga, men teorin gick riktigt trögt i början. Men det är bara att nöta, nöta, nöta! Tillslut släpper spärren! LOVAR att det kommer vara värt det när du får godkänt på proven, vilken otrolig lättnad och glädje! Lycka till!

  5. Jag tog två lektioner först i juli, men körde ingenting privat förrän i augusti, då gjorde jag det intensivt minst 3 gånger i veckan med min mamma som hade kört med både storebror & storasyster innan mig. Övningskörde så hemma fram tills i början på oktober, därefter tog jag en intensivkurs som innebar 18 körlektioner á 40 minuter, gick riskettan, risktvåan (halkan), skrev upp & körde upp inom loppet av två veckor så till 16:e oktober fick jag körkortet. Vill dock tillägga att jag började med teorin redan i augusti för att förenkla min körning, men så jag tror du borde hinna. Hann jag, som egentligen sög på att köra & aldrig hade ens haft moppe förut – så hinner du! Lycka till! 🙂

  6. Jag körde några gånger i veckan med min pappa och tog tjugo lektioner (tio dubbla alltså) och pluggade teori under tiden. Då tog det ungefär en sommar, alltså 3 månader ungefär. Innan det hade jag kört lite ”på skoj” med min pappa lite då och då under flera år på parkeringar och småvägar, så kunde starta och växla innan jag började övningsköra ordentligt. Så kanske 3-4 månader om du är helt nybörjare, men beror också på hur mycket du övar! 🙂

  7. Jag gick en två veckors intensivkurs, det är mitt allra bästa tips. Från att jag körde bil första gången tills att jag hade körkort gick det 3,5 vecka (hade en veckas ledigt mellan kursen och uppkörningen).

  8. Jag tog 10 lektioner, men hade kört en del hemma och pluggade rätt mycket på teorin också. Kör du som du kör nu så tror jag absolut att du har det i mars! 🙂

  9. Jag började övningsköra för några år sedan i augusti, sen gick jag en intensivkurs i oktober i två veckor. den tredje veckan tog jag det!

  10. det tog 21 körlektioner + massa hemmakörning och totalt 3 uppkörningar. (utbrett på 5 långa år :C men du klarar det alla är olika!!!)

  11. Tror defenitivt du kommer klara det tills mars! Jag började ta lektioner nu i oktober och tog det ett par dagar efter jag fyllde arton, dvs i början av december, så cirka två månader behövdes och ungefär en lektion i veckan!

  12. Jag körde bara på bilskola, ca 3-4 lektioner i veckan (60 minuterslektioner). Tror att det blev typ 30-35 lektioner totalt och det tog två månader från första lektion tills jag hade kortet i handen. Finns ju betydligt mer ekonomiska sätt att ta körkort (kostade mig ca 17 000 kr har jag för mig…) men jag hade ingen att övningsköra med privat, jag var också i din ålder och kände att om jag inte gjorde det nu så skulle det aldrig bli av så jag körde liksom all in 🙂

    1. Svar till Sara:
      Kom på att jag skrev fel, 27 000 kostade det! Önsketänkande från min sida att det skulle ha varit 10k billigare 😉

  13. Vet att någon på trafikverket sa till mig att tre månader, med två körlektioner i veckan (på bilskola eller privat) brukar vara ett bra recept. Så jag gjorde precis så – med dubbla bilskolelektioner sista månaden för man hinner inte ut på stora vägar på bara 45 minuter. Jag började köra i december förra året och hade körkortet i mitten av mars. Så det är klart du hinner! Lycka till!!

  14. Jag körde bara lite lite hemma så behövde ca 30-35 körlektioner. Började ordentligt i april och i början av juli detta år fick jag det!!!! 😀 största dagen i mitt liv hittills!

  15. Jag hade aldrig kört en bil tidigare när jag bestämde mig för att ta körkort. Efter två intensiva månader på körskolan klarade jag både teoriprovet och Uppkörningen på första försöket.Allt handlar om viljan! Tror på dig! 🙂

  16. Åh gud vad jag saknar körskolan nu! Jag började i augusti och tog kortet förra veckan typ men då körde jag bara två lektioner i veckan. Tog lite över 20 lektioner ungefär!

  17. Tog mitt på en månad, hade inte läst teori eller kört bil före. Tilläggas bör att jag tog på en väldigt liten bilskolan i en ganska liten stad, och med en jätteduktig lärare 🙂 Lycka till med körkortet och jag tror absolut att du har det till mars om du bara vill. Det är en sådan frihet att kunna sätta sig i bilen och dra till andra ändan av landet om man så önskar 😀

  18. För mig tog det två månader och 18 dagar från första körlektionen till uppkörning och körkort. Och då läste jag på min heltidsutbildning samtidigt så jag tror nog du klarar det till mars om du bara är fokuserad och motiverad 🙂

  19. Känns ju ganska relevant att de personer som svarar skriver om de bor i en stor eller liten stad. Det är jätteskillnad på att köra i Stockholm eller i Tidaholm. Jag bor i Göteborg och jag körde ca 2 gånger i veckan med körskolan och inget privat och för mig tog det 9 månader, men då fick jag byta mitt i för att jag inte lärde mig något på den första skolan och fick börja om och lära om på nytt på den nya skolan. Hade jag enbart gått på den andra skolan jag gick på så hade jag tippat på att det hade tagit ca fem-sex månader.

  20. jag hade min första körlektion i februari i år, körde 10 lektioner och körde sen upp privat o tog körkort 15e maj! plugga teorin så du pluggar i fas med det du gjort under körlektionen, blir väldigt tråkigt och trögt att ta tag i det senare(som jag gjorde hehe)… lycka till :)))

  21. Det tog ca 3-4 månader för mig med körkortet och så övningskörde jag med trafikskolan samt med mina föräldrar hemma. Teorin tog ca 1 månad intensiv läsning och tid med onlinefrågor.

  22. Det tog mig 3 månader från det jag startade och dagen jag tog körkort. Obeskrivlig känsla att klara av det, var så lycklig! Körde 12 lektioner och la väldigt mycket tid på teorin, i samband med sista terminen på gymnasiet. Tufft, då var jag stolt över mig själv.

  23. Det tog ca en månad för mig, mer eller mindre. Hade drygt 20 lektioner och nötte teori varje dag flera timmar (ville så gärna ha körkortet när jag fyllde 18) sex dagar efter min födelsedag hade jag uppkörning och teoriprovet, gick kanoners och kom hem så jävla glad!

    Vill man verkligen ha körkort och fokuserar, är det inte alls svårt att lyckas. Om viljan finns. Lycka till, jag hejar på dig!

  24. Jag körde mycket hemma, liksom vardagliga sträckor som till mataffären och så, bara för att vänja sig vid trafiken och bli mer bekväm. Så jag tog typ 12 lektioner på körskolan. Det är jättebra att göra övnings-teoriprov ofta för det kan vara många konstiga frågor så man är beredd på det. Fick t.ex. frågan ”Hur ser en stoppskylt ut bakifrån?” på mitt teoriprov haha. Lycka till nu 🙂

  25. Tog 14 dubbellektioner (intensivkurs i Falun på två veckor) och klarade uppkörningen första gången, teorin missade jag dock så fick vänta på tid i Sthlm i ca två veckor.

    Mars blir nog inga problem alls för dig 🙂

  26. För mig tog det ungefär 3-4 månader innan jag hade det i min hand. Hoppas det går bra med allt! Du klarar det! ♥

    Kram till världens bästa bloggerska

  27. Jag började övningsköra i september förra året och fick körkortet i början av maj i år. Med andra ord tog det ganska lång tid för mig och mååånga lektioner. Allt beror dock på hur du är som person! Jag är ganska ettrig och blir lätt nervös, vilket innebar dels en ganska grov ångest inför varje körlektion och att det helt enkelt tog längre tid för mig att bli färdig. Har du sinnet inställt på det, håller dig lugn och pluggar teori klarar du detta galant!

    Kram

  28. Två månader ungefär! Se till att köra ofta så går det fort, då är du så inne i det! Lycka till 🙂

  29. Jag hade inte suttit bakom ratten en enda gång men hade körkortet efter 42 dagar. Tog en intensivkurs med 20 lektioner på två veckor (vardagarna). Sedan köpte jag 5 lektioner till utspritt fram till uppkörningen som var bokad i och med intensivpaketet. Min lärare sa att jag behövde 10 lektioner till men jag chansade och kortet blev mitt. Kör så mycket du kan men låt även allt du lärt dig sjunka in. Körde som en kratta under de första 20 lektionerna. Efter att ha ”vilat” från körskolan 1 vecka innan lektion nr 21 körde jag som vem som helst som haft körkort i 10 år. Med andra ord. Lyssna på dig själv och ge dig fan på att du VISST kan så har du körkortet snabbare än du anar. Lycka till!

  30. Tar tyvärr längre tid än vad man tror. Väntan är även lång för teori och uppkörning och kuggar man sedan så tar det ännu längre tid =P Men få saker är jag så glad över som mitt körkort! =)

  31. Tog inte en enda körlektion och inte en enda teorilektion. Tog mitt körkort privat = pluggade teori hemma och övningskörde med min mamma. Nackdelen med det var att man inte fick boka uppkörningen förens samma dag som man fyllde 18 år (4.e Maj). I och med det så hade dom ingen uppkörningstid förens den 9.e Juni.

    Så efter att ha klarat alla prov – teori och halkbanan (på första försöket), varit på riskettankursen och kursen för att få övningsköra med någon och så tillslut uppkörningen den 9.e Juni (klarade på första försöket) så hade jag mitt körkort på mindre än några månader från att första kursen började.
    Mitt kort kostade mig 4200kr och gick smärtfritt.

    Så till alla som sa till mig att jag inte skulle klara det utan en körskola; ha-ha!
    Jag har nu haft kortet i 3 1/2 år. Det blir 4 år den 9.e Juni 2014 🙂

  32. eftersom jag inte hade möjligheten att köra hemma, så gick jag till körskolan en morgon och 8-9v från den dagen + jobb och skola emellan, fixade jag det! vill man, så kan man. kämpa på, du klara det!!!!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi