Bara en fundering som slog mig

Varför reagerar folk så snabbt på hat men så långsamt på kärlek? Jag tänker på det angående debatten kring näthat (eller kvinnohat?) som har blåst upp senaste.

Så fort människor känner ett starkt hat eller ilska, måste de agera ut känslan nästan omedelbart. Inte alla, men många. Det finns något okontrollerbart i hatet som gör att man måste få utlopp för det.

Men när folk känner en stark känsla av kärlek tar det oftast längre tid att våga utagera den känslan. Varför är det så? Varför blir hatet okontrollerbart och kärleken någonting som tar längre tid att våga visa? Inte bara på internet utan överlag.

  1. Något jag med tänkt på. Så onödigt eftersom hatet verkligen kan förstöra medan kärleken bara kan briljera. Tror det beror på att kärleken gör dig så mycket mer sårbar.

  2. Det kanske ligger något djuriskt i det om man ska var långsökt. Hat kanske har grund i att känna hot och då blir man aggressiv och måste försvara sig/slåss. Men kärlek eller attraktion… tja, kanske kommer från försiktigheten i att välja en bra partner. Som sagt, långsökt men jag tror att det finns många svar på våra känslor i det evolutionära ursprunget.

  3. Word!! Så sant nu när du säger ej. Vet ej varför, båda borde ju vara lika läskigt. Men kärlek räknas som mer sårbart i vårt samhälle. Och är? Hatet vill man ju inte ha inom sig, det kanske är skönare att släppa ut. Men om man släpper ut kärleken och inte får kärlek tillbaka, då gör det ont. Då kanske det känns bättre att hålla den inom sig, så har man den iaf där

  4. Men hat är ju ofta en väldigt stark och sekundär känsla, som liksom måste få komma ut på något sätt. Medans kärlek är en fin känsla som liksom växer fram och man kan hålla inom sig mer utan att må dåligt? Det är ju liksom en mer må bra känsla som gör att man blir gladare och orkar mer och den kanske visar sig på det sättet också, inte bara i stora kärleksgester.. Hat är något dåligt, något vi måste få ur oss, annars mår vi dåligt, för hat är inte ngt vi är, det naturliga tillståndet för oss, vilket däremot kärlek är 🙂

  5. Ah! aldrig tänkt på det innan men så sant så. Kanske kan det också vara för att kärlek oftast kan besvaras, vilket man inte på samma sätt vill/kräver från hat. Det är ju skitsamma om någon/något man ”hatar” inte gör det tillbaka men med kärlek så är det verkligen inte skitsamma.

  6. Jag har tänkt på samma sak… och sedan försöker jag leva efter den funderingen – att vara snabbare till kärlek än att ta till hat. Nu är jag öppet älskande, folk hatar det. Of course.

  7. Kärlek är något vackert. Hat är något fult. Konstigt nog väljer vi ofta att se det fula, istället för allt vackert här i världen.
    Bara en tanke.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi