Alla barn har rätt att se

När jag fick mina första glasögon var det en ganska stor grej för mig. Precis som många andra barn tyckte jag att det var lite töntigt och pinsamt. Dessutom var det väldigt dyrt med glasögon.

Efter en vecka har vi en samling i aulan på skolan, så ska jag gå och hämta en penna eller något och lämnar glasögonen på min plats med mina andra saker. När jag kommer tillbaka har någon tagit dem. Det tog mig flera dagar innan jag vågade berätta något för mamma och pappa, skämdes så fruktansvärt mycket eftersom det var så dyrt och allt. Kommer ihåg att de blev arga för att jag inte hade haft bättre koll. På den tiden hade jag inte jättemycket synfel, men ändå. Inget barn ska behöva gå med dålig syn till skolan och inga föräldrar ska behöva lägga ner tusentals kronor på synfel hos deras barn. Speciellt eftersom många föräldrar inte ens har de pengarna.

Jag tycker verkligen att alla barn ska ha rätten att få se. Det är jobbigt nog som det är att ha dålig syn. Bli retad för glasögon, bli äldre och börja pula med linser som skaver och allt vad det innebär. Sitta på en skolgård när någon tar dina glasögon på skoj och inte hitta tillbaka till klassrummet på en gång eftersom hela världen plötsligt är suddig. Känslan när en klasskamrat tar dina glasögon och springer iväg på skämt med dem på nästippen. Hur du garvar med men känner samtidigt hur hjärtat börjar dunka tre gånger så fort på grund av rädslan av att inte se något. Att man inte ska få tillbaka dem, att man ska skämma ut sig, att mamma och pappa ska bli arga för att de försvinner.

 1. Jättefint skrivet, lite konstruktiv kritik bara: Försök tänka mer på tempus och använd samma genom hela historien, blir lite rörigt och jobbigt för hjärnan annars 🙂 (är detta nutid eller återberättar hon etc…)

  1. Svar till Alex:
   Heje!

   Jag har fått höra ett antal gånger att jag bör tänka på tempusformer när jag skriver. Och det borde jag såklart. Men jag vet inte, det är som att min hjärna inte vill skriva på det sättet. Det blir istället lite fram och tillbaka och inte så noggrant… men i alla fall direkt från hjärtat och som jag vill ha det här på bloggen. Men om ni tycker det är jobbigt ska jag såklart tänka på det.

 2. Precis så är det. När jag fick mina första glasögon i högstadiet så vågade jag knappt använda dom eftersom jag kände andra som mobbat eller blivit mobbade pga glasögon. Istället satt jag där och försökte att se med en extrem huvudvärk då jag ansträngde mig alldeles för mycket. I gymnasiet skaffade jag linser direkt så det gick bättre, men ögonen tål ju inte att använda linser hur många timmar om dygnet + att jag är allergisk mot pollen, kvalster, pälsdjur m.m så när det är som värst kan jag inte använda linserna. Därför har jag fått lära mig att använda glasögon. I höstas skaffade jag nya glasögon och de är dem bästa hithills alltså de jag känt mig tryggast i att använda utanför dörren.

  Skönt att skriva av sig då & då.. 🙂

 3. Håller med! Ta dock och läs på lite kring hur barns möjlighet till detta förändras iom ökade klasskillnader innan du och dina bloggvänner gör fler kampanjer för moderaterna.

 4. Det är skandal att ett så rikt land som Sverige inte kan betala för glasögon för alla barn som behöver det. Ser man dåligt kommer man ju efter i skolan m.m. Hela ens liv kan förändras till det bättre, om man får samma chans som de utan synsvårigheter. Jag bor utomlands sen länge och brukar halvt på skoj, halvt på allvar säga att jag aldrig flyttar tillbaka till Sverige så länge detta förhållande råder.

 5. Hej!

  Självklart finns det en stor problematik i den här frågan, alla barn har rätt att se, naturligtvis. Men vad tycker DU att man ska göra åt det? De sföräldrar som lever på socialbidrag, får faktiskt glasögonbidrag om deras barn har synfel. De som är mest utsatta får faktiskt chansen att se. Vad tycker du man annars bör göra? För jag anser att om man kan kritisera något, kan man även ta fram en alternativ lösning 🙂 Hursomhelst, för övrigt, tack för en jättefin och bra blogg!

 6. Har du linser nu eller? Hur mycket synfel har du? Brukar du använda glasögon? Aha många frågor. Jag har själv linser och glasögon. Använder väl glasögon två gånget i veckan. Funderat på att ha glasögonen nån gång när man går ut och dansar. Har du haft det? Känner mig alltid snyggare utan glasögon, men det kanske vore ballt och köra på glajjor för att sticka ut lite och inte se ut som en klonad Barbie liksom. Kanske killarna gillar haha.

 7. Jobbigt att du var rädd för din mamma och pappas reaktioner när du var liten och därför inte kände dig trygg nog att söka stöd hos dom när dina glasögon blivit stulna. Alla barn ska självklart ha rätt att se men dom ska även ha rätt att inte behöva vara rädda för sin mamma och pappa i olika situationer. (barn är ju trots allt barn och kan inte förväntas ta samma ansvar för saker och ting som vuxna)

  1. Svar till anonym:
   Men herre min gud vad är det du påstår – att jag var rädd för mina föräldrar? Jag var rädd för att berätta för dem att mina nya dyra glasögon var borta eftersom jag visste att det skulle bli en jobbig kostnad för dem. Det handlar inte om huruvida jag har känt mig trygg med mina föräldrar eller ej under min uppväxt.

   Ingenting, absolut ingenting, gör mig så förbannad som när jag får sådana här kommentarer. Vill inte att du kommenterar här igen med åsikter om vad jag skulle ha haft för typ av uppväxt. Jag har haft en hundraprocentig uppväxt med föräldrar som skulle göra allt, precis allt, för mig utan att ens blinka och om du också hade haft så fina och bra föräldrar hade du inte skrivit en sådan här idiotisk kommentar.

   Inga fler kommentarer nu, blir alldeles för upprörd när någon skriver om min familj på det här sättet. Tack.

   1. Svar till forni:
    Ber om ursäkt om det uppfattades på det sättet. Läste även igenom texten igen och märkte att jag förmodligen blandat ihop meningarna som stod skrivna efter varandra. Alltså att du var rädd att berätta för att det var dyrt och inte för att du var rädd att de skulle bli arga. Misstag från min sida, ber om ursäkt för detta.

 8. Jag hade själv glasögon när jag var yngre och när jag började använda dom i skolan så blev jag kallad för glasögonorm för jämnan. Dom fick då återvända till ryggsäcken tyvärr :/

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi