respekt.

Jag har under mina 22 år aldrig satt mig själv i första hand när det kommer till kärlek. Jag har alltid lagt mig under mina käras nivå. Pratat om respekt men aldrig respekterat mig själv. Och hur ska då någon någonsin kunna respektera mig? För ett tag sedan insåg jag en mycket viktig sak. Att jag kommer aldrig kunna vara med någon som inte älskar sig själv. Han kommer aldrig kunna låta mig älska honom förrän han älskar sig själv. Så insåg jag nu att det är samma sak för mig med respekt. Hur ska den jag är med kunna respektera mig om jag inte respekterar mig själv i vår relation. Jag är så stark i alla andra lägen i livet, men när det kommer till kärlek faller jag platt. Så sitter jag där med tårar som trillar och tänker att fan, det enda jag kräver är respekt. Utan att faktiskt kräva det från mig själv.

Det här är till alla ni som vet hur det känns när tårarna inte slutar droppa för en kille behandlat er dåligt. Till alla er som gör allt för kärleken och sen blir krossade när ni inte får någon respekt tillbaka, trots det faktum att ni offrat allt för någon. Hela era små vackra hjärtan har ni gett och inte bara dem, er hjärna läppar ögon händer varenda kroppsdel. Ni som trots att ni gett allt sitter hemma och gråter för att ni inte fått allt tillbaka. Ni som hatar att ni glömmer bort er själva i kärleken och går lägre än erat eget värde.

En dag vänder det.

Jag vet inte när, eller hur, eller varför. Men en dag kommer ni att börja respektera er själva. Och då kommer ni få respekt tillbaka. Och även om ni ibland kommer behöva ge upp en stor kärlek eller två, så kommer ni tillslut hamna på en plats där ni kräver respekt och får den, plus en jävla massa kärlek som bonus.

Jag trodde självrespekt var något man ibland var tvungen att ge upp för riktig kärlek.

Jag har aldrig insett hur viktig grundpelare respekt är i en relation. Jag har alltid tyckt att respekt är något man ibland får offra för stor kärlek. Men så insåg jag en dag att aldrig någonsin kommer jag få vara med om ett vuxet och moget förhållande om jag inte respekterar mig själv mest av allt.

Respektera er själva. Mina hjärtan. Gör det. Och om ni inte är där än, misströsta inte. Ni kommer dit. Och när ni (vi) är där, så kommer vi att bli fascinerade över att få så mycket respekt tillbaka. Och någonstans där kan man börja bygga en riktig relation.

 1. Det är sant… Men samtidigt känner jag till såå många par (tjejer främst) som inte respekterar sig själva/har ett eget värde, där det ändå håller… Faast dem kanske inte är helt lyckliga i slutändan? Handlar nog lite om tur också, tur i kärlek – att hitta någon som man passar bra ihop med!

 2. Tack för dina kloka, vackra ord Michaela.
  Precis vad jag behövde höra denna morgon.
  Du berör verkligen och du pushar med dina ord och för en att vilja resa sig från botten och ta tag i sig själv och kämpa! Tack fina du!

 3. Jag respekterar mig själv. Och jag har aldrig haft ett riktigt förhållande. Jag är 19 år. Jag vill inte nöja mig. Vill inte hålla på med killarna på klubbarna som jag vet bara vill knulla mig. Så jag är ensam. Kommer det nånsin att ändras? Jag tror inte på att det finns en själsfrände för alla. I “slutet” så kanske jag faktiskt står där ensam. Jag vet inte.

  1. Svar till Gabriella:
   Sådär sa min polare också! “Jag kommer leva ensam i heeela mitt liv.” “Det finns ingen för mig!”. En vecka senare träffar hon sin kärlek, och nu bor de ihop. Pyttsan så fel hon hade!

 4. Så märkligt det där, jag satt precis och pratade med en av mina tjejkompisar om det idag. Hur viktigt det är att älska sig själv innan man kan älska någon annan. Du skriver otroligt bra Michaela! 🙂

 5. Ouch, precis så! Har nyss tagit mig ur det där; gav allt men fick inte ens hälften tillbaka. Var helt förstörd i flera månader. Varje dag… Men nu äntligen har det vänt och jag kan skratta på riktigt för första gången på länge 🙂 Det tar tid, men det går över, och man lär sig något av det!

 6. boo motherfuckin hoo…nä nu räcker, det här va FETT FÖR BRUDIGT FÖR MIG…i’m leavin yo shit…sayo motherfuckin nara

 7. Jag känner igen mig i alla dina texter, men som den andra personen. Den som får andra att gråta, må dåligt. Jag vill inte få folk att må så, men ändå lyckas jag alltid. Har du inga vackra texter på lager som handlar om att bli förlåten.

 8. Jag har nyligen insett samma sak. Efter månader av tårar så har jag insett att en vacker dag kommer jag stå där hand i hand med någon annan och vara den lyckliga över att vi sa hej då.

 9. det här med att älska sig själv. min kärlek sedan fyra år älskar inte sig själv såsom han borde, såsom jag älskar honom. jag vet att han inte kan älska mig helt och hållet; eller snarare vid alla tillfällen, på grund av det. något stannar liksom upp kärleken innan den lämnat hans kropp. vad gör man då?

 10. Hej fröken Forni! Hoppas att allt är toppen med dig! Har du aldrig funderat på att ha en fika med dina läsare? Det skulle vara så himlans roligt att få prata lite med dig i verkligheten, bolla lite tankar, intressen och vardagsliv. Skaffa nya kontakter och vänner! 🙂 Du verkar vara en otroligt vacker människa både på utsidan och insidan och ibland önskar man när man läser dina inlägg att man hade dig som vän för att du verkar så klok och lik mig i många av dina inlägg 🙂 Kram från Lovisa

 11. Tack för fina ord. Jag har precis gjort slut med min kille för jag saknade just den respekten jag faktiskt tyckte jag förtjänade. Nu har jag egen tid att börja respektera mig själv. ♥

 12. Helt fantastisk hur en människa jag inte ens känner kan formulera något dom jag exakt känner och något som jag verkligen behöver läsa och lära mig av just nu. Du skriver så fantastiskt bra! Tack! ♥

 13. Oj du skriver som om du levt livet en miljon ggr. Alltså på ett positivt sätt. Du prickar rätt på ett sånt otroligt sätt att det är läskigt. Grattis, de är få människor som har den gåva du sitter på å ja e glad att ja hittat till din blogg.

 14. Hej Forni. Känns verkligen jätte privat att skriva det här… men du tog orden ur munnen på mig. Med det menar jag att du förverkligade det tänkandet genom att skriva det. Jag är arton och har aldrig gillat något. Tills jag gjorde det för inte så länge sen. Jag satt och funderade ganska länge på den här känslan. Känslan av att gilla någon. Men sen tänkte jag… jag vet fan inte vem jag är än. Det är taskigt att älska någon när man inte är säker på sig själv, lika mycket som att respektera sig själv, där du kommer in och sätter det så himla fint. Du anar inte hur länge jag har funderat på det här. För jag vet att jag är ung, och enligt mig så sätter väl sig en personlighet när man är fan 24 bast eller något. Och det här med att respektera mig själv, jag skulle nog precis som du skrev i början, vara på väg in mot något sådant, att ge allt men inte se mig själv. Tack och lov att jag åtminstone är lite smart 🙂 och tack till dig som förverkligade det här tänkandet. Fan helt underbart när man bara klickar sig in här och får superbra feedback på saker i livet. Love u Michaela;)

 15. Hej Forni. Känns verkligen jätte privat att skriva det här… men du tog orden ur munnen på mig. Med det menar jag att du förverkligade det tänkandet genom att skriva det. Jag är arton och har aldrig gillat något. Tills jag gjorde det för inte så länge sen. Jag satt och funderade ganska länge på den här känslan. Känslan av att gilla någon. Men sen tänkte jag… jag vet fan inte vem jag är än. Det är taskigt att älska någon när man inte är säker på sig själv, lika mycket som att respektera sig själv, där du kommer in och sätter det så himla fint. Du anar inte hur länge jag har funderat på det här. För jag vet att jag är ung, och enligt mig så sätter väl sig en personlighet när man är fan 24 bast eller något. Och det här med att respektera mig själv, jag skulle nog precis som du skrev i början, vara på väg in mot något sådant, att ge allt men inte se mig själv. Tack och lov att jag åtminstone är lite smart 🙂 och tack till dig som förverkligade det här tänkandet. Fan helt underbart när man bara klickar sig in här och får superbra feedback på saker i livet. Love u Michaela;)

 16. Hur kan du beröra mig så djupt med enbart ord är för mig helt ofattbart. Har följt dig nu under en lång period och jag vill bara säga tack för allt du har i din ovetskap har hjälpt mig med. Tack. Du är en helt fantastisk människa.

 17. Allt du säger stämmer. Allt. Man behöver börja respektera och framför allt älska sig själv. Men hur sjutton gör man det? Efter att ha nedvärderat sig själv, hur man ser ut och det man presterar i 24 år är det svårt att ta sig ur den onda cirkeln. 🙁

 18. Bra skrivet. Brukar säja det ofta. att vägen till bra självkänsla och att älska sig själv börjar med respekt, självrespekt. Man måste behandla sig själv bra. Jag menar inte att man ska skylla sig själv när någon annan sårar en. Men man bär ändå ett visst ansvar över sitt liv och sin lycka, och bör välja sitt umgänge med omsorg och inte utsätta sig själv för de som behandlar en illa 🙂

 19. Du skriver så otroligt bra. Dina ord träffar rakt in i hjärtat! Jag har bara varit kär en gång. Dessutom olyckligt. Vi dejtade/ var tillsammans i två år fram och tillbaka. Han tog mig förgivet. Jag fanns alltid där för honom, för att jag var så kär. Alltid när jag var på väg att komma över honom ville han ha tillbaka mig. I november i år var det ett år sedan jag sist pratade med honom. I dag har han en ny tjej och med henne kan han gå ut öppet att de är tillsammans. De gjorde han aldrig med mig. I dag är jag äldre och klokare. Jag hoppas jag hittar en kille som respekterar mig och bara vill vara med mig. Inte ha mig som ett andra hands val, för jag vet att jag är värd att vara ett första hands val. Fortsätt skriva sådana här inlägg, jag gillar det. Ha det bra! 🙂 / Malin från Luleå 🙂

 20. Det är något speciellt med dina texter. De träffar så där pricksäkert rakt i hjärtat och det är som att man lär känna sig själv lite bättre efter varje gång man läst en av dina texter. Du har något unikt, är så tacksam att jag hittat hit!

 21. När du skriver det här är till er som gråter över att aldrig få något tillbaka… Kände jag mig ganska träffad.
  Har gråtit över hur förvirrad jag varit på sistone över en kille som absolut inte förtjänar det, men det här fick mig att tänka om, och må mycket bättre. Tack.

 22. Minns att jag läste de här inlägget när du publicerade det, 28 november och blev så glad och berörd för orden träffade verklien rätt i hjärtat, jag kännde där och då att killen jag gillade inte respekterade mig, lekte med min kärlek och mina känslor. Jag tänkte: “Tack Michaela, nu jävlar ska jag se till attt sluta träffa killen och börja respektera mig själv”. Jag tänkte även att jag skulle skriva ut de här inlägget och sätta upp det på kylskåpet för att jag skulle bli påminnd om vad du skrivit, varje dag….det blev aldrig av.. och nu, över en månad senare sitter jag här och väntar på att han ska höra av sig, för att han valt att vara med sina kompisar istället för mig. Jag googlade fram de här inlägget för att bli påmind om att jag faktiskt är värd respekt!! Tack för att du är så bra!!!

 23. du är nog den klokaste människan jag vet. jag tror du just räddade mig från att gå under, tackvare dina fina ord. jag kommer vara dig evigt tacksam för att du hjälpte mig att öppna mina ögon och se genom svart. keep shine fina du!

 24. Det är så bra så att jag dör. Så sant sant sant. Du måste skriva mer pepp inlägg! Mera pepp! Mindre depp! ♥

 25. Jag tar fram det här inlägget när jag maler gamla minnen, när jag är ledsen över de gånger mitt hjärta har blivit krossat och när kärleken känns avlägsen. Dina ord är magiska!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi